Duben
ohodnotit

Krkonošské pohádky [TV seriál]

Další název:
Krkonošské pohádky 1, 2; Fairy-tale at Krkonose Mountains / Krkonošská pohádka
Rok:
1974
Délka:
200 minut, 20 dílů x 9 -11 min.

Komentáře k filmu Krkonošské pohádky

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 37
argenson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2017
Obsahem i jednou z   nejlevnějších výprav v   historii Československé   televize ukázková   proletářská agitka, ale   všichni to milujeme :-)
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.1.2007
Anče, Kubo, hajnej, tohle je   notoricky známý a nádherný   večerníčkový seriál.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.7.2009
Vau rekl bych,ze jedna z nej   vecernickovych sag,kterou jsem   vubec kdy sledoval.A pan Ilja   Prachar mel bohuzel tuto roli   prilepenou na zadku az do   konce a pritom ztvarnil tolik   jinych krasnych roli.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Pohlazení nejen pro dětskou duši
Již při zaznění úvodní   znělky, jako by se člověk   vracel do dětství a zas   sledoval příhody Kuby,   Ančete a hajného. :-)   Seriál, který se nikdy   neomrzí a vždy jako by nás   přenese v čase a my jsme zas   dětmi co koukají - na les s   houbami velkými po kolena, na   krakonošovu zahrádku, srnku   a se zaujetím čekáme co zas   Trautenberk bude Krakonošovi   vyvádět... :-)
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.6.2008
"Anče, Kubo, hajnej...." - To byly časy:-))
Náš nejkrásnější   Večerníček, co existuje.   Určitě je to asi také tím,   že jde o hrané pohádky, ale   nejen to - kdyby byl nudný a   nezáživný scénář, také   by se mi nelíbil, jenže   kouzlu "břicháče"   Trautenberka a jeho   "personálu" prostě   nejde odolat a panu   Krakonošovi už teprve ne.   Všichni z herců zde hrají   skutečně báječně, pravda,   pan Prachař v roli   Trautenberka byl asi nejvíc   nepřekonatelný, nicméně   hezky hrají všichni.   "To kyselo je moc   kyselý, ten bramborák je moc   bramborovej." - zkrátka   rozmazlený pán jaksepatří   s bříškem plným peněz, co   neustále naříká, jaký je   žebrák, ovšem od toho je tu   Krakonoš, aby udělil   varovnou radu: "Dej si   pozor, Trautenberku, aby se ti   to nevyplnilo." A když   si nikdo neví rady, je tu   Anče a její   "mankote":-))
Z Krkonošských pohádek   celá léta dýchá kouzlo   pohádkové čistoty a   přirozenosti. Ač byly   natočeny ve studiu, vše je   takřka opravdové, i živí   zajíčkové zde hopsají.   Tohle jsou pro mne ty pravé   pohádky pro děti a žádní   pubertální čarodějové z   Bradavic.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.7.2009
Naprosto senzační pohádky    
nemají naprosto   žádnou chybu obsazeni   naprosto senzační
  a nestárnoucí pohádky jsou   pořád v kurzu
Matematicka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.8.2011
Můj nejoblíbenější večerníček z dětství
Můj nejoblíbenější   večerníček z dětství. A   doufám, že se dětem i   dospělým líbí pořád!   Skvělé postavy i příběhy,   hlavně skvěle záporný   Trautenberk!
caseyjones
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.11.2007
Pohadka o zlem Trauntberkovi   malem panoví a hodnem   sousedovi Krakonošovi,   Trauntnberk je panem na malem   statku kde ma své tři sluhy   Anča,pilne a pracovite   děvče ,Kuba hodny trouba   ktereho musí pořad někdo   postrkovat a Hajny takovy   budiž k ničemu
mikee
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.7.2008
Kdo by neznal Trautenberka a   jeho poddané Kubu , Anči a   věčně roztřeseného   hajného , který se bojí   doslova všeho a nejvíce   svého pána a nesmíme   zapomenout na Krakonoše a   jeho všudypřítomnou sojku   "práskačku".   Krásné příběhy   podpořené nádhernou   úvodní melodií a   výbornými kulisami , u   kterých vždy rád   zavzpomínám na svá dětská   léta a ty nádherné chvilky   strávené s tímto   pohádkovým seriálem. 90%
nufik001
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2014
Pohádka
Naše asi nejlepší filmová   pohádka(seriálová).Tady je   pro změnu koncert naší   herečky paní Maciuchové,   pana Řehoře a dalších..   Nezapomenutelná sojka se   svým Ťanťberk nebo jak to   volá-prostě legrace a   nádhera, kde dobro zvítězí   nad zlem.
Vanous
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.12.2007
Bez jakychkoliv pochybnosti je   toto nejlepsi a nejkrasnejsi   vecernicek. Krasne pribehy o   zlem Trautasovi a kladasu   Krakonosovi a vsudy pritomne   sojce "bonzalce".
B.Butch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.7.2006
Doporučuji současným   tvůrcům pohádek povinně   shlédnout, aby věděli, že   i studiová pohádka může   být natočena s citem na   prostředí a o hereckých   výkonech nemluvě. Sojčí   výzvědné službě, zdar.
Warden
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.10.2007
Krakonoš,sojka   bonzačka,věčně vytřepaný   hajnej,Kuba ,Anče a   Trautenberg s brutálním   bachorem a brutálníma   kotletama.Co dodat?Paráda!!!
soptik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.6.2005
Jeden z nepovedenějších   hraných českých   večerníčků, který by by   měl mít každý doma pro   své malé ratolesti.
K.I.T.T
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.1.2010
Hezká a chytrá Anče, tak   trochu nesmělý a bojácný   Kuba, starostlivý hajný a   bezkonkurenčí Trautenberg s   Krakonošem, to je prostě   klasika. Tenhle večerníček   jsem jako malý měl   nejraději a mám ho i teď a   vždy, když jde v televizi,   tak se na něj podívám.
