ohodnotit

Přízračný svět

Ghost World

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
22.11.2001
„Jak přežít dospělost?“

Komentáře k filmu Přízračný svět

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 8
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.2.2011
Výborný!
Tohle je opravdu přízračný   svět, lépe řečeno svět   přízraků, a ne skutečných   živých lidí. Svět, v   němž všichni znuděně a   jakoby automaticky   vykonávají cosi   nesmyslného, čemu říkají   "obyčejný život".   Všichni apaticky žerou   jakési nezdravé srágory,   stojí za pulty obchodů a   šťourají se tužkou v uchu,   ve video obchodě nemají   pojem o Fellinim a pletou si   ho s pornem, bluesový klasik   je nucen dělat předskokana   jakési ryčné kutálce,   umělecké snažení se   omezuje jen na bezduché   předvádění se, originalita   není vítaná ani v umění,   ani v práci, a když se   přece nějak projeví,   stíhá ji za to vyhazov,   opovržení a zákazy.   Mládež se baví hovorem o   vaření lidských kostí nebo   plánováním a budováním   kariéry, a jen někdo z nich   se naivně domnívá, že   podryje systém zevnitř tím,   že vystuduje ekonomickou   školu. Všichni jsou magoři,   ale všichni alespoň   zapadají. A kdo se vzpírá   tomuto světu přízraků,   toho nakonec všichni opustí   a on (v tomto případě ona)   zůstane sám (sama).
Snape
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.5.2008
Birch a Buscemi jsou tak   osklivi a tak originalni, ze   se jim povedlo tenhle snimek   zaradit mezi nejlepsi   nezavisle produkce vsech dob.   Genialne zahrane i natocene.
PogoJoe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Podobné filmy mám rád. Tím   myslím snímky, které jsou   osobité, netradiční,   stejně smutné jako   zábavné, stejně   uvolňující jako   zádumčivé, se spoustou   drobných nápadů až   prdlostí... A se skvělým   hereckým obsazením. Tenhle   film na mě taky zapůsobil,   že mi je se svými hrdiny a   problémy blízký, taky se ne   a ne zařadit do proudu, do   masového (ne)vkusu a   tradičních zvyklostí...
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.8.2007
Výborný film, který líčí   život z pohledu puberťačky.   Ale ne tím podivným   ztřeštěným způsobem, jak   bývá zvykem, ale velmi   hluboce, citlivě a podivně -   stejným stylem, jak celý   život kolem sebe vnímá   Enid. Thora Birch a Steve   Buscemi jsou skvělým párem,   plným pochopení a   odlišností.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.10.2019
Snímek se bez humoru a   nadsázky velmi vážně   zabývá typického problému   dospívajících mladých   lidí a tím je hledání   svého místa v životě.   Příběh sleduje životní   etudy dvou kamarádek se   svými osobními postoji ke   stylu pojetí daného spektra.   Každá má své představy,   své ambice, své   přesvědčení, kterých se   drží a které je přivedou   do lecjakých životních   zkušeností mající své   dopady. Ve filozofickém   pojetí by se to dalo říct   asi takto: 'To, co začíná   konfrontací proti světu   nemající místo pro   anarchistického ducha,   následně končí na ulici na   lavičce čekáním na   autobus, čímž byly   odstraněny veškeré iluze a   naopak odhalena pravá povaha   osamělosti. V jistém smyslu   z toho tkví určitá kritika   společnosti a sebe samého v   rámci reálného dění   vůči svým představám a   sebeklamu. Je procházka   životem bez jakékoli   orientace s rozpoznáváním   perspektivy pouze   prostřednictvím setkání a   zkušeností ta nejlepší   škola? Snímek se snaží   odpovědět napříč spektrem   charakterově různých   postav, kdy v podstatě   záleží jen na divákovi co   si z toho vezme k vytvoření   svého vlastního názoru.   Každopádně, kdo pochopí   staříka čekajícího na   autobus na trase, kde dle   informace byla autobusová   linka zrušena, má vyhráno.   Ano, je to film na   přemýšlení a hlavně k   zamyšlení. Tím tedy není   pro diváky hledající jen   zábavu a uvolnění.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2015
Těžký život introvertů...   svět jako by patřil   jiným... způsob života,   kterým žijí, je hodně   absurdní... jenže způsob   života na opačném pólu je   rovněž absurdní... a   stejně tak život ve   středním proudu... Vidět tu   absurditu všeho je k   zbláznění a nezbývá než   nasednout na autobus a nechat   se odvézt pryč z tohoto   přízračného světa.
Faye
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.6.2007
Enid a Rebecca jsou   nerozlučné kamarádky a   právě dokončily střední   školu. Teda skoro, Enid má   ještě nějaký ten rest...   „ Je to divný, skončit   školu. Mít to konečně za   sebou. Fakt divnej pocit. –   Jo. Mě to zatím   nezasáhlo“. A než si   seženou společný byt a   začnou poznávat ten nový   svět...proč se zatím   nepobavit na něčí účet.   Krutý žert, který zatřese   nejenom jejich přátelstvím.   A poznání, že ta opravdová   zkouška dospělosti, může   být velmi těžká a velmi   hořká. Výborný scénář,   skvělá trojice herců a   především Thora Birch . Pro   mě nádherná záležitost...   „Už vím, proč nikam   nechodím. Nechápu 99 procent   lidstva. – To já taky ne.   Ale nemyslím, že je to   úplně ztracený“.
luongovae
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.6.2012
erin je dívka, která nemá v   životě ještě jasno, takže   se natruc příhlásí do   výtvarného kroužku. její   přítelkyně rebeca   (scarlet), toužící po   vlastní nezávislosti, její   zvláštnost ještě   podněcuje. nakonec je tu ta   mírně perverzní láska mezi   erin a seymourem (buscemi).   erin na kraji životního   dilema mezi středoškolským   slibem a láskou, zvolí   střední cestu řešení a   nakonec odjede kamsi, jakýmsi   autobusem...film o nejasnosti   mládí, o stereotypu a   absurnosti lidské povahy.   jako by dosažené cíle, nebo   aspon příblížení k této   rovině, ztratily smysl.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47192minih47192Strach Fay Grimové (2006) 
Fay Grim n
minih25522minih25522Pozor na Harryho! (1997) 
Deconstructing Harry n
minih44800minih44800Čtyři minuty (2006) 
Vier Minuten n
minih18998minih18998Sladký život (1960) 
La Dolce vita n
minih6182minih6182Děvčátko z venkova (1937) 
n
minih25562minih25562Vysněný život andělů (1998) 
La vie révée des anges n
minih49298minih49298Bílá vrána (2008) 
The Black Balloon n
minih53155minih53155Návrat rysů (2010) [TV film] 
Návrat rysov n
minih40526minih40526Ghost Rider (2007) 
Ghost Rider n
minih7653minih7653Firma (1993) 
The Firm n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

