Jeden svět
ohodnotit

Osmy [TV film]

Rok:
2014
Délka:
82 minut
„O jednom neobyčejném dni obyčejného normalizačního úředníka, který v opilosti podepsal Chartu 77, a díky tomu se stal hrdinou proti své vůli.“

Obsah filmu Osmy

 
POZOR SPOILER!!

Otec rodiny, ekonom a inženýr se potká se svým dávným kamarádem Jankem, který jej pozve do hospody. Zde mu nějaká „mánička“ podstrčí jakýsi skrčený papír, který Richard podepíše.
Druhý den je nutné se postavit každodennímu životu. Tedy cesta do práce, kde se vlastně nepracuje a hlavně příprava na zubaře, který má Richardovi trhat osmičky zuby, z čehož má Richard neobyčejnou hrůzu. V práci, tedy vlastně v zaměstnání, se opětně snaží donutit známého Igora k opravě ucpaného odpadu. Ovšem nejprve musí rozdat spousty úplatků. A pak končí u ředitele, který mu oznámí, že jeho jméno hlásila stanice „Hlas Ameriky“. Také mu dává...
 
Související odkazy
 
RECENZE: Trojan jako bezděčný hrdina. Film roku poběží v televizi

Jmenuje se Osmy, napsal ho Marek Epstein, režíroval Jiří Strach, a byť má v neděli premiéru „jen“ na ČT1, hravě strčí do kapsy většinu letošní české produkce v kinech. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
Osmy