fantomas1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2007
Sice jsem dal deset bodů, ale   opět musím dovysvětlit, že   ta desítka je taková trochu   dětinská, protože když nad   tím člověk jen trochu   přemýšlí, tak to jsou   vskutku často ideologické   bláboly, takže opatrně s   tím (jako se Zemanem!)
Elí
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.4.2006
Můj nejoblíbenejší   večerníček.Vždycky mi bylo   líto Trautnberka,který to   vždy schytal také díky   sojce bonzačce.
Normann
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2010
Co říci...naprostá   klasika..řekl bych, kam se   hrabou všechny pyšné   princezny..snad jen, že na   tyhle pohádky se mají   povinně koukat ti dnešní   patlalové, kteří v ČT   vyrábějí večerníčky. Jak   s minimem rekvizit a kouskem   papundeklu udělat maximum.   Naprosté maximum.10/10 a   hluboká poklona všem hercům   i paní režisérce.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2007
Jeden z nejpovedenějších   večerníčků, který ukazuje   lidi takové jací jsou -   chamtivý milostpán, trouba   Kuba, patolízalský   hodňoučký Hajný, rázná   přímá Anče a vyšší moc   Krakonoš, který všechno   ví, všechno zná a může -   a co si budeme povídat, je   tak trošku i lidsky   zlomyslný.
Frolíček
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.4.2018
Jediný hraný večerníček,   (Vydrýsek a podobné nejsou   hrané), s hláškami, které   zlidověly. "Kubo, Anče,   hajnej...", případně   "to kyselo je moc   kyselý, ten bramborák je moc   bramborovej."   Vykořisťujícího feudála   jsem ve svém dětství v   Trauntenberkovi neviděla,   šlo o to fandit Kubovi a   Ančeti a těšit se, co   Trauntenberk zase vymyslí za   lotrovinu. To, že binec,   který se tím způsobí, bude   vlastně uklízet Anče s   Kubou, mi došlo až teď, po   přečtení komentářů.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.2.2013
Trautenberk na Hrad!
Notoricky známý pohádkový   seriál,který nás bavil jako   malé děti a baví určitě   dodnes:-)Takové věci se už   netočí a pokud nikdy nebudou   mít takovou kvalitu!!
Pecik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.5.2015
Jedna z nejoblíbenějších   pohádek, respektive   večerníčků. To byl můj   každodenní podvečerní   program spolu s Brankami, body   a vteřinami :-)
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.3.2012
Krásný hraný večerníček.   Bylo vždy svátkem zase se   zabývat osudy mazaného   Trautenberka,ustrašeného   myslivce, zápecníka Kuby a   statečného   Ančete.Prostě,nebyl to   promarněný čas, protože   tyto pohádky nestárnou a   myslím, že víc řeknou o   lidských vlastnostech než   psychoterapeuti.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.1.2008
Anče, Kubo, hajnej . . . .   Klasická česká   večerníčkovská série a i   dnes, kdy to mám na DVD se   rád podívám na trampoty   Trautemberka. Myslím, že   nikdo ho neměl rád, ale   každej se na to díval. Nutno   vidět.
diamant
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2011
Ilja Prachař zde vytvořil   jedinečný typ   "pohádkové"   postavy a ostatní své   postavy taky vypiplali do   vyhraněných typů. Rozhodně   se zapsali do myslí tak, že   nám vydržely do dospělosti   a každý je zná.   Označíte-li dnes někoho   třeba "hajnej"   všichni vědí jaký přesně   typ to je. Prostě seriál   nemá jiné než velmi   osobité figury. Trochu   smutné je. že Trautenberkovi   vlastnosti vidíme všude   kolem :o)
foxx
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2008
Známé, dnes bych již řekl   i klasické kouzelné   příběhy na motivy   Krkonošských pohádek. Není   snad nikdo v naší republice,   kdo by je neznal. Nedokáží   asi nikoho zklamat a potěší   děti i dospělé v každé   generaci.
arciking
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2009
Dokonalé.
Nevím   proč, ale v dnešní době   už takováhle díla bohužel   nevznikají. Místo toho   určují pohádkový trend   princezny ze mlejna a podobní   bezšavletonedokoukáši:-)   Někdo v tom možná vidí   poznamenání komunistickou   dobou, ale já jsem si tak   nějak nevšiml, že by třeba   Trautenberk pronášel   "se Sovětským svazem na   věčné časy", nebo   měl někde vyšitou rudou   hvězdu. Naopak. Kupříklad   scéna, kdy Krakonoš   zabrání odvedení Kuby na   vojnu, tak to je věc, ve   které je Fousatej očividně   situován do pozice   nastátsráče, do pozice   někoho, koho nezajímají   politický šaškárny, ale   kdo si žije podle sebe. A   jestli si někdo myslí, že   třeba idea, že voda patří   všem, má co dočinění s   komunistickou propagandou, tak   ten musí bejt na hlavu   padlej, protože hledat za   touhle staletou pravdou něco   takovýho, tak to je   výsměch.
Co považuji   za nějvětší přínos   tohohle večerníčku, tak to   je fakt, že dětem zcela   jasně definuje důležité   lidské hodnoty a postavení   dobra a zla.
ane15
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2009
tohle jsou prostě skvělý   pohádky!! líbily se mi v   dětství, ale i teď, teď se   u nich rozhodně mnohem víc   pobavím. Je to nádherné   představení skvělých   herců, kteří si tu opravdu   vyhráli.
roztomile   srandovní nádhera:-)
poupatecko
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2009
Tyhle pohadky jsem mela ráda   už jako malá holka na   večerniček jsem se vzdycky   tešila ale i tet se z dětma   moc rada na ni podivam.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2013
KRKONOŠSKÉ POHÁDKY

