Duben
ohodnotit

V údolí Elah

In the Valley of Elah

Další název:
Death and Dishonor
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
3.4.2008
„Někdy je snazší pravdu odhalit, než jí čelit.“

Komentáře k filmu V údolí Elah

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
emdvojka
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.12.2018
Životom unavený starý   seržant Hank Deerfield je   vojnovým veteránom   hľadajúci svojho mladšieho   syna, ktorý po jeho   šľapajach obliekol zelenú   uniformu a vyrazil do Iraku   bojovať za svoju vlasť. Po   návrate do spojených   štátov však bez stopy   zmizol z vojenskej základne   niekde uprostred púšte.   Hank, ktorého si strihol   starnúci Tommy Lee Jones je   človek pevný ako skala, a   tak ho nezlomí ani pohľad na   rozsekaného synátora v   miestnej márnici. Čo sa   vlastne stalo a prečo je   otázka, ktorú sa pokúsi   rozlúsknuť práve on v   klasickej dráme, kde okrem   dialógov a smutných   odhalení sa vlastne nič   nedeje. Je to taká sonda do   ľudskej duše poznačenej   krutou realitou novodobých   konfliktov. Ak máte chuť   pozerať na málovravné   vyšetrovanie utrápaného   otca, ktorý s pomocou   miestnej detektívky odhalí   postupne pravdu, ktorá nikoho   neprekvapí tak kľudne do   toho. Celé mi to pripadalo   tak trošku ako malé   ospravedlnenie a hľadanie   odpovede, prečo niektorí   ľudia robia zlé veci a, čo   ich k tomu vedie. Na mieste je   určite pradávne porekadlo,   ktoré tento príbeh celý len   vystihuje, a to znie: Zlo   plodí vždy len zlo!
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.12.2014
Po Třech dnech ke svobodě a   Crash se Paulu Haggisovi   povedlo opět mě doslova   odrovnat a ohromit údivem jak   skvělý je nejen jako   scénárista (Million Dollar   Baby, Vlajky našich otců),   ale i jako režisér. Vybírá   si opravdu těžká témata a   zvládá je s takovou   bravurou, až je to stěží   uvěřitelné. Tommy Lee Jones   je zde jako vysloužilý   voják zrátka dokonalej a to   nejen typově, zahrál to   excelentně.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.7.2012
Musí to být pro rodiče   hrozné, když jim umřou oba   synové a jeden navíc tak   b....atd.( nebudu prozrazovat   podrobnosti ).
Film je   vyloženě postavený na   hereckém výkonu T.Lee   Jonese, který zahrál roli   otce ( hledající vraha nebo   vrahy svého syna ) skutečně   výborně.
Konec a   rozuzlení filmu je docela   nečekané.
sakro
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.3.2012
kritika do vlastních řad
Jeden z mnoha   "módních" filmů   otírajících se alespoň   částečně o pobyt   amerických vojáků v   Íráku. Přiznám se, že   tyto filmy mám rád. Je v   nich však obrovský rozdíl   od opravdu skvělých, až po   kraviny toho nejhrubšího   zrna. Tento naštěstí   patří do té první skupiny,   a navíc je dost jiný v tom   dobrém slova smyslu. Reálný   a realistický, kritický.   Řekl bych, že ještě není   ta pravá doba, pro jeho   docenění. Bude to chtít   pár let odstupu. Tenhle film   ale tu čekací dobu jistě   vydrží, není to dílo,   které po pár týdnech   přijde do zapomnění.
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.3.2012
Celkem slušnej krimi film z   vojenskýho prostředí.Celou   dobu jsem čekal jak se   vražda mladého vojína   rozuzlí.Tommy je ač v   kladných nebo záporných   rolích vždy na   jedničku.Charlize to je   prostě moje velká favoritka   a role detektivky jednající   hlavně srdcem jí sedla   skvěle.Za mě 7:)
btip007
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.3.2012
