Zari
ohodnotit

Elitní jednotka

Tropa de Elite

Další název:
The Elite Squad
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
118 minut

Komentáře k filmu Elitní jednotka

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 12
curil
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.2.2013
Po úvodu filmu jsem čekal   něco víc. Co mi nejvíc na   filmu vadí, je neustálý   slovní doprovod hlavního   představitele, který nejen   komentuje jednotlivé akce   policie, ale dokonce i   jednání a snad i   myšlenkové pochody   jednotlivých postav. To mi   teda hodně kazilo požitek z   filmu. Pokud někdo vymění v   novém policejním autě nový   motor za starý, nemusím   slyšet, že je to běžná   praxe a kdo asi je původcem   zlodějiny. Bez neustálého   vysvětlování by určitě   film byl napínavější a pro   mě v dnešní půlnoci   koukatelnější.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2011
Nekompromisní, realistický,   drsný pohled do Brazilských   chudinských čtvrtí kde   vládnou drogy, násilí a   korupce. Ale je vidět že je   "hrstka"   odvážných kteří v tomto   nerovném boji neváhají   bránit čest, zákon,   pořádek. Nečekaná   podívaná která ukazuje, že   jinde na světě je to v   některých věcech horší   než třeba zde! Odnáším si   z filmu silný dojem!
Langley
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2012
Nechal jsem se zlákat   komentáři od předchozích   uživatelů a udělal jsem   sakra dobře.Dokumentární   kamera působí dost   autenticky a ukazuje prolezlé   Rio korupcí,   drog...Někteří členové   elitní jednotky jsou napadeni   těžkým stresem a ustojí to   jakžtakž.Výcvikem jsem byl   úplně odrovnán, krutým   postupem oddělit zrno od plev   a připravit adepty na   skutečný boj, kteří se   rozhodně nebojí bojovat   ohněm proti ohni.Výborná   podívaná!
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.3.2009
Vizuálně atraktivní   podívaná snažící se   přiblížit drsný život   policistů a speciálních   jednotek v Brazílii.   Celkovému ztvárnění nemám   co vytknout a drsná   atmosféra z filmu přímo   teče ale příběhově mě   film už tolik nezaujal.   Snímek je rozdělen do   několika částí, které   zahrnují seznámení s   hlavními aktéry, tvrdý   výcvik i jednotlivé akce.   Herci hrají věrohodně a   těch pár akčních scén,   které ve filmu jsou vypadá   velice realisticky ale   popravdě jsem se v   některých chvílích dost   nudil a říkal si, kdy už se   něco začne dít.
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.12.2009
Hodně drsný, hodně   zajímavý a hodně dobře   zpracovaný příběh elitní   policejní jednotky, která   zasahuje v brazilských   slamech v momentu, kdy je   policie na zásah   krátká...takže vlastně   skoro pořád. :-) Opravdu   výborný a drsný policejní   akčňák z ne až tak   tradičního prostředí.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Burcující, bolestivé.   Soudě podle tohoto filmu   není Rio de Janeiro (nebo   přinejmenším jeho slumy -   favely) zrovna ideální   místo k žití. José Padilha   ho popisuje jako peklo, kde   nikdo nemůže zůstat   nevinný. Celou společností   prorůstá nezničitelná   síť drogové kriminality a   korupce a aby s ní členové   elitní jednotky mohli vůbec   účinně bojovat, musí být   nejen poctiví a neúplatní,   ale zároveň si musí   počínat jako zvěř, v boji   s peklem se sami stávají   ďábly. Nejsou tu hrdinové,   jen oběti. Relativizace   postojů, ideálů, viny,   oprávněnosti násilí, to je   významný trumf filmu spolu s   dokumentarizujícím stylem,   který rozkouskovanému   příběhu dodává   autentičnost a syrovost.   Američané by to takhle nikdy   nenatočili. Ne, že by se o   to občas poctivě   nepokoušeli, ale vždycky jim   tam proklouzne trocha toho   idealismu a zjednodušování   a to brazilští tvůrci   zjevně neměli zapotřebí.   Vypravěčský monolog   hlavního hrdiny mi byl   postupem času čím dál   vítanější, bez něj bych   se totiž ve spletitém ději   asi brzy ztratil. Pro mě je   Elitní jednotka objev jako   hrom. Silný příběh bez   růžových brýlí.
kali.4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.10.2009
