Jeden svět
ohodnotit

Poupata

Rok:
2011
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
15.12.2011
„Tak trochu jiný vánoční příběh.“

Obsah filmu Poupata

 
Rodina Jardy Hrdiny žije v zapadákově. Jarda pracuje jako hradlař na dráze. Jeho koníčkem je lepení modelů ze sirek v láhvích, jeho slabostí závislost na výherních automatech. Jardova žena Kamila uklízí nádražní toalety a sní o tom, že spolu se svými vrstevnicemi secvičí spartakiádní skladbu Poupata po pětadvaceti letech a předvedou ji s pýchou celému městu. Jejich právě dospělé děti Agáta a Honza jsou bez práce, volný čas tráví v místní hospodě. Honza pěstuje spolu s kamarádem Cyrilem ve sklepě paneláku marihuanu. Agáta tuší, že se jí už jen tak nepodaří vypadnout z maloměstské nudy. Neplánovaně totiž otěhotněla s místním hezounem...
 
Související odkazy
 
Speciál: Poupata

Více o tvůrcích, hercích filmu Poupata a rozhovory s nimi. číst dál

 
 
RECENZE: Film Poupata dělá tučnou tečku za hubeným rokem

Dospělá prvotina se vidí zřídka, ale Poupata činí výjimku. Sociální drama s Vladimírem Javorským konečně vnáší do české tvorby věcnou věrnost příběhů "tady a teď".

číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Zdeněk JiráskýZdeněk Jiráský  
hraje:
Vladimír JavorskýVladimír Javorský.....Jarda [48]   
Marika ŠoposkáMarika Šoposká.....Agáta [21]   
Josef LáskaJosef Láska.....Honza [18]   
Kateřina JandáčkováKateřina Jandáčková.....Magda [18]   
Jiří MaryškoJiří Maryško.....Cyril [30]   
Luboš P. VeselýLuboš P. Veselý.....Venda [49]   
Edgar DutkaEdgar Dutka.....Dušánek [69]   
Vladimír PolívkaVladimír Polívka.....Matěj [21]   
Aneta KrejčíkováAneta Krejčíková.....Zuzana [19]   
Otmar BrancuzskýOtmar Brancuzský.....Richard [55]   
Dana SyslováDana Syslová.....Prudká [65]   
Karel ZimaKarel Zima.....fotograf [39]   
Jana HubačováJana Hubačová.....Poupě   
Sylvie TomsováSylvie Tomsová.....Poupě   
Eva FoltýnováEva Foltýnová  
Olivie ŽižkováOlivie Žižková  
scénář:
Zdeněk JiráskýZdeněk Jiráský  
námět:
Zdeněk JiráskýZdeněk Jiráský  
hudba:
František JanečekFrantišek Janeček.....Spartakiádní skladba Poupata   
Martin PřikrylMartin Přikryl.....B.l.a.c.k.i.s.n.o.t.a.c.o.l.o.r.; End of the World; Noisemaker; SS XB1; Rock with Me; Lonely Cowboy in E minor;   
The ProstitutesThe Prostitutes.....Everybody Knows; Incredible Animal;   
kamera:
Vladimír SmutnýVladimír Smutný  
střih:
Petr TurynaPetr Turyna  
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika, ČESKÁ TELEVIZE - Telexport
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Poupata >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

MambaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.4.2020
Nádherné sociální drama, které snad mělo   být natočeno černobíle, aby ještě víc   vystihlo totální beznaděj všech   zúčastněných - filmové dílo, které nedává   nikomu naději na lepší život. Snímek kousek   ode dna naší společnosti. Štěstí se zde   objevuje opravdu jen v občasných záblescích,   které jsou příliš slabé na to, aby alespoň   trochu osvětlily totální pocit zmaru. Já   osobně jsem se nedokázal ztotožnit s ani jednou   postavou tohoto filmu, spíš mne ve většině   případů jímala lítost, soucit, naštvání.   Ztracené existence, které chtějí žít, být   šťastné, avšak štěstí je obchází velkým   obloukem a pokud by se mělo aspoň trochu   přiblížit, tak si to sami poserou. V   některých chvílích mi ten vlezlý pocit   prázdnoty, možná nudy a bezvýchodnosti   připomněl Indiánské léto od Saši Gedeona   nebo Divoké včely od Bohdana Slámy. Avšak   Poupata vítězí na všech frontách svým   temným pojetím, znásobeným nevlídností   počasí, ztemnělými scénami v nočních   záběrech, scénami plnými sněhu, zimy a mrazu   nejen ve fyzickém slova smyslu, ale i v   životech, duších i mysli většiny postav. Tomu   dodává své zvláštní negativní kouzlo i   vizuálně nádherná kamera Vladimíra Smutného   (také studená, temná, šedivá, odtažitá,   ...) i zdařilý hudební doprovod Martina   Přikryla. Herecké výkony nelze dost dobře   hodnotit - pokud režijní záměr zněl   "Neprojevujte žádné pozitivní city,   nehněte brvou, buďte bezcitní, buďte tak   trochu mimo", pak je to herecky dobře   zvládnuté. Zvláštní je, že o charakteru   jednotlivých postav se toho až moc nedovíme -   ani jaké jsou, co cítí, čím si hlavní   protagonisté prošli, co by od života chtěli. A   divák, který by čekal alespoň nějaký náznak   naděje, se jí opravdu nedočká - ani ve své   nejbujnější fantazii.
Ne že bych byl   masochista - ale musím ocenit, že takhle pěkně   natočený zcela negativní film jsem už dlouho   neviděl.
PS: Pokud chcete spáchat sebevraždu a   ještě nejste stoprocentně přesvědčeni,   běžte na tento film. Ten vás zcela jistě   dorazí a utvrdí ve vašem záměru.
New
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.10.2017
Další z řady filmů, který kdyby vůbec   nevzniknul, nevznikla by české kinematografii   vůbec žádná škoda. Zrovna u tohohle díla mě   mrzí, že nemůžu jít v hodnocení do mínusu.
muschalek
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.6.2015
Větší slátaninu bez hlavy a paty jsem   jaktěživ neviděl. Pejsek a kočička se   rozhodli že natočí film tak tam dáme - Holky z   kalendáře kousek Pelíšků okořeníme to   nějakým pohnutým osudem trosku nahoty, trávu   (na tu nezapomeneme vždyť jsme museli hulit při   psaní scénáře )
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.5.2013
Film o běžných životních problémech   obyčejných lidí a o tom, jak se s tím   vyrovnávají. Někdo se může ztotožnit s   určitýma postavama, protože to, co oni   prožívají všichni moc dobře známe. Natočeno   je to zručně, herecké výkony jsou   vynikající, úžasná kamera, skvělá hudba.   Prostě BEST. Tento snímek mě svým pojetím   chytil a už nepustil a to až do svého   zdárného konce. A hlavně dovedlo k hlubokému   zamyšlení. Skutečně jsme každý strůjci   svého štěstí a nikdo jiný. Život je plný   překážek, které někdo překonat umí, někdo   ne. A o tom všem pojednává tento fenomenální   snímek.
ondrech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.3.2013
Velmi povedený film s krásnou hnusnou   atmosférou českého maloměsta. Velmi dobře   zahrané role, příběh opravdu syrový. Jen   škoda, že některé motivy nebyly dotáhnuté do   konce, takže jsem měl na konci pocit, že jako   "a co dál?" (což je možná ještě   lepší, než vysvětlit všechno).
Ostrovan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.9.2012
Dobré jako prevence gamblerství, jinak nevim...
Někdo by měl pana Jiráského informovat, že   svět není černočerný, ale černobílý.   Místy naivní a do úst vložené dialogy, při   kterých se i jazyk zkušených herců svíjí   utrpením.
Jak málo akademikům stačí-   natočit průměřný film o podprůměrných   lidech. Smutné!
Abych ovšem neskončit tak v   duchu filmu- depresivně, pochválím za   mistrovský výkon Vladimíra Javorského!
Máša13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.7.2012
Slušnej českej film
Konečně jsem shlédl něco jiného než   komedii:)Byl jsem fakt zvědav,jednak kvůli těm   cenám,co tento film dostal a jednak kvůli   p.Javorskému,kterého mám velmi   rád.Hodnocení?Ten film chce vidět.Na jednu   stranu jsem si představoval trochu něco   jiného,na druhou silný zážitek.Doporučuji
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Zajímavý a určitě celkem pozoruhodný   film,který myslím dobře vystihl co chtěl a   zaujal mě i vybranými lokacemi.Herci,někteří   méně známí byla dobrá volba,kamera,hudba,zvuk   dle mého nápadité.Jediné co vytknu byl takový   dle mého né moc dobrý konec,čekal jsem asi   více vysvětlení,nevím,,,,
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.4.2012
Nebylo to špatné, ale moje očekávání byla   větší. Vladimíru Javorskému jsem podobnou   roli už dlouho přál, protože ho považuju za   jednoho z našimi filmovými režiséry   nedoceněných herců, ale ani on nakonec nedostal   tolik prostoru jak bych čekal. Některé   souběžně se odvíjející příběhové linie   dojem trochu tříští, ta se striptérkou je   navíc mírně přespekulovaná a málo   uvěřitelná. Z filmu sice je cítit ta   zamýšlená bezútěšnost, ale ne v takové   míře jak jsem očekával. Ne, že bych si   liboval v depresích, ale v případě Poupat se   mohlo ještě trochu přitlačit. Nicméně svoje   silná místa film má a ty Lvy mu přeju.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih21369minih21369Tři dny kondora (1974) 
Three Days of the Condor n
minih84856minih84856Divoký grizly (2000) [TV film] 
Wild Grizzly n
minih6515minih6515Do útoku (1987) 
Over the Top n
minih84924minih84924Krotitelé dluhů (2009) [TV pořad] 
Krotitelé dluhů n
minih12624minih12624Mladé pušky II (1990) 
Young Guns II n
minih43734minih43734Železní andělé 3 (1990) 
Tian shi xing dong III mo nu mo ri n
minih14958minih14958On a jeho sestra (1931) 
On a jeho sestra n
minih52952minih52952Doktor od Jezera hrochů (2010) 
Doktor od Jezera hrochů n
minih24488minih24488Větrná hora (1955) 
n
minih28713minih28713Daredevil (2003) 
Daredevil n


Hodnocení:n12345678910
Poupata (2011)Poupata (2011)Poupata (2011)Poupata (2011)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762965
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10