Duben
ohodnotit

Old Boy

Oldboy

Další název:
Oldeuboi; 올드보이
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
5.5.2005
„Pomsta prý bývá sladká. V originálním, brutálním a hektickém thrilleru Old Boy vás však bude mrazit a občas si budete muset zakrýt oči.“

Komentáře k filmu Old Boy

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.2.2013
Dovolím si přispět svou   troškou do mlýna. Nechala   jsem se zlákat a na   doporučení knihy "1001   filmů, které musíte vidět,   než umřete" a zhlédla   jsem tento snímek. Ač jsem   zpočátku byla velmi   skeptická, film mě ihned   zaujal. Velmi dobře pojat a   nafilmován. Sice mě trochu   mrzely rychlé přechody   děje, ale to se v ději   ztratí. Zřejmě bych byla po   15 letech zavření kdesi v   "cele" dost zbrklá.   Ale chápu ho, že se hnal za   pomstou. Hudba podtrhující   určitý děj, byla také   výborná. Celkově hodnotím   velmi kladně a vysokým   hodnocením, což u mě   nebývá na denním pořádku   :-D.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 26.11.2011
Tak tohle jsem nečekal,pro   mě osobně velká nuda a   čekal jsem něco úplně   jiného-znovu se už   nepodívám!!
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2020
Příběh pomsty, tentokrát   na základě komiksu, který   český čtenář do dnešní   doby bohužel nezná. Nějaký   jihokorejec Oh Dae-su je   unesen a uvězněn na 15 let v   nějakém podivném vězení.   A neví proč. Čas tráví   tréninkem bojového umění a   k vymyšlení dokonalého   plánu k útěku. Okamžitě   poté, co se mu útěk povede,   se vydá na cestu pomstít se   těm, kteří ho uvěznili. A   to je vše. Nejedná se ale o   lecjaký akční asijský   film. Je tu představen   vrcholný akt spojující   emoce a fyzičnost. Takže nic   pro diváky hledající jen   pouhopouhý akční zábavný   film s bojovým uměním.   Vrcholem akční sekvence je   choreografie intenzivního   násilí v jedné scéně, ve   které je mstitel sám proti   hordě chlapíků v nějaké   chodbě. Takováto scéna byla   v pozdějších filmech   zopakovaná ještě   několikrát, ale nikdy už   nedosáhla takové   atmosférické dokonalosti.   Vizuálně je celý film   tmavý pro patřičné   vyobrazení akcentu nejistoty   a katarze brutality násilí.   Dalo by se říci, nic pro   slabé povahy. Má to také   dosti těžkou uchopitelnost,   takže ne vždy u diváků   dojde ke správnému   pochopení struktury   příběhu. Myšlenka má   strašlivou psychologickou   hloubkou, jehož dna prostě   jen tak někdo nedosáhne.   Komu se to podaří, má   vyhráno. Je to film, který   ve své době překvapil   stylem kompozice, dějových   přechodů a střihem. Je to   film, který v rámci tématu   udal nový filmový základ,   kterého se filmoví tvůrci   dodnes inspirují.  Je to   film, který je potřeba   prostě vidět.
Hugin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.4.2008
Vynikajícím způsobem   vizuálně zpracovaný   příběh, podpořený   hereckými výkony a   vynikající hudbou. Mimo tuto   podívanou nabízí film i   něco navíc, pohled na   současný svět, ovlivněný   televizním vysíláním.   Nechápu jak mohl být tento   film odsuzován za   zobrazované násilí, cca   tři sebevraždy, jeden   zabitej, pár vylomených   zubů a kladivem pomlácených   lidí, ve srovnáních se   všemi akčními snímky a   současnými horory by mně   bylo trapně hovořit o   nějakém násilí v tomto   filmu.