V Krkonoších   vládne horám od nepaměti   Krakonoš. Zatímco pod horami   se páni střídají,   Krakonoš je stále jen jeden   – spravedlivý pán hor. A   přestože v chudém horském   kraji jsou páni jen větší   sedláci a žijí v   obyčejných chalupách,   poroučet umějí náramně. A   vzorem je pán z   Trautenberka.

Tak se vracíme do doby,   kdy pán, i ten sebemenší,   byl pořád pán a co   poručil, to bylo svaté a to   platilo. Nikdo se ani   neopovážil protestovat a   nikdo se nestavěl na odpor.   To už muselo být něco, aby   se čeládka odvážila něco   říct. A tak Kuba, Anče i   hajnej sloužili skoro zadarmo   a nechali si líbit   zacházení pána z   Trautenberka. Ale paradoxem   bylo, že Trautenberk sice byl   zpravidla za své nekalé   činy potrestán, ale stejně   se nepoučil a příště   vymýšlel zase jak Krakonoše   přelstít. A jeho věrní   sloužící dál trpělivě   snášeli pánovo chování a   spolu s ním snášeli i   Krakonošovy tresty. Ve   většině případů to byli   právě oni, kteří to   nakonec odnesli. To se lehce   udělá binec v chalupě,   když bouchnou kamna plná   Krakonošova dřeva, ale   myslíte, že ten nepořádek   uklízel Trautenberk, určitě   ne.

