Duben
ohodnotit

Předčítač

The Reader

Další název:
Predčítač
Rok:
2008
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
23.4.2009
„Kam až zajdete, abyste uchránili tajemství?“
Popis / Obsah / Info k filmu Předčítač
Příběh filmu Předčítač začíná v poválečném Německu. Teenagerovi Michaelovi Bergovi (David Kross a později Ralph Fiennes) se udělá špatně a domů mu pomůže neznámá třicátnice Hanna (Kate Winslet). Michael se uzdraví a Hannu najde, aby jí poděkoval. Rychle mezi nimi vznikne vášnivý, ale utajený vztah. Michael zjistí, že Hanna má ráda, když jí někdo předčítá knihy. I přes intenzitu vzájemných citů ale Hanna jednoho dne záhadně zmizí. O osm let později se Michael jakožto student práv, který přihlíží soudům s válečnými zločinci, s Hannou znovu s úžasem setkává – potká ji na lavici obžalovaných. Když se dozvídá o její minulosti, odhaluje tajemství, které zcela změní jejich životy.

Předčítač je mrazivý příběh o pravdě a odpuštění, o tom, jak se jedna generace vypořádává se zločiny té předešlé.
DL


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Předčítač
Film Předčítač natočil anglický režisér Stephen Daldry. Mladík jménem Michael onemocní. Zachráního dvakrát starší žena jménem Hanna. Později jejich vztah přeroste v čistou vášeň a lásku. Vše plyne až do doby kdy Hanna zmizí. Opět se setkávají až po osmi letech. Z Michaela se stal právník a Hanna je obžalována za vážný zločin. Postupem vyplývá na povrch že Hanna může skrývat tajemství, které je vážnější než vražda. Předčítač je snímek plný tajemství, lásky a soucity. Děj je zasazen do poválečného Německa.


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Předčítač
Desítkou cen ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka, který prostřednictvím milostného vztahu mladého chlapce a výrazně starší ženy otevírá otázku německé viny za zločiny druhé světové války.

V 50. letech se patnáctiletý Michael seznámí s tajuplnou Hannou a prožijí spolu vášnivý letní románek, který se vyznačuje tím, že ve společných chvílích Hanna mladíka žádá, aby jí předčítal klasická literární díla, která probírají ve škole. Nicméně jednoho dne Hanna bez udání důvodů zmizí. Michael se s ní po letech coby student práv znovu setkává za okolností, jež ho nutí přehodnotit jeho vztah k ní i k národní historii Německa. Hanna totiž stojí na straně obžalovaných v procesu s dozorci z koncentračního tábora.

Moralizující drama režíroval britský filmař Stephen Daldry, který získal mezinárodní renomé debutem Billy Elliot a posléze oscarovým filmem Hodiny. Předčítač patřil mezi hlavní oscarové kandidáty za rok 2008 a z pěti nominací v hlavních kategoriích získal cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli za výkon Kate Winslet.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Předčítač
Kam až zájdete, aby ste uchránili tajomstvo?

Ľúbostný vzťah mladého chlapca a výrazne staršej ženy otvára otázku nemeckej viny za zločiny druhej svetovej vojny. Oceňovaná snímka podľa bestselleru Bernharda Schlinka. Keď sa študentovi Michaelovi v povojnovom Berlíne urobí zle, pomôže mu tridsiatnička Hanna. Mladík ju neskôr vyhľadá a vzplanie medzi nimi krátky vášnivý vzťah. Znovu sa stretnú o osem rokov - na procese s vojnovými zločincami. Povojnový Berlín, 50. roky minulého storočia. 15-ročnému študentovi Michaelovi Bergovi sa cestou zo školy urobí nevoľno. Ujme sa ho neznáma tridsiatnička Hanna a pomôže mu dôjsť domov. Keď sa mladík uzdraví, vyhľadá Hannu, aby jej poďakoval. Čoskoro medzi nimi vzplanie vášnivý, ale utajený vzťah a na želanie svojej milenky jej Michael často predčíta z kníh. Aj napriek intenzite vzájomných citov však žena jedného dňa záhadne zmizne. O osem rokov neskôr Michael ako študent práv sleduje procesy s vojnovými zločincami a stretáva sa so svojou láskou znovu, lenže za úplne iných okolností – uvidí ju na lavici obžalovaných. Keď sa dozvedá o jej minulosti, odhalí tajomstvo, ktoré mu úplne zmení život.

JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Předčítač
Snímek Předčítač vznikl podle stejnojmenného světového bestselleru Bernharda Schlinka (nar. 1944) z roku 1995. Scenárista David Hare, který s režisérem Stephenem Daldrym spolupracoval již na úspěšné adaptaci Cunninghamova románu Hodiny (2002, FP 8/2003), se vcelku věrně přidržuje předlohy, avšak na rozdíl od jejího chronologického vyprávění, rozděleného do tří kapitol, prolíná různé časové vrstvy. Děj se tak odvíjí především ve vzpomínkách, v nichž se právník Michael Berg vrací v roce 1995 do minulosti. Vybavuje si bouřlivý milostný vztah s enigmatickou Hannou v letech 1958-59 (kdy mu bylo patnáct a jí šestatřicet), ukončený tehdy jejím náhlým zmizením. Vzpomíná na proces, jehož se jako student práv v roce 1966 zúčastnil a v němž byla Hanna Schmitzová odsouzena na doživotí jako dozorkyně koncentračního tábora, a konečně se mu vracejí okamžiky, kdy se jí v jejím stáří rozhodl pomoci. – V dramatickém příběhu se exponuje zejména trauma německé „druhé generace“, tedy lidí, narozených ve válečných či těsně poválečných letech a objevujících v dospělosti nacistické viny svých rodičů. Zároveň se tu však popisují i další mravní dilemata, mj. Michaelův problém s odhalením Hannina tajemství: žena je negramotná, avšak ze studu se k tomu odmítá přiznat. Název je odvozen z její posedlosti knihami, jež si nechávala číst milencem a před ním i vězenkyněmi, které pak posílala na smrt. – Snímek, kromě samotného vnitřního náboje závažného tématu, těží z hereckých výkonů (zejména Kate Winsletové) a z popisu dobové atmosféry (místy ovšem až příliš idylicky pojaté). – Film chtěl dlouho natočit stále zaneprázdněný Anthony Minghella. Proto je dílo věnováno jemu i dalšímu spoluproducentovi Sydneymu Pollackovi; oba zemřeli ještě před jeho dokončením.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10