Zari
ohodnotit

Krakonoš a lyžníci

Žánr:
Rok:
1980
Délka:
72 minut
Premiéra v ČR:
1/1981
„Dětský film o těžkém životě chudých sklářů, novodobém Krakonošovi a novém vynálezu, jakýchsi lyžích.“

Komentáře k filmu Krakonoš a lyžníci

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.11.2023
Takový celkem milý film, ale   tak trochu o ničem, nic není   pořádně rozvedeno, jen   takové plácání s hezkou   atmosférou, krajinou a   hereckými výkony...
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2022
"Přichází sám, pán   hor, pán hor, sám nepoznán,   pán hor, pán hor, nesnáší   klam, pán hor, pán hor,   spravedlivý, pán hor, pán   hor". Překrásná hudba   Petra Hapky a poetická režie   Věry Plívové Šimkové   (srovnatelná s Karlem   Kachyňou) a nádherná zimní   atmosféra. Tenhle snímek   miluju od dětství a navždy!   Netřeba více slov.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.12.2022
Tak mne tento snímek zase až   tak nebere. Nevadí mi, že   nemá děj, ale spíše to,   že je takový mdlý, jako by   vývar bez koření. Možná   tu chybí nějaká sympatická   postava, hlavní hrdina který   to celé drží nad vodou.   Nebo mi také vadí neherec   učitel. Ansámbl to hraje v   průměru, ale prostě tu   něco schází. Proto se na to   kouknu jen jednou za pár let.
beneva
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.8.2022
Film jsem nikdy neměla moc   ráda. Připadal mi takový   zmatený. Po mnoha letech,   když se na něj dívám,   vidím ty hrozné historické   nepřesnosti, jako jsou   třeba moderní dlouhé vlasy   Ondřeje Havelky a dětí, ale   především snožmý styl   jízdy na lyžích, který v   té době absolutně nebyl   možný. Jezdilo se   telemarkem, který je   naznačen při jednom   nácviku. Ale vem to nešť,   má to být úsměvný a   pohodový příběh, tak   nebudu rejpat ani do krepaté   ofinky mladé maminky ani do   usměvavých tváří hlavní   rodinky a do učitele bez   rákosky, zato plného   nekritické lásky se svým   svěřencům. No, prostě se   mi to celé moc nelíbí.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.4.2020
Právě sleduji tento film v   televizi (nevím už   pokolikáté) a zas hodnotím   jak krásně poetický snímek   s kouzelnou atmosférou to je!   Navíc většina herců   velkých rolí je tu ve   vrcholné formě a tak je se   na co dívat i když je to   primárně dětský nebo   rodinný film. Ať už ho ale   zařadím kamkoliv je to   určitě film výrazně   nadprůměrný a je to   bezesporu i vrchol tvorby   režisérky Plívové   Šimkové.
satyr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.4.2017
To je můj film, na ten se   mohu podívat vícekrát a   stále mě svým humorem   potěší. Dětští herci   jsou přirození a je zjevné,   že si to užívají.
yerzi
Hodnocení:
Přidáno: 25.10.2015
Skvělí film,vynikající   hudba a atmosféra příběhu.   příběh sám má velké   poselství pro děti o   životních hodnotách,radosti   a o tom že v jakékoliv době   je třeba mít rovinka záda.   film z 80roku si s oblibou   pouštím na nový rok v mé   klubovně neopomenu si k   sledování nalít sklenku   "vratislavské"
janka29
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2015
Film z krásneho zasneženého   prostredia pre deti aj   dospelých, krásne ukážky   zo sklárského remesla,   roztomile detské hádky a   poštuchovania.....
Zdenek43
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2014
krásný film
Znovu jsem se podíval na   tenhle film, který je pro mne   spojen se zimou.Jemný   příběh v krásné   přírodě.Nádherná Hapkova   hudba a přirozené výkony   dětských herců. Myslím,   že trochu nostalgie k pěkné   zimné atmosféře patří.   Dávám 10.
lion71
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.12.2014
Hej mistře Vichře..
Tento film mne moc nezaujal   ani v mých dětských letech   ale po čase oceňuji kameru a   hudbu Petra Hapky. 50%
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.8.2014
