Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Jan Hus [TV film]

Žánr:
Rok:
2015
Délka:
80 minut, 3 díly
„I ta největší oběť za pravdu může mít smysl.“

Komentáře k filmu Jan Hus

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
POlYEKRAN
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.3.2021
Tenhle film se Jiřímu Svobodovi nevyvedl
Natáčet historický film   vyžaduje znalost tématu i   uplatnit dramatické prvky   přímo ve tvorbě filmu   (literární předloha   Kantůrkové je rozsáhlá a   někdy méně znamená více,   skutečností je, že   televizní film bývá   odlišný svým pojetím,   než-li hraný film..
Historické téma láká k   akčnímu pojetí, protože   dodává dynamiku a na   přitažlivosti. Skutečností   asi bude to, že dnešní   divák málo zná dějiny či   obsah událostí, které   předcházely pozdějšímu   králoství ,,dvojího   lidu" a daleko   pozdější vzpouře stavů v   roce 1618..Jiří Svoboda v   devadesátých letech hledal   pro sebe téma, ale tento film   přiliš nevyšel...
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.6.2015
Oceňuji snahu tvůrců vzdát   hold světoznámé osobnosti k   jejímu blížícímu se   výročí. Nešetřilo se na   výpravě, obsazení bylo   slušné, jen hysterický   Dolanský mi hodně vadil,   spousta relativně   neznámých, i když   kvalitních herců,   doplněných známějšími,   kde Kňažko vévodil. První   díl pomalejší, rozjezdový,   druhý už více   vyhrocenější, s lepším   výkonem Hádka v hlavní   roli, třetí důstojným   završením, tedy až na tu   hudbu, ta mě vadila a   zdůrazňuji ještě jednou,   vadila a rušila při   sledování. Postav   přehršel, ale poučený laik   netápal, i když třeba   Viklef pro mne byl novinkou,   toho mi nikdo na základce   při dějepisu nezmínil. On   ani ten Jirásek o něm   nepsal.
Srovnávat s   Vávrovým Husem se tento   třídílný film podle mne   moc nedá, už jen díky   rozestupu let při   zpracování a jinému   způsobu předvádění   (celovečerní film versus   televizní minisérie).
Vzniklo však slušně   vypadající dílo, které   jako poctu beru a České   televizi, jako   veřejnoprávnímu médiu,   které toto vytvořilo i z   mých příspěvků, lát   nebudu.
Představitelé   církve se za upálení Husa   omluvili. Pozdě, ale přece.
Xpojntman
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.10.2018
Nepovedená propagace Jana   Husa a jeho plenitelského   kaciřsví - středověkého   komunismu. Nezopovědné   ohrožování Evropy a   křesťanství v době   nestabilního středověku.   Film natočen bývalým   předsedou KSČM, což hovoři   za vše. Je nekvalitní.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 2.6.2015
Promarněná šance
Fiasko. Na jedné straně   skvělí herci ve vedlejších   rolích (Javorský, Kňažko,   Dlouhý), na straně druhé   všechno ostatní špatně.   Atmosféra 15. století nikde,   naprosto matoucí scénář   obsahující velké množství   postav, ve kterých se divák   ztrácí, absolutně nedobová   Kocábova hudba (když se   rozezvučí elektrické kytary   u Husova upálení, chtěl   jsem ve zlosti něco hodit na   obrazovku). Samotný Hus v   podání Matěje Hádka   působí spíše směšně   než důstojně, ale jinak   výkony herců mimo výše   zmíněných za moc nestály   (velmi diplomaticky řečeno).   Bohužel selhává i Svobodova   režie, který neví, jestli   chce točit komorní drama   nebo velkofilm (zcela   tragická práce s komparsem),   o kolísavém a rozvláčném   tempu vyprávění nemluvě.   Je hezké, že se Svobodův   Jan Hus snaží dekonstruovat   zaběhlá klišé o této   době (Hus tentokrát   nerevoltuje proti   středověkému feudalismu),   ale výsledek přináší   brutální zklamání,   bohužel. Jako určitá   oponentura vůči Janu Husovi   Miloše V. Kratochvíla a   Otakara Vávry Svobodův Hus   selhává
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.5.2015
Nečekal jsem žádné   velkolepé dílo, ale byl jsem   mile překvapen, protože film   uvedl spoustu souvislostí,   které jsou podstatnou   součástí Husova příběhu.   Kňažko, Hádek, Dlouhý,   Javorský... Jejich herecké   výkony jsou na úrovni.   Myslím, že kdyby se našlo   vice peněz, tak by se dal   udělat idobrý velkofilm.   Trochu mě zarazila hudbapři   upálení Husa. Nebyla to   žádná gradace ale spíš   takový muzikálový výkřik.
Stan.K.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.10.2018
Jan Hus/?/
Lituji těch,kteří uvěří   a...nezajímají se o   historii,je snadné   manipulovat mládí.Drama   určitě ano,ale bohužel   poplatné dnešní   době.Věřím,že pokud by se   režie ujal p.Strach dopadlo   by vše podstatně lépe.
toaneta
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.5.2015
První díl jsem se musela   nutit dokoukat. Nudné,   nepřehledné. Matěj Hádek   má určitě větší   potenciál pro roli Jana Husa,   ale neměl moc možností ji v   tomto díle využít. Působil   jako celkem nevýrazná   postava. Nejlepší byl   Vladimír Javorský jako král   Václav. Byl to spíše hraný   dokument. Husova kázání   plnila Betlémskou kapli   posluchači všech stavů. A   zde bylo jen málo   posluchačů.

