Duben
ohodnotit

Karu Süda - Medvědí srdce

Karu Süda

Další název:
The Hearty of the Bear
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
25.10.2001
„Romantické drama v extrémních podmínkách sibiřské tajgy“

Komentáře k filmu Karu Süda - Medvědí srdce

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
Misantrop
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.8.2015
Docela obstojný ruský   koprodukční film z ranku   takzvané „přírodní   mystiky“. Hlavní hrdina mi   sice moc blízký nebyl,   protože to byl lovec a   pořád se chtěl ženit a   mít kupu dětí, ale ve filmu   byly jiné a lepší momenty.   To když například jeho   žena se ho táže, kdo je   oddá, když nalezli kostel   prázdný, bez kněze.
„Tak nám požehnají   jeleni.“
„Ale Niko,   jeleni přece nemají   duši!“
„Co   blázníš! Všechno má   přece duši!“
- to   se mi líbilo.
Nebo   když se po „obřadu“   zjeví naší dvojici   záhadný stařec, požehná   jim a na otázku kdo je,   odpoví, že duch řeky   Jeniseje a opět záhadně   zmizí v mlze.
Po   přírodním neštěstí,   když velká jarní voda   odnese školu i s dětmi,   hodlá se lovcova mladá   ženuška odstěhovat ze   severské tajgy někam na jih.   Vtom se ozve Nikův vnitřní   hlas:
„Vzpomínáš   na jaře na toho jezevce   chyceného do klece, jak se mu   stýskalo tolik po svobodě   až z toho zchřadl a zemřel?   Neopouštěj, Niko, Sibiř a   její svobodu, sic také   zemřeš!“
Nato náš   hrdina opustí manželku a   zůstává sám na svobodném   severu.
Lovec Niko v   honbě za medvědem (či v   úprku před medvědem)   dokvačí k smrti znaven do   ztemnělého lesa, jeho pohled   padne na vrcholky stromů   uzavírající se nad ním   jako klenba katedrály a do   toho zazní tklivé zvuky   varhan.
Vrcholem filmu   se stává Nikovo setkání se   záhadnou, duševně nemocnou,   samotářskou a divou ženou,   která jen mručí jako   medvědice. Ta mi byla   nejsympatičtější. Už jen   tím, že utekla a víckrát   se nevrátila, když si ji   chtěl Niko vzít a   odstěhovat se s ní do   města, aby jejich dítě   mohlo být přijato úřady a   chodit do školy. Chytrá   holka! I když Niko tohoto   svého pochybení hořce   litoval, ona se už   nevrátila.
Docela   dobrý film. Dá se na to   dívat.
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.2.2009
Docela zajímavý snímek s   podmanivou poetikou a   mystickým nábojem. Hrdinova   touha po návratu ke kořenům   je symbolicky vyjádřena jeho   vztahem ke dvěma ženám,   civilizované krásné   učitelce a divoké a   nevzhledné přírodní   medvědí ženě-samici.   Rozhodně zajímavé   podobenství.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - 13. komnata (2006) [TV cyklus]

04:45 - 05:15

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Případ po ombudsmanku

04:35 - 05:00

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

13 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

04:00 - 04:59

58 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10