Duben
ohodnotit

Historie.cs [TV cyklus]

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
3200 minut, 66 dílů cca 51 min

Diskuze k filmu Historie.cs

 Počet příspěvků v diskusi: 1
 Přidat příspěvek do diskuze

jmenuji.se.libor
jmenuji.se.libor zprava

Napsat uživateli zprávu

1.7.2012
Půjdou pan Nečas s Kalouskem a spol do vězení?
Pořad probírá zajímavá témata. Hosté pozvaní   do pořadu se snaží rozebrat téma ze všech stran   úhlů pohledu. Například se v něm hovořilo o   církevních restitucích v dílu:
z 10. 4. 2012   Jak církve k majetku přišly.
Jak vznikl   církevní majetek? Drtivá většina znikla po Bílé   hoře, když protestantská šlechta byla popravena a   zbytek musel uprchnout za hranice, církev si   přivlastnila jejích majetky.
Navíc je navýsost   jasné, že církev v českých zemích majetek od   panování Josefa II ( od r. 1780 až 1790 král uherský   a (nekorunovaný) král český a arcivévoda rakouský)   majetek jen spravovala. Což následně potvrdil a   rozšířil Masaryk. Není to ostatně poprvé, co církev   takto vykřikuje a domáhá se majetku, který jí byl   údajně „ukraden“ nějakým státním režimem.
Vždycky to dělá v době, kdy je nepřehledná   politická nebo hospodářská situace, nebo když se   mění státní zřízení.
Tehdy začne křičet,   že chce peníze, majetek – a zase peníze, které ji   „byly ukradeny“.
Bylo to v roce 1919, kdy se na   prezidentovi Masarykovi domáhala „odškodnění“ za   pozemkovou reformu a další údajné ztráty, které   „utrpěla“ v důsledku vzniku ČSR.
Bylo to v   roce 1945, kdy využila poválečného zmatku a zase   chtěla – tentokrát na prezidentu Benešovi peníze za   „konfiskaci majetku“ v době války.
Posléze   to bylo krátce po r. 1989. Ani tehdy však neuspěla. Jen   ukázala „zuby“, když určitou chybou v rozhodování   tehdejších představitelů, se jí podařilo   „uškubnout“ např. bývalý klášter Voršilky v   Praze – div jsme při tom nepřišli o kus Národního   divadla.
V roce 1998 tehdejší vicepremiér JUDr.   Pavel Rychetský požadavky církve prošetřil a vydal   prohlášení, že majetek není ve vlastnictví církve.   Totéž potvrdila expertiza právníků.

Ale církev to zkouší stále znovu a znovu. Před   lety chtěla získat Svatovítskou katedrálu, ale tehdy   jí to zase naštěstí nevyšlo.
Ale vida!   Současná vláda jim hodlá vyhovět a vydat jí majetek,   na který už církev nemá právo zhruba 230 let! Díky   nehorázným církevním nárokům hrozí prolomení   Benešových dekretů, neboť se evidentně domáhají   majetku, který jim (údajně) patřil před r. 1948. A   kdo jim v tom pomáhá, v čele ční pan Marek Benda,   který studoval práva v Plzni, poté co se provalilo   jakým způsobem, odmítl diplom převzít a dělá   mrtvého brouka. Kdyby se ale aféra plzeˇbských práv   nedostala na veřejnost byl by z něj právník, nebo by   snad titul nepřevzal? Tento pán se vehementně bije za   církevní restituce. Proč asi? A proč se bije   současná vláda v době ekonomické rize za církevní   restituce? Spisovatelka Lenka Procházková podala kvůli   církevním restitucím trestní oznámení pro porušení   pravomoci úřední osoby na Nečase a na členy vlády   ČR, jak oznámení asi dopadne, když byl nečasem   odvolán z funkce ministra spravednosti Pospíšíl,   který si došlapoval na korupčníky. Jsme právní   stát? Jsou církevní restituce tunel krádež století?   Odpovězte si sami.
  Přidat příspěvek do diskuze


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Věčný Egypt

17:15 - 18:10

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

54 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10