Zari
ohodnotit

Černobílý svět

The Help

Další název:
Farba citov (SK); Čiernobiely svet (SK); Proti pravidlům
Rok:
2011
Délka:
146 minut
Premiéra v ČR:
26.1.2012
„Nadčasový příběh o schopnosti udělat změnu.“

Komentáře k filmu Černobílý svět

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.1.2012
Byla jsem upozorněna, že   tenhle film obrečím. Držela   jsem se dlouho, ale při   scéně v kostele, kam   přijdou Aibileen s Minny jsem   začala a při loučení s   holčičkou, kterou měla Aby   na hlídání už jsem jela   naplno. Dlouho už jsem   neviděla nic tak   zajímavého, v podstatě   jenom konverzačního, bez   zvláštních efektů a   vnadných těl. A zcela bez   chlapů. Ti tam byli úplně   nepotřební. Hlavní bílá   hrdinka se svou snahou   prosadit se v zaměstnání   byla svým osudem velmi   podobná svým černým   kolegyním. Výborná byla   Sissy Spacek a to co dokázala   Bryce Dallas v rolí její   dcery - no comment. Při   scéně s koláčem mi jí   bylo chudinky až líto.   Trošku mě mrzelo, že   všechno bylo opravdu jenom   černobílé, to opravdový   život nebývá, dost často   je i šedivý, a tady byli ti   hodní (nejenom ti bílí) a   zlí (nejenom ti černí) a   nikdo mezi.
hledaseniki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.2.2012
The Help
Černobílý svět jsem měla   možnost vidět tenhle víkend   a po skončení filmu jsem   byla doslova nadšená. Je to   velmi zajímavý film, který   řeší problém rasismu. Film   ač je dramatický a tak vám   nějaká ta slza ukápne a ne   jen jedna. I tak film nechce   působit příliš dramaticky,   takže se dočkáte několik   vtipných scének. Film,   který je vynikající a   který je postaven na   příběhu a hereckém   obsazení - Emma Stone se   stala bláznivou dívkou,   kterou jsem viděla v   teenkomediích, ale tady   skutečně ukazuje co v ní   je. Stejně tak hlavní   ženské role - Viola Davis a   Octavia Spencer, které ve   flmu neměly chybu. V postatě   filmu nemám co vytknout, film   je hodně dlouhý, ale vůbec   se to nezdálo a vše šlapalo   tak jak má. Já jen dodám,   že film si mě tak získal,   že jsem druhý den vletěla   do knihkupectví a zakoupila   jsem si knihu.Tenhle film si   rozhodně musí odnést Oscara   a když ne, tak snad hlavní   ženské představitelky.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2013
ČERNOBÍLÝ SVĚT

Krásný, citlivý,   dramatický příběh, který   se úzce dotýká problematiky   rasismu v USA. Je úžasné,   jak se tvůrci dokázali   vypořádat s nechvalně   známými kapitolami svých   národních dějin. Na   životních příbězích   několika postav, ať   černých nebo bílých,   dokázali přiblížit   problém rasismu v obyčejném   životě z několika různých   stran a pohledů. Ale přesto   je to jenom taková krásná   pohádka. Určitě měl boj za   lidská práva v USA poněkud   drsnější průběh, ale tady   jde hlavně o přiblížení   problematiky rovnoprávnosti   obyčejným lidem, kteří už   tuto dobu sami nezažili.   Fakta si mohou nastudovat v   učebnicích historie. Toto je   umělecký pohled na úzkou   skupinu obyvatel. Vše je   znázorněno na příkladu   amerických služek   žijících v místech, kde   stopy otrokářství   přežívaly dlouhou dobu a   nutně se hluboko zakořenily   v povahách zdejších lidí.   Vždyť v tom odmala   vyrůstali, byli tak   vychováváni a viděli to   všude kolem sebe. Teď v tom   pokračují a odmítají vzít   na vědomí změny ve   společnosti, která pomalu   tyto vztahy začíná   korigovat. Korektní drama se   soustředí jen na služky a   jejich úděl. Nicméně na   to, o jak vážný námět se   jedná, je vyprávění dosti   odlehčeno. Místy až   zábavnou formou přibližuje   divákům, co se asi dělo v   reálném světě. Snímek se   evidentně vyhýbá vyloženě   drsným scénám a to je   dobře. Tvůrci nabízejí   působivý a procítěný   příběh o silných ženách,   které dovedou svým osobitým   způsobem změnit chod dějin.   Možná až přehnaně je   černé služebnictvo   vylíčeno jako studnice   lidové moudrosti, která   pomáhá vychovávat a   formovat děti svých   zaměstnavatelů. Služky jsou   tu vylíčeny bez výjimky   jako moudré, laskavé,   hloubavé, rodičovské, s   citem pro potřeby dětí a   připravené vždy bezchybně   zastat všechny funkce, jež   jejich nadřazeným   zaměstnavatelkám schází. S   jistou nadsázkou se   černošské služky svou   lidskou moudrostí vyrovnají   největším filosofům všech   dob. Ve filmu není rasistou   snad jenom mladičká   novinářka, sama, proti   všem.

I přes   toto pohádkové ladění   obdivuji, jak znamenitě se   podařilo natočit velmi   dobrý film. Po formální   stránce jde o přímo   učebnicový příklad   filmové dokonalosti. Je to   jasná sázka na jistotu. Film   má spád, je zábavný,   příběh nabídne hned   několik silných scén,   které divákem dost   emociálně otřesou. Jako   protiváhu pak naservíruje   vtipnou scénu. Přitom je   vše hezky a dokonale   vyváženo. Perfektně   napsaný i zrežírovaný   snímek. Výborně   propracovaný, od počátku   má zcela jasno v tom, co chce   říci a jak to podat. Milé a   příjemné překvapení. I   přes hodně sentimentální   závěr se mi to líbilo.

Pokud se vám   nezamlouvá námět, rozhodně   stojí za zmínku brilantní   herecké výkony. Co postava a   herecký výkon, to   třešnička na dortu.

Černobílý svět   beru takový, jaký je. Je to   příběh o souboji dobra se   zlem, o boji za rovnoprávnost   a lepší postavení   barevného obyvatelstva ve   společnosti. Vážné téma   je zpracováno s lehkostí a   vtipem, příběh se odvíjí   v příjemném tempu. Bylo to   příjemné, zajímavé a   milé filmové pohlazeni   poslední doby. Mně to bavilo   a líbilo se mi to.
enejčel
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.4.2015
Velká zhovadělost. Ze   začátku jsem nemohl pochopit   smysl přeběhu tohoto filmu,   ale pak jsem poznal, že se   vlastně jendá o Purpurovou   barvu, akorát zde hrají   bílí a ne černí. Tím   pádem je příběh nic   neříkající, oba filmy jsou   šílený. Zde jsou mé   zápory vlastně stejné, jako   v Purpurové barvě. Heozné   dialogy, postavy přímo   kravské, scénář taktéž.   Opravdu hloupý film a lituji,   že jsem se na něj díval.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.4.2012
Jakmile mou vyprahlou duši   dojme příběh k slzám,   mívá osmdesát procent   téměř jistých - a jelikož   nejsu žádný rasista, mám   slušně vyvinuté sociální   cítění i sklony k rebelii,   miluju stylovost let   šedesátých, obdivuju   dokonalost paniček téměř   stepfordských, jakož i   herecké výkony a krásu   jejich představitelek - pak   musí být tento film jasně   čtyřhvězdičkový - i   přesto, že byl tak trochu   černobílý...
vojtam
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.2.2012
Černá jako bota!
Dokonalý filmový zážitek,   kdo má rád inteligentní a   kvalitní zábavu tomu film   vřele doporučuji. Že mě   film takhle uchvátí by mě   ani nenapadlo. Skvělej a   přitom jednoduchej příběh,   skvělé herecké výkony   Violy Davis a Octavie Spencer,   moc se mi líbila i B.D.Howard   v roli nepříjemné a   nafoukané paničky. Obě   černošské herečky jsou   nominované na oscara a já   jim ho z plného srdce   přeju.Za mě 90%. :)
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2011
Hodně mě tento snímek   připomíná film Smažená   zelená rajčata.Také čistě   ženské herecké drama,kde   mužští herci hrají jen   druhořadou kulisu.To ale   neznamená,že je to   špatně.Takové filmy já   miluji,jsou plné   lidství,optimismu a celkově   velmi milé.Herecké koncerty   diváka tak zaujmou,že   člověk zamhouří oči před   přílišným sentimentem a   černobílými charakterovými   postavami,které jinak dosti   kritizuji...
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.12.2014
Tož ujde a když vidím   okolní hodnocení, říkám   si, proč právě mně   nezalezl pod kůži. Možná   je to tím, že se mi ani   nechce věřit tomu, že by   takto vypadal civilizovaný   stát. Přesněji stát,   který se považuje za   civilizovaný. Možná je to   tím, že jsem postrádal   nějaký ten testosteron. To   mi tam jako rejža nemohl   šoupnout nějakého   výrazného muže? A třeba je   to tím, že se jakožto chlap   nedokážu tak napojit na   mateřské city. Nevím,   každopádně stojí za   shlédnutí!
Georgie2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.11.2011
Film ze života, místy   rozesměje a místy dojme,   přestože je o době, kterou   nepamatuju, v zemi, kde jsem   nikdy nebyla...Je to pestrá   mozaika lidských povah:   někteří segregaci fandili,   další se jimi dali strhnout,   a jiní byli prostě lidsky   barvoslepí. Těšila jsem se   na postavu Skeeter, jíž Emma   Stone vtiskla svou   nezaměnitelnou osobitost, ale   dostala mě i Celia Foote jako   roztomilý bílý outsider - s   Minny tvořily úžasnou   kontrastní dvojici.   Nezapomenutelné jsou i   další vedlejší postavy,   jako matky Skeeter a Hilly,   šéf Jacksonských novin a   další. (Jenom ti mladí   muži s patkou mi připadali   všichni stejní :-).)   Pikantní zápletka odhalená   v druhé polovině děje   ukazuje, že pomsta může   být sladká a zároveň   velmi, velmi drsná.
majkronyk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.3.2024
Úžasný film
Teď se snažím vymyslet, co   bych tu napsal, ale prostě je   to spíš věc, kterou je   potřeba vidět, než si   číst nějakou recenzi. Já   se jen divím, že mi to   vlastně uteklo a neviděl   jsem to už mnohem dřív. V   každém případě jsem se   trochu bál, že je to moc   dlouhé a bude to moc   utahané, ale najednou to   skončilo. A prostě je konec   filmu. Prostě se na to   podívejte. Hotovo.
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2017
Vynikající film podle   vynikající předlohy.   Fantastické herecké výkony   a napínavý děj. Vůbec   nepochybuji o tom, že   pravdivý, protože autorka   knižní předlohy je jižanka   a sama na svou černou chůvu   v doslovu s láskou   vzpomíná.
Duen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2012
Super
Málo který film se zapíše   u mě jako tento..Skvělé   obsazení i děj..Neskutečný   kontrast pocházející z té   doby.Určitě rád se na to   opět   podívám...doporučuji..
alsa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2012
Na film jsem se začala dívat   vlastně náhodou, protože   mě v televizi nic jiného   nezaujalo a hned od začátku   se zájmem. Film opravdu   stojí za vidění - už teď   vím, že se na něj ráda   podívám znovu a budu mít   zas dlouho o čem   přemýšlet...
jarecha1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.1.2012
Film který i přes svoji   délku mne dokázal u   obrazovky udržet. Již dlouho   jsem neviděl něco tak   poutavě zpracovaného. Nikde   nic přehnaného a napínavé   celých 2a 1/2 hodiny. Dávám   plné hodnocení, tento film   si je určitě zaslouží. Je   prostě vidět, že když se   chce, jde to i bez hrubého   násilí a potoků krve.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih42320minih42320Dáma s kaméliemi (1936) 
Camille n
minih34109minih34109Loď duchů (2002) 
Ghost Ship n
minih16989minih16989Probuzení mumie (1980) 
Awakening n
minih41293minih41293Děsnej doják (2006) 
Date Movie n
minih154029minih154029Pacific Rim: Povstání (2018) [DCP] 
Pacific Rim: Uprising n
minih15998minih15998Počestné paní pardubické (1944) 
Počestné paní pardubické n
minih98086minih98086Gambit (2012) 
Gambit n
minih93191minih93191Nezkrotná touha (1999) 
Dreaming of Joseph Lees n
minih41923minih41923Cry Wolf (2005) 
Cry Wolf n
minih42234minih42234Dceruška Růže (1998) [TV inscenace] 
Dceruška Růže n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

39 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mirjam Himmelsberger

Himmelsberger Mirjam

Anna Moczkowská

Moczkowská Anna

Mike Johnson

Johnson Mike

Karlínská balada

Karlínská balada
Karlínská balada

Naposled navštívené:
Mirjam Himmelsberger

Himmelsberger Mirjam

Anna Moczkowská

Moczkowská Anna

Mike Johnson

Johnson Mike

Karlínská balada

Karlínská balada
Karlínská balada