„Směj   se a svět se bude smát s   tebou. Plač a budeš plakat   sám“
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.8.2009
dost povedené krimi v celku   velmi propracované socialní   drama z prvkami kriminality na   Korejský snímek pro mně   osobně překvapení .
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Když jsem na tento film   všude slyšel samou chválu   trochu jsem nechápal čím by   mohl tento film být tak   vyjímečný. Ale on je. Je   naprosto dokonalý. Je   těžké film nějak popsat   protože když na něj   koukáte jste naprosto   unešeni. Je to zvláštní   film na, který když koukáte   tak nevíte co si o něm máte   myslet. Rozhodně je   nejtěžší tento film někam   zařadit. Je zde sice pár   akčních scén (dokonalá   nesestříhaná tříminutová   bitka) ale akční film to   rozhodně není je zde i pár   dramatických situací   (hlavně konec jsem trochu   těžko rozdýchával) ale   drama to není. Hlavní je to,   že to je nezapomenutelný   zážitek.
RM
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.11.2013
Mno, to je skutečně   zvláštní film o pomstě.   Některé scény byly docela   nesnesitelné (pojídání   živé chobotnice nebo   závěrečná konfrontace).   Chování se vymyká snad i   asijskému zvrácenému, ale   jinak je to silný.
T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.12.2018
║Rozpočet   $4milióny║Tržby USA   $707,481║Tržby Celosvetovo   $22,500,000║ ďalšia silná   "kórejská" káva,   uchváti vizuál, či   vychytávky, drsnosť, aj   herci strhnú, aj keď občas   herecky prekrávajú, čo je u   aziatov normálne, škoda že   ten dej nemá lepšie   dopilovanie ale aj tak stojí   to za to, samozrejme len pre   silnejšie žalúdky /80%/
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.3.2007
Zpočátku naprostá bomba,   asijskej styl a k tomu ještě   hodně zajímavej záhadnej   příběh o člověku který   je nicnetušíc uvězněn v   jednom pokoji... Od druhé   poloviny filmu ale začne   příběh malinko ztrácet na   kvalitě, hodně se rozvine a   začne upadat do patosu   plnýho nesmyslnej monologů a   zdlouhavejch komentářů,   naštestí se vždy objeví   nějaká vytříbená scéna   která slabší momenty   úplně smaže, konec pak   (díky bohu) nezklame, i když   jej určitě vytušíte   dříve než by se hodilo...   Old boy je určite zajímavej   netradiční snímek který   stojí za to vidět, ale   takovejch se v Asii točí   hodně, a nechápu proč   zrovna tenhlete titul je z   nich v poslední době ten   nejvyzdvyhovanější...
Tom_Hardy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.12.2008
Není nic blbějšího, než   když člověk trefí pointu   na začátku filmu (tím   nemyslím "proč   uvězněn", ale vztah   hlavních hrdinů). Od   vyřčení věty „Neznáme   se?“ jsem měl bohužel   jasno a finále mě tak   nechalo chladným, protože   ten nejsilnější trumf děje   jsem již stihl vstřebat   během filmu. To je nicméně   čistě můj problém. Coby   celek mi přišel Oldboy   zbytečně emocionálně   odtažitý, vizuál   nadprůměrný, ale nijak   výjimečný (měl jsem pocit,   jako by se Park snažil   skloubit Finchera s   Leterrierem) a komplikovaná   střihová skladba se mi   zdála krapet samoúčelná   (Joe Wright a Alejandro   González Iñárritu jsou   jednoznačně šikovnější v   „matení“ dějovými   střihy). Příběh je   poměrně zajímavý (a líbí   se mi pochybná moralita),   nicméně jeho způsob   podání mě neoslovil. Nemám   problém s asijským stylem   podání, Oldboy mě ale   nestrhl. Zůstal jsem v jeho   vesmíru nezúčastněným   divákem. Jak řekl   ďábelský Al Pacino ve   snímku Ďáblův advokát   „Je to šprýmař. Obdaří   člověka instinkty. A co   udělá pak? Čistě pro   pobavení, jako na soukromé   kosmické grotesce, stanoví   pravidla, která je   potlačují. Podívej se, ale   nesahej. Sáhni si, ale   neochutnej. Ochutnej, ale   nepolykej.“ Přesně tak   jsem se cítil při   sledování Oldboye.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.10.2008
Zajiamvy film s perfektni   kamerou a napadite vyuzitou   hudbou. Herecke vykony jsou   taktez skvele, jen Dae-Su se   mi ve scene, kdy se snizuje   pred svym nepritelem, trochu   shodil...
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2007
Když vám někdo, bez   vysvětlení, vezme 15 let   života ...... a najednou, a   stejně nečekaně, vás z té   hnijící věčnosti vykopne   ven a k tomu přidá naditou   peněženkou. Tak vás asi   bude zajímat, kdo s vaším   životem manipuluje? A   hlavně... proč? A Oh Dae-su   to zajímá zatraceně! Dva   muži, každý na své kruté   cestě za svojí pomstou ve   filmu, který je   komplikovaným mixem snad   všech možných žánrů.   P.S. Nevzpomínám si, kdy   naposledy mně tak mrazilo, a   to při obyčejném   listování ve fotoalbu, kdy   se nádherná hudba s každým   otočením stránky měnila v   děsivou!
bobo336
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.4.2015
Oldboy
Musím sa všetkým   čitateľom môjho komentára   ospravedlniť,pretože som si   najskôr pozrel Amerického   Oldboya a až potom túto   klasiku takže sa nevyhnem   istému   porovnávaniu...otázkou   zostáva...v čom sú filmy   vlastne rozdielne?Ak mám   pravdu povedať tak vlastne v   ničom...no teda až na to,že   v niečom je tento originál   viacej kontroverzný a v   niečom zase menej,samozrejme   záver je iný a aby som   nezabudol tak výrazný   rozdiel je aj v tom ako   prebieha pobyt vo   väzení.Akčné sekvencie sú   v podstate rovnaké a teda   prehnané...priebeh filmu sa   zachoval a zápletka sa až na   malé detaily   nezmenila...teraz by som   prešiel k záveru   filmu,ktorý mi prišiel   zvláštnejší ako v   Americkom remaku...bol o dosť   krvavejší a jednoducho   povedané prehnanejší a to s   tou hypnózou mi prišlo tiež   trochu zvláštne a za to som   aj strhol jednu hviezdu.
legenda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.2.2006
Tomu hovorím kvalitný film!!!
Jeden z najlepších filmov,   aký som kedy videl, a to   nepreháňam. Skvelá ponurá   atmosféra, napätie,   mystickosť, tajomnosť, na   záver veľkolepé rozuzlenie   a prekvapenie. Celý tento   film som pozeral s otvorenými   ústami, pretože som ich   nemal čas ani zavrieť, v tom   filme nebolo miestečko, kde   by som sa nudil, alebo kde by   som bol oľutoval, že som si   tento film pozrel. Skvelé   dielko, zaujímalo by ma, čo   by na to povedal nenáročný   divák, no ja mu dávam   celých desať a ešte sa na   tento film pôjdem raz   pozrieť...
Phreaker
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2011
Druhý díl z trilogie pomsty.   Opět vizuálně perfektní se   skvělou hudbou. Oproti   Sympathy for Mr. Vengeance se   liší atmosférou. Je daleko   více "temnější".   Nejvíce se ale od druhých   dvou dílů odlišuje dějem,   protože je zde důvod jedné   linie pomsty neznám až   téměř do konce filmu a u   druhé linie zas není znám   adresát. V druhých dvou   filmech, je vždy okamžitě   po vzniku důvodu k pomstě   známo, kdo a komu se bude   mstít.
Naomi21
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.12.2013
Pomsta většinou bývá   sladká, ale jak již motto   filmu naznačuje, tady půjde   o hodně hořkou pomstu. A na   konci filmu bude jasné, že   pomsta plodí zase jen pomstu   a i vykonaná pomsta   neznamená zadostiučinění,   ale jen chlad, smutek a   zničení lidské bytosti.   Daesu, hlavní hrdina drží   pod krkem člověka na hraně   vysoké budovy. Postupně mu   vypoví svůj příběh – 15   let byl vězněný na   neznámém místě a neví   proč. To hodlá vypátrat. V   restauraci se seznámí s   mladou půvabnou Mido, která   jej po jeho kolapsu odveze k   sobě domů a postará se o   něj. Z deníků, které měl   Daesu u sebe, se dozví, čím   muž prošel. V   následujících dnech mu   pomáhá vypátrat věznitele.   Čímž začíná krvavá   jízda, ve které se trhají   zuby pěkně podomácku, nikdy   nevíte, kdy přijdete o ruku   či jinou součást těla a   hlavně, ve které nevíte,   komu můžete věřit. A   hlavní hrdina na jejím konci   zjistí, že pomsta produkuje   zase jenom pomstu a že jeho   věznitel měl právě onu   pomstu jako hlavní hnací   motor Daesiho věznění,   které si náležitě   vychutnal – stejně jako   jeho propuštění na svobodu   a hraní si s osudy nejen   Daesiho. To vše kvůli jedné   zasuté události z   minulosti.
Neotřelý   film o pomstě, kdy na konci   vám možná žaludek bude   plavat na vodě, kdy nebudete   okouzleni, ale spíše se   dostaví onen neurčitý   pocit, který se cítí u   silných filmů, které nejdou   moc umírněnou cestou.
Llewelyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2009
No tak tohle bylo pro mě   překvápko..je to velmi   zvláštní snímek, který   ukazuje další povahové rysy   člověka v jiných   situacích..hodně je   založeno na detailech, ale   pozorní diváci si toho   všimnou..i přes   složitější děj se to dá   bez problémů pochopit.   Bojové scény jsou   přizpůsobeny reálu, tzn.   že hlavní postava jich taky   pěknejch pár schytá, ale   touha po pomstě ho dovede až   k cíli...velmi dobrý film
AcidBurn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.11.2005
Tarantinovštější než   Tarantinovy filmy, cesta za   pomstou, která je lepší   než v Killbillovi. U   některých scén se opravdu   pobavíte, ale ikdyž je   dějové schéma na první   pohled přímočaré, není   tomu tak...rozhodně   doporučuji se na film   podívat v dostatečné   kvalitě.
Markst
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.10.2008
Hodně drsnej film, Japonci   jsou prostě nejlepší,jejich   horrory prostě   všechno,tenhle přiběh o   chlapovi kterej byl uvězněn   někým v místonsti na 15 let   a pak je puštěn na svobodu   opravdu neskutečnej.
Wiikii
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.12.2018
K "Old Boy" jsem   přišel nečekaně, a moje   představy o filmu byli   nulové. Začátek mě nijak   nenadchnul a díky tomu jsem   skoro až do poloviny nijak   neskákal radostí ze   sledování, ale poté se   příběh začal rozvíjet a   dávat mnoho otázek, které   vyústili až k   neuvěřitelně (dobrému)   psychopatickému závěru.   .... HODNOCENÍ: 80%
puol
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2010
Brilantné, neuveritelné   silný zážitok, ktorý si   časom rád zopakujem.   Súhlasím s chválospevmi,   ktoré sa pejú o tomto filme.
Stilicho
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.9.2007
Třetinu života, dlouhých 15   let byl držen v tmavém   bytě. Jediné co mu bylo   přítelem byly karate filmy.   Přizpůsobil se   každodennímu životu ve   vězení. Každý večer mu   byl do pokoje vpouštěn   uspávací plyn. Jednou se   přece jen ven dostal. Ale   nevěděl, kdo je. A hlavně   proč tam byl. Jen jistit   pravdu. Film po, kterém   mrazí na nohou. Okouzlí   vás, ačkoliv třeba nejste   velkým fandou psycho   thrilleru.
Pomsta!
Dr.film
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.7.2010