A z toho   plyne poučení, že chudý a   obyčejný člověk se má zle   tak či tak. Nezbývá mu než   poslouchat a snášet manýry   nadřízených a výše   postavených. Páni spolu   válčí, ale opravdová   práce zbude stejně jenom na   ty chudáky. Poučné i v   dnešní době. Jen ať děti   vidí, jak to v životě   chodí doopravdy. A kytička   lesních jahod to nespraví…
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.11.2021
Když se na to dívám s   odstupem času, je to krásný   případ dobové agitky   podané dětem. Krakonoš   všechno Trautenberkovi   zakazuje, trestá ho a vše   patří všem a samozřejmě   ani práskač nesmí chybět.   Stejně se na to i dnes občas   podívám.
braby
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.4.2007
překrásný soubor pohádek o   Trautenbergovi,Kubovi,Ančí i   hajným na který se vždy   rád podívám. Nádhera...
SvoKar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.1.2011
"Otevři se pro člověka poctivýho..."
Ano, první, ne-li jediný   hraný večerníček; ano, v   dětství jsme věřili, že   to je skutečná příroda...   ale z toho dětského   okouzlení jsem vlastně   bohužel vyrostl a rozhodně   už mě to tak nebere.
Petantino
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.5.2013
Pohádkové souboje Krakonoše   s chamtivým feudálem jsou   sice klasikou, ale na můj   vkus příliš na jedno brdo.   Trautenberk vždy vymyslí   lotrovinu, sojka ho   svědomitě napráší a Pán   hor ho rafinovaně ztrestá.   Mezitím se pohybují hodní,   avšak zbaběle poslušní   poddaní, kteří veškerou   práci nechají oddřít   Krakonoše. Neříkám, že to   není fajn večerníček, ale   po pár dílech a stejném   množství závěrečných   životních mouder, mne   zkrátka přestává bavit.
Misantrop
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.4.2011
Celé to vykutálené   Trautenberkovo „panství“   hamižného pána z Nemanic,   včetně jeho čeládky, je   trefnou kritikou celého   lidského rodu. Trautenberk   – karikatura   nejzkaženějšího lidství   – chce přelstít vládce   hor Krakonoše (jenž zde   vystupuje jako jasný symbol a   ztělesnění Přírody), ale   nikdy se mu to nepodaří, ať   dělá co dělá, vždycky na   sebe přivolá za svou   zpupnost a chamtivost jen   hněv a spravedlivý trest.   Stejné jako v „kauze   člověk“: i on se stále   znovu a znovu pokouší   přelstít přírodu, nedá si   pokoje, neschopen se změnit,   neschopen konat jinak, otrokem   své zparchantělé   přirozenosti a sebeklamu. A   Trautenberkova čeládka,   příliš povolná a   poslušná a bojácná, než   aby se vzepřela nestoudným   pánovým nápadům, schytá   většinou hromy-blesky na   svou blbou hlavu po zásluze   také.
V jedné   epizodě Krkonošských   pohádek si Trautenberk   usmyslil stáčet vodu ze   studánky do lahví a   prodávat ji; přesně tutéž   vodu, jíž se až doposud   mohl každý kolemjdoucí po   libosti a zadarmo občerstvit.   Dostal samozřejmě za tuto   chamtivost opět od Krakonoše   řádně za vyučenou. V   podobě potopy! A Já se jen   divím, že „vyjmout“   tento díl z vysílání   nebylo dosud neodmítnutelným   „přáním“ některého z   „výrobců“ minerálních   vod, jinak tzv. „sponzora   pořadu“! Nějaký   marketingový stratég by   totiž mohl usoudit, že   zařazení tohoto dílu by   mohlo možná uškodit podniku   a snížit prodej balených   vod, kdyby je lidé, děti,   nastupující generace!,   měla, nedej bože, ztotožnit   a srovnávat s jakousi   směšnou a odsouzeníhodnou   figurkou nemorálního   malokapitalisty z   Večerníčku! Já osobně   bych jim ten krach přál. Za   tu ekologickou katastrofu,   kterou způsobili těmi   nevratnými PET lahvemi, jež   se všude povalují a jež tu   budou v nezměněném stavu   ještě za tisíc let, by si   to plně zasloužili.
Xpojntman
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.12.2022
Trochu nostalgie tu je, ale   víc jak na 30% se to   nevyhrabe. Komunistická   propaganda do malých   dětských hlaviček o zlých   boháčích a tady ještě   šlechtického původu.
AcidBurn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.10.2007
Já se přiznám bez mučení   - mě se tenhle večerníček   nelíbí, protože je na můj   vkus příliš poznamenaný   dobou svého vzniku. Existují   daleko lepší večerníčky,   kde na nich doba vzniku   (hluboká komunistická   totalita) nezanechala   praktických stop (Mach a   Šebestová, Králíci z   klobouku, Pohádky z mechu a   kapradí atd.). Uznávám, že   pohádky pro děti mají   jasná pravidla žánru, ale   bez politiky, prosím.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih5842minih5842Damien - Omen II. (1978) 
Damien: Omen II. n
minih55244minih55244Krabat: Čarodějův učeň (2008) 
Krabat n
minih28152minih28152Dinosaurus (2000) 
Dinosaur n
minih99887minih99887Osudná smyčka (1967) [TV inscenace] 
Osudná smyčka n
minih20810minih20810Terminator Salvation (2009) 
Terminator Salvation n
minih41581minih41581Popravčí (2005) 
The Headsman Tale n
minih9634minih9634Ještě větší blbec, než jsme doufali (1994) 
Ještě větší blbec, než jsme doufali n
minih3832minih3832Beverly Hills 90210 (1990) [TV seriál] 
Beverly Hills 90210 n
minih15059minih15059Orlové práva (1985) 
Legal Eagles n
minih31749minih31749Amélie z Montmartru (2001) 
Le febouleux destin d'Amélie Poulain n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

18:25 - 19:15

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Počasí

18:52 - 18:55

1 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10