Zari
ohodnotit

Vtáčkovia, siroty a blázni

Les oiseaux, les orphelins et les fous

Další název:
Birdies, Orphans and Fools
Rok:
1969
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
5.9.1991

Komentáře k filmu Vtáčkovia, siroty a blázni

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2022
Absolutní surrealistická   avantgarda aneb Juraj   Jakubisko na LSD. Alespoň   tři čtvrtiny filmu to tak   vypadá. Naprosto šílená   psycho jízda zabalená do   podobenství, alegorie a   hlavně svobody. Liškova   hudba k tomu je taky pěkná   psychedélie, o různých   barevných filtrech na kameru   ani nemluvě. Ovšem poslední   čtvrtina filmu je   neskutečný ZLO!!! I Liškův   doprovod dostává jiný   rozměr a vyvrcholení celého   filmu evokuje totalitu a s ní   hlavně srpen   osmašedesátého roku,   symbolika je přímo   hmatatelná. Uf, takový   závěr bych rozhodně   nečekal. Juraj Jakubisko   určil svůj jasně   identifikovatelný styl a   osobitý rukopis, který nikdo   jiný už nikdy nenapodobil.   Ústřední trojice Jiří   Sýkora, Philippe Avron a   překrásná Magda   Vašáryová (která se   nebojí odhalit své tělo a   je zde naprosto   okouzlující), prožívají   různá dobrodružství a   všechny tři k sobě pojí   veliké přátelství. Až do   chvíle, když jednoho z nich   seberou policajti a on si   odsedí rok ve vězení. Pak   začíná nečekaný   zvrat....Já jsem chvílemi   fakt kolikrát nechápal, co   se tam všechno děje a jak   tohle mohl Juraj takhle   natočit, tohle nemohlo   dopadnout jinak, než že film   byl samozřejmě uzamknut v   trezoru až do roku 1990.   Jedinou věc, co bych vytknul,   jsou už klasicky dodrbané   postsynchrony, ostatně jako   ve více Jakubiskových   snímcích, nechápu, že to   takhle může nechat. I přes   tenhle Jurajův nešvar musím   říct, že film disponuje   atmosférou, kterou v jiných   filmech nenajdete. Velmi mě   pobavila scéna, když naše   hlavní trojice močí někde   v poli a křičí do dálky :   "Pozóóóóór, nová   vlna!!" Výborné :).
sarf
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.8.2008
Za totáče se říkalo, že   filozofie je hledání   černýho kocoura v temný   komoře. A marxistická   filozofie je taky hledání   černýho kocoura v temný   komoře, ale s tím rozdílem,   že ten kocour v ní není.   Nevím, jestli tenhle film je   jako filozofie nebo jako   marxistická filozofie, ale   já jsem tam toho kocoura   nenašel.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

89 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Měnící se planeta

13:35 - 14:25

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:25 - 14:25

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama