Zari
ohodnotit

Živí a mrtví

Živyje i mjortvyje

Další název:
Живые и мертвые; The Alive and the Dead,
Žánr:
Země:
Rok:
1963
Délka:
193 minut
„Film zachycující zoufalou situaci Rudé Armády po napadení SSSR“

Obsah filmu Živí a mrtví

 
Dvoudílné filmové drama o dnech plných zklamání, zoufalství a hrdinství, které sovětskému lidu přinesl rok 1941. Hlavní hrdina major Sincov, redaktor armádních novin, odjíždí na frontu. Prožije ústup armády, několikrát proráží obklíčení. Nakonec jako prostý voják nastupuje znovu do boje u Moskvy, kde je svědkem prvních nadějných okamžiků: sovětští vojáci ženou útočníky od metropole. Jeden z nejlepších sovětských válečných filmů vznikl na základě stejnojmenného románu Konstantina Simonova, který v něm do jisté míry zpracoval vlastní zážitky (za Velké vlastenecké války působil jako armádní dopisovatel).
Febiofest 2004

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

red.mann
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 29.1.2022
Sovětské válečné filmy mají filmovou   kvalitu. Tenhle film se ovšem k nim nemůže   přiřadit. Slušná nuda.
martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.5.2015
Dvoudílná válečná freska z doby napadení   Sovětského svazu se jako obvykle točí kolem   ohromného vlastenectví a velké věrnosti   straně. Příběh komunisty Ivana Petroviče   Sincova je prezentován takřka bez nadsázky a   překvapivě i vcelku věrně. Bojovat za   Sovětský svaz je otázka cti, ale pokud   dotyčný ztratí stranickou legitimaci, náhle se   i z něho stane nepřítel bez ohledu na jeho   dosavadní zásluhy. A to se stane Sincovi, jenž   na základě tohoto faktu okamžitě okusí   sovětskou moc. Černobílý snímek tradičně   daleko více vyznívá na autentičnosti, ale nic   naplat, absence honosných válečných scén,   jakými jsou sovětské válečné snímky   proslulé, vytváří naprosto nudnou   záležitost. Něco málo se tu sice objeví, ale   to spíše aby se neřeklo. Tento filmový počin   je tedy především konverzačním dílem, kde   bohužel převládá mnoho hluchých a velice   unavujících scén. Myšlenku to sice má, ale   velmi ostré střihačské nůžky by si to   jistojistě zasloužilo. A tak to může sloužit   leda tak jako doplněk sovětské tvorby o 2.   světové válce a nic víc.
řepešínský
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 9.10.2009
až příliš popisný a patetický styl   komentáře vypravěče filmu sráží sovětský   snímek živí a mrtví do nižších příček   světové kinematografie. ve filmu ale upoutá   pozornost jistě kamera, která místy přímo   exceluje, ať již v případě utrhnutého kola z   nákladního auta po bombardování nebo   vyjádření smrti fotografa frontových novin.   světlých míst bychom ve filmu živí a mrtví   našli jistě víc a nebýt zbytečně použité   délky a poplatnosti době vzniku a režimu, mohlo   ve výsledném efektu stanout dílo výš než jen   v nejnižších příčkách střední třídy. i   tak lze film živí a mrtví doporučit hlavně   všem fanouškům válečných snímků, kteří   si při jeho sledování jistě přijdou na své.
BinLADIN
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.10.2009
Co dodat jako váleční tak to jde ale šílená   je ta
délka to je přímo o život   že sověti válečné zvládají to je známo ale   tohle je moc i na mně
Reklama
Chrustyn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.6.2009
Další nudná ruská válečná sra*ka, která je   tentokrát natažená na více jak tři hodiny.   Větší utrpení než prožívali skuteční   vojáci za války.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.11.2008
Tak tento dvoudilný černobílý snímek byl pro   mne hned několikanásobným překvapením.   Člověk často v historii kinematografie objevuje   nové věci. Tento válečný film vypráví o   osudech a událostech sovětské armády, ke   kterým docházelo v roce 1941. Ve filmu se   objeví takové věci, jako je kritika systému,   kritika nadřízených, dokonce se jim ta přímo   i nadává. Peprný slovník mnohých vojáků se   ve filmu používá často. Scénář považuji za   výtečný. Film vypráví o chaosu a bezradnosti   po napadení SSSR. Pokulhávala organizace,   chyběli velitelé. Film vypráví o zoufalství,   které vojáci i obyčejní lidé prožívali.   Takže žádná nekritická oslava hrdinů. Jedná   se o velkofilm, ve kterém nechybí válečné   scény, smysl pro detail. Jednou z kritik filmu je   i absurdita chybějícího dokladu. Když jej   nemáte jste nikdo. Sovětští vojáci nenosili   obdobné psí známky, které měli třeba   američtí vojáci. U Sovětů to byl kus papíru.   Stačilo odložit vestu s doklady a byli jste v   ...
Film Mrtví a živí je pozoruhodný. Svojí   černobílostí a ne zrovna úplně nejlepším   dabingem může nudit.
franta1957
Hodnocení:
Přidáno: 5.4.2008
Živí a mrtví 1. část
Bojuj a nebudeš bezejmenný člověk bez cti -   nebudeš patřit mezi mrtvé, Budeš patřit mezi   živé.
V létě roku 1941, když byl Sovětský   svaz napaden fašistickým Německem odjíždi na   frontu komunista Ivan petrovič Sincov. Prvni dny   války jsou otřesné. Sovětska letadla jsou z   oblohy sestřelovaná jako kachny německými   stíhači. Fronta je prolomena a Sincov s hrstkou   vojáků zůstava v německem tylu. Starší   politruk Sincov vidí poprvé na vlastní oči   účinky sovětske moci. Ztráci svou straníckou   legitimaci a tím ja jeho osud zpečetěn. Tuto   potupu může smýt pouze vlastni krvi...

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih72704minih72704I Don Giovanni della Costa Azzurra (1962) 
I Don Giovanni della Costa Azzurra n
minih113699minih113699Maják (2015) 
Safelight n
minih97854minih97854Na hraně zítřka (2014) 
Edge of Tomorrow n
minih24491minih24491Zaostřit, prosím! (1956) 
Zaostřit, prosím! n
minih54841minih54841Hora jménem Andělská (1993) [TV film] 
Hora jménem Andělská n
minih60866minih60866Hloupá žába (1971) 
Hloupá žába n
minih165254minih165254Jett (2019) [TV seriál] 
Jett n
minih21736minih21736Upír v Brooklynu (1995) 
Vampire in Brooklyn n
minih43857minih43857Oheň a led (1983) 
Fire and Ice n
minih28457minih28457Spider-Man (2002) 
Spider-Man n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Steve Chaplin

Chaplin Steve

Fabien Loris

Loris Fabien

Andrzej Pieczyński

Pieczyński Andrzej

Ray 'Cory' Daniels

Daniels Ray 'Cory'

Naposled navštívené:
Steve Chaplin

Chaplin Steve

Fabien Loris

Loris Fabien

Andrzej Pieczyński

Pieczyński Andrzej

Ray 'Cory' Daniels

Daniels Ray 'Cory'