Excelentní Ivan Trojan v roli normalizačního úředníka, kterému se během jednoho dne sesype svět na hlavu. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jiří StrachJiří Strach  
hraje:
Ivan TrojanIvan Trojan.....Richard [49]   
Zuzana StivínováZuzana Stivínová.....Marta [40]   
Gregor BauerGregor Bauer.....Ota [18]   
Josef DvořákJosef Dvořák.....Zdeněk, kolega [71]   
Jiří DvořákJiří Dvořák.....Janek [47]   
Zuzana KajnarováZuzana Kajnarová.....Hanička [31]   
Miroslav KrobotMiroslav Krobot.....ředitel Strk [62]   
Simona BabčákováSimona Babčáková.....sekretářka [41]   
Oldřich NavrátilOldřich Navrátil.....Igor [61]   
Lukáš HlavicaLukáš Hlavica.....agent StB [48]   
Vít KarasVít Karas.....agent StB [35]   
Marek TaclíkMarek Taclík.....instalatér [40]   
Tomáš TöpferTomáš Töpfer.....primář [63]   
Andrea DaňkováAndrea Daňková.....Veronika [21]   
Tomáš SagherTomáš Sagher.....zedník [45]   
Petr JančaříkPetr Jančařík.....číšník [62]   
scénář:
Marek EpsteinMarek Epstein  
námět:
Marek EpsteinMarek Epstein  
hudba:
Ondřej Gregor BrzobohatýOndřej Gregor Brzobohatý  
Milan JílekMilan Jílek.....hudební režie   
kamera:
Vladimír KřepelkaVladimír Křepelka  
Petr WimmerPetr Wimmer.....videooperátor   
Tomáš MikuschkaTomáš Mikuschka.....grip   
Radoslav MoresoRadoslav Moreso.....grip   
Miloš TrnkaMiloš Trnka.....obsluha jeřábu   
Vladislav DoležalVladislav Doležal.....obsluha jeřábu   
střih:
Jan MattlachJan Mattlach  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Osmy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.11.2020
Viděl jsem to už při premiéře před 5-6 lety   a ani druhý pokus mě moc nepřesvědčil. V   tomhle filmu prostě ta chemie na ose   Strach-Trojan-Jiří Dvořák nějak nefunguje.   Všichni tihle chlapi umí daleko víc a daleko   víc umí i autor scénáře Marek Epstein. Tahle   story je ale křečovitá, kostrbatá a působí   opravdu dost nevěrohodně. Tohle je sotva   průměrná podívaná ale i ti největší   mistři mají právo na omyl a slabší chvilku.
Stan.K.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.7.2019
úcta
jen a pouze z úcty k minulým tvorbám p.STRACHA   dávám 5;dobu jsem zažil,nemám co dodat.I mistr   se může občas utnout,je to lidské.
alvin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.8.2018
Chyba
V 80. Rokoch Hlas Ameriky nikdy nevysielal na   poludnie. BBC ano, aj DlF, Hlas Ameriky vysielal o   7.00, 18.30 a 21:00. Na začiatku 80.rokov sa to s   prechodom na letný a zimný čas posuvalo o   hodinu ????
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.5.2018
Nuda v Brně na OPBH
Osmy ,zřejmě jako osudové milníky českých   dějin v letopočtech. Zde však jsou nudně a   nezáživně podaným snímkem z doby   normalizace.Svět není a nikdy nebyl černobílý   a tak ani doba kterou zde popisují tvůrci   taková nebyla.Filmaři před rokem 1989 měli   často snahu poměry v tehdejším Československu   glorifikovat.V současné době se zase najdou   tací, kteří vše vidí optikou zaplivaných   putyk ,oprýskaných fasád a pokřivených   charakterů.Příběh nenabízí žádné   rozvinutí děje ,vše se odehrává jaksi   samospádem událostí kdy ani dialogy nejsou   žádnou výstavní skříní která by diváka   více zaujala nebo nadchla.Prvek detektvího   tajemna mu však dopřáli až na ČSFD kdy film   označili za komedii.Usměvných scén nebo   slovního humoru jako šafránu .Tahounem celého   tv filmu je Ivan Trojan a tak asi neměl čas ani   potřebu Strachovi s Epsteinem vysvětlovat ,že   za časů normalizace neměly SPZ nacvakávací   rámečky a už vůbec nebylo možné poslouchat   Hlas Ameriky v poledne! Celé dílo je   odfláknutou parodií na tehdejší poměry.Bež   špetky nadhledu jen suchařina.
řepešínský
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.1.2018
nuda, neskonalá nuda je film osmy vzniknuvší v   tvůrčím týmu jinak osvědčených a   prověřených autorů sdružených kolem   režiséra jiřího stracha. v případě snímku   osmy, ale všechno naprosto pokulhává dle slov   jedné z replik: na dno klesne jen ten, kdo   neplave a v tomto případě alespoň plavaly   Zuzana stivínová a simona babčáková se   zuzanou kajnarovou, protože jejich herecké   výkony jsou jediné uvěřitelné; dále pak   architekt david voborský, jenž dokázal najít   výtečné dobově dokreslující reálie a sem   tam i marek epstein jako autor námětu a   scénárista. drobnému dílku osmy ale už   naprosto chybí rytmus; spád; dynamika; taky   přesah, jenž by měl mít, když nese určité   poselství doby a hlavně správně režijní   vedení minimálně s logickou výstavbou   jednotlivých scén na sebe navazujících. film   osmy postrádá i lepší práci kameramana   včetně hudebního podkresu, z něhož zbyla ve   své době naprosto minimálně hraná jedna z   dávno zapomenutých skladeb jiřího   schellingera. v konečném součtu osmy tak   pravděpodobně taktéž zapadnou do divákova   zapomnění stejně jako výše zmíněný song,   protože to výš než na lepší dílko té   nejnižší kinematografické třídy nevytáhly.
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.9.2017
PROCESOR!
Zapomeňte prosím na politiku! A film si užijte.   Tento snímek si to opravdu zaslouží. Takový   "běžný" den úředníka za komančů   a pár problémků, který může vyřešit jen   pan Trojan se svým typickým nadhledem a   manželkou Stivínovou -HLÁŠKY- "Nejvíc   nás bolí strach", -" Co pak tobě v   patnácti nestál"- "To lechtá, no tak   to jsme zabloudili.."
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.8.2016
U tohoto snímku mě poměrně záhy napadla jedno   pořekadlo, jehož slušnější verze zní:   "Když se daří, tak se daří."
A   rodince Ivana Trojana se evidentně dařilo.   Nezodpovědný otec pod vlivem podepsal, celé   rodince naboural život, což nebylo poprvé, ale   na tom prvním měl přeci jen podíl jeho bratr.   Synek otce zdárně vyrovnává a chudák matka,   jiná by už dávno balila kufry. V práci se tak   moc usilovně nepracuje, odskakování si z kanclu   je na denním pořádku, většina se snaží   nějak přežít, očekávala jsem více humoru,   když už to má být černá komedie, hlavního   hrdinu snad ani nešlo politovat, když si svoje   problémy povětšinou zařídil sám. Ivan Trojan   dobrý, ale nemohu říct výborný, zdařile se   mu vyrovnala Zuzana Stivínová i Marek Taclík,   od Stracha s Trojanem jsem však čekala víc,   minimálně víc dramatu.
argenson
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.7.2016
Zajímavý, že ani dnes není problém najít   destinace, který by dokonale ilustrovaly šedivý   sedmdesátý léta. Má to docela fajn hudbu,   ohromně zábavnýho Marka Taclíka, ale jinak   jsem se dost nudil.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.5.2015
Tři větve jednoho příběhu a ani jedna z nich   není dokončena. Za to trest na jejich hlavu,   tedy tvůrců. Taky mi dokonale znechutili Jirkovu   písničku, když strkají její refrén asi   stokrát do každé situace. Mám rád filmy o   tomto období, ale tento tedy nic moc. Dívat se   na to dá, ale že by to byla bůhví jaká   komedie, to tedy rozhodně není.201504308034/8201
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.1.2015
Před sledováním podobných retro filmů už   začínám být skeptický. Ať už jde o komedie   či vážná dramata. Tvůrci se doposud   nevymanili z jakései pomyslné křeče a   nedokáží se na dobu minulou dívat se zdravým   rozumem a s nadhledem.
Film Osmy bych zařadil   mezi ty povedenější. Ivan Trojan, s takovým   agresivním klidem, řeší různé problémy,   které přináší život. Ať už je to   těhotenství patnáctileté dívky, či hovna   tekoucí do bytu či řešení různých problému   na pracovišti. Aby to nebylo málo, tak v   ožralosti podepíše chartu 77. Celkově lze   celý příběh ohodnotit - nic moc, ale dá se na   to dívat a občas se pousmějete.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih162380minih162380UFO (2018) 
UFO n
minih105957minih105957Roznese tě na kopytech (2013) [TV film] 
Roznese tě na kopytech n
minih6117minih6117Desperado (1995) 
Desperado n
minih151485minih151485Alita: Bojový Anděl (2019) 
Alita: Battle Angel n
minih12621minih12621Mladá léta (1952) 
Mladá léta n
minih46788minih46788Monika a hříbě s hvězdičkou (1986) [TV film] 
n
minih43090minih43090Motel smrti (2007) 
Vacancy n
minih125587minih125587Hovory H (1968) [TV pořad] 
Hovory H n
minih14682minih14682Obušku, z pytle ven! (1955) 
Obušku, z pytle ven! n
minih7761minih7761Příliš mladí na lásku (1980) [TV hra] 
Příliš mladí na lásku n


Hodnocení:n12345678910
Osmy (2014) [TV film]Osmy (2014) [TV film]Osmy (2014) [TV film]Osmy (2014) [TV film]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10