Jeden svět
ohodnotit

Romeo, Julie a tma

Další název:
Romeo, Juliet and Darkness
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
15.4.1960
„Láska probuzená i zmařená válkou. Filmová adaptace stejnojmenného románu Jana Otčenáška.“

Obsah filmu Romeo, Julie a tma

 
Tíživá atmosféra dnů heydrichiády: Student Pavel tajně ukryl v malé komůrce na půdě činžovního domu židovskou dívku Hanku, která utekla před transportem do terezínského ghetta. Mladí lidé se mají rádi, ale těžká doba, plná napětí a strachu, nepřeje jejich lásce. Když je Hančin úkryt prozrazen, nešťastná dívka vyběhne na ulici, aby zachránila životy ostatních.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jiří WeissJiří Weiss  
hraje:
Ivan MistríkIvan Mistrík.....Pavel [23]   
Daniela SmutnáDaniela Smutná.....Hanka [23]   
Jiřina ŠejbalováJiřina Šejbalová.....krejčová Jarmila Rumlerová, Pavlova matka [53]   
František SmolíkFrantišek Smolík.....Pavlův dědeček [68]   
Blanka BohdanováBlanka Bohdanová.....Kubiasová [29]   
Karla ChadimováKarla Chadimová.....Josefka [15]   
Miroslav SvobodaMiroslav Svoboda.....Wurm [48]   
Vladimír RážVladimír Ráž.....třídní [35]   
Miloš NedbalMiloš Nedbal.....ředitel gymnazia [52]   
Anna MelíškováAnna Melíšková.....zákaznice Kubrychtová [63]   
Václav LohniskýVáclav Lohniský.....železničář [38]   
Josef KozákJosef Kozák.....domovník [60]   
Ladislav KazdaLadislav Kazda.....Melichar [31]   
Jiří KodetJiří Kodet.....spolužák Vojta [21]   
Jindřich NarentaJindřich Narenta.....důstojník Bubi [37]   
Ivo GübelIvo Gübel.....gestapák [37]   
scénář:
Jiří WeissJiří Weiss  
Jan OtčenášekJan Otčenášek  
námět:
Jan OtčenášekJan Otčenášek.....novela [34]   
hudba:
Jiří SrnkaJiří Srnka  
Sláva Emanuel NováčekSláva Emanuel Nováček.....píseň Jen pro ten dnešní den [48]   
kamera:
Václav HanušVáclav Hanuš  
střih:
Miroslav HájekMiroslav Hájek  
Magda HájkováMagda Hájková  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
1.5.1989
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Romeo, Julie a tma >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.1.2020
Pokud jsou během jednoho roku natočeny 2 filmy z   období války s téměř stejnými herci, divák   filmy bude srovnávat, tento příběh je   komorní, možná pro divadlo ale druhý film je   vynikající...
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.6.2015
Ano, silný příběh na pozadí šílené doby,   vynikající herecké výkony, žádná faleš,   nechalo to na mě hluboký dojem a proč? Mám   dobu okupace spojenou s komediemi a vlastně jsem   ani nevěřil, že by ta doba byla tak těžká.   Omyl, ne všichni se bavili jakoby se nic nestalo.   Výborný.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.11.2013
Romeo, Julie a tma
Tento film už tu okomentovalo mnoho lidí, tak   já se zaměřím na srovnání s knihou. Mezitím   co v Otčenáškově díle potkal Pavel židovskou   Ester (ve filmu Hanka) v parku a vlastně jí sám   nabídl vzít k sobě, ve Weissově díle přišla   do bytu sama a když celá situace začala býti   dost vyhrocená, neměl vlastně Pavel už tak moc   na výběr. Otčenáškova novela se také   soustředí hlavně na tu malou místnost, která   se nachází hned vedle krejčovské dílny jeho   tatínka a něco z okolního světa se k nám   dostává skrze Pavlovi myšlenky. Ve filmu   můžeme více méně vidět i nějaké další   přidané scény, které však rozhodně nejsou na   škodu. Láska je velmi složitá, pokud jste   teenager, vynásobte si to celé aspoň deseti. A   co když je protektorát a Heydrichiáda a Vaše   dívka je židovkou, kterou schováváte   nelegálně ve svém domě. Kniha byla opravdu   vynikající a nechala se přečíst jedním   dechem. Nedokázal jsem se od ní odtrhnout. Ale   co se musí nechat, že film, ač se samozřejmě   kvalitou vyrovnat nemůže, drží také nějakou   laťku...
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.4.2013
Dobře natočené drama z doby okupace během   války.Skvělé herecké výkony,výborné   dramatické a napínavé scény při zatýkání   Němci.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2012
Každá mladá láska je náročná sama o sobě,   stačí i jen trochu nepřející rodiče,   nicméně ještě s pozadím každodenní obavy o   život, je to o to náročnější.
