ohodnotit

Svět pod hlavou [TV minisérie]

Další název:
Svet pod hlavou
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
52 minut, 10 dílů

Komentáře k filmu Svět pod hlavou

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.3.2017
Jeden z nejlepších seriálů   české televize za poslední   tři roky. Věrohodně   zobrazuje situaci a poměry v   socialistickém státu,   propojení komunistické   bezpečnosti s řediteli a   náměstky podniků, kteří   vládli všem. Zažil jsem   tuto dobu, ale i čas   dřívější. Jak píše   Buckmister v   předcházejícím   příspěvku, i mě esenbáci   chytli v roce 1967 a násilně   ostříhali vlasy několik   desítek metrů od místa, kde   se seriál natáčel (Lidické   náměstí, Ústí n. L.). A   nebyl jsem příživník, ale   student střední školy s   potvrzenou občankou.   Charaktery zarytých fanatiků   ve službách Veřejné   bezpečnosti jsou vykresleny   přesně. Setkal jsem se s   nimi několikrát a jejich   blbost neznala hranic. Deset   výslechů na STB po emigraci   exmanželky se synem do   Austrálie mi dalo možnost   udělat si obrázek. Není   lepší věc, než když vás   vyvádí z podniku uprostřed   pracovní doby dva   uniformovaní do žluté   volhy. Charakter výslechu   jako v "Koljovi",   hodnej a zlej, a milej zlatej.   Počkal jsem s komentářem   až po odvysílání všech   dílů, abych mohl hodnotit.   Nelze než vyzdvihnout   herecké výkony Václava   Neužila, Ivana Trojana, Jana   Budaře a Václava Kopty.   Zvláště ty záporné role   sedí jak příslovečná   pr... na hrnci. Největším   přínosem seriálu je humor,   někdy až crazy, v kontrastu   s cynismem a morálním   marasmem normalizační   společnosti. Když si navíc   uvědomím, že seriál je   natočen podle britské   předlohy Life on Mars,   zhostili se autoři svého   díla na výbornou. Mé   hodnocení vychází nejvíce   z osobních zkušeností.   Poznámka nakonec: pokud   někdo zhlédne třicet minut   prvního dílu, jak   přiznává, a pak dalších   devět pokračování bez   koukání ocení nejnižším   hodnocením, není   věrohodným   přispěvovatelem.
derreck
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.6.2017
Kvalita
Propracované dílko, těšil   jsem se na každý další   díl, ta tíha a mrazivost   doby reálného socialismu   vystižena perfektně...podle   mě pro člověka, co v tom   režimu nežil je to čisté   sci-fi...jinak přehlídka top   herců, co tady teď máme...   fakt smekám
Buckmister
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2017
výborný
z mého pohledu velmi dobrý   seriál a jelikož jsem tyto   léta také zažil tak vím ,   že se to opravdu takto   odehrávalo . Strýc   příslušník SNB si v klidu   zastřílel v hospodě a nebo   mne v Ústí esenbáci   zmlátili na nádraží   protože jsem vypadal jinak   než normální mládež   ...Zde jsem i to   soudruhování viděl jak   pravdivé ...popravdě velmi   dobrý i herecký výkon .Moc   se mi to líbilo . Pro mě to   mělo myšlenku i pravdivý   pohled na věc což mladí moc   nevnímají nebo nechápou tu   dobu a komunisticky   smýšlející lidé neviděli   realitu jako byla . Vřele   doporučuji , ale mladším   ročníkům radím aby se   dívali z lidmi kteří to   opravdu zažili jelikož jsou   tam věci které se opravdu   děli , ale jsou k   nepochopení
Pilar1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2017
Výborně!
Výborný seriál,   zobrazující léta80tá.   Pochopitelně se komunistům   nelíbí. Herecké výkony,   kamera - to je něco.
Pokud se v seriálech   objeví herci Dejvického   divadla je obvykle o slušnou   úroveň postaráno.
Máša13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2017
Na
české poměry výborný   počin,zajímavý   nápad,slušně natočené a   vynikající herecké výkony   (u Trojana již standardní   věc,ale potěšili a i   překvapili   Neužil,Budař,Kopta   atd...).Normálně bych dal   svou nadstandardní sedmičku,   ale jako ústečák přidám   bodík za záběry z rodného   města :-)
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.3.2017
Seriál se slušným   nástupem, který v   posledních dvou dílech   ztratil dech. Přeměna krimi   do mysteriózního seriálu mi   vadila, zejména   předposlední díl v   psychiatrické léčebně byl   mimo dosavadní směr. Ale   zbytek nadstandard.   Sledovačka esenbáků a   jejich Honzy Zemana, festival   politické písně, ano,   skupina Sloky a jejich Boby   sviští mi budou dlouho   rezonovat v hlavě. Coby   pamětník nepovažuji   zpodobnění situací za   přitažené za vlasy,   zejména chování k   závadové mládeži, stačí   si vzpomenout na   čundráky...Konec srazil mé   nadšení, byť padouši   dostali co proto, ale   zároveň při kácení lesa   lítalo moc třísek. A jednu   velkou výtku mám. V   osmdesátém druhém nebylo na   žádných hranicích minové   pole a to mám potvrzeno   věrohodným zdrojem. A ta   signálka taky nic moc.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.2.2017
Mysteriozní krimi se zde moc   netočí a jak se nám to v   naší kotlině vyvedlo? Můj   problém je, že já   nadpřirozeno pokud se míchá   s realitou moc nemusím a   proto celá ta anabáze   cestování v čase mi zde moc   nesedí a nedává smysl.   Jinak herci vybraní dobře,   Trojan, Budař, Kopta a   další tam sedí. Nálada   opravdu připomíná rok 1982,   to dnes není jednoduché   takhle udělat. Případy jsou   zajímavé, ale lepší se   mně zdá jak se seriál   blíží ke konci, první   díly spíše nadprůměr.   Takže vysloveně to úplná   pecka není, ale jistou   kvalitu si seriál myslím   drží.
green-tea
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.1.2017
Motiv propadnutí se do   minulosti sice není zrovna   originální, ale budiž -   svoje opodstatnění tady má.   Jenže co dál? Jako retro   pohled do časů mého mládí   seriál funguje tak na 50%,   jako kriminálka rovněž a   herecky povětšinou ani to ne   (s výjimkou I. Trojana,   který si drží svůj   standard).
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.1.2017
Seriál sází na nostalgii
...které asi není nikdy   dost. Také jsem jedním z   těch, kteří když vidí   něco, co se "tehdy"   používalo, nebo dělo,   nostalgicky se pousměju. Ale   to je všechno. Nevrátil bych   se do té doby ani za noc se   Sharon Stone.
Tvůrci   se rozhodli se na této vlně   vyřádit a tak se soudruhuje,   hláškuje, prostě abychom si   ten výlet strojem času   pořádně užili.
Jenže paradoxně si   tímto postupem pod sebou   řežou svou vlastní větev.   V seriálu se totiž až moc,   takříkajíc tlačí na pilu.   O době nedávno minulé se   mluví v každé druhé   větě, stále se někdo o   socialistické reálie otírá   a celé to pak v důsledku   působí až dryáčnicky a   hodně rychle se to omrzí. Nu   což, uvidíme co s tím   provedou další díly. Zatím   vidím jen za mnoho peněz,   málo muziky. A ještě občas   zní falešně...
Dendy123
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.1.2017
Nemám moc rád Trojana, ale   pokud mě někdy zaujme film   nebo seriál jako celek, tak   ho "překousnu". Byl   jsem zvědavý na tento nový   seriál, sice z   "retra" jsem měl   obavy, ale ano - není to tak   špatné. Mám sice trochu   pocit přitaženosti za vlasy,   ale v porovnání s cajdáky   typu Ordinace, kde se jenom   sexuje, zahýbá a rodí, tak   tohle je aspoň seriál o   něčem. Léta osmdesátá si   pamatuji, něco odpovídá   pravdě, něco ne, ale co je   dokonalé, že...?   Neočekávám zázraky, ale   snímek se mi musí líbit a   musím na něj koukat alespoň   trochu se zaujetím...a na   dobrý průměr to tento   seriál u mě splňuje.
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 19.6.2017
Zeman kontra Plachý
Koprodukční seriál České   televize a slovenské   privátní stanice JOJ   vychází ze schématu který   už byl použitý dříve v   zahraničí, nicméně   zasazení většiny děje do   roku 1982 v Československu   nabízí jiný rozměr . Z   toho vyplývá i tětší   žánrový rozsah než Drama /   Mysteriózní /   Psychologický.Místy   absurdní komedie o časech   kdy slovo soudruh už bylo tak   zprofanované až bylo   "soudružské".Úvod   ní epizoda byla slabší, kdy   tvůrci , zřejmě cíleně,   rezignovali na bližší   osvětlení divákovi   mysteriozní roviny   .Kriminální rozehra je zde   rovněž pofiderní, už ve   druhém díle sledujeme   případ zhrouceného muže   jenž usiluje o sebereflexi   viníků smrti jeho ženy   .Způsobem provedení jeho   činů se však dostáváme   asi nechěně do žánru   sci-fi, kdo v té době žil ,   ví ,že obsáhnout události   zde vykreslené v tomto díle   jedním člověkem je z jiné   dimenze. Jako berlička k   předposlednímu dílu se to   však tvůrcům evidentně   hodilo .Další pokračování   z roviny vyšetřování pak   kulhá na faktu , že je   zaměřen jednostranně .Pokud   to měl být pokus o retro pak   by se hodilo , alespoň v   jednom díle ukázat reálnou   práci SNB v časech před 35   lety bez