Jeden svět
ohodnotit

Nejtemnější hodina

Darkest Hour

Další název:
Najtemnejšia hodina
Rok:
2017
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
11.1.2018

Obsah filmu Nejtemnější hodina

 
Gary Oldman jako Winston Churchill v příběhu o muži, který se nevzdal, i když okolnosti stály proti němu. V roce 1940 se blížila německá invaze do Anglie a britský premiér měl domluvit podmínky příměří. Místo toho slavnou řečí zburcoval národ k boji.

Vsadil všechno na jednu kartu, i když šance byly nepatrné a skoro nikdo mu nevěřil. Neprohrál, a zachránil tak svět. Jmenoval se Winston Churchill a v nejtemnější hodině naší civilizace, na začátku druhé světové války, se tento britský premiér předvedl jako velký hráč. Joe Wright, režisér Pokání a Pýchy a přesudku, jeho nejslavnější úlohu v dějinách proměnil ve strhující drama. Vydatně mu v...
 
Související odkazy
 
Recenze: Nejtemnější hodina

Psali jsme si o knize The Crown, takže rozhodně nebude od věci se zaměřit i na tento film, který nedávno vyšel na DVD.  číst dál

 
 
RECENZE: Skvostný Oldman. Když je Churchill dokonalejší než film sám

Loni Dunkerk, nyní Nejtemnější hodina, sledující stejné časové období očima Winstona Churchilla. Dohromady skládají silný obraz jedné kapitoly britských dějin, ale také britské filmařiny, která se vyhýbá sentimentu jako čert kříži. číst dál

Hodnocení: 75 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Atmos
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Nejtemnější hodina >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2021
Tenhle film se myslím nedá pokládat za   životopisný ale to nic neubírá na jeho   kvalitě. Styl zachycení kritických dnů   historie Evropy mi sice úplně nesedl a měl bych   k němu určité víceméně dílčí výhrady ale   plně to vyvažují herci svými výkony, skvěle   vedená kamera (průhledy z ptačí perspektivy   byl dobrý nápad) a hlavně hluboce smekám před   maskéry! Kdybych nečetl titulky asi bych   neuvěřil, že v tak báječně zachycené   podobě Churchilla se skrývá Gary Oldman. I   Kristin Scott-Thomas byla coby Clementine   výtečná a Ronald Pickup byl báječně trefený   Chamberlain. Takže podtrženo a sečteno hodně   povedený výrazně nadprůměrný film.   Ještěže v té době nebyli v Evropě u vesla   jenom samí zbabělci ale i lidé jako Winston   Churchill.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.11.2018
V historických dramatech z 2.světové války se   může divák hodně dozvědět, obzvlášť pokud   nedával ve škole pozor, nebo do ní chodil před   30 lety, nebo se o to příliš nezajímá.   Jasně, je tu dramatická stylizace, ale každé   zlidštění velkých historických postav se   počítá. Gary Oldman je k nepoznání a   výborný.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.10.2018
Churchilla jsem vždycky vnímala jako   politického matadora. Nejtemnější hodina pro   mě byla hodně zajímavá z historického   hlediska, ukazuje dilemata hlavního hrdiny, jeho   paličatost, ale i zanícenost služby vlasti. V   pohnuté době Anglii vládli dva outsideři –   král Jiří – viz Králova řeč a Churchill,   který byl také několikrát vyhozen ze sedla a   pak se vracel, zvláště do doby, kdy si nikdo   nechtěl vzít na triko rozhodování, zda a koho   obětovat. Postavit čtyři tisíce v Calais proti   tři sta tisícům u Dunkerku...kdo si to   historicky vezme na triko. A tak zatímco ten, kdo   měl být zvolen, se toho radši vzdal a chránil   si svojí ....a v pozadí splétal intriky,   „prasátko“ makalo a slibovalo pot, krev a   slzy, s čímž normální lidi neměli problém,   ale hlavně se nechtěli vzdát. Gary Oldman k   nepoznání, jeho žena v podání Kristin Scott   Thomas podporující, v pozadí silných mužů   jsou vždycky silnější ženy, Lily James   nerušící, král fandící a svým způsobem si   myslím, že Churchilla obdivoval, než ty   křiváky okolo něj. Anglie má u nás vroubek za   Mnichov, zaplať bůh za Churchilla, pro mě je   tak Nejtemnější hodina ukázkou reálného   historického příběhu.
majkronyk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.10.2018
Nejsem historik, takže nemůžu asi úplně   hodnotit, jestli to bylo historicky přesné nebo   alespoň přesné. Ale líbilo se mi, že to bylo   hodně zaměřené na Churchila a že to bylo   zaměřené na opravdu jen pár dní, prvních   dní jeho vlády. Tedy, jak se do toho pomalu   dostával a jak se ho chtěli zbavit už v   začátcích a domluvit se s tím, s, s tím   člověkem, abych parafrázoval jednu ze scén:)   Jestli to bylo historicky přesné, tak je mi dost   líto, že i v takové několikaset leté   demokracii byli evidentně lidi, kteří si   prostě jen chtěli zachránit prdel.