Film stojí   na výkonech Mistríka a Smutné, které jsou   nadstandardní. Vždy, když už jsem se obávala,   že Mistrík hraje přehnaně afektovaně,   naštěstí zmírnil svůj projev. Jeho přesným   opakem byla Smutná, která ve chvílích, kdy   začala působit přehnaně odevzdaně, dokázala   zvednout hlavu a ožít ve své roli.   Předpokládám, že to bylo díky vedení   režiséra Weisse, který oba mladé zdárně   ukočíroval. Další výjimečný herecký výkon   předvedly paní Šejbalová v roli Pavlovy matky   a mladá Blanka Bohdanová v roli Kubiasové,   která v podstatě snad ani nebyla zlá, jenom se   snažila utrhnout ze života co mohla hned.   Celkově je příběh srozumitelnější než   kniha, není její přesnou kopií, více   podléhá filmovému vyprávění, které je   oživeno výstupy z interiérů na půdě do   exteriérů na plovárnu nebo na venkov, což je   jenom dobře.
Na tento film je potřeba mít   náladu, protože veselé pokoukání to rozhodně   není.
Misantrop
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.10.2011
Cynik by řekl, že je to vlastně ideální   dívka a žena pro každého muže: je   vystrašená, bez domova, nemůže se hnout z   půdní skrýše, nemůže se nikde ukazovat, je   samozřejmě mladá a půvabná, bez   příbuzných, bez přítelkyň, zcela odkázaná   na to, co jí muž donese, oddaná a věrná jako   pes, milující. Jenže Hanka je Židovka na   útěku, a tak její láska k Pavlovi nemůže v   éře nacismu dobře skončit (žádná láska   ostatně nekončí dobře ani v době   nejklidnějšího míru). Všude jsou jen   zvědavé nepřátelské oči, jež v obavě o   holý život udávají a stíhají, za dveřmi   štěkají psi a povely katanů. - Znalec filmu by   pak řekl, že se režisérovi Jiřímu Weissovi   povedl další jímavý a působivý snímek,   vskutku mistrovské dílo. Když jsem však viděl   film po létech znovu, zdaleka jsem už tak   nadšený nebyl; natolik mé mravy zřejmě od té   doby zesurověly, city ochladly a povaha se mi   odlidštila ještě víc. Mého starého otce,   který si Protektorát a heydrichiádu pamatuje,   dojímaly při něm zjitřené vzpomínky k   slzám; teď už také ne. Není to ale stejně   hrozné, že stačí narodit se v nesprávnou dobu   do nesprávné společnosti mezi nesprávné lidi   jako nesprávný druh člověka (či nesprávný   druh zvířete) a jste psanec, odsouzený k   pronásledování a k smrti? - Líbily se mi   nicméně ty cudné polibky obou milenců. To už   se dneska také nevidí. Pevně zavřená ústa; z   dnešních filmových "francouzáků"   dokořán otevřených uslintaných lidských   tlam, jakoby se zuřivě hryzajících, se mi   akorát zvedá žaludek, nic jiného z tělesných   orgánů.
georginaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.12.2008
Tak ve škole jsme toto dílo museli přelouskat a   napsat jako povinnou četbu do čtenářského   deníku. A tento film nám dosti pomohl, jelikož   Otšenáškova díla se pro nás coby teenagery   dost těžko louskaly.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.8.2008
Příběh, který chytne za srdce...
...knižní předloha i její filmové   zpracování v sobě nesou velké poselství -   nesouhlas s hrůzami nacismu a strašnému postupu   této ideologie vůči židovským obyvatelům.   Nebudu porovnávat knižní a filmovou podobu, co   je lepší a co horší, myslím, že v tomto   případě byl film zpracován výborně podle   Otčenáškovy knihy. Když jsem ji kdysi četla,   vzpomínám si, že jsem zamáčkla slzu. Je to   výjimka, když mne něco dojme natolik, abych   projevila i příznaky lítosti, ale u tohoto   silného příběhu to ani jinak nejde. Uvítala   bych tento film v DVD novinové edici.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih45781minih45781Lizzie (1957) 
Lizzie n
minih46925minih46925My z budoucnosti (2008) 
My iz buduščego n
minih3436minih3436„Babičky dobíjejte přesně!“ (1983) 
„Babičky dobíjejte přesně!“ n
minih56081minih56081Manžel mé nejlepší přítelkyně (2002) [TV film] 
Her Best Friend's Husband n
minih16989minih16989Probuzení mumie (1980) 
Awakening n
minih157224minih157224Tátova volha (2018) 
Tátova volha n
minih16032minih16032Pod vlivem úplňku (1987) 
Moonstruck n
minih28408minih28408Requiem za sen (2000) 
Requiem for a Dream n
minih116637minih116637Psí pohádka (1959) 
Psí pohádka n
minih24488minih24488Větrná hora (1955) 
n


Hodnocení:n12345678910
Romeo, Julie a tma (1959)Romeo, Julie a tma (1959)Romeo, Julie a tma (1959)Romeo, Julie a tma (1959)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10