Tomuto filmu by se dala   vytýkat neobjektivita, ale   proč by to někdo dělal?   Tvůrci si jasně vybrali   úhel, ze kterého na slumy   Ria de Janeira nahlížejí,   jen je to trochu jiný úhel   pohledu, než jaký si zvolili   autoři Města bohů. Systém   každopádně zplodil   skutečně nepěkné svinstvo,   které znečistilo celou   společnost od hlavy až k   patě, a jediným možným   způsobem je plošné   čištění. Film nám až   pravicově extrémistickým   způsobem vypráví o   brutálních praktikách a   aktivitách brazilského   elitního pořádkového   útvaru nemálo podobného   jednotce S.W.A.T. I v Tropa de   Elite nacházíme logické   mezery (zatímco běžní   policisté jsou zkorumpovaní,   perou se o výpalné z   podniků a jsou schopní jeden   druhého předhodit drogovým   gangům, tak speciálních   jednotek se kupodivu korupce   či zrada vůbec netýká;   navíc během zátahů nenosí   ani kukly, takže by   teoreticky neměl být   problém tyto lidi vypátrat a   pomstít se jim; a takových   podobných věcí bych ještě   našel ...) a, zatímco   systém ovládá a zahrnuje   všechny a vše, tak B.O.P.E.   (tak se ona speciální   jednotka nazývá) stojí   jaksi nějak mimo systém, až   nad systémem, a celkově jsou   veškerá činnost i samotná   existence jednotky B.O.P.E.   značně mytizované, jenže   jak jinak byste jim vůbec   mohli fandit? Protože ačkoli   mají tito elitní zabijáci   praktiky občas i drsnější   než zločinci, divák si   stejně přeje, aby tu   pouliční pakáž   postříleli. A o to tu jde   hlavně – máme se   ztotožnit. Proto má skvěle   zahraný drsňák a kapitán   elitní jednotky manželku   plus dítě na cestě –   abychom se s ním ztotožnili   a zjistili, že když situace   překročí jisté meze, je   zapotřebí uchýlit se k   radikálnímu řešení.   Nemusíme s tím souhlasit,   ale film říká to své   jasně a zřetelně, navíc   příběh je vystavěný   precizně a drží se svých   tvrzení až do finále.
S násilím ve filmu jsem   problém neměl, každopádně   takové Eden Lake je třikrát   drsnější a v kontextu s   tím i samoúčelnější.   Elitní jednotka mohla jít   mnohem dál, a přesto by byla   normálně sledovatelná.   Spíš mi vadila ta smrtelná   vážnost vyprávění, já   osobně bych v některých   pasážích uvítal o špetku   víc nadhledu. Natočené je   to jinak velmi slušně,   ačkoli na Město bohů to   nemá. Pokud máte tendence   číst mezi řádky každého   potravinového letáku   politickou propagandu,   přijdete si na své i zde.   Ale já osobně mám už dost   toho vidět ve zločincích   jen oběti, jak nám to   prezentuje spousta   současných filmů, ale abych   reflektoval své pocity   přesněji – tohle není 19.   století a my nejsme žádní   Jeanové Valjeanové, kteří   by kradli jen z prosté   potřeby přežít. Jo a   ještě – líbilo se mi to.   Konec reflexe.
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.8.2010
Skvěle a hlavně realisticky   zpracovanej film o tom, jak to   chodí v brailskejch slamech,   o podplacený policii a   jednotce BOPE, která to má   všechno na starosti.
Albertosaurus
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 12.7.2010
suše odvyprávěno
Tento film je velice efektní   podívanou, která měla   všechny předpoklady k tomu,   aby mohla autenticky   vyjádřit problematiku a   diváka vtáhnout do   příběhu a celkové   atmosféry prosycené strachem   a nejistotou. Bohužel se tak   nestalo. Příběh není   totiž vyprávěn filmovým   jazykem. Divák nemá šanci   se ztotožnit s postavami a   důvody jejich chování,   protože vše je jim jen suše   naservírováno v komentáři,   který se line celým filmem.   Nemám nic proti vypravěčům   ve filmu, ale v tomto   případě jde o extrém,   který zkrátka působivost   snímku pohřbil. V   komentáři jsou dokonce   vysvětlovány i myšlenkové   pochody a vlastnosti hrdinů a   celé se to veze tak nějak   povrchu, takže divák   zůstává stranou a nemůže   si udělat svůj vlastní   názor na tu či onu postavu.   Vše je jen suše   konstatováno a my jsme   ochuzeni o opravdové emoce a   opravdovost je podle mě u   podobných filmů, které se   snaží o autenticitu, to   nejdůležitější.
callaghan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.9.2010
Můj první jihoamerický film   a místy mi až mrazilo v   zádech. Hodně krutá   záležitost, místy bych   možná řekl že až moc.   Jestli to takhle v Brazílii   vážně vypadá, tak kam se   hrabe USA. Bující drogová   kultura, korupce v policii,   střílení bez váhání a   surové vyšetřovací   praktiky. A to všechno   zpracováno typicky   jihoamerickou roztěkanou   kamerou. Je to fakt síla.
Joker93
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Nádhera! Žádné zbytečné   kecy okolo, jen výborný   příběh, skvělé herecké   výkony a tvrdá akce...to je   Elitní jednotka, film který   pojednává o brazilské   protidrogové jednotce, která   tvrdě zasahuje jak proti   dealerům, tak proti samotným   drogám. Kdo chce vidět   kvalitní akci, je pro něj   tenhle snímek to pravé.
Bruno27
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.9.2010
ELITNÍ JEDNOTKA 10/10
Dokonalý film. Neskutečně   intenzívní, syrově   naturalistický, aniž by měl   v sobě cokliv patetického   nebo Hollywoodského.   Shlédnul jsem jedním dechem,   díky ČT za to, že ještě   nerezignovala na vysílání   takových skvostů světové   kinematografie

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih123484minih123484Elitní zabiják (2014) 
The Prince n
minih3638minih3638Barry Lyndon (1975) 
Barry Lyndon n
minih2562minih2562Kam jdeš úplně nahá? (1969) 
Dove vai tutta nuda? n
minih41453minih41453Vojákova dívka (2003) [TV film] 
Soldier's Girl n
minih22501minih22501Štafle (1974) [TV inscenace] 
Štafle n
minih44057minih44057Mr. Brooks (2007) 
Mr. Brooks n
minih6633minih6633Dokonalé manželství (1968) 
Van de Velde: Die vollkommene Ehe n
minih14928minih14928Old Shatterhand (1964) 
Old Shatterhand n
minih23219minih23219Vzpoura strojů (1986) 
Maximum Overdrive n
minih11187minih11187Lásky jedné plavovlásky (1965) 
Lásky jedné plavovlásky n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Elitní jednotka 2 (2010)

 Elitní jednotka 2 (2010)
Elitní jednotka 2 n
Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro
Žánr: akční / thriller / krimi / drama
Země: Brazílie
Režie: José Padilha

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

60 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

35 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Radovan Lukavský

Lukavský Radovan

Gin Lo

Gin Lo

Naposled navštívené:
Radovan Lukavský

Lukavský Radovan

Gin Lo

Gin Lo