Duben
ohodnotit

Neopouštěj mě

Never Let Me Go

Další název:
Nikdy ma neopusť
Rok:
2010
Délka:
103 minut
„Skupina nic netušících studentů o sobě zjistí něco děsivého…“

Obsah filmu Neopouštěj mě

 
Příběh se odehrává ve fiktivní historii, v níž v roce 1952 došlo k vědeckému průlomu v medicíně, díky kterému se střední délka života prodloužila na 100 let. Dívka jménem Kathy začíná vyprávět svůj životní příběh...

Kathy prožívá dětství a dospívání v internátní škole Hailsham, kde platí přísná pravidla, na jejichž dodržování dbá přísná ředitelka slečna Emily. Do školy občas přijede žena přezdívaná Madame, která si vyzvedává vybrané kresby od žáků školy. Kathy se během svého pobytu začne sbližovat se svým prostoduchým, ale dobrosrdečným spolužákem Tommym. Také často tráví čas se svou nejlepší kamarádkou Ruth, která ale Tommym opovrhuje....
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Mark RomanekMark Romanek  
hraje:
Carey MulliganCarey Mulligan.....Kathy [24]   
Andrew GarfieldAndrew Garfield.....Tommy [26]   
Keira KnightleyKeira Knightley.....Ruth [25]   
Izzy Meikle-SmallIzzy Meikle-Small.....mladá Kathy [14]   
Charlie RoweCharlie Rowe.....mladý Tommy [14]   
Ella PurnellElla Purnell.....mladá Ruth [13]   
Charlotte RamplingCharlotte Rampling.....slečna Emily [65]   
Sally HawkinsSally Hawkins.....slečna Lucy [34]   
Kate Bowes RennaKate Bowes Renna.....slečna Geraldine   
Hannah SharpHannah Sharp.....Amanda   
Christina CarrafiellChristina Carrafiell.....Laurs   
Oliver ParsonsOliver Parsons.....Arthur   
Luke BryantLuke Bryant.....David   
Fidelis MorganFidelis Morgan.....Matron [57]   
Damien ThomasDamien Thomas.....lékař [68]   
Andrea RiseboroughAndrea Riseborough.....Chrissie [28]   
scénář:
Alex GarlandAlex Garland  
námět:
Kazuo IshiguroKazuo Ishiguro  
hudba:
Rachel PortmanRachel Portman  
kamera:
Adam KimmelAdam Kimmel  
střih:
Barney PillingBarney Pilling  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Neopouštěj mě >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Peykka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 15.7.2018
Snímek podle stejnojmenné knihy Kazua Ishigura   na mě nezapůsobil. Téma je silné, depresivní,   ale dějově bez akce a náboje, postavy se   nevyvíjejí, stagnují na místě. Jak už bylo   řečeno, film Ostrov je lépe zpracovaný a   prakticky se stejným poselstvím.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.7.2018
Kdyby stačilo napsat jedno slovo, bylo by to   slovo DĚSIVÉ. Myslím, že jsem chvílemi   nedýchala a neměla bych asi odvahu si tento   zážitek zopakovat, přestože jde o jedinečný   film.
Phylm
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.12.2015
Dobré, ale..
něco mi tam chybělo. Asi, jak uz tu někdo   napsal, pud sebezáchovy. Film Ostrov se mi líbil   více. Herce nehodnotím, film mě moc nedržel v   napětí, ale je to tím, že mám rád více akce   a efektů.
diana.palascakova
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.1.2015
Moc silný příběh, ale když už vymysleli   klonování lidí kvůli orgánům, měli si ty   klony upravit nějak, aby neměly žádné pocity   nebo emoce. A odevzdanost hlavních hrdinů je   taková celkem až nereálná. Lidi chtějí   žít.
Dymytry
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 22.10.2014
A kde je kurva pud sebezáchovy
Bylo mi řečeno, že tenhle film je   nejsmutnějsí ever. A je to asi pravda, ale   trochu jinak než jsem si myslel. S myšlenkou   pěstování lidí sem viděl už film Ostrov a   byl mnohonásobně lepší, promyšlenejší a   přesto, že byl zasazen do budoucnosti i   realnejší. Asi nejvíce mě zaraží odevzdanost   hlavních "hrdinů". Sakra vždyť se   mohli kdykoliv pokusit o útěk nebo mohli aspoň   ukoncit život společně a to třeba tak, že to   v autě naperou do tý nemocnice a vezmou sebou   pár těch bezcitnejch lidí, co tohle   zdravotnictví schvalujou. Proč má umírat   mladej kluk a holka kvůli velice starýmý   člověku:Aby se "dožil" 100 let. Asi   sem hold nepochopil o čem tenhle snímek měl   být ale mě to připadalo, že je o lidskej   kuřatek, který čekaj na porážku. Ale to je   špatný přirovnání, protože kuře umře   rovnou bez trápení a neví o tom. Ti chudáci o   tom věděli a ještě jim ty orgány brali   postupně.
prvosenka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.3.2013
NEOPOUŠTĚJ MĚ

Zvláštní snímek o   novodobé společnosti, která vytvořila svět   bez zákeřných chorob, svět kde se uzdravují   těžce nemocní, kde se prodlužují životy   vyvolených. Na druhé straně stojí skupina   lidí, kteří byli vybráni a dopředu odsouzeni   do rolí dárců orgánů. Film vyloženě hraje   na city, vypráví o morálce společnosti, která   se snaží uzdravovat nemocné za každou cenu, na   úkor jiných lidí, a ještě z toho vlastně   činí záslužný čin. Dětem, lidem bez domova   a bez rodiny dala možnost, aby byli užiteční   ve prospěch jiných. Dostalo se jim hmotného   zabezpečení, společnost si dala tolik práce s   jejich vzděláním a výchovou, vštípila jim,   že mají důležitý životní cíl, že mají   pro co žít a naučila je, jak prožít svůj   kratičký život.

Hlavní postavy žijí v   úplné izolaci od vnějšího světa a tak se v   něm ani neumějí chovat a orientovat. V   podstatě nemají jinou možnost než přijmout   úkol, který jim byl vybrán. Když v sobě   objeví citový život, ani je nenapadne pokusit   se o změnu svého osudu, o vzpouru, ale usilují   pouze o odložení svého údělu, nikoