Jeden svět
ohodnotit

Vinnetou

Winnetou I

Další název:
Winnetou - 1. Teil; La valle dei lunghi coltelli (IT); Vinetu I (YU)
Rok:
1963
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
5.3.1965
„První setkání Old Shatterhanda s Vinnetouem.“

Obsah filmu Vinnetou

 
V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat…

Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Harald ReinlHarald Reinl  
hraje:
Lex BarkerLex Barker.....Old Shatterhand [43]   
Pierre BricePierre Brice.....Vinnetou [34]   
Marie VersiniMarie Versini.....Nšo-či [22]   
Mario AdorfMario Adorf.....Frederick Santer [32]   
Walter BarnesWalter Barnes.....Bill Jones [45]   
Chris HowlandChris Howland.....Lord Tuff-Tuff [34]   
Dunja RajterDunja Rajter.....Belle [23]   
Ralf WolterRalf Wolter.....Sam Hawkens [36]   
Husein ČokićHusein Čokić.....Will Parker [31]   
Demeter BitencDemeter Bitenc.....Dick Stone [40]   
Ilija IvezićIlija Ivezić.....Joaquin [36]   
Antun NalisAntun Nalis.....barman Hicks [52]   
Gojko MitićGojko Mitić  
Milivoje Popović-MavidMilivoje Popović-Mavid.....Inču-čuna [53]   
Niksa StefaniniNiksa Stefanini.....Bullock [57]   
Branko ŠpoljarBranko Špoljar.....Bancroft [49]   
scénář:
Harald G. PeterssonHarald G. Petersson  
námět:
Karl MayKarl May.....román   
hudba:
Martin BöttcherMartin Böttcher  
kamera:
Ernst W. KalinkeErnst W. Kalinke  
střih:
Hermann HallerHermann Haller  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
německá
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Vinnetou >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2021
Tak rozhodně nebyl tento film "první   ochutnávkou" západoněmeckých   dobrodružných filmů podle románů Karla Maye,   jak píše zdejší respondent. Již o rok dříve   v květnu roku 1964 se objevil v české   distribuci film "Poklad na Stříbrném   jezeře" režiséra Haralda Reinla (1962) s   vynikajícím Herbertem Lomem v roli bandity   Cornela. Vinnetou byl uveden do českých kin v   březnu 1965.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2021
Tady není mnoho co dodat. Klasika, která je pro   mou generaci něco mezi biblí a slabikářem.   První ochutnávka opravdového dobrodružství,   řada výborných herců, podmanivé a   okouzlující exteriéry tehdejší Jugoslávie   dokázaly navodit tu správnou atmosséru   Divokého západu. A k tomu všemu vynikající   dabing Stanislava Fišera. Vladimíra Ráže,   Josefa Větrovce, Jiřího Adamíry a dalších.   Pro příznivce klasických dobrodružných filmů   by tenhle biják měl být něco jako dříve   bývala ve škole povinná četba.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2019
Klasika. Spolu s Rudým gentlemanem, Posledním   výstřelem a Pokladem na Stříbrném jezeře   patří tento díl k nejlepším a nejlépe   zfilmovaným Mayovkám, které má všechny na   svědomí režisér Harald Reinl. Každá epizoda   má svého padoucha a já se vždycky těšil na   jejich skony, které se mi navždy vryly do   paměti. A taky ty přestřelky, kde se to   mrtvolami jen hemžilo byly solidní masakry.   Spousta dalších příběhů s Vinnetouem   nedosahují takových kvalit, jako zmíněné   části. Tyhle čtyři snímky jsem jako děcko   viděl stokrát a nikdy mě neomrzely, svoje   kouzlo mají i po mnoha létech a působí dodnes.   Už jen když začne hudba, nebo kamera, jak v   širokoúhlém záběru snímá nádherná   panoramata tehdejší Jugoslávie. K těmto   dílům patří neodmyslitelně geniální český   dabing, který filmy pozdvihuje k naprosté   dokonalosti.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.7.2016
Je potřeba vůbec něco psát?
I když je to   naivní barevná pohádka, pořád zůstává to   prvotní ochutnání dobrodružství, když se v   kinech socialisticky budovalo.
A ten český   dabing. Špička.
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2015
"..více než právo znamená mír."
Tímto filmem začíná krásný dobrodružný   příběh indiánského náčelníka Vinnetoua   (Pierre de Brice) a jeho bílého bratra Old   Shatterhanda (Lex Barker), kteří bojují za   zachování míru a spravedlnosti mezi indiány a   bělochy. Děj se odehrává na pozadí krásné   přírody, většinou ve vysokých skalních   pohořích a vodopádech bývalé Jugoslávie   (dnes Chorvatsko). Nechybí ani humor v podobě   hereckých výkonů reportéra Taf-Taf a stopaře   Sama Hawkinse. I když se ve filmu občas objeví   pár chyb režie, film hodnotím nejvyšším   počtem bodů. Divák se může těšit na   napínavý příběh těchto dvou slavných postav   nejen v tomto filmu, ale i v dalších dějově   navazujících dílech, jako jsou "Poklad na   Stříbrném jezeře", Winnetou - červený   gentleman "," Vinnetou a míšenka   Apanači "," Old Shatterhand " ,   "Vinnetou a Old Shatterhand v údolí   smrti" a "Vinnetou - poslední   výstřel". Tyto filmy mě provázejí od   dětství. Oba herci jsou bohužel dnes už po   smrti a je mi velmi líto, že jsem se s nimi   neměl možnost nikdy osobně setkat. Čest jejich   památce.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.7.2014
Nečekaný obrovský úspěch snímku 'Poklad na   stříbrném jezeře' přivedl tvůrce k myšlence   vrátit hrdiny stvořené spisovatelem Karlem   Mayem na plátna kin. A když už, tak by bylo   velice vkusné odvyprávět příběh zcela od   začátku. Seznámíme se tedy s Klekí-petrou,   bílým učitelem Apačů, s Vinnetouovým otcem   Inču-čunou a sestrou Nšo-či. Dozvíme se že   Old Shatterhand je vlastně inženýr a stavitel   železnice a uvidíme, jak se Vinnetou a Old   Shatterhand stali bratry. No a s dalšími   postavami spjaté a neodmyslitelné s touto   dobrodružnou indiánkou. Naplánované byli   celkem tři díly a toto je pochopitelně ten   první. Natočen byl se stejnou precizností a   respektem k prvnímu snímku. Nádherné scenérie   pohoří, skal, jezer a vodopádů vytvářejí   doslova pastvu pro oči. Byť má scénář s   románem pramálo společného, je napsán velice   dobře. Plynulé vyprávění, napětí a určitá   exotika divokého západu dává snímku   nezaměnitelné kouzlo. A tak se i tento německý   indiánský počin stal stále vyhledávanou   klasikou.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2014
Film Vinnetou, jsem poprvé viděl, když mi bylo   15. let a byl jsem přímo nadšen a těšil se na   další díly a přišly další díly Poslední   výstřel a Old Shatterhand a dost, další filmy   již nebyly do revoluce promítány, snad jenom   ten odpad Mezi supy a Petrolejový princ. Který   dílo nezestárlo, si myslím Poklad na   Stříbrném jezeře a jasně Rudý gentleman. A   jedna perlička, ptal jsem se čecha žijícího v   Torontu, jak američani berou máyovky. Neberou   nijak, protože se zde nepromítaly a to proto,   že jsou to slátaniny, ve kterých jsou jenom   nesmysly a špetka pravdy chybí. Zřejmě pravda   je ta, že američani jsou zvyklí na genocidu   indiánů, a poradili si s nimi po svém,   vypálili, pozabijeli a zahnali je do rezervací   ain cvai. Vinnetou , to je mírové poselství a   proto stále má nové diváky...
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2013
Vidět před 50 lety mayovky, sbírat fotografie z   filmu, to se nedá zapomenout. Ačkoliv se při   některých scénách vloudí úsměv, rád se na   stokrát opakované filmy podívám. Vinnetou a   jeho pokračování patří mezi filmy mého   mládí a nezevšední mi ani v důchodu. Prostě   jsou to pohádky pro děti, dospělé i důchodce.
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.3.2013
Vinnetou je legendární westernovka a ne jenom   to. Herci, štáb, Carl May a film samotný jsou   biblické pro filmy. Ikdyž se mi ze série líbí   jenom - Vinnetou; Rudý gentleman; Poslední   výstřel a Poklad na stříbrném jezeře je to   neuvěřitelné, co se před padesáti lety   natočilo. Velký klobouk dolů před filmaři.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.1.2013
Klasika, na který jsem jako spousta dalších   vyrostl a která mi pomohla proniknout do světa   knih, prostřednictvím stejnomenné Mayovi   předlohy.
Podle knižní chronologie první   dobrodružství statečného Němce a jeho rudého   přítele jsem viděl minimálně desetkrát, ale   v posledních letech na něj nějak nebyl čas,   proto jsem chtěl zjistit, zda ono kouzlo týhle   série po letech nevyprchalo. Musím přiznat, že   částečně tomu tak skutečně je a ono kouzlo   už nemá takovou sílu jako dříve. Přesto i   dnes jsem se dobře bavil.
Z části za to   může onen pocit něčeho důvěrně známého   (není zde asi jediná scéna, kterou bych dosud   neměl v paměti), z části nostalgie (taky   nedáte dopustit na filmy svého dětství,   ačkoliv jejich kvality jsou po těch letech   leckdy přinejmenším sporné?), z části   herecké obsazení - Lex Barker má velké   charisma, podobně jako Pierre Brice a na jeho   filmovou sestru Marii Versini se dobře kouká. Z   části je to ona úchvatná hudba, která ten   silný pocit nostalgie žene do ohromných   výšin. A potom je tu ten pověstný příběh -   pokrevní pouto mezi bílým a rudým hrdinou,   věčný boj proti nespravedlnosti, páchané   téměř výhradně bílými na indiánském   plemenu a blabla:-) Osobně neznám žádný   zábavnější ani jednodušší způsob, jak   malému klukovi vštípit některá základní   rysy správného člověka (či "pořádného   chlapa") typu čest, odvaha, spravedlnost ,   ochota pomáhat slabšímu...A hlavně to   přátelství...Alespoň na mě to od útlého   dětství působilo tím správným výchovným   dojmem, že čest pravda a láska vždy   zvítězí...však víte.
Nepopírám, filmy jsou   samostatné příběhy, které nemají s   knižními předlohami až na hrdiny příliš   mnoho společného, většina filmových   příběhů využívá jenom hodně volně kostru   dané knihy, okleštěnou o všechny linie   jakýmkoliv způsobem boční a i ta kostra je   zpracována co nejjednodušeji. Proto jsou tyhle   snímky mnohem povrchnější, hrdinové občas   jednají nelogicky, sem tam narazíte na nějakou   tu chybku a Old Shatterhand v tomto díle   postřílí více Apačů než všech indiánů ve   všech Mayových knihách ve kterých se   vyskytuje, ale tak nebudu zlej - tohle je prostě   klasika a ani můj nynější střízlivější,   kritičtější pohled jí rozhodně neshledává   vůbec špatnou. Pouze už ne tak dokonalou, jako   před 15ti lety.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih29204minih29204Tvrdá těla 2 (1986) 
Hardbodies 2 n
minih75311minih75311Ostrov pokladů (1999) 
Treasure Island n
minih15777minih15777Philadelphský experiment (1984) 
The Philadelphia Experiment n
minih108341minih108341Zničující střet (2012) 
Collision Course n
minih53635minih53635Irma Vep (1996) 
Irma Vep n
minih47676minih47676Prokop Diviš (1977) [TV inscenace] 
Prokop Diviš n
minih17333minih17333The Philadelphia Story (1940) 
The Philadelphia Story n
minih6914minih6914Drzá Mary - bláznivý Larry (1973) 
Dirty Mary Crazy Larry n
minih13696minih13696Nebe a dudy (1941) 
Nebe a dudy n
minih6043minih6043Den začíná (1939) 
Le jour se léve n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Vinnetou se vrací (1998) [TV film]

 Vinnetou se vrací (1998) [TV film]
Vinnetou se vrací n
Winnetous Rückkehr
Žánr: dobrodružný
Země: Spolková republika Německo
Režie: Marijan David Vajda

(pokračování)

Vinnetou - Poslední výstřel (1965)

 Vinnetou - Poslední výstřel (1965)
Vinnetou -  Poslední výstřel n
Winnetou III
Žánr: dobrodružný
Země: NSR / Jugoslávie / Itálie
Režie: Harald Reinl

(pokračování)

Old Surehand (1965)

 Old Surehand (1965)
Old Surehand n
 
Žánr: western / dobrodružný
Země: NSR / Jugoslávie
Režie: Alfred Vohrer

(pokračování)

Vinnetou - Rudý gentleman (1964)

 Vinnetou - Rudý gentleman (1964)
Vinnetou - Rudý gentleman n
Winnetou II
Žánr: dobrodružný
Země: NSR / Jugoslávie / Francie / Itálie
Režie: Harald Reinl

(pokračování)

Vinnetou (1963)dopisovatelVinnetou (1963)Vinnetou (1963)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10