Jeden svět
ohodnotit

Svět pod hlavou [TV minisérie]

Další název:
Svet pod hlavou
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
52 minut, 10 dílů

Obsah filmu Svět pod hlavou

 
Svět pod hlavou zaujal Francii originálním zpracováním

Seriál České televize Svět pod hlavou byl vybrán na prestižní francouzský festival seriálové tvorby Serie Series. Zaujal atmosférou i originálním zpracováním původní britské předlohy.

Seriál Svět pod hlavou zaujal komisy festivalu seriálové tvorby ve Fontaineblau svou atmosférou a především originálním přepracováním původní britské předlohy BBC Life on Mars. Základní zápletka, přesunutí hlavního hrdiny v čase o desítky let nazpět, totiž v české verzi znamenala návrat to tvrdé totality, což je motiv, se kterým Life on Mars pracovat nemohl. Ve Světě pod hlavou jde přitom o zásadní...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Svět pod hlavou soudruhuje přehnaně, ožije až s Trojanem

Pondělní večery s pravidelným „okénkem" pro původní domácí krimi ČT loni vyhrávala. Teď se Světem pod hlavou má jen dvoutýdenní náskok před Novou, jež od půli ledna na stejný čas nasadí vlastní krimiseriál Specialisté. Postačí to, aby diváci u ČT zůstali? číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 19.6.2017
Zeman kontra Plachý
Koprodukční seriál České televize a   slovenské privátní stanice JOJ vychází ze   schématu který už byl použitý dříve v   zahraničí, nicméně zasazení většiny děje   do roku 1982 v Československu nabízí jiný   rozměr . Z toho vyplývá i tětší žánrový   rozsah než Drama / Mysteriózní /   Psychologický.Místy absurdní komedie o časech   kdy slovo soudruh už bylo tak zprofanované až   bylo "soudružské".Úvodní epizoda   byla slabší, kdy tvůrci , zřejmě cíleně,   rezignovali na bližší osvětlení divákovi   mysteriozní roviny .Kriminální rozehra je zde   rovněž pofiderní, už ve druhém díle   sledujeme případ zhrouceného muže jenž   usiluje o sebereflexi viníků smrti jeho ženy   .Způsobem provedení jeho činů se však   dostáváme asi nechěně do žánru sci-fi, kdo v   té době žil , ví ,že obsáhnout události zde   vykreslené v tomto díle jedním člověkem je z   jiné dimenze. Jako berlička k předposlednímu   dílu se to však tvůrcům evidentně hodilo   .Další pokračování z roviny vyšetřování   pak kulhá na faktu , že je zaměřen   jednostranně .Pokud to měl být pokus o retro   pak by se hodilo , alespoň v jednom díle ukázat   reálnou práci SNB v časech před 35 lety bez   politické roviny , která se tam až příliš   jeví jako červená nit příběhu.Večerní   "sledovačka" Třiceti případů majora   Zemana je dalším highlightem který diskredituje   všechny "četníky" kteří v SNB   sloužili a občas i něco vyřešili. Mimikry   alias problémová mládež je zde v dalších   dílech spojená s populární hudbou kdy odkazy   na festival politické písně v podání kapely   Sloky(Kroky) je svým způsobem zaměřen nejen na   konfidentské chování jejich protagonistů ,   kteří jsou aktivní v oboru dodnes, ale i na   emigraci zpěvačky (zřejmě Jana   Kratochvílová)"Charakterní " policajt   kterého si střihnul Ivan Trojan a náramně si   to užil je tak trochu zase odkaz na snímek Ve   Stínu, včetně agenta i pokusu o překročení   státní hranice.Herecké obsazení velice   solidní i když Václav Neužil se mi tam nehodil   ,naopak famozní Jan Budař.Sestavení celého   seriálu jako pohled na absurdity událostí před   35 lety je buď trochu plytké nebo až příliš   tendenční.Z celkového pohledu však docela   slušně odvedená řemeslná filmařská práce ,   včetně navození doby o které se pojednává.   Trochu méně, přesahů a parafrází by možná   bylo více. Pojmout toto období jen v této   rovině je velmi zavádějící. Vrah se skrývá   v poli nebo někde jinde, bývalý vekslák a   předseda SSM jako úspěšný podnikatel jen   dokresluje naší nedávnou minulost a ukazuje,   že Sametová revoluce byla jen čistým kalkulem   o předání moci.Studna však není   bezedná...Tři hvězdy vcelku zasloužené.   Nesdílím názor mnoha zdejších profláklých   hvězdičkových onanistů , že se jedná o něco   průlomového a nadstandardního ale určitě   záležitost ke shlédnutí.
derreck
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.6.2017
Kvalita
Propracované dílko, těšil jsem se na každý   další díl, ta tíha a mrazivost doby reálného   socialismu vystižena perfektně...podle mě pro   člověka, co v tom režimu nežil je to čisté   sci-fi...jinak přehlídka top herců, co tady   teď máme... fakt smekám
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.3.2017
Seriál se slušným nástupem, který v   posledních dvou dílech ztratil dech. Přeměna   krimi do mysteriózního seriálu mi vadila,   zejména předposlední díl v psychiatrické   léčebně byl mimo dosavadní směr. Ale zbytek   nadstandard. Sledovačka esenbáků a jejich Honzy   Zemana, festival politické písně, ano, skupina   Sloky a jejich Boby sviští mi budou dlouho   rezonovat v hlavě. Coby pamětník nepovažuji   zpodobnění situací za přitažené za vlasy,   zejména chování k závadové mládeži, stačí   si vzpomenout na čundráky...Konec srazil mé   nadšení, byť padouši dostali co proto, ale   zároveň při kácení lesa lítalo moc třísek.   A jednu velkou výtku mám. V osmdesátém druhém   nebylo na žádných hranicích minové pole a to   mám potvrzeno věrohodným zdrojem. A ta   signálka taky nic moc.
Máša13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2017
Na
české poměry výborný počin,zajímavý   nápad,slušně natočené a vynikající herecké   výkony (u Trojana již standardní věc,ale   potěšili a i překvapili Neužil,Budař,Kopta   atd...).Normálně bych dal svou nadstandardní   sedmičku, ale jako ústečák přidám bodík za   záběry z rodného města :-)
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.3.2017
Jeden z nejlepších seriálů české televize za   poslední tři roky. Věrohodně zobrazuje situaci   a poměry v socialistickém státu, propojení   komunistické bezpečnosti s řediteli a   náměstky podniků, kteří vládli všem. Zažil   jsem tuto dobu, ale i čas dřívější. Jak   píše Buckmister v předcházejícím   příspěvku, i mě esenbáci chytli v roce 1967 a   násilně ostříhali vlasy několik desítek   metrů od místa, kde se seriál natáčel   (Lidické náměstí, Ústí n. L.). A nebyl jsem   příživník, ale student střední školy s   potvrzenou občankou. Charaktery zarytých   fanatiků ve službách Veřejné bezpečnosti   jsou vykresleny přesně. Setkal jsem se s nimi   několikrát a jejich blbost neznala hranic. Deset   výslechů na STB po emigraci exmanželky se synem   do Austrálie mi dalo možnost udělat si   obrázek. Není lepší věc, než když vás   vyvádí z podniku uprostřed pracovní doby dva   uniformovaní do žluté volhy. Charakter   výslechu jako v "Koljovi", hodnej a   zlej, a milej zlatej. Počkal jsem s komentářem   až po odvysílání všech dílů, abych mohl   hodnotit. Nelze než vyzdvihnout herecké výkony   Václava Neužila, Ivana Trojana, Jana Budaře a   Václava Kopty. Zvláště ty záporné role sedí   jak příslovečná pr... na hrnci. Největším   přínosem seriálu je humor, někdy až crazy, v   kontrastu s cynismem a morálním marasmem   normalizační společnosti. Když si navíc   uvědomím, že seriál je natočen podle britské   předlohy Life on Mars, zhostili se autoři svého   díla na výbornou. Mé hodnocení vychází   nejvíce z osobních zkušeností. Poznámka   nakonec: pokud někdo zhlédne třicet minut   prvního dílu, jak přiznává, a pak dalších   devět pokračování bez koukání ocení   nejnižším hodnocením, není věrohodným   přispěvovatelem.
Buckmister
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2017
výborný
z mého pohledu velmi dobrý seriál a jelikož   jsem tyto léta také zažil tak vím , že se to   opravdu takto odehrávalo . Strýc příslušník   SNB si v klidu zastřílel v hospodě a nebo mne v   Ústí esenbáci zmlátili na nádraží protože   jsem vypadal jinak než normální mládež ...Zde   jsem i to soudruhování viděl jak pravdivé   ...popravdě velmi dobrý i herecký výkon .Moc   se mi to líbilo . Pro mě to mělo myšlenku i   pravdivý pohled na věc což mladí moc   nevnímají nebo nechápou tu dobu a komunisticky   smýšlející lidé neviděli realitu jako byla .   Vřele doporučuji , ale mladším ročníkům   radím aby se dívali z lidmi kteří to opravdu   zažili jelikož jsou tam věci které se opravdu   děli , ale jsou k nepochopení
Pilar1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2017
Výborně!
Výborný seriál, zobrazující léta80tá.   Pochopitelně se komunistům nelíbí. Herecké   výkony, kamera - to je něco.
Pokud se v   seriálech objeví herci Dejvického divadla je   obvykle o slušnou úroveň postaráno.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.2.2017
Mysteriozní krimi se zde moc netočí a jak se   nám to v naší kotlině vyvedlo? Můj problém   je, že já nadpřirozeno pokud se míchá s   realitou moc nemusím a proto celá ta anabáze   cestování v čase mi zde moc nesedí a nedává   smysl. Jinak herci vybraní dobře, Trojan,   Budař, Kopta a další tam sedí. Nálada opravdu   připomíná rok 1982, to dnes není jednoduché   takhle udělat. Případy jsou zajímavé, ale   lepší se mně zdá jak se seriál blíží ke   konci, první díly spíše nadprůměr. Takže   vysloveně to úplná pecka není, ale jistou   kvalitu si seriál myslím drží.
Dancer
Hodnocení:
Přidáno: 1.2.2017
Osmdesátá léta si pamatuji velice dobře a   seriál tuto dobu přináší poměrně věrně.   Chyby se určitě najdou, jako například ulice   bez popelnic, které tam tenkrát byly, zrovna tak   písně, které jsou mladší než doba, kdy se   příběh odehrává. Chování esenbáků také   odpovídá tehdejší realitě. Celkově jde o   zdařilé retro a Ivan Trojan tomu dodává   šťávu.
Tony25
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.1.2017
Tony25
Už dlouho jsem tak špatný seriál neviděl.   Musel jsem se přemáhat sledovat to až do konce.   Je to poněkud zmatené a už ho nebudu sledovat.   Divím se panu Trojanovi, že do toho šel.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih164930minih164930Bezesné noci (2017) [TV film] 
Fatal Defense n
minih18896minih18896Skalpel, prosím (1985) 
Skalpel, prosím n
minih38403minih38403Smím prosit? (2004) 
Shall We Dance? n
minih54342minih54342O princi Bečkovi (1988) [TV inscenace] 
O princi Bečkovi n
minih168857minih168857Pravda a spravedlnost (2019) 
Tõde ja õigus n
minih30628minih30628Neporažení (1969) 
The Undefeated n
minih129351minih129351Mercenaries: Speciální komando (2014) 
Mercenaries n
minih105773minih105773Na vrcholky hor s Vladimírem Čechem (2008) [TV cyklus] 
n
minih81247minih81247Padlí andělé (1995) 
Duo luo tian shi n
minih70023minih70023Polní tažení v Polsku (1940) 
Feldzug in Polen n


Hodnocení:n12345678910
Svět pod hlavou (2016) [TV minisérie]Svět pod hlavou (2016) [TV minisérie]Svět pod hlavou (2016) [TV minisérie]Svět pod hlavou (2016) [TV minisérie]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10