Zari
ohodnotit

Valčík s Baširem

Waltz with Bashir

Další název:
Vals im Bashir, Valse avec Bachir; Waltz with Bashir
Rok:
2008
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
22.1.2009

Komentáře k filmu Valčík s Baširem

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 9
Erkul
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.2.2012
Sdělení, která tento film   poskytuje divákům, jsou   skutečně pro nás   středoevropany nejasná,   spíše jednosměrná. Snad   mají někteří z diváků   bližší informace o těchto   válečných konfliktech.Film   jsem viděl před časem a   žádný hlubší zážitek mi   nepřinesl.
Chrustyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Animovaná výpověď na   izraelsko-arabskou válku,   která se klasickému   schématu protiválečného   snímku vymiká pouze   animovaným provedením. Nerad   bych někomu lezl do svědomí   ale zajímalo by mě kolik   lidí z té hromady, která   tomu dala 4 a více hvězd,   film opravdu strhl. Nebudu   snímek nějak razantě hatit   jen z toho důvodu, že je zde   krutě přeceňovaný,   protože i já musím uznat,   že má pár slušných   momentů, animace není nijak   strhující ale rozhodně je   zajímavá a hudební doprovod   se velmi povedl. Problém je v   tom, že hrůzu války   (tentokrát v nepříliš   známém konfliktu) film do   diváka vráží tak doslovně   a násilně, že to je docela   dost otravný a to ani   nemluvím o jednotvárnosti,   do které se film po pár   minutách dostane. Přiznám   se, že kdyby měl film o půl   hodiny víc nedokázal bych ho   dát najednou, protože i   těch 90 minut v mé mysli   okusovalo minimálně   dvouhodinovou stopáž. I   když to tvůrci zamýšleli   jinak a jak tak koukám   většina lidí to vidí   stejně, mě to připadalo   jako standardní   protiválečný snímek   ukazující, že válka není   sranda ale jelikož je to   výtvarně podané jinak je to   okamžitě strhující   zážitek alespoň pro ty co   se chtějí tvářit chytřeji   než ostatní. P.S: Zajímalo   by mě kolik lidí by si z   toho sedlo na zadek, kdyby to   bylo natočený jako hraný   film. Já možná jo.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.4.2013
Vizuálně nádherně   zpracováno, jsou tu znát   emoce do díla vložené, je   to vlastně kreslený   dokument, který by vás   zdaleka tak nezaujal, být   natočen tradiční formou.   Chvílemi zapomínáte, že   nesledujete živé herce a   pravé exteriéry, tolik vás   to pohltí. Dalším plusem je   skvěle zvolená hudba a   scéna s vojákem tančícím   smrtící valčík je   geniální - tolik vyjadřuje,   že celé válečné   běsnění je vždy založeno   na lidském strachu. Mírnou   výhradu bych měla k   nevysvětleným okolnostem,   důvodům a zúčastněným   stranám této války,   jelikož jsem zrovna před   dvaceti lety nebyla   válečným zpravodajem na   Blízkém Východě, mám v   tom docela zmatek, ale to už   bude asi můj problém :-)
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2010
Film o hrůzách války   natočený tak nevšedním   způsobem, že tady možná   forma trochu přebíjí obsah   a poselství. Animace je   fantastická a originální   hlavně tím jak je zároveň   realistická i schematická.   Tyhle dvě složky jsou v   neustálém kontrastu a   vytvářejí tak jedinečnou   atmosféru. K tomu přispívá   i forma pseudodokumentu,   zpovídání přátel a   svědků, kteří jsou   skuteční stejně jako   hlavní postava - autor, ale   přitom jsou prezentováni   jako kreslené postavičky.   Právě proto možná v   úplném závěru tolik   vynikne ten střih na reálné   záběry z masakru. To je ale   taky jediný moment, kdy na   mě film zapůsobil citově a   ne jenom esteticky.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.2.2009
Velice zajímavě pojatý   dokument, po vzoru Persepolis   se autor rozhodl vyprávět   příběh animací...   Zajímavé zde je že se   vlastně jedná o dokument,   nebudu tady polemizovat jestli   udělal dobře nebo špatně,   přinejmenším je to   zajímavé pojetí...   Soundtrack byl taky moc   dobrej, i když trochu autor   "vykrádal" již   osvědčenou tvorbu, např.   Koyaaniqatsi nebo klasiku alá   Kubrick
Llewelyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2009
Tak tohle byla   bomba...krásně vyprávěný   příběh, který byl spíše   dokumentem až detektivkou po   vlastní minulosti z   války...neotřelý jazyk a   krásné animace s drsnou   reálností světa a války,   propletené humorem a   výtečnou hudbou - co víc si   přát? Možná trošku   vysvětli kdo, s kým, jak   dlouho, protože jsem   vymýšlel celý film nové   dějiny a války...ke konci   jsem asi tomu přišel na   kloub, ale ruku do ohně bych   za to nedal...trochu se   stydím, protože jsem   studentem historie a ani nevim   o co šlo:-)
adam75
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.3.2009
Filmy o skutečných   tragediích válek mě   vždycky přišpendlí k   židli. Režisér nás trochu   šetří tím, že ho natočil   animovaně, ale samozřejmě   nás donutí přemýšlet o   všech špatnostech tohoto   světa...
Plivník
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.5.2010
V případě Folmanova snímku   pořád ještě nechápu   oslavná hodnocení. Ano, film   zajímavý svou originální   formou – dosud asi nikoho   nenapadlo natočit animovaný   pseudodokument. Takový film   mohl natočit jen kreslený,   protože masakr jinak   „nepatří do izraelského   systému“. Přibližně tři   čtvrtiny děje jsou pro   diváka, neznalého faktů, ne   moc sdělné (kdo tuší, jak   to bylo s první libanonskou   válkou, vytlačením   Palestinců do uprchlických   táborů, izraelskou invazí,   využitím libanonské   občanské války..). Samotná   surreálná atmosféra tento   dojem ještě podporuje –   chápu, je to umělecký   záměr. Stvořit dojem   matných, snových obrazů v   paměti, které nakonec   získávají konkrétní   kontury. Bohužel alespoň pro   mě je neuchopitelný děj   spíše unavující a části   jsou lepší než celkový   dojem. Ústředním bodem   filmu jsou masakry v   uprchlických táborech,   kterým izraelská armáda   pouze přihlížela, nikoli   bombardování měst. Filmy   natočené z pohledu   „nevinných mladých kluků   zatažených do války   politiky a zobrazení toho,   jak se perou s vlastním   strachem“ vždycky   zabírají. Války se tak   proměňují v děje, v nichž   nikdo za nic nemůže, každý   je v nich, protože   „musí“, každý má   máslo na hlavě, každý má   strach, každý je v právu,   každý si začal a každý je   oběť. Patrně za současné   situace maximálně odvážný   film. Možná, že se za   dalších 20 let dočkáme   dalšího odvážného snímku   o poslední invazi do pásma   Gazy v lednu 2009, v níž   bude ústřední roli hrát   izraelskými vojáky   rozbombardovaný jediný   tamní fungující mlýn a   raketky Kássám. Celé se to   bude jmenovat Kankán s   bílým fosforem.
Lyncha
Hodnocení:
Přidáno: 21.12.2008
Zajímavá hudba mě hned od   začátku pohltila. Animace je   originální, díky ní není   film tolik krvavý, jako by   byl hraný. O to tu ani   nešlo, režisér se spíš   chtěl vyrovnat se svými   vlastními pocity z doby, kdy   bojoval v Bejrútu. Rozhodně   stojí za shlédnutí, ale   doporučuji si pro ty, kdo   nevědí, co přesně se v   Libanonu odehrálo, si o tom   něco zjistit, aby si film   lépe vychutnali.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih26876minih26876Slávnosť v botanickej záhrade (1969) 
Slávnosť v botanickej záhrade n
minih7192minih7192Dvojníci (1984) 
Non c'è due senza quattro n
minih27135minih27135Wild Wild West (1999) 
Wild Wild West n
minih5565minih5565Červená ještěrka (1948) 
n
minih43086minih43086Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007) 
Pirates of the Caribbean: At World´s End n
minih80914minih80914Báječný hotel Marigold (2012) 
The Best Exotic Marigold Hotel n
minih32665minih32665Iris (2001/1) 
Iris n
minih46999minih46999Křižovatka osudu (2007) 
Rails & Ties n
minih41643minih41643Goyovy přízraky (2006) 
Goya’s Ghosts n
minih45730minih45730Toxický mstitel 2 (1989) 
The Toxic Avenger, Part II n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

28 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Záhady starého Egypta

19:25 - 19:40

3 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

33 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama