Duben
ohodnotit

Orel Deváté legie

The Eagle

Další název:
The Eagle of the Ninth; Orol Deviatej légie (SK); Der Adler der neunten Legion
Rok:
2011
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
21.4.2011
„Ztratí-li orla, ztratí čest. Ztratí-li čest, ztratí vše“

Obsah filmu Orel Deváté legie

 
V roce 140 n. l. se římský voják Marcus a jeho otrok Esca vydávají na nebezpečnou cestu na sever za hranice dosud známého světa. Dvacet let před osudnou výpravou se římská Devátá legie pod vedením Flavia Aquily vydala dobývat divoký Sever. Žádný z pěti tisíc vojáků slavné legie se z válečné výpravy nevrátil. Spolu s nimi se ztratil i zlatý Orel, jejich emblém a odznak síly. Flaviův syn Marcus vyráží do rozlehlých a neprobádaných končin kaledonských hor s jasným cílem: postavit se divokým severským kmenům, obnovit čest zmizelého otce a získat nazpět posvátného Orla…

Zdroj: ČT

 
Související odkaz
 
Recenze: Orel Deváté legie

Historické drama o hledání posvátné relikvie. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Kevin MacdonaldKevin Macdonald  
hraje:
Channing TatumChanning Tatum..... Marcus Aquila [31]   
Mark StrongMark Strong..... Guern [47]   
Jamie BellJamie Bell..... Esca [25]   
Douglas HenshallDouglas Henshall.....Cradoc [45]   
Denis O'HareDenis O'Hare..... Lutorius [49]   
Donald SutherlandDonald Sutherland.....strýc Aquila [76]   
Dakin MatthewsDakin Matthews.....Claudius [70]   
Paul RitterPaul Ritter.....Galba [44]   
Walter Van DykWalter Van Dyk.....šlechtic [49]   
Tahar RahimTahar Rahim.....Tulení princ [29]   
Brian GleesonBrian Gleeson.....angličan [23]   
Ben O'BrienBen O'Brien.....stráž [41]   
Jamie BeamishJamie Beamish.....legionář [34]   
Zsolt LászlóZsolt László.....Paulus [45]   
Julian Lewis JonesJulian Lewis Jones.....Cassius [42]   
Aladár LaklóthAladár Laklóth.....Flavius Aquila [50]   
scénář:
Jeremy BrockJeremy Brock  
námět:
Rosemary SutcliffRosemary Sutcliff.....stejnojmenný román (1954, česky BB art, Praha 2011)   
hudba:
Atli ÖrvarssonAtli Örvarsson  
kamera:
Anthony Dod MantleAnthony Dod Mantle  
střih:
Justine WrightJustine Wright  
trailer
Distributor v ČR:
HCE
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Orel Deváté legie >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Izzy8635
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.1.2019
Další film, na který se podíváte, trochu   zaujme, ale druhý den už o něm nevíte.   Příběh ušel, ale byl nedotažený. Hlavní   herci se mi líbily, efekty a kulisy dobré.   Zklamalo mě, že jsem cca po hodině věděla, co   přesně se tak asi stane. Ale zachránila to   poslední scéna. Když nevíte na co se podívat,   je tohle dobrá volba na vyplnění času.
Xpojntman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.8.2018
Panna nebo orel. No tady a dnes to vyhrál Orel 9.   legie a Easy A neboli Panna nebo orel česky. Měl   jsem asi dát přednost Emmě Stone před   Channingem Tatumem. I když tohlo taky není   špatnej biják. Jen mě to nějak nebralo. Ono je   to skoro jako teen gay non-sexual story. A mě   gayové moc neberou.
PROCESOR
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Tak druhý díl o deváté byl o trochu lepší   především co se týká bitvy o záchranu   hlídky. Ona proslulá římská želva, byla   pěkně udělaná. Rozhodně vizuálně mnohem   lepší než šílený masakr v lese v 1. díle   (Centurion). Ze kterýho normální člověk   nemůže nic mít. I dál to vypadá, že to má   nápad a velitel se rozhodl očistit jméno svého   hrdinného otce co "ztratil" zlatého   Orla a celou devátou a vrátit ho zpátky. Na   pouti si "koupí" otroka a vyráží   sami dva za zeď, tam kde končí svět..Jestli se   jim ho podaří nalézt neprozradím, snad jen to,   že na to nebudou sami a z lesů se vynoří   přeživší z 9., kterým je už asi 60. let a   hrdině si to rozdaj se skotskými divochy. Že je   to samozřejmě úplně mimo a celé to sráží   opět na úroveň 1.dílu nemusím pitvat. Je to   škoda, protože našlápnuto min. do půlky filmu   bylo.