Druhý díl byl podstatně   lepší. Představitel Jana   Husa už dostal možnost hrát   a jeho výkon se mi líbil.   Děj dostal spád a napětí.   Období po zatčení zatím   nejlepší děj z obou   částí.
Nechci   srovnávat s Vávrovým   filmem. Co ale zvládal pan   režisér Vávra skvěle, byly   davové scény s komparsem. To   bylo vidět i v jeho jiných   filmech.
Třetí díl   rozhodně nejlepší. Matěj   Hádek zvládl roli v této   části nejlépe. Jan Hus   osamocený ve vězení, jizvy   po okovech, jediným   společníkem je mu poštolka.   Drama člověka, který ví,   jaký konec ho čeká. Také   se mi líbilo začlenění   osudu mistra Jeronýma,   kterého čekal o něco   později stejný osud. Scéna   upálení byla natočena   působivě. Bohužel ji   rušila naprosto nevhodná   hudba.
A nakonec musím   vyzdvihnout výkon Milana   Kňažka v roli   příslušníka   dominikánského řádu,   který svým symbolickým   odchodem do ústraní   kláštera přejde na druhou   stranu barikády.
Je   dobře, že se tvůrci   pokusili natočit osud Jana   Husa. Ne vše se povedlo, ale   pokud film v divácích   probudil zájem o hlubší   seznámení s touto osobností   a dobou, kdy žil, tak   rozhodně přispěl k dobré   věci.
Puppet-Master
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.7.2019
Jan Hus, protože zrovna   běží v TV, vyburcoval mne   ke komentáři. Žádný herec   nemá charisma do žádné   role, dobová rétorika   přenesená do dnešního   stylu komunikace, ještě, že   společně se nedohodli, že   si za rohem dají jointa,   nevhodná hudba, náhledy na   jednotlivé historické   osobnosti připomíná   stávající americké rádoby   historické filmy, kdy se nic   nedozvím v podstatě o nikom.   Jediný význam, že další   generace si možná všimne   jména a třeba se podívá o   koho jde a o co go.   Porovnání s původním   originálem s p. Štěpánkem   a dalšími skvělými   hereckými osobnostmi by byla   jen urážka. Tento plagiát   určitě neuvedu do své malé   soukromé sbírky.
100009011915950
Hodnocení:
Přidáno: 30.5.2015
2/10
Věděl jsem, že kniha paní   Kantůrkové je více   beletrií, než historií a   nedělal jsem si iluze, když   jsem zjistil, že režie se   ujme komunista Svoboda, který   z pohledu své ideologie   chápe Husa jako   neohroženého bojovníka.   Ovšem toto? Vedle toho Otakar   Vávra natočil dokumentární   film! Pominu herecké výkony,   které vypadají jako   Bakaláři z roku 1970 z   Ostravského studia, ale i   historické rozpory (to   skutečně nikdo nečetl   Jiřího Kejře, Petra   Hořejšího a ostatní,   kteří jsou skutečnými   historiky?). Jasně, i Troja s   Bradem Pittem nemá s Iliadou   mnoho společného, ale   alespoň si na to nehraje.   Prostě Špatný scénář,   průměrní herci, špatný   film, protože se na něj   neumím dívat jinak, než   jako Čech. Myslím, že si   lidé raději ponechají   Štěpánka, tam je alespoň   jasné, jaký účel film měl   mít.
Prosím Vás,   proč jste to Husovi udělali.   Mohli jsme se složit   Kantůrkové a Svobodovi na   důchod a počkat, až se toho   ujme někdo s myslícím   mozkem. Umíte si představit,   že by Francouzi natočili   film o Johance z Arku jako o   dívce z hamburského SOHO,   která porazila Spojence při   vylodění v Normandii a   korunovala Alžbětu II:-(
Sashae
