Duben
ohodnotit

Obsah filmu Vzpoura na lodi Bounty

 
Vzpoura na lodi Bounty byla dle historie skutečná, a odehrála se na lodi anglického válečného loďstva na cestě z Tahiti v roce 1778. Jako první filmové, zvukové č.b. zpracování z roku 1935, a tím pádem i nejstarší (doposud byl tento příběh třikrát zfilmován). Především je třeba zmínit vynikající herecký výkon Charlese Laughtona v roli sadistického kapitána Bligha. První důstojník Fletcher Christian – Clark Gable, vedl vzpouru proti kapitánovi, a téměř celá posádka, až na několik loajálních důstojníků se pak vylodila na ostrově Pitcairn, kde našli svůj domov, oženili se, a měli potomky, kteří se v těchto místech vyskytují dodnes.

...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Frank LloydFrank Lloyd  
hraje:
Charles LaughtonCharles Laughton.....Bligh [35]   
Clark GableClark Gable.....Christian [34]   
Franchot ToneFranchot Tone.....Byam [30]   
Herbert MundinHerbert Mundin.....Smith [36]   
Eddie QuillanEddie Quillan.....Ellison [28]   
Dudley DiggesDudley Digges.....Bacchus [55]   
Donald CrispDonald Crisp.....Burkitt [52]   
Henry StephensonHenry Stephenson.....Sir Joseph Banks [64]   
Francis ListerFrancis Lister.....kpt. Nelson [36]   
Spring ByingtonSpring Byington.....Mrs. Byamová [48]   
 Movita Movita.....Tehani [17]   
Mamo ClarkMamo Clark.....Maimiti [20]   
Percy WaramPercy Waram.....Coleman [54]   
David TorrenceDavid Torrence.....Lord Hood [71]   
John HarringtonJohn Harrington.....Mr. Purcell [52]   
Douglas WaltonDouglas Walton.....Stewart [24]   
scénář:
Talbot JenningsTalbot Jennings  
Carey WilsonCarey Wilson  
Jules FurthmanJules Furthman  
námět:
Charles NordhoffCharles Nordhoff.....román (1932) [48]   
James Norman HallJames Norman Hall.....román (1932) [48]   
hudba:
Herbert StothartHerbert Stothart  
Nat W. FinstonNat W. Finston  
kamera:
Arthur EdesonArthur Edeson  
střih:
Margaret BoothMargaret Booth  
  Nahrát trailer k filmu
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Vzpoura na lodi Bounty >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Petrkey
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2021
Film při kterém místama zamrazí a všechny   následující remejky se zdají být zbytečné.   Clark Gable měl v té době pověst prvního   milovníka v Kalifornii, od něho se perfektní   výkon očekával. Ještě víc na mne zapůsobil   Charles Laughton jako nemilosrdný kapitán ve   svém, pravděpodobně, vrcholném výkonu. I   vedlejší herci jsou solidní, Tahiťanky   půvabné a exteriérové záběry dechberoucí.   Hollywoodská klasika.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.1.2021
Když se řekne „Vzpoura na lodi Bounty“,   každému se vybaví snímek „Bounty“ (1984).   Tato skutečná událost z roku 1788 však byla   filmově zpracována už dříve, a to celkem   třikrát. Poprvé ještě za němé éry, tedy v   roce 1916, kdy podle tehdejší kritiky tvůrci   projevili naprostou věrohodnost charakteru a   činů především kapitána Bligha, což bylo   učiněno na základě dobových záznamů a   hlavně deníku samotného kapitána. Jednalo o   hodně nákladný počin, a tak je ohromná   škoda, že je považován za ztracený. Tento   snímek z roku 1935 je v pořadí druhý a   samozřejmě, jak už to bývá, je kritikou   označen za ten nejlepší. Takřka démonického   kapitána Bligha si zahrál u nás asi neznámý   Charles Laughton a prvního důstojníka Fletchera   Christiana, který vedl vzpouru proti   sadistickému kapitánovi, si střihl Clark Gable.   Ten už by naopak známý být mohl. Na svou dobu   samozřejmě černobílý film, ale po technické   stránce natočený s úctou k dané události.   Improvizované vizuální efekty svou kvalitou   přitahují pozornost až překvapivě. I   režisér Frank Lloyd provedl obdivuhodnou práci.   Od pozdějších verzí se asi tak první polovina   děje příběhu ničím neodlišuje. Vice je   však pojednáno o osudu kapitána po jeho   nuceném vykázání z lodě a ponechán napospas   osudu na člunu společně s posádkou, která mu   zůstala věrná. Zajímavostí je vsazení   komické figurky v podobě kuchaře na lodi s jeho   etudou vylévání vody ze džberu do moře.   Později mezi domorodci také pobaví. Nebyl to   zase až tak špatný nápad, neboť snímek se   více vyzdvihl do dobrodružně zábavné roviny,   než aby se to zachmuřeně drželo pouze dramatu.   Na lodi Bounty se samozřejmě dramatické situace   odehrávají, avšak později v orientu mezi   domorodci už celá atmosféra přechází do   melodramatu a místy až přímo k romantickým   chvilkám. Svůj dobrodružný námořnický   kabát si však celý koncept zachovává po celou   stopáž. V rámci klasického filmu má snímek   určitě co nabídnout i dnes.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.2.2010
Tak tenhle první přepis románu předčí   suveréně další zpracování s Marlonem Brandem   a Trevorem Howardem a nebo, nedejbože, s Melem   Gibsonem a Anthony Hopkinsem. Film je takový   syrovější, mně připadá i krutější   vzhledem k podmínkám na palubě.


Hodnocení:n12345678910
Vzpoura na lodi Bounty (1935)Vzpoura na lodi Bounty (1935)Vzpoura na lodi Bounty (1935)Vzpoura na lodi Bounty (1935)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10