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.6.2015
Ztracená legie
Devátá legie byla chloubou římské armády.   Její oficiální název zněl Legie Nova Hispana   a založil ji a vycvičil proslulý římský   vojevůdce Pompeius Veliký pro boje v Hispánii   (jak ostatně napovídá její latinské jméno).   Po něm jí velel i Gaius Julius Caesar a prošla   s ním četnými válkami s Galy, které se   odehrávaly v různých místech Evropy. Tato   elitní legie byla roku 43 n. l. vyslána na   dobyvačné tažení do Británie, a to pod   vedením císaře Claudia, který zdaleka nebyl   jenom kulhavým a koktavým popletou, jak ho   známe z televizního seriálu. Právě díky   němu a díky Deváté byla Británie úspěšně   zdolána a na několik desítek let se tamější   galské kmeny musely stáhnout do pozadí.Na   začátku 2. stol. n. l. začali opět vystrkovat   svoje barbarské drápky, protože jim římská   okupace nebyla vůbec po chuti. Devátá legie   byla proto znovu povolána do boje a vyrazila k   dnešním anglicko-skotským hranicím. Vyrážela   zvesela, protože její velitelé byli   přesvědčeni, že bouřící se galské kmeny   rychle zlikviduje.Jenže... a tady už začíná   filmové zpracování příběhu který sice nemá   závratný rozpočet ,přesto jeho podání není   amatérské ani laciné.Tvůrcům se podařilo   odvyprávět zajímavý příběh z časů dávno   minulých a nabídli svou verzi   událostí.Římský patricius v podání   Channinga Tatumea přijíždí do Británie aby se   ujal velení pohraniční posádky a odčinil tak   zneuctění rodového jména , kdy jeho otec kdysi   za záhadných okolností zmizel i s IX. legii.   První střet s domorodci je však jeho porážkou   a po těžkém zranění je odvezen ke svému   strýci.Tam v něm dozrává plán jak očistit   nejen své jméno ale i osvětlit řadu divných   událostí..Pokud jste milovníky historie pak po   tomto titulu určitě sáhněte, velkofilm to   není ale nudit se nebudete.
Hugin
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.2.2015
Zhruba stejné úrovně jako trojice filmů   natočených poslední dobou, zabývající se   tématem Římanů na Britských ostrovech, Král   Artuš (2004), Poslední legie (2006), Centurion   (2010). Takže jako obvykle. Zkažený, chápej   trapný, závěr (obrana standarty), nezvykle   zkratkovitý úvod a oproti tomu příliš dlouhá   doba věnovaná cestě (asi propagace Skotska),   spousta blbých keců o cti a k tomu všemu ne   příliš sympatický představitel hlavní role   (jakýsi Tatum, o kterém jsem v životě   neslyšel). A ještě dvě, pro mne zásadní,   věci. Ve vzpomínkách Marcuse na vlastní   dětství měl zářivé blonďaté vlasy, kdežto   jako dospělý černé (buďto chyba, nebo Palette   či Garnier). Při příjezdu dvojice do vesnice   Tuleních lidí jsem měl pocit přenosu v čase a   prostoru někam do míst ovládaného Irokézským   kmenovým svazem. Škoda, že nebylo věnováno   více prostoru obrácení postavení hlavních   postav, tomu, jak se pán stal otrokem a otrok   pánem.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.8.2013