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.6.2015
Myslím, že největší   slabinou filmu je obsazení   herci, kteří se na hlavní   role nehodí. Všichni -   Hádek, Dlouhý, Javorský   jsou herci bez patřičného   charizma, takoví, jako   nakonec vždy,   "vyblití".   Štěpánek od Vávry, to je   prostě ONO. Film se ani   zdaleka nemůže přiblížit   dílu rež.Vávry, natož je   srovnávat. Škoda peněz.
karel.xyx
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2015
krásný
Poučný, slušně   zpracovaný.
Zatím po   prvním díle jsem nadšený a   těším se na pokračování.   Pro mne mnohem lepší než   původní černobílý Jan   Hus.
Ofilek
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 31.5.2015
hůza
Něco tak hrozného jsem   nečekal. Špatné obsazení,   herci nemají potenciál na   tento druh rolí. Umíte si   představit, že by za   takovým Husem šly davy   lidí? Neodpovídá ani   věkem, těžko by stihl   napsat tolik spisů. Pan   režisér nepochopil postavu   Jana Husa a je to hanobení   této historické postavy.
slunecnice16
Hodnocení:
Přidáno: 29.5.2015
Jan Hus - to jsem nečekala
Docela jsem se těšila na   tento film. Bohužel , něco   tak strašného jsem   nečekala! Hudba je   absolutně rušivá, styl   řeči je děsný. Nepatří   do této doby!!! Nevidím v   tom ani nic uměleckého. Co   si pomyslí divák za   30let?Asi nic. Nevydrží až   do konce!!!!!
Elca236
Hodnocení:
Přidáno: 16.6.2015
V době, kdy nám obrazovka   televize nabízí oddechové   seriály se objeví umělecký   počin.
Osud Jana Husa   známe ze školních lavic,   proto mě oslovilo umělecké   zpracování tohoto   historického příběhu,   který kamerou, světlem,   lokacemi a výpravou, přesně   přiblížil nádheru a   honosnost královských komnat   i půvab venkovských obydlí,   dobu ve které se osud Jana   Husa odehrává. Režisér   tohoto filmu vyjádřil   období v našich dějinách,   kde i bez dialogu je film   srozumitelný. Ale přesto   musím zdůraznit ,že   herecké výkony postav jsou   vyjímečné. Moc a touha po   spravedlivém řádu   společenství je   neustálým bojem lidstva.   Závěr filmu, který končí   plamenem je symbol stálých   nepokojů.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih181831minih181831Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 
Zack Snyder's Justice League n
minih62153minih62153Mezičas (1981) [TV inscenace] 
Mezičas n
minih106441minih106441Hazardní hráč 2 (2000) [Video] 
Dangerous Things 2 n
minih7441minih7441Evo, vdej se! (1983) 
Evo, vdej se! n
minih24528minih24528Žíznivé mládí (1943) 
n
minih15550minih15550Pátý element (1997) 
Le cinquième élément n
minih9149minih9149Interview s upírem (1994) 
Interview with the Vampire n
minih12662minih12662Mlčení jehňátek (1991) 
The Silence Of The Lambs n
minih96437minih96437Nude per l'assassino (1975) 
Nude per l'assassino n
minih54000minih54000Temné stíny (2012) 
Dark Shadows n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Poslední útěk Jeronýma Pražského (2018) [TV film]

 Poslední útěk Jeronýma Pražského (2018) [TV film]
Poslední útěk Jeronýma Pražského n
 
Země: Česká republika
Režie: Lubomír Hlavsa

(neoficiální pokračování)

Jan Hus (1954)

 Jan Hus (1954)
Jan Hus n
 
Žánr: historický / drama
Země: Československo
Režie: Otakar Vávra

(remake)

Reklama