Občas se člověk může nebo   musí vrátit do dětství a   filmy jsou nejlepší. Tento   film o Krkonoších a jeho   pánu Krakonošovi, to je   balzám. Je to krásný   vyprávění, z dávných dob,   kdy život byl těžký, ale   lidi se měli rádi. Ty děti   jsou správné, zažívají   svá dobrodružství a jeden   fandí pašerákovi, že umí   vyzrát na finanční stráž,   že to jsou prostě nemehla.   Tento film se dá vidět snad   vždycky.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.3.2012
Krásny život v raji
Nádherný snímok. Dosť   často bývajú niektoré z   podobného žánru poslabšie,   prípadne preceňované, tu to   však absolútne neplatí.   Skutočne sa vydaril a   nepochybujem, že bude mať   neustále u divákov, či   menších alebo väčších,   úspech. Na hraniciach sa   snažia finančníci lapiť   pašeráka, ten však toto   robí pre dobro obyvateľov,   zásobuje ich nedostatkovým   tovarom a pomáha im zlepšiť   si životné podmienky. K jeho   úspešnej činnosti mu   pomáhajú SKI, novinka z   Nórska a sú to vlastne   lyže. Tie začínajú byť v   kraji obľúbené a podľahnú   ich čaru i dvaja malí   hlavní hrdinovia. Tí   taktiež sa zblížia s   pašerákom, ktorého   považujú za hrdina a vlastne   za Krakonoša. Prekrásne   scenérie zimy, pokojný   dedinský život, detská   bezstarostnosť, pekný   príbeh. Mnoho postáv,   rôzneho charakteru a rôzneho   zamerania. Mne osobne   imponovali hlavne mystický   Krakonoš a sympatický   učiteľ. Prekrásne hodnotné   dielo
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.12.2011
Tak tenhle film se paní   režisérce i celému štábu   opravdu povedl - milý a   vtipný příběh s krásně   nostalgickou atmosférou   starých časů na   krkonošských horách, kde se   za nocleh v chudé chalupě   platívalo pohádkou. Kluci se   koulují, pan učitel vnáší   osvětu a všichni dohromady   drží palce pašerákovi s   přezdívkou Krakonoš, za   kterým se s jazykem na vestě   a po kolena ve sněhu marně   honí financové z širokého   i dalekého okolí.
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.12.2011
NIKDY jsem tohle nemusel.   Jestli to má být komedie,   nevím, čemu se smát. Jestli   "dobrodružný",   nevím už vůbec nic... Nebo   snad krimi?
karolli
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.11.2011
Krásný český film.I když   jsem ho už viděla   mnohokrát, stejně se na něj   každé Vánoce podívám   ráda znovu.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2011
Heřmánek - pašerák - jako   Krakonoš pro děti, Havelka   jako nadšený učitel,   krásné až romantické - na   tenhle film se dá koukat   stále.
Jarda.ftr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2009
Poctivý film
Nádherný dětský film,   který nás s lehkým humorem   a nenásilně provádí   životem v horském   pohraničí na počátku   minulého století. Ladovsky   krásná zima jen zvýrazňuje   celý příběh brášků   Budařových, jenž je líčen   v klasickém duchu lidových   pověstí a báchorek   tehdejší doby.
Jak   už tu někdo psal, když se   díváte na film máte i chuť   být místním učitelem,   hajným či obyčejným   žáčkem nebo snad i   pašířem a mít na noháh ty   tajemné sky a létat na nich   po horách jako pták, že i   četa financů je na něj   krátká. Prostě úžasný   český film.
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.12.2009
Celkom slušný film, najmä   pre vekovo tu mladšiu   generáciu. Nechýba tu pekná   zimná scenéria doplnená   hudbou od Petra Hapky.   Herecké obsadenie je tu na   celkom slušnej úrovni.
Tnegad
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.12.2009
opravdu
pěkný film pro děcka z   takovou zimní atmosférou z   hudbou Petra Hapky.Tento milý   film má bohužel jednu   smutnou skvrnu na své kráse   a tou je poslední role   Václava Lohniského který   údajně přímo při   natáčení zemřel.,
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.7.2009
Dost dobry film pro deti,na   ktery jsem se dival uz od mala   a myslim si,ze potesi i dnesni   deti.Hlavne Karel Hermanek,co   by paserak zahral svoji   vybornou roli.Ale taky nesmime   opomenout dalsi nase ceske   skvele herce,kteri si to z   chuti zahrali.Je to aspon   videt.
JanaOss
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2008
Film Krakonoš a lyžníci je   krásnou jemně podanou   pohádkou o těžkém životě   horalů a sklářů. Děti   věří na Krakonoše a on je   to zatím jen pašíř -   pašerák, který v té době   pomáhá chudým lidem, aby   měli trošku přilepšení ve   svém dost strastiplném   životě.