Určitě   všem doporučuji.
Pecik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.5.2018
Skvělé ztvárnění jak osobnosti Winstona   Churchilla, tak doby a situace takové. Nechybí   silné, slabé stránky, napětí, drama a krom   skvělého filmového zážitku i něco z histori.   Docela doporučuji se nejdříve podívat na   snímek Dunkirk a hned to má trošku jiný   nádech...
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2018
Historické drama s prvky autobiografie o temných   časech druhé světové války a o osudových   rozhodnutích jednoho z největších politiků   všech dob v nejtemnějších dvou hodinách   snímku, který dokazuje, že Gary Oldman je pan   herec.

Když se řekne Winston Churchill, už   samotné jméno v nás budí respekt a postavu   velkého diplomata, který zachránil Evropu za   druhé světové války a stal se tak velmi   uznávanou osobou na politické scéně. Vždy   tomu ovšem tak nebylo. A právě s tím nás   seznamuje snímek Joa Wrighta, režiséra,   scénáristy a experta právě na historické   filmy (Pýcha a předsudek, Pokání, Anna   Karenina). Příběh Winstona Churchilla (Gary   Oldman) divákovi nabídne pohled do politikova   soukromí předtím, než se stal britským   premiérem, dále pokračuje inaugurací u krále   Jiřího VI., tzv. koktavého krále (určitě   znáte vynikající film s Colinem Firthem   Králova řeč), a poté zpočátku marné a   usilovné vyjednávání Churchilla nejen   s britskou vládou, ale také s dalšími členy   Aliance během druhé světové války. Drama je   stupňované formou důležitých dat vepsaných   v obraze objevujících se na plátně/obrazovce.  
 
Britský herec Gary Oldman opět dokázal,   že patří mezi nejlepší herce své generace.   Churchilla ztvárnil s obrovskou oddaností   k postavě, perfektně vyjádřil jeho stále   mrzutou náladu. Sledujeme jeho vidinu záchrany   Velké Británie a celé Evropy, ale také   Churchilla jako nechtěnou osobu britské   politiky. Musím podotknout, že pro mě byl   výkon Oldmana hereckým koncertem a po   neúspěšně proměněném Oscaru za Jeden musí   z kola ven (2011) jsem si téměř jistá   letošní výhry, kdy vyfoukne zlatou sošku   mladému Timothéemu Chalametovi v Dej mi své   jméno nebo vždy perfektnímu Danielu   Day-Lewisovi za jeho snad nejhorší film Nit   z přízraků (2017). Určitě poputuje výhra i   k maskérům filmu, protože Oldmanova proměna   v zavalitého chlapíka s dětskou hlavičkou a   věčně s doutníkem v puse je fascinující.   V roli Winstonovi manželky Clementine se objeví   Kristin Scott-Thomas, která Oldmanovi perfektně   sekunduje jako věrná a oddaná žena. Trochu mě   mrzí, že ji nominace minula.
 
Klobouk dolů   za scénář, který přivedl kromě Churchilla   k životu další významné politické osobnosti   včetně neúspěšného premiéra Nevilla   Chamberlaina, jednoho z nejstarších   konzervativců Edwarda Halifaxe, ale také   amerického prezidenta Franklina Roosevelta. Pan   Anthony McCarten (scénář i k filmu Teorie   všeho o Stephenu Hawkingovi) napsal akční,   dramatický i dojemný příběh přesný na   historické události.    
 
Nejtemnější   hodina nabídne opravdu vytříbenou story   výborného řečníka a diplomata. Je zde jasně   vidět, jak byl Churchill, který byl upřímný a   na nic si nehrál, velmi uznáván mezi běžnými   lidmi (viz dramaticky vystupňovaná scéna   v metru). Doporučuji znalcům i neznalcům   druhé světové války a těm, kteří mají   rádi dobrý film. Určitě to nebude vaše   nejtemnější hodina v životě. 
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2018
Nic naplat, ale ta atmosféra mě po   pozvolnějším rozjezdu pohltila natolik, že i   když přišlo absolutní klišé, mě se   postavily i chloupky na zadku. A když vás   pohltí atmosféra, čas si běží svým tempem a   i když slibovali jednu temnou hodinku, i ty dvě   jsou nakonec skoro málo. A nevím, jestli ty   trochu tísnivé ateliéry mají doplňovat   atmosféru, ale bylo mi v nich trochu   ouzko...
Atmosféra 95%
Kamera 90%
Zvuk   90%
Hudba 85%
Hlavní herecký výkon   80%
Oldmanova manželka 95%
atd.
... prostě   běžte.;)

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih20472minih20472Tajemství Viléma Storitze (1967) [TV film] 
Tajemství Viléma Storitze n
minih31198minih31198Rozvodová záležitost (1932) 
A Bill of Divorcement n
minih27789minih27789Tři králové (1999) 
Three Kings n
minih15531minih15531Pátek není svátek (1979) 
Pátek není svátek n
minih3344minih3344Audience (1990) [Video] 
n
minih70314minih70314Wolverine (2013) 
The Wolverine n
minih41803minih41803Nevinný (1997) [TV hra] 
Nevinný n
minih15529minih15529Páté kolo u vozu (1958) 
n
minih12962minih12962Mrs. Doubtfire - Táta v sukni (1993) 
Mrs. Doubtfire n
minih74134minih74134Řidič (2011) 
Drive n


Hodnocení:n12345678910
Nejtemnější hodina (2017)Nejtemnější hodina (2017)Nejtemnější hodina (2017)Nejtemnější hodina (2017)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10