Zari
ohodnotit

Spartakus

Spartacus

Rok:
1960
Délka:
184 minut, 2 díly
„Cvičili ho zabíjet pro jejich potěšení... ale vycvičili ho až příliš dobře...“

Komentáře k filmu Spartakus

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.4.2012
Tenhle film patří k   pokladům filmové historie.   Našel bych tu i pár   podobností s naší husitskou   trilogií. Tato přirovnání   by mohla být považovaná za   kacířská. I film o   Spartakovi je hodně   zidealizovaný. Připomíná   mi také můj dvacetpět let   starý školní referát o   Spartakově povstání pro   předmět Dějepis. Vlastně i   rozumy do obsahu referátu   jsem čerpal ze snímku tehdy   vysílaném na   "Polácích".
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.8.2011
Spartakus
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Když se řekne jméno   Kirk Douglas, vybavím si   automaticky jeho snad   nejslavnější roli   římského otroka Spartause.   Celý film si drží celkem   vysokou laťku, kterou během   těch tří hodin jen málokdy   ztratí. Skutečný Spartakus   měl sice jiný plán cesty,   vzal si to na sever Itálie,   Stanley Kubrick, a nebo spíš   scénáristé, zvolil pro   svůj velkofilm raději cestu   na jih. Hrálo jim to více do   noty, tak proč ne, proč si   trochu historii neupravit.   Samotný divák se stejně   více zajímá o dění na   plátně než o historické   reálie, přičemž si   myslím, že ženy asi ještě   více sledují vypracovaná   těla do půli svlečených   mužů. Film má celkově i   inteligentní příběh, se   zaměřením hlavně na   lásku. To co jsem pak   obdivoval já, byly velké   válečné scény.
A   jen tak na závěr, může mi   někdo vysvětlit, proč ve   starších amerických filmech   vidím vždy předehru a   zhruba v půlce filmu mezihru?   Říkal jsem si, že by to   mohla být přestávka v   kině, ale na to, dojít si   pro popcorn nebo na záchod,   je moc krátká..
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2013
Při vyslovení tohoto jména   již není třeba co dodávat.   Tak je známý a nestárne. To   se však nedá říci o tomto   fenomenálním filmu, neboť   při dnešním pohledu   zestárnul rapidně. Jeho   velkolepost je však i tak   úžasná a stále bere dech.   Některé -ukecané- scény   jsou už krapet nudící, ale   to je jen zrychlenou dobou.   Některé, jako například   vzpoura otroků, mi zase   přijdou takové nedotažené.   I tak je Stanley Kubrick mistr   svého řemesla a po právu se   tento jeho snímek stal   klenotem světové   kinematografie.
Justik66
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.1.2008
Rebelský Spartakus (Kirk   Douglas), narodený a   vychovaný ako otrok, je   predaný trénerovi   gladiátorov Batiatusovi a   musí preňho bojovať v   rímskej aréne. Raz sa ale   vzbúri, otočí proti svojim   pánom a aj s družinou   ďalších gladiátorov   prechádza mestami, hľadajúc   slobodou. Jeho armáda je   čoraz silnejšia a postupne   sa presúva až na juh   Talianska, kde chce   prekročiť more a vrátiť a   domov. Nakrúcanie   historického veľkofilmu   režisérskej legendy   Stanleyho Kubricka (2001:   Vesmírna odysea) trvalo 167   dní. Snímka spravila legendu   z Kirka Douglasa v úlohe   Spartaka, vyslúžila si 4   Oscarov (kamera, kostýmy,   výprava, herec vo vedľajšej   úlohe Peter Ustinov) a dodnes   je mnohými považovaná za   najsilnejší a   najemocionálnejší americký   film z obdobia starého Ríma.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2009
Nemám slov.