Jeden ze zásadních filmů   asijské kinematografie   posledních let. Celý snímek   nenápadně osciluje na hraně   černého humoru a   dramatického thrilleru.   Psychologický přesah postav   je záměrně směřován i na   diváka, který je nucen vše   vnímat z pohledu Dae-su Oh   (vynikající Min-sik Choi) a   pomalu rozkrývat otázku jeho   uvěznění. Tah na velké   finále je tu samozřejmě   cítit, ale po dosledování a   setřídění myšlenek je   znát jeho dobré   načasování – katarze má   na diváka velmi hluboký   dopad. Filmu dává velké   množství energie jeho   audiovizuální zpracování.   Chan-wook Park skutečně   velice precizně režíruje.   Je to znát na každém pohybu   kamery - zejména úhly, ze   kterých se scéna snímá.   Zásadní vliv zde má také   střih a naprosto úchvatná   hudební složka. Tento   snímek je neuvěřitelně   ucelený, kompaktní a přitom   dává možnost pohlédnout na   sebe jako na existenciální   multižánr - klamat tělem.   Strhující,   hyperstylizované,   nezapomenutelné. Jeden z   nejlepších filmů co jsem za   poslední roky viděl.
shizuka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.10.2008
asijska kinematografie je nej
Miluji asijskou kinematografii   jiz dlouho a oldboy me   naprosto   dostal,mrazive,zvlastni,znekli   dnujici,plne vybornych   scen,nadherne hudby,osobite   atmosfery,originality..Take   necekane zavrseni deje, u   zaverecneho vyusteni celeho   nervydrasajicicho pribehu mi   behal mraz po zadech.Dilo, na   ktere jen tak   nezapomenete!(Predlohou k   tomuto snimku byla japonska   manga.)
plicnik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.7.2005
Překvapující...
Dokonale zapletený příběh.   Máte pocit, že chápete kam   to celé směřuje, ale   každým okamžikem vás film   překvapuje, že to není   úplně tak, jak se zdá.   Není nic snazšího, než se   poddat ději a nechat na sebe   působit záplavu emocí a   obrazů, které jsou   obzvlášť působivé. Tohle   je jeden z filmů jež se   špatně popisuje, ale je   natolik jiný než co znáte,   že vás zvedne ze židle a vy   budete jen s otevřenou pusou   sledovat celý děj a budou se   ve vás odehrávat nevídané   emoce...
kalrum
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.2.2009
POMSTA
Jeden díl z trilogie filmů o   zadostiučinění v podobě   pomsty, která uspokuje jen   při jejím konání né však   po vykonání...Oldboy je z   této řady,zdánlivě   nesouvysejicích filmů   uprostřed a trochu se vymyká   pojetím. Děj tady již   komentován je,nemám tedy co   více dodat.Kdo má rád   asijské   filmy(guláš-silnější   příběh,slabší   zápletka,celkem ucházejicí   herecké výkony a to vše   polité kung-fu-né však   moc)DOPORUČUJI aspoň   zhlédnout.Film buď   chytí,nebo nikoliv-v obou   případech něco zanechá...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41311minih41311Milenka smrti (2001) 
BattleQueen 2020 n
minih43981minih43981Báječný Robin Hood (1970) 
Il Magnifico Robin Hood n
minih42329minih42329Ghosts... of the Civil Dead (1988) 
n
minih50794minih50794Autopsy (2008) 
n
minih152737minih152737Mistr meče (2016) 
San shao ye de jian n
minih60044minih60044Přídech skandálu (1960) 
A Breath of Scandal n
minih75780minih75780Výheň (2011) 
Hell n
minih5463minih5463Čelisti 2 (1978) 
Jaws 2 n
minih23845minih23845Policajti z centra (2012) [TV seriál] 
Policajti z centra n
minih34794minih34794Zákon: porušen (2002) 
Outside The Law n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Oldboy (2013)

 Oldboy (2013)
Oldboy n
 
Žánr: thriller / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Spike Lee

(remake)

Nebohá paní Pomsta (2005)

 Nebohá paní Pomsta (2005)
Nebohá paní Pomsta n
Chinjeolhan Geum-ja ssi
Žánr: drama / thriller / krimi
Země: Jižní Korea
Režie: Chan-wook Park

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady II (2009) [TV c...

05:10 - 05:30

11 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:20 - 05:40

1 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

26 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

46 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10