Ze skupiny podobných filmů (Poslední legie,   Centurion, Král Artuš) nejslabší kousek se   spoustou hluchých míst. Hodně zachraňuje Jamie   Bell, Chaning se také snaží, ale kdyby se   přisypalo víc z producentského měšce, mohl   být výsledek šťavnatější. Marka Stronga si   budu muset znovu najít.
Knieža
Hodnocení:
Přidáno: 27.4.2013
Dobrý film. Myslím, že celkom realisticky   spracované. Zbytočne nepreumelkovaný.   Kritizujete niektorí výzor tuleních ľudí. Je   dosť možné, že tak naozaj vyzerali. Sú o tom   historické správy aj to, že sa maľovali na   modro boritom. Niekto píše o koňoch vs.   bežcoch. Treba si uvedomiť, že v tých časoch   boli plemená koní menšie. A napr. germánske   kmene mali skutočne takých rýchlych bežcov,   že stačili s nimi v behu, prípadne sa   pridŕžali hrivy koní na ktorých bol   jazdec(tiež Germán, Zápisky o vojne v Galii-   G.J.Caesar)
wena
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.12.2012
Očekávání krvavých bitev bylo hned na   začátku splněno ale pak jen spousta slov a slov   . .
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.5.2012
Čekal jsem poněkud větší film.
Tím myslím   jako třeba větší bitvy, výpravu atd. - buď   to byl záměr tvůrců nebo nebyly   peníze.Každopádně trošku   zklamání.
Potěšitelné je obsazení   vedlejších rolí jako je Mark Strong a Donald   Sutherland.
Jedna věc mi tady ale hodně   neseděla a je dost neuvěřitelná a tím pádem   postavená na hlavu - žádný běžec ( člověk   ) na světě nedokáže dohnat koně - nikdy !!   Sice se to tvůrci pokusili trochu vysvětlit, ale   je to stejně blbost.To by ten kůň musel mít   jednu nohu :-).
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2012
Kde sú moje légie?
Samotné obdobie Ríma mám veľmi rád, logicky i   filmy o ňom. Pravdou je, že tie bitky sú divne   točené. Pravdou je, že tí severní Briti   vyzerajú skôr ako Indiáni než ako barbari z   hôr. Pravdou je aj, že nechápem pohnútky   jednotlivých postáv, najmä toho otroka, prečo   neušiel? Aj tí starci, ktorí prežili ten   masaker, načo riskovali zasa život? Na druhej   strane je pravdou, že slová ako česť,   vernosť, odvaha, zmysel pre povinnosť mali   kedysi väčšiu váhu i väčší význam než   dnes. Napriek mnohým očividným nedostatkom,   ktoré mi však ani trocha nevadia, je film   perfektný a celkom ma bavilo ho pozerať.   Začiatok skvelý, mnohé detaily, zábery vás   uhranú. Bitka pri pevnosti zaujme. Potom sa to   mení skôr na cestu tam a späť a tempo   spomaľuje, no nevadí. Vychutnávame prekrásne   scenérie škótskej krajiny, prírody, lesov,   vrchov, jazier. Ani ten sladký koniec mi nevadil,   celkom tu sedel, nie všetko musí končiť po   hamletovsku zmasakrovaním snáď všetkých   postáv
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih153966minih153966Rudá volavka (2018) 
Red Sparrow n
minih6542minih6542Dobrodružství barona Prášila (1988) 
The Adventures of Baron Munchausen n
minih118684minih118684Bojovníci severu: Sága Vikingů (2014) 
Northmen: A Viking Saga n
minih122688minih122688Čarovný les (2014) [DCP] 
Into the Woods n
minih28824minih28824Skvělí chlapi (2000) 
Wonder Boys n
minih27463minih27463Acid House (1998) 
The Acid House n
minih16710minih16710Potopte Bismarck! (1960) 
Sink the Bismarck! n
minih58676minih58676Iron Maiden: Visions of the Beast (2003) [Video] 
Iron Maiden: Visions of the Beast n
minih35423minih35423Sniper (2002) 
Liberty Stands Still n
minih154883minih154883Blok 99 (2017) 
Brawl in Cell Block 99 n


Hodnocení:n12345678910
Orel Deváté legie (2011)Orel Deváté legie (2011)Orel Deváté legie (2011)Orel Deváté legie (2011)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376643
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10