Vyšetřování ve vojenském   prostředí, to je málo kdy   zajímavé téma. Ani tento   film příliš nevybočuje z   nudy a šedi těchto snímků.   Film stojí za shlédnutí,   jen díky excelentnímu   výkonu Tommy Lee Jones, v   roli otce, válečného   veterána, který přijede   pátrat po vrazích svého   syna.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.12.2011
Celkem zajímavé a smutné   drama,které je v tomto   případě i docela   uvěřitelné a klidně se   mohlo stát.Líbil se mě   civilní výkon Charlize   Theron,kterou jsem zprvu   nepoznal.Obyčejná   policistka,žádná   nafintěná panenka.Tommy Lee   Jones tam není co   dodávat-dobrý jako   vždy.Silné a smutné....
karlosphonic
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.5.2011
Moc mě to nebavilo.Čekal   jsem zamotanější   propracovanější   příběh,gradující děj.V   údolí Elah je tuctová   detektivka,jen zasazená do   vojenského   prostředí.Nejvíc mě nemile   překvapilo,že viník vraždy   se prostě ke konci filmu jen   tak přiznal.Od režiséra   Paula Haggise jsem čekal   emočnější příběh.On je   režírovat umí.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.10.2010
Slušný thriller, který   zdobí hlavně výkon Tommy   Lee Jonese. Jeho postava,   bývalý voják, přichází o   své vlastenecké iluze díky   vyšetřování smrti svého   syna, který měl jít v jeho   stopách, ale stal se obětí   morální destrukce, kterou   irácká služba v řadách US   Army působí. Dlouho se   zdráhá uvěřit, že i z   "jeho chlapce" se v   Iráku stal někdo jiný a že   na takovou změnu může být   těžko pyšný. Natočené je   to civilně, bez patosu,   někdy ale až příliš   nevzrušivě.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.4.2010
Film stojí jenom na výkonu   T.L.Jonese, jinak děj je   víceméně nudný,měl jsem   hodně práce abych u filmu   neusnul.
mikee
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.7.2009
Výborné krimi drama   sázející na výtečné   výkony ústřední herecké   dvojice Tommy Lee Jones -   Charlize Theron ,   vykreslující některé   neduhy současné lidské   populace jako jsou válka a s   tím spojené utrpení a   traumata všech   zůčastněných na obou   stranách barikády a   všudypřítomná diskriminace   žen v zaměstnání   postihující nejen zde   vyobrazenou ameriku. Paul   Haggis u mě opět zabodoval   jednak svou režií , ale   také výborným   zakomponováním ožehavých   témat dnešního světa do   tohoto hodnotného snímku.   Vřele doporučuji , nebudete   litovat.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.2.2009
In the Valley of Elah
Když se objeví mrtvola   mladíka, který zemřel   tragickou smrtí, rozhodne se   jeho otec zjistit, kde je   pravda a co se mu skutečně   stalo. Tommy Lee Jones jako   otec válečný veterán se   rozhodne očistit jméno   svého syna vojáka, který se   vrátil z Iráku a kterého   někdo zavraždil. Případem   se nechce zabývat policie a   tak je to všechno na hlavním   hrdinovi. Detektivní   zápletka, kterou se snímek   může pochlubit, nepatří k   těm neoriginálnějším, ale   řekla bych, že tohle nebyl   ani její účel, protože i   když sledování filmu není   dvakrát zajímavé, co se   děje týče, daleko   podstatnější je zde to   budování atmosféry a   samozřejmě postavy na   kterých celý film stojí a   nebýt úžasného Tommy Lee   Jonese, film by se zřítil   jako domeček z karet. Jeho   role mu sedla, byla mu ušitá   přímo na míru, protože   jemu věříte každé slovo,   každé gesto. Všechno stojí   na něm. Charlize Theron je   sice dobrá herečka, ale byla   zastíněná jeho rolí. V   údolí Elah nenabízí   kdovíjaký zážitek co se   děje týče, určitě to taky   není nic odpočinkového, ale   v každém případě pokud   jste fanoušci Tommy Lee   Jonese, tak by jste si film   neměli nechat ujít.
Chrustyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.1.2009
Povedený ale trochu   zdlouhavý snímek,   kombinující válečné drama   s krimi thrillerem. Tommy Lee   Jones a Charlize Theron jsou   ve svých rolích velice   dobří a kriminální část   je také povedená, bohužel   se však film pokouší o   jakési hlubší myšlenky a   zbytečně násilně do filmu   rve prvky patosu a nebylo by   na škodu kdyby se tvůrci   pokusili o nějakou   překvapivou pointu. I přesto   je však výsledný dojem   velice dobrý.
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2008
Vynikající a svou   skličující atmosférou i   mistrně zahrané válečné   drama, ve které otec hledá   na vlastní pěst svého syna.   Čeká ho ovšem velmi   nepříjemné zjištění a   cesta za odhalením   skutečnosti je čím dál   složitější. Úžasně   přirozená je v tomhle filmu   Charlize Theron, až jsem si   říkal...kam ta holka dala   prsa??? Když si jí   představim v Ďáblovo   advokátovi, to byl mazec, ale   tady nic! No to do děje   nepatří, jen že mě to   blesklo hlavou. Celkově jde o   výborný film, který   určitě stojí za to   shlédnout a posoudit, do   jaké míry může za   beznaděj takových lidí   americká vláda, potažmo   Mr.W., kterej jde   zaplaťpánbůh za chvíli od   válu.
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.8.2008
Příběh o otci který   pátrá po vrazích vlastního   syna, který se vrátil z   bojů v Iráku...Tahle nějak   by vypadal obsah ve   zkratce...TeĎ k filmu,   ačkoli je příběh docela   jednoduchý, je natočen   přesvědčivě i když ke   konci se zbytečně zamotává   a až na samém konci se   dozvýte pravdu kterou jste   už ale tušili v polovině   filmu, a proto je konec   zbytečně natahován...Dále   má film zbytečně dlouhé   scény kdy se jen mluví a nic   se neděje...Oproti tomu ale   nezklamaly herecké výkony,   hlavně Tommy Leeho Jonese   který si poprávu odnesl   nominaci na zlatou   sošku...Charakter postav   hezky vykresluje příjemná   hudba, která se vždy objevý   v ten správný okamžik...Moc   se mi tam líbili i střihy   kdy otec sleduje nahraná   videa z mobilu které   pořídil syn z Iráku, to   hodně dodávalo filmu   autenticitu...Taky jsem se   dozvěděl že když vlajka na   stožáru vlaje vzhůru nohama   tak to znamená, MEZINÁRODNÍ   NOUZOVÝ SIGNÁL...Na konec   bych ale řekl, že tento film   je spíše pro samotné   američany než pro Evropany,   kteří z válkou v Iráku   nemají nic společného!
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.7.2008
Nadpriemerna drama s hviezdnym   hereckym obsadenim,v ktorej sa   neglorifikuje vojna,ale naopak   nam ukaze na ake zviera sa   clovek pod tlakom okolnosti   moze zmenit.Do absolutnej   spicky však trochu   chybalo-nezaskodilo by film   trosku zostrihat,priebeh   vysetrovania zjednodusit a   viac sa venovat psychologii   postav.Aj napriek tomu film   doporucujem.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih62237minih62237Cargo (2009) 
Cargo n
minih14620minih14620Oběti války (1989) 
Casualties Of War n
minih28539minih28539Nejsem blázen (1994) 
Nobody's Fool n
minih30746minih30746Shrek (2001) 
Shrek n
minih160964minih160964Hotel Mumbai (2018) 
Hotel Mumbai n
minih42097minih42097JAG (1995) [TV seriál] 
JAG n
minih44178minih44178Příhody dráčka Soptíka (1975) [TV seriál] 
Draghetto Grisù n
minih37153minih37153Den poté (2004) 
The Day After Tomorrow n
minih43417minih43417Zkřížené meče (1997) [TV inscenace] 
Zkřížené meče n
minih11234minih11234Lebkouni III. - Temná budoucnost (1994) [TV film] 
Alien Nation - Dark Horizon n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

06:50 - 07:45

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Denver - Poslední dinosaurus (...

06:20 - 07:10

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:30 - 06:55

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10