Na svou dobu skvěle   natočený velkofilm bez   nějakých velkých efektů a   triků, o kterých se tehdy   filmářům mohlo jenom zdát.   Tenkrát se točilo ještě   skutečně, jak se říká -   surově. Jistě i proto   vzniklo takové impozantní   dílo.
O hereckém   obsazení není třeba se ani   zmiňovat.
Lienocka22
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.4.2008
Výborný výpravný vyše   trojhodinový film o hrdinskom   Spartakovi.Kirka Douglasa ja   osobne moc nemusím,ale v   tomto filme ma celkom   zaujal.No a samozrejme   nenapodobiteľný Laurence   Olivier v úlohe Marcusa   Liciniusa Crassusa,to naozaj   stojí za vzhliadnutie! :)
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.12.2015
Výborná historická   podívaná ať kostýmy   ,prostředím,hudbou a v   první řadě hereckými   výkony v čele s K.Douglasem   jako gladiátorem který   začne vzpouru která   rozpoutá mnoho bitev které   všechny Spartakus vyhraje až   na tu poslední kde všichni   zahynou.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.7.2009
Tak to je opravdu klasika bez   nejmenší  
chyby tak má vypadat   správní film o Spartakovi
enejčel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.6.2015
Hodně jsem o tomhle filmu   slyšel. Respektivě jsem   slýchal samé chvály. Někdo   tady píše, že se dokonce   jedná o nejlepší   historický film. O historii   vzpoury otroků se Spartacem v   čele jsem se nikdy moc   nezajímal, ale samozřejmě,   že vím o co jde. Jedná se o   velkou historickou událost a   já jsem si konečně našel   čas si tento film pustit.   Bohužel s názorem, že se   jedná o nejlepší   historický film nemůžu v   žádném případě   souhlasit. Ano, beru v úvahu   rok vzniku. Možná byl pro   mě největší problém   zbytečná délka tohoto   snímku. Začátek byl   nejlepší. Seznámili jsme se   s postavami, se sympatickým   Kirkem Douglasem a krásnou   Jean Simmons. Bojové scény   byly vykresleny na tu dobu na   jedničku. Dějové zvraty   měly nápad ale až pouze do   doby, než vypukla samotná   vzpoura otroků. Potom šel   děj a celý film do kitek.   Děj byl pořád zasazován   mezi politické špičky v   Římě a samotnému   Spartacovi se věnovali jen   málo. Moc se ve filmu kecalo   a nic se nedělo. Zajímavých   a kačních scén bylo   pramálo. Zřejmě nikdy   Kubricka neuznám, jako   schopného režiséra. Nikdy   jsem nepřišel na to, co je   na jeho filmech tak dobré?   Pro mě zřejmě vždycky on   bude jako   nejpřeceňovanější   režisér všech dob. Film ale   musím pochválit za dobré   bojové a bitevní scény,   kostými, a dobře zvlýdnuté   herecké obsazení. Pro mě to   je ale tak vše, co bych na   tomhle filmu viděl, jako   plus.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Klasický historický   velkofilm se skvělými herci,   obrovskou výpravou a   povedenými akčními   scénami. Jen je to bohužel   chvílemi utahaný.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.3.2013
Čas prověřil hodnotu tohoto   výpravného historického   filmu přetékajícího   patosem, kýčovitými   kulisovými scenériemi a   husitským životním stylem,   včetně Kirka Douglase,   který byl na roli panice i   gladiátora tak trochu za   zenitem, zvlášť při mnohem   nižší životnosti   tehdejších obyvatel, beztak   by mnoho vztyčených palců v   cirku nespatřil, nu, i ten   můj míří k zemi, což mě   kvůli S. Kubrickovi mrzí   dvojnásob.
Pardal
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.12.2007
Vůbec se nedivím Kubrickovi   že po tomhle patosu utekl   zpátky do Anglie, podle mě   Kubrick pochopil že velká   producentská centra nikdy   nedají prostor jeho   unikátnímu talentu...   Opravdu tohoto geniálního   režiséra jsem zde hledal   ztěží, jediné lepší v   tomto filmu byly dialogy a to   jen občas, jinak se jedná o   typickej hollywoodskej   velkofilm 60. let se svými   typickými znaky a jméno   resiséra zde slouží pouze   jako pozlátko...
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.12.2007
Trosku dlouhy, ale zabavny a   velkolepy historicky film ve   vynikajici rezii Stanleyho   Kubricka a s uzasnym Kirkem   Douglasem v hlavni roli.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.10.2012
Toto ztvárnění příběhu o   Spartakovi nabízí úžasnou   podívanou díky filmařskému   i hereckému zpracování, k   tomu i zamyšlení, v souhrnu   tedy nádherný filmový   zážitek. Historicky není   zcela věrné, možná ho v   tomto směru někdy   podrobněji zkritizuji, ale   vzhledem k jeho ostatním   kvalitám mi to nebrání,   abych mu přesto dal 10/10.
alfonzcepicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.6.2007
je to cele o velkych temach:   sloboda, prehraty boj a   sebaobetovanie. tym ze otroci   prehravaju povstanie este   neznamena ze stracaju nadej v   buducnost svojich deti,   pretoze pre nich bojovali.   scena, ked vsetci kricia   "I am Spartacus" je   jednoducho uzasna. z pohladu   divaka presyteneho velkymi   bojovymi scenami (ako to   pozname z Pana prstenov,   Troje) mi pridu bojove sceny   jaksi prijemne nenutene kedze   divak nema dojem ze cely film   robili animatori...i ked v   roku 1960 urcite vzbudzovali   tieto sceny ine dojmy
Palat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.11.2006
Spartakus pusobi mnohem lepe   nez Pad rise rimske, zabyva se   totiz vzpourou otroku, coz   prinasi spoustu akce i emoci.   Ve sve dobe to byl jeden z   nejdrazsich filmu, a je to na   provedeni videt. Take herecke   obsazeni je skvele, i kdyz je   mozna Kirk Douglas trochu   toporny, skvele to vynahrazuji   Lawrence Olivier, Jeanne   Simmons a predevsim genialni   Peter Ustinov, ktery ke sve   roli pristoupil s   nenapodobitelnym sarmem a   humorem. Scenarista byl v   padesatych letech na tzv.   Black Listu - podezrivan z   komunismu - film se casto   vyklada jako obhajoba   levicoveho Spartaca a senatora   Graccha a ukazka   zkorumpovanosti pravicoveho   Crassa a Ceasara
Knoxville
Hodnocení:
Přidáno: 20.9.2009
Zajímavosti
Americký filmový institut   zařadil v roce 2006 film na   páté místo v seznamu   nejepičtějších   podívaných.
Jediný   film v historii, který   vyhrál Zlatý glóbus v   žánru drama, aniž by byl   později nominován na Oscara   za nejlepší film.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24490minih24490V trestném území (1950) 
V trestném území n
minih48562minih48562Dementia 13 (1963) 
Dementia 13 n
minih60458minih60458Kandahár (2010) 
Kandagar n
minih54626minih54626Tron: Dědictví (2010) 
Tron Legacy n
minih41799minih41799První rána (1996) 
Jing cha gu shi IV: Jian dan ren wu n
minih53297minih53297Panoptikum (1981) 
The Funhouse n
minih42127minih42127Blokáda (1974) 
Blokada I - Lužskij rubež, II - Pulkovskij meridian n
minih50775minih50775Bestie musí zemřít (2009) 
Giallo n
minih4395minih4395Boeing 747 v ohrožení (1996) 
Executive Decision n
minih140578minih140578Sto let odpuštění (2016) 
Cien años de perdón n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:50 - 12:00

8 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

43 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cizinka (L'étrangère)

Cizinka
L'étrangère

Naposled navštívené:
Cizinka (L'étrangère)

Cizinka
L'étrangère