Zari
ohodnotit

Rodáci [TV seriál]

Rok:
1988
Délka:
50 minut, 22 epizod, později zkráceno na 13 dílů x 90-94 min
„Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Osudy lidí v jedné moravské vesnici podle románu J. Matějky.“

Komentáře k filmu Rodáci

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.1.2010
Vitásek a spol
Když seriál běžel v   televizi, tak jsem utíkal z   práce k televizi aby mi   žádný díl neutekl. Hráli   v něm herci všech   pražských divadel, herci   zvučných jmén přitáhli k   obrazovce hodně diváků. A v   90. letech jsem se dozvěděl,   že seriál je škodlivý,   že seriál manipuluje s   pravdou, herci o svém   učinkování v seriálu   mlží a stydí se za   učinkování v něm.   Režisér Adamec nějakou dobu   neměl žádnou práci.Nyní   po mnoha letech, kdy se   tvrdilo, že seriál již   neexistuje, byl oprášen a   těm, kteří si nepřáli   jeho znovuobjevení, mezi ně   patřil i režisér Adamec,   vidíme zde herecké výkony   herců, za které by se měli   stydět a právem bránili   jeho vysílání. Prosím   vás, takový herci jako   Hlaváčová a Brzobohatý,   kteří měli velkou plochu   pro své role ať mě   netvrdí, že to museli hrát.   Až Tv Prima již vystřílí   střelný prach, možná dojde   i na seriál o ctnostné   Lucii, o které se tvrdí, že   si seriál oblíbil Husák,   tak,že se na něj díval   včera, dnes a zítra a svým   poddaným to nepřál. I v   takové době jsme žili...
Hortensie
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.5.2011
Naprosto šílená a   ideologií prostoupená   televizní záležitost,   které jsem se ale snažila   dát šanci, neboť poprvé   jsem tento seriál viděla   jako dítě a je jasné, že v   takovém případě příliš   objektivně hodnotit   nemůžete. Uvedení Rodáků   v Tv po letech jsem vcelku   přivítala s tím, že budu   moci posoudit, nakolik jde o   seriál, k němuž se člověk   rád vrací a nakolik je to   stupidita. Bohužel, to druhé   platí a v plné míře. Jsem   ochotná normalizačním a   dalším dílkům z doby   minulé odpustit mnohdy   znatelné propagandistické   prvky své doby, ale toto se   strávit nedá. S odporem jsem   shlédla jeden díl a už   nikdy více.
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.11.2011
Další seriál poplatný   době a natočen asi na   zakázku strany i když 1988   vznik seriálu už byl spíš   uvolněnějším.Možná   strana cítila konec,tak se   chtěla nadechnout.Ať už to   je jak je,některé díly   lepší jiné horší a   spousty známých herců.Dalo   se na to dívat i po letech.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.9.2009
Pěkne natočený seriál.
Mě to docela dost   zaujalo, ikdyž si s odstupem   času říkám, že   komunistická ideologie tam   byla sakra hodně vidět.

A marně   přemýšlím nad tím, jestli   ho vůbec po revoluci dávali   ještě někdy v TV? Myslím   si, že ne.
A to je   škoda, rád bych na něj   určitě znovu mrkl.
New
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2011
Zkreslená historie...
Seriál je prý napsaný podle   pravdy... no... do roku 1945   bych souhlasil, pak už mi to   přijde zkreslený...   komunisti jsou tu svatí,   ostatní jsou špatní...   myslím, že role exstarosty   Dr. Mlejnka (P. Kostka) je   napsána špatně. Člověk,   který musel za války dělat   starostu, za syna nemůže, po   válce je kolaborant, dokonce   ho i hraje... mě to   připomíná to, jak nedávno   lidi museli být "u   komunistů", teď po   převratu se chovají   normálně, taková byla   doba... stejně tak by se   mělo přistupovat k Dr.   Mlejnkovi i všem zde   angažovaným mimo KSČ...   Jinak si myslím, že to mělo   opravdu reálnou předlohu...  
Jo, docela by mě   zajímalo, jaké by měl   seriál pokračování po 20   letech... třeba by byli   Vitásek a mladý Svitáček   agenti StB... jaké věrně   hrajou se správným časovým   odstupem Jan Štastný a Jan   Čenský ve Zdivočelé   zemi...
Krikri
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.3.2018
Tento seriál jsem dlouho   neznal. Ono ani není divu,   vždyť rádoby   veřejnoprávní   prokavárenská ČT ho od roku   1989 nevytáhla z archivu.   Naštěstí se o to postarala   TV Barrandov. Seriál je   poměrně rozsáhlý, delší   z tuzemských z   předlistopadové doby je snad   už jen major Zeman.   Koukatelné to jistě je, už   kvůli plejádě hereckého   osazenstva. Co mi dost vadilo   byly zdlouhavé mnohaminutové   záběry, v nichž se   neustále někdo procházel po   ulici a do toho hrála hudba a   taky scény z hospod, kdy si   štamgasti prozpěvovali.   Kdyby se tyto scény   vystříhaly, seriál by byl   rázem o čtvrtinu kratší.   Zklamalo mě nedořešené   téma hlavního hrdiny   Vitáska s jeho životními   láskami, nakonec nezabojoval   ani o tu kolegyni z redakce.   Závěr seriálu je tedy sice   politicky tak nějak   zakončen, ovšem v oblasti   vztahové absolutně   nedořešen. Objektivně je to   sice spíš na 4 *, ale   přidám jednu navíc, už   kvůli Brnu, moravskému   nářečí a oné slavné   větě o kozách   poslankyně.:)
payo1555
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.4.2012
Na tomto veledíle se sešla   plejáda českých herců.   Samozřejmě komunisti hrály   hrdiny. Vitásek Jana   Štˇastného je pořádný   vášnivec. Jinak je to blbost   a i dost špatně provedená.   Tolik lidí se toho   natáčení   zúčastnilo!Odpočívej v   pokoji!
Xpojntman
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.9.2018
Klasická komoušská   bolševistická propaganda.   Agitační duo Adamec -   Matějka. A navíc VB   Vitásková banda.
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.5.2011
Omluvte poněkud žlučovitý   komentář člověka ,který   je znechucený televizními   estrádami typu "Ein   kessel buntes,Novoty,nebo   Silvestr na Nově . Až na   jednu mají společného   režiséra-Jiřího Adamce.
Já se nebudu dívat na   hodnocení tohoto díla ,jako   pro,či protikomunistický   počin. Seriál vznikl v   jisté době a je jí,tak jako   ostatní více,či méně   poplatný.
Já se   dívám na Rodáky jako   filmařský počin.
V   tomto směru budu asi   trošičku zlý. Asi se   pletu,asi se to spoustě lidí   nebude líbit,ale já   považuji pana režiséra   Adamce za takového Eda Wooda   české filmařiny.(pozn.podle   mnohých nejhoršího   režiséra všech dob).
Nejspíš mu křivdím   ,ale vysloužil si u mne toto   hodnocení svou schopností   odfláknout cokoliv mu   svěřené...
Jeho   "novácké" estrády   lidem splývají,řemeslně   možná zvládnuté,ale   všechny stejné.Bez nápadu.   Nevtipný komik,roztančený   hnus a do toho nekonečně   mnoho záběrů do hlediště   na diváky zmítající se v   křečích smíchu.
A   takový je i seriál Rodáci.   Děj plyne něco se v něm   děje,je vidět,že seriál i   stál nějaké peníze,ale   divák to neocení,protože   už dávno usnul.
Chybí jakékoliv   dramatické gradování děje.   Díly plynou jeden za druhým   a i když v nich nějaký děj   asi je,člověku sledujícímu   tohle dílo je to jedno. Nemá   šanci se ztotožnit s jeho   hrdiny.
"Vitásku,tátovi   usekli hlavu..."
"...hmmm   pohoda,život jde   dál..."
Režisér   opětovně řadí do dějové   linky i nějaké vizuálně   zajímavé obrazy tak,aby se i   srdce filmožrouta pomělo   ,ale zase to vypadá,jako   když od sebe děti ve škole   opisují.
