Duben
ohodnotit

Karu Süda - Medvědí srdce

Karu Süda

Další název:
The Hearty of the Bear
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
25.10.2001
„Romantické drama v extrémních podmínkách sibiřské tajgy“

Komentáře k filmu Karu Süda - Medvědí srdce

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
Misantrop
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.8.2015
Docela obstojný ruský   koprodukční film z ranku   takzvané „přírodní   mystiky“. Hlavní hrdina mi   sice moc blízký nebyl,   protože to byl lovec a   pořád se chtěl ženit a   mít kupu dětí, ale ve filmu   byly jiné a lepší momenty.   To když například jeho   žena se ho táže, kdo je   oddá, když nalezli kostel   prázdný, bez kněze.
„Tak nám požehnají   jeleni.“
„Ale Niko,   jeleni přece nemají   duši!“
„Co   blázníš! Všechno má   přece duši!“
- to   se mi líbilo.
Nebo   když se po „obřadu“   zjeví naší dvojici   záhadný stařec, požehná   jim a na otázku kdo je,   odpoví, že duch řeky   Jeniseje a opět záhadně   zmizí v mlze.
Po   přírodním neštěstí,   když velká jarní voda   odnese školu i s dětmi,   hodlá se lovcova mladá   ženuška odstěhovat ze   severské tajgy někam na jih.   Vtom se ozve Nikův vnitřní   hlas:
„Vzpomínáš   na jaře na toho jezevce   chyceného do klece, jak se mu   stýskalo tolik po svobodě   až z toho zchřadl a zemřel?   Neopouštěj, Niko, Sibiř a   její svobodu, sic také   zemřeš!“
Nato náš   hrdina opustí manželku a   zůstává sám na svobodném   severu.
Lovec Niko v   honbě za medvědem (či v   úprku před medvědem)   dokvačí k smrti znaven do   ztemnělého lesa, jeho pohled   padne na vrcholky stromů   uzavírající se nad ním   jako klenba katedrály a do   toho zazní tklivé zvuky   varhan.
Vrcholem filmu   se stává Nikovo setkání se   záhadnou, duševně nemocnou,   samotářskou a divou ženou,   která jen mručí jako   medvědice. Ta mi byla   nejsympatičtější. Už jen   tím, že utekla a víckrát   se nevrátila, když si ji   chtěl Niko vzít a   odstěhovat se s ní do   města, aby jejich dítě   mohlo být přijato úřady a   chodit do školy. Chytrá   holka! I když Niko tohoto   svého pochybení hořce   litoval, ona se už   nevrátila.
Docela   dobrý film. Dá se na to   dívat.
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.2.2009
Docela zajímavý snímek s   podmanivou poetikou a   mystickým nábojem. Hrdinova   touha po návratu ke kořenům   je symbolicky vyjádřena jeho   vztahem ke dvěma ženám,   civilizované krásné   učitelce a divoké a   nevzhledné přírodní   medvědí ženě-samici.   Rozhodně zajímavé   podobenství.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10