politické roviny ,   která se tam až příliš   jeví jako červená nit   příběhu.Večerní   "sledovačka"   Třiceti případů majora   Zemana je dalším highlightem   který diskredituje všechny   "četníky" kteří   v SNB sloužili a občas i   něco vyřešili. Mimikry   alias problémová mládež je   zde v dalších dílech   spojená s populární hudbou   kdy odkazy na festival   politické písně v podání   kapely Sloky(Kroky) je svým   způsobem zaměřen nejen na   konfidentské chování jejich   protagonistů , kteří jsou   aktivní v oboru dodnes, ale i   na emigraci zpěvačky   (zřejmě Jana   Kratochvílová)"Charakte   rní " policajt kterého   si střihnul Ivan Trojan a   náramně si to užil je tak   trochu zase odkaz na snímek   Ve Stínu, včetně agenta i   pokusu o překročení   státní hranice.Herecké   obsazení velice solidní i   když Václav Neužil se mi   tam nehodil ,naopak famozní   Jan Budař.Sestavení celého   seriálu jako pohled na   absurdity událostí před 35   lety je buď trochu plytké   nebo až příliš   tendenční.Z celkového   pohledu však docela slušně   odvedená řemeslná   filmařská práce , včetně   navození doby o které se   pojednává. Trochu méně,   přesahů a parafrází by   možná bylo více. Pojmout   toto období jen v této   rovině je velmi   zavádějící. Vrah se   skrývá v poli nebo někde   jinde, bývalý vekslák a   předseda SSM jako úspěšný   podnikatel jen dokresluje   naší nedávnou minulost a   ukazuje, že Sametová   revoluce byla jen čistým   kalkulem o předání   moci.Studna však není   bezedná...Tři hvězdy vcelku   zasloužené. Nesdílím   názor mnoha zdejších   profláklých hvězdičkových   onanistů , že se jedná o   něco průlomového a   nadstandardního ale určitě   záležitost ke shlédnutí.
hvezdyn
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.1.2017
Žádnému soudnému člověku se to nemůže líbit
Tak jsem to vydržel asi půl   hodiny a pak jsem ten   největší odpad roku musel   přestat sledovat. Tvůrci   snad žehrají na to, že snad   nejsou žádní pamětníci   osmdesátých let. Už i   takoví ubývají. Vzniklo   prvoplánové dílko, bohužel   za paníze koncesionářských   poplatníků. Snad ani v   padesátých letech se tolik   nesoudruhovalo, jako v   představách autorů   seriálu. Já k těm   pamětníkům i prvé poloviny   osmdesátých let si dovolím   patřit. Asi jsem žil někde   jinde. Jen pro srovnání se   podívejte na seriál Malý   pitaval z velkého města. Ten   se odehrává také v roce   1982. Takhle hloupě se   policisté, tak jak   předvádí Trojan, nechovali.   Také neexistovalo, aby duo   policistů přijelo někam na   vesnici a nechali si nastoupit   všechny místní chlapy na   náves, aby se jim podívali   na zuby. Takže. Další   promarněná příležitost.   (Tento komentář byl vložen   podruhé z důvodu   cenzorského zásahu).
Blasel
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.1.2017
propaganda
Byla jsem zvědavá, jak budou   autoři prezentovat dobu   80.let. Bohužel místo   objektivního obrázku se   snaží ukázat tuto dobu   velice jednostranně.   Chování policistů jako z   padesátých let - nikoliv   osmdesátých ... autoři   buď z diletantismu nebo   úmyslně vytvořili   propagandistický paskvil.   Takový je zatím dojem po   prvním dílu - možná se   ještě změní...
Tony25
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.1.2017
Tony25
Už dlouho jsem tak špatný   seriál neviděl. Musel jsem   se přemáhat sledovat to až   do konce. Je to poněkud   zmatené a už ho nebudu   sledovat. Divím se panu   Trojanovi, že do toho šel.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih142876minih142876Oko v oblacích (2015) 
Eye in the Sky n
minih4294minih4294Bláznivý Petříček (1965) 
Pierrot le Fou n
minih57620minih57620Walker, Texas Ranger: Falešné obvinění (2005) [TV film] 
Walker, Texas Ranger: Trial by Fire n
minih28290minih28290Třicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál] 
Třicet případů majora Zemana n
minih121146minih121146Divoké historky (2014) 
Relatos salvajes n
minih126505minih126505Le Far-West (1973) 
Le Far West n
minih124935minih124935La liceale nella classe dei ripetenti (1978) 
La liceale nella classe dei ripetenti n
minih155885minih155885Reality+ (2014) 
Reality+ n
minih26477minih26477Z Argentiny do Mexika (1954) 
Z Argentiny do Mexika n
minih106628minih106628Dospělačky (1997) 
Career Girls n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

74.9 % (93)
10 - curil
5   - green-tea
1   - hvezdyn
7   - Frolíček
7   - FLA
9   - roox
8   - jirry
7   - New
5   - mikee007
6   - lion71
8   - Xpojntman
5   - ponorka.ba
8   - Zimmy871
3   - radegaster
10 - nick4
7   - Kycky
8   - Krupe
9   - Petak69
8   - tomas.sulc
8   - Máša13

TV Program

ČT1 - Inspektor Banks (2010) [TV ser...

00:05 - 01:35

1 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

ČT2 - Touha po svobodě

23:55 - 01:30

11 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

NOVA - 300: Vzestup říše (2014) [2k d...

22:55 - 00:50

71 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Unesená v Istanbulu (2016)

22:40 - 01:15

86 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 157468
Osobností: 647860
Fotografií: 603750
Plakátů: 288257
Obsahů a biografií: 144420

Poslední komentáře

Podfukářky (2018)

Podfukářky
Standardní komedie s hezkou a   tlustou v hlavní roli.   Neurazí, nenadchne, pomalý   začátek, předvídatelný   konec. Jinak fajn.

Autor: MildaX | Hodnocení: 5 / 10

Pěsti ve tmě (1986)

Pěsti ve tmě
Bezesporu slušnej snímek a   lepší sportovní film ČR   asi nemá. Nebo mě aspoň v   tuhle chvíli nic nenapadá.   Filmů s boxerskou tématikou   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 6 / 10

John Wick 3 (2019)

John Wick 3
Tak jak byla jednička dobrá,   tak je trojka otřesná.   Setting čím dál tím víc   připomíná upírské   slátaniny (které ovšem u   těch upírů více >

Autor: naineko | Hodnocení: 2 / 10

John Wick (2014) [2k digital]

John Wick
Tohle bylo velmi příjemné   překvapení. Excelentně   zvládnutá akce, přijatelný   scénář, výborně (v rámci   akčních možností a   omezení) zahrané.

Autor: naineko | Hodnocení: 10 / 10

Robin Hood (2018)

Robin Hood
Robin Hood z roku 2018 se   evidentně snaží cílit na   mladší diváky (proto se   častokrát musíme mimo jiné   obejít bez krve), což je ale   více >

Autor: Venom_TomHardy | Hodnocení: 5 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.194/0.156