Jeden svět
ohodnotit

Slzy slunce

Tears of the Sun

Další název:
Slzy slnka; Tränen der Sonne
Rok:
2003
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
24.4.2003
„Byl cvičen uposlechnout rozkazy. Stal se hrdinou tím, že se jim vzepřel.“

Obsah filmu Slzy slunce

 
V Nigerii došlo ke krvavému převratu. Povstalci z kmene Fulbů povraždili prezidentovu rodinu, zmocnili se vlády a pod vedením generála Yakuba začali se systematickou likvidací příslušníků národa Ibů. Jednotky amerických mariňáků pomáhají na palubu letadlové lodě desítkám uprchlíků. Poručík Waters má zachránit z odlehlé misie v džungli lékařku Lenu Kendrickovou, dvě bělošské jeptišky a kněze. Energická lékařka však odmítne opustit své svěřence a Waters po krátkém váhání souhlasí, že s nimi mohou odejít všichni chůze schopní domorodci. V misii zůstanou s nemocnými jeptišky i kněz. Waters se pokusí lékařku oklamat. Donutí ji nastoupit,...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Slzy slunce. I Bruce Willis se poddá soucitu a tajům výstřihu

Americký film Slzy slunce plní politické zadání. Líčí hluše modelovou situaci - Bruce Willis v čele zvláštní jednotky má z bojující Nigérie odvézt americkou lékařku, ale ta odmítne své pacienty ponechat zkáze a také Willis se při pohledu na řeky krve, jakož i do očí a výstřihu sličné doktorky, rozhodne vzít s sebou i domorodce. Pod rouškou válečného thrilleru však snímek hlavně vysvětluje, že se americký voják sice nesmí do místních válek míchat, leč ve jménu lidskosti to někdy nevydrží a jedná. číst dál

Hodnocení: 25 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Antoine FuquaAntoine Fuqua  
hraje:
Bruce WillisBruce Willis.....A.K. Waters [48]   
Monica BellucciMonica Bellucci.....Dr. Lena Fiore Kendricksová [38]   
Cole HauserCole Hauser.....James "Red" Atkins [27]   
Tom SkerrittTom Skerritt.....kapitán Bill Rhodes [69]   
Eamonn WalkerEamonn Walker.....Ellis "Zee" Pettigrew [43]   
Johnny MessnerJohnny Messner.....Kelly Lake [32]   
Nick ChinlundNick Chinlund.....Michael "Slo" Slowenski [41]   
Charles IngramCharles Ingram.....Demitrus "Silk" Owens   
Paul FrancisPaul Francis.....Danny "Doc" Kelley   
Chad SmithChad Smith.....Jason "Flea" Mabry   
Malick BowensMalick Bowens.....Idriss Sadique [62]   
Awaovieyi AgieAwaovieyi Agie.....Musa   
Akosua BusiaAkosua Busia.....Patience [36]   
Hadar Busia-SingletonHadar Busia-Singleton.....Amaka [5]   
Ida OnyangoIda Onyango.....Lasana   
Fabrice Yahve HabimanaFabrice Yahve Habimana.....Bujo   
scénář:
Alex LaskerAlex Lasker  
Patrick CirilloPatrick Cirillo  
námět:
Alex LaskerAlex Lasker  
Patrick CirilloPatrick Cirillo  
hudba:
Steve JablonskySteve Jablonsky.....dodatečná [32]   
Hans ZimmerHans Zimmer  
Mel WessonMel Wesson  
kamera:
Mauro FioreMauro Fiore  
Keith SolomonKeith Solomon.....dodatečná   
Lawrence BlanfordLawrence Blanford.....letecké záběry   
střih:
Conrad Buff IVConrad Buff IV  
Mo HenryMo Henry.....střih negativu [46]   
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Slzy slunce >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.3.2019
Válečný film vyobrazující kruté genocidní   čistky po dobu občanských kmenových válek.   Boj o záchranu lékařské mise v džungli je   realisticky tvrdý.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.9.2018
Afričani brečí, když je amíci zanechají doma   v Africe. Proč nechtějí zůstat doma?   Střílení je baví a klidně to můžou   praktikovat na svých bližních.
ras84
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.4.2017
Slzy slnka - Tears of the Sun (2003)
hneď z kraja - mne ten hrdinsk pátos a   patriotizmus v amerických filmoch nevadí.   pokiaľ to nevybočuje z nejakých medzí vkusu,   prečo nie. a v tomto snímku nejak extra   nevybočil. partička vojclov sa vydá do džungle   zachrániť VIP doktorku, aby zistili, že sú tak   trochu stále ľudia. nemám problém. ak niečo   tomu filmu naozaj ubližuje, je to nerozhodnosť   scenára. prvá polovica filmu sa hrá na hlbokú   drámu s morálnym presahom, zatiaľ čo druhá   ide na plný plyn do nonstop akcie. obe samostatne   fungujú dobre, v jednom celku to ale nie je tak   celkom ono.
problémy afriky sú celkom trefne   popísané, naturalistické stvárnenie situácie   je tiež plusový bod. aj to... prezretie vojakov   je uveriteľné. rovnako tak v druhej polovici   filmu ťažko niečo vytknúť akcii, ktorá je po   všetkých stránkach kvalitná. ale v celku to   nemá na A-čkový veľkofim. scenár je proste   len a len priemerný.

P.S.: willis je v úlohe   profesionálny, jemu tieto role sedia, ale asi by   som radšej videl menej známu tvár, ktorej by   som skôr uveril citové pohnutie.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.11.2015
Nadprůměrný válečný film o tom co se dějě   v Africe a že Brůs Vilis má dobré srdce a   nenechá krásnou lékařku a její svěřence ve   štychu. Jinak v mnoha věcech reálnej pohled na   krutosti války v Nigérii, nic pěkného.   Samotný příběh však upravený po   Holyvůdsku:-)
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.11.2015
Co naspat k filmu, z nějž kape profesionalita   skoro ze všeho, ale který má tak doslova blbý   scénář? Brůce Vilíce měl řéct té babě,   tak si tu chcípni, film mohl skončit a bylo po   ptákách. Mimochodem takto začíná více filmů   a já u toho vždy pěním. Ano, tím by porušil   rozkaz, ale nemuseli zahynout jeho kamarádi, tedy   pokud to kamarádi byli. Asi ne, protože mu byli   milejší cizí, protože pak už rozkaz klidně   porušil. Když otočil ten vrtulník. Ale nemá   smysl to rozebírat, někdo chudý duchem to tak   napsal a tak to ve filmu prostě je. Jinak i   střihači hrubě spali, napoprvé jsem viděl   hned tři chyby ve střihu. Takže nejvíce asi   stála za to hudba, pravda, nemusela se táhnout   celým snímkem jako sopél, ale prostě byla   hezká. Což se o OST říci nedá, protože co   skladba, to hulákání do ní, což ve filmu   buďto nebylo, nebo jsem to nepostřehl. OST   prostě skončil v koši. O hercích se moc mluvit   nedá, Bruceho, jehož kamenný ksich je stále   stejný nemůžeme v tomto filmu rozebírat. A   jeho partnerka Monica se stále opakovanou větou,   kterou bych jí já tam na tom místě vmáčkl   zpátky do huby, se moc dialogově neprojevila.   Tak nevím. Ohodnotím to zatím kolem té   poloviny a podruhé, protože za druhé   podívání mi to stojí, se rozmyslím   definitivně. Mimochodem, z filmu plyne, že mají   ujít 12 kilometrů za dvě hodiny. To mně   neskutečně rozesmálo, nejde o vzdálenost, ale   o lidi. Ti neměli šanci při svých zranění,   handicapech a v nehorázně těžkém terénu toto   dokázat.
2015112211258/12255
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.7.2014
Hrdinní (jak jinak) Američané, svým způsobem   hrdinná doktorka, která nemyslí jen na sebe,   ale především na svoje pacienty, limonáda   svým způsobem po americku. B.Willis a M.Belluci   v hlavních rolích tohohle na jednu stranu filmu   plného emocí a na straně druhé plného   krutosti (a to není ukázáno vše - skutečnost   v Africe je mnohem syrovější). Krvavost   skutečnosti prostě sráží patos hrdinných   vojáků - jinak by si film zasloužil více   bodů, klíšé prostě vítězi.
Bartas22
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.7.2014
Zkrátka hloupé
Existují filmy geniální, výjimečné,   výborné či dobré, točí se však také   snímky průměrné, hrozné, přitroublé a   braky. Tento film hrdě zaujímá jednu z pozic ve   druhé kategorii. Bez dlouhého obkecávání -   hloupě natočený hloupý film. Divím se   Willisovi, že si na stará kolena ničí   jakš-takš dobré renomé... U mě max. 40%...
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.9.2013
Dal by se očekávat další akčně válečný   bezduchý film, ale hlavně svou základní   výpovědí se jedná o překvapení. Tady   skutečně o něco jde. Americké nerozvážné   velení opět nezklamalo, a tak se musel objevit   další voják, který neuposlechne rozkaz a s   lidskostí a soucitem se pustí do záchrany   několika uprchlíků. Příběh je stavěný tak,   že se tu střílí jenom když se opravdu musí,   takže o válečnou řežbu tu rozhodně nejde.   Jedná se o citově dramatický thriller, který   se pomalu dostává až do grandiózního dech   beroucího finále. Na začátku se mi však   vyprávění příběhu zdá dosti uspěchané.   Jinak výborná kamera, nádherné scenérie,   šokující scény plné nenávisti a smrti,   použitá africká hudba a typický kamenný   mariňácký výraz Bruce Willise. Vznikl hodně   dobrý emočně založený válečný thriller   své doby, který sebou nese i jisté poselství a   který světu ukazuje reálnou problematiku v   některých afrických zemích.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2013
Překvapivě dobré válečné drama z   Nigerie.Elitní jednotka jde zachránit americkou   doktorku před armádou rebelů a nakonec   zachrání obyvatele z celé vesnice.Cestou z   džungle se jim to snaží překazit skupiny   povstalců.
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.8.2012
velmi podobný film Speciální jednotce, který   byla natočena francouzskou produkcí. Oba filmy   mám moc rád. Bruce Willis dokazuje svojí   kvalitu a Monica Bellucci překvapila. Willisova   role udělala dobře, že se pro Africké   uprchllíky vrátil, ale jako voják porušil   rozkaz a to je špatné. Nechci nic prozrazovat,   aby jste byli překvapení. Snímek mi doporučil   kolega z práce a jsem rád, že se trefil do   mého gusta. Tento film je všestranně dobrý a   rozhodně překvapí. Moc pěkný snímek.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih74334minih74334Seznam smrti (2011) 
Kill List n
minih13634minih13634Návrat do budoucnosti 3 (1990) 
Back to the Future Part III n
minih148153minih148153Trpaslík (2017) [TV seriál] 
Trpaslík n
minih46025minih46025Katyň (2007) 
Katyń n
minih16141minih16141Pohled do očí (1961) 
Pohled do očí n
minih50794minih50794Autopsy (2008) 
n
minih36272minih36272O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (1979) [TV inscenace] 
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku n
minih33392minih33392Prci, prci, prcičky 3: Svatba (2003) 
American Wedding n
minih69238minih69238Trezor (1989) [TV inscenace] 
Trezor n
minih22582minih22582Vítr a lev (1975) 
Wind And The Lion n


Hodnocení:n12345678910
Slzy slunce (2003)Slzy slunce (2003)Slzy slunce (2003)Slzy slunce (2003)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10