Film se dá   považovat za jakousi zimní   pohádku a také je jednou z   neodmyslitelných součástí   vánočních svátků, i když   jeho děj je postaven spíš   ke svátku tří králů a   příjezdu Krakonoše, pána   hor.
Snura
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.9.2008
Jsou filmy, které si mohu   pouštět stále dokola a   přesto se mi neomrzí.   Karakonoš a lyžníci patří   mezi ně, ačkoliv si myslím,   že Věra Plívová-Šimková   natočila mnohem lepší   dětské filmy. Přesto ale   tenhle film má jakési   kouzlo, vnitřní atmosféru,   která mě vždycky dostane a   dovolí odejít až na   úplném konci.
Petra.Barbie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.7.2008
Boduji hlavně jeho naučnou historickou stránku...
...ano, děj tohoto filmu mne   nikdy nebavil a nebaví   dodnes. Ovšem i tak dávám 6   bodů, protože po stránce   přiblížení historické   skutečnosti, kdy se poprvé u   nás objevily lyže, tam má   film opravdu velké klady. Dá   se vidět jednou za čas, ale   není to taková ta typická   komedie pro děti, jíž   můžete vidět opakovaně   několikrát do roka a   neokouká se, v případě   Krakonoše a lyžníků je   lepší udělat delší pauzu   a děj trošku pozapomenout.   Je to lehce nadprůměrný   film, u něhož nebyla   dějová linie tak úplně   dotažena.
Ivett
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2007
Moc hezký, sympatický,   oddechový film. Humor je   lehce stravitelný a přitom   ne vyloženě hloupý.   Heřmánek v roli Krakonoše   pašeráka je dokonalý.
moldovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.10.2007
Hezké a poetické   ztvárnění života prostých   sklářů
a jejich   rodin v Krkonoších. Dobré   herecké obsazení, včetně   představitelů dětských   rolí. Zajímavá podívaná   na první krůčky lyžování   v Čechách, okořeněná   pohledem na venkovskou školu   i na jejího učitele a   dobrodružným   "bojem" financů s   nepolapitelným pašířem.
qerulant
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.7.2007
Jeden z mých   nejoblíbenějších filmů.   Vždy mě uchvátí svojí   poetičností, atmosférou a   půvabem, příjemným vtipem,   kouzelnou scenérií   zasněžených Krkonoš i   neotřelým scénářem. Jako   kluk jsem po shlédnutí   "Lyžníků" chtěl   trávit Vánoce i Velikonoce   na horách, chtěl sem se   stát (byť chudým)   krkonošským sklářem z   počátku minulého století,   chtěl jsem se i naučit   ovládat ski. Jako kluk jsem   fandil pašířovi a nechtěl   se stát financem. A dnes?   Vlastně vše, až na ty   lyže, platí stále. Ač jsem   Lyžníky viděl snad   stokrát, budu se na ně   prostě vždy těšit.   Výborný film pro celou   rodinu, v němž excelují   především pánové   Heřmánek, Havelka, Vladyka,   Augusta a všichni dětští   herci.
braby
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Tak takle to opravdu tenkrát   bylo.I toho sněhu bylo dost,a   dnešní mladí si to   nedovedou ani   představit.krásný film k   tomu není co dodávat.
soptik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.6.2005
Výborný rodinný film s   nádechem nostalgie a   vzpomínek.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih131185minih131185Křišťálová lebka (2014) [TV film] 
Crystal Skulls n
minih14376minih14376Noc oranžových ohňů (1974) 
Noc oranžových ohňů n
minih5363minih5363Cvoci (1990) 
Crazy People n
minih164476minih164476Yesterday (2019) 
Yesterday n
minih32847minih32847Černá díra (2001) 
The Void n
minih55245minih55245Mrtvý princ (1971) [TV film] 
Mrtvý princ n
minih19004minih19004Slasti Otce vlasti (1969) 
Slasti Otce vlasti n
minih79913minih79913Najväčšie kriminálne prípady Slovenska (2006) [TV seriál] 
n
minih33328minih33328Bestiář (2007) 
Bestiář n
minih63006minih63006Největší z Čechů (2010) 
Největší z Čechů n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Náhodné setkání (Random Hearts)

Náhodné setkání
Random Hearts

Germinal

Germinal
Germinal

Naposled navštívené:
Náhodné setkání (Random Hearts)

Náhodné setkání
Random Hearts

Germinal

Germinal
Germinal