Duben
ohodnotit

Případ Collini

Der Fall Collini

Další název:
The Collini Case
Rok:
2019
Délka:
124 minut

Komentáře k filmu Případ Collini

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.9.2021
´V rámci odvetných akcí SS   a německého wehrmachtu, byly   během druhé světové války   brutálně zavražděny   statisíce civilistů. Roku   1968 schválil německý   spolkový sněm takzvaný   'Dreherův zákon'. Díky   tomuto zákonu unikl trestu   bezpočet válečných   zločinců.´ Takovou   informaci dostaneme na konci   tohoto napínavého soudního   dramatu připomínající vliv   nacistů v soudním systému i   dlouho po válce. Německý   soudní systém se po válce   pokusil poskytnout určitý   smysl pro spravedlnost těm,   kteří byli za války   poškozeni, avšak stejně   zůstalo v průběhu času   mnoho zločinců neodsouzeno a   mnoho křivd zůstalo u soudů   bez újmy, což vytvořilo   pocit nespravedlnosti a touhu   po pomstě u některých   obětí a komunit. A právě s   takovým aspektem pracuje   příběh tohoto soudního   snímku, který je sice   natočen tak dobře, že   představuje slibné soudní   drama s patřičnou   atmosférou a napětím, ale   na takové téma je i tak   bohužel dvouhodinová   stopáž stále moc krátká.   Je toho poměrně hodně, i   když se tak scénář snaží   netvářit, a vše potřebuje   v rámci vývoje a   šokujících zvratů svůj   patřičný čas. Ono nejde   jen o daný případ, ale i o   obhájce pachatele, který je   se vším spojený víc, než   si sám myslel, atak je na   něj vyvíjen nátlak aby to   vzdal nejen ze strany   prokuratury, zdánlivě kvůli   tomu, že je právnický   nováček, avšak později se   dozvíme pravý důvod, ale i   ze strany své rodiny. V roli   mstitele se představuje   Franco Nero, který skutečně   každým záběrem působí   omšele a naprosto zničeně.   Autor stejnojmenné knihy, dle   které vznikl tento snímek,   Ferdinand von Schirach dal   najevo, že pojednávaný   případ se sice nestal, ale   pro vytvoření takového   příběhu se inspiroval dle   svého šokujícího   zjištění ve svých   dvanácti letech, kdo byl jeho   dědeček. Náhodně v   nějaké knize o válečné   historii narazil na jeho   fotografii s popiskem - vůdce   Hitlerovy mládeže. Buď jak   buď, vzniklo solidní soudní   drama silně připomínající   hrůzy fašismu a   vyvolávající otázky   ohledně práva a   spravedlnosti. A dá se plně   říci, že nejen toho   německého. Dreherův zákon   umožnil, aby byly dané   zločiny nepotrestány.   Nakonec, jak ve snímku zazní   z úst státního zástupce:   “Pravda nebo to, co   považujete za pravdu, není   nikomu k ničemu.” Nemusí   dojít ke spravedlnosti, ale   bude to podle práva. A jako   zajímavost o dané   problematice článek z   Reflexu.   https://www.reflex.cz/clanek/z   pravy/76161/vliv-nacistu-na-po   valecne-nemecke-vlady-byl-vets   i-nez-se-myslelo-urady-to-proz   koumaji.html?
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.7.2021
Povedené německé soudní   drama ze součanosti, ale z   přesahem do historie. Námět   zajímavý a i když tempo   příběhu chvílemi   zpomaluje, tak je to v   koukatelných mezích.
jirkah1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.11.2020
Opravdu moc hezký film. Na to   že byl německý, byl pěkně   zpracován.Ten smutný konec,   byl opravdu dojemný.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

56 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

61 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10