82.8 % (54)
6   - curil
8   - Erkul
9   - efCZa
9   - martin.stu
8   - ajaajena
9   - petrusmev
8   - mat.ilda
10 - Misantrop
7   - vojtam
8   - Mlapiska
9   - jirry
8   - melakara
9   - Akana
9   - Faye
6   - ponorka.ba
9   - Cllementin
8   - Ferry76
10 - Yahis
8   - jajsemprav
10 - xebece
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 158891
Osobností: 651147
Fotografií: 609094
Plakátů: 290098
Obsahů a biografií: 146107

Poslední komentáře

All Roads Lead... (2018) [TV epi...

All Roads Lead...
Dost drsný díl s vysokou   úmrtností a Elenu moc   nechápu, i když kdo ví, co   všechno jí její budoucí   já řeklo a proč takhle   reagovala. A chlapi jsou v   tomhle díle hodně mimo.

Autor: Frolíček | Hodnocení: 8 / 10

Dáma ve zlatém (2015)

Dáma ve zlatém
V příběhu za vrácením   rodí
bych obrazů je v   pozadí další neskutečný   příběh v boji o vlastní   život. Dobré drama kde jsem   se bavil od více >

Autor: wena | Hodnocení: 8 / 10

Cikáni (1921)

Cikáni
Film jsem zhlédnul v   brněnském Kabinetu Múz za   doprovodu živé hudby.   Parádní zážitek a   neskutečně originální   propojení němého filmu s více >

Autor: topipig | Hodnocení: 10 / 10

Velké sedlo (1986) [TV minisérie...

Velké sedlo
Věčná škoda, že seriál   sráží nešikovná režie a   toporná didaktičnost, co se   týká činnosti okolo   přehrad (vypadá, že hlavní   důvod jeho více >

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Cesta kolem světa za 80 dní (195...

Cesta kolem světa za 80 dní
Nádhera. Po včerejším   paskvilu stejného jména z   roku 2004 jsem si zlepšil   náladu. Kouzelná výprava,   přesvědčivé výkony   tehdejších více >

Autor: Petrkey | Hodnocení: 9 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.152/0.131