Jako když   už jsme to dávno někde   viděli.
Myslím,že na   dobře natočeném filmu,či   seriálu musí být vidět   práce,která na něm byla   učiněna.
Na   Rodácích není. Je to   nuda,nuda,šeď,šeď.
Beze stopy umění a   kreativního přístupu.
Pardon,ale já to tak   cítím.
Omlouvám se   divákům   Dobrot,Novot,Miss,Kokot,Hámot   ,Silvestrů a dalších   kousků...
nick4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.6.2008
tv seriál podle románů   Jaroslava Matějky o mladém   Vitáskovi a jeho osudech za   války a těsně po   ní.Románová předloha je   celkem slušně napsaná ,dá   se to číst jěště i   dnes.Politický podtext v   knize není tak výrazný jako   v seriálu,v knize při   každé příležitosti   vyloženě chlastají.
Ve své době jeden z   nejrozsáhlejších   televizních projektů s   špičkovým hereckým   obsazením.Obrovské   množství postav a   postaviček.Pokud si dobře   pamatuji dávala tv pouze   jednou,prý je nějak   poškozená kopie ,která   brání opětovnému   promítání.Asi nejsem   jediný kdo by chtěl vidět   seriál znovu.musím doplnit   svůj komentář, protože   jsem se dostal k nějaké cca   12 dílné kopii ještě s   minutáží,ale své   hodnocení neměním.Celkem se   nedivím, že seriál   nedávají, spousta dnes   slavných herců v tomto   seriálu hraje a někteří se   za to dnes určitě stydí v   čele s režisérem Adamcem.No   i když Roden s Landou už v   roce 1988 volali Ať žije   prezident Beneš.
hlavsa5
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.7.2012
Podání historie z pohledu   komunistické ideologie,   která v tomhle seriálu   hustí do hlav občanů svoje   názory. Pro mně byl tenkrát   hrdina Karel Roden a jeho   postava, dnes už ani nevím   pořádně proč.. ?
vo.truhlastvi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.9.2011
Rodáci
Seriál je nahlédnutím na 6   roků na Moravě,začíná   válečným rokem 1942 a   končí rokem 1948.Ukazuje   různé charaktery   lidí,jejich   chování,činy.Špatné i   dobré.
miláček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.3.2010
Když seriál běžel v   televizi,měl asi velikou   sledovanost.Ale pamatuju i po   revoluci,kdy se stal snad tím   nejhorším,co bylo kdy   natočeno.Mám za to,že ho   televize ani nikdy   neopakovala.
Marwehr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.4.2015
Ujde to!
Samozřejmě že je to o   propagaci KSČ,takové byly 80   léta,(i když falešná   propaganda a výplachy mozků   jsou i dnes...bohužel) ale to   neznamená že tenhle seriál   nemá i svou světlejší   stránku   např.kamera,hudba,exteriéry   a skvělé herecké výkony   což je něco o čem se   tvůrcům dnešních   rektálních paskvilů ani   nesní.
histori
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.4.2013
Režisér byl za tento seriál pranýřován.
Síše průměrný režisér   byl za tento pro některé   kontoroverzní seriál v   pozdější politopadové   době pranýřován.   Neprávem. Jistě lze v   seriálu spatřit i   ideologické momenty, ae v   jádru pojednává o té době   vcelku realisticky. Postavy   jsou životaschopné a mladá   naivita hlavního hrdiny   později přecházející v   určité vystřízlivění a   zmoudření, je zde zobrazena   výtečně. Seriál   pojednávající o nelehké   poválečné době lze   hodnotit průměrně, ale lze   v něm spatřit i věrohodný   obraz té doby.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28274minih28274Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) 
Terminator 3: Rise of the Machines n
minih39430minih39430Kurýr 2 (2005) 
The Transporter 2 n
minih25642minih25642Rooster Cogburn (1975) 
Rooster Cogburn n
minih63529minih63529Monamour (2005) 
Monamour n
minih157958minih157958Ten dvanáctý (2017) 
Den 12. mann n
minih14878minih14878Ohrožení Britannicu (1974) 
Juggernaut n
minih57362minih57362Temný rytíř povstal (2012) 
The Dark Knight Rises n
minih5062minih5062Cesta na Jihozápad (1989) 
Cesta na Jihozápad n
minih63844minih63844Rallye smrti 2 (2010) [Video] 
Death Race 2 n
minih43394minih43394Norbit (2007) 
Norbit n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pustina (2016) [TV minisérie]

00:20 - 01:20

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:50 - 01:50

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Křižovatka smrti 2 (2001)

23:30 - 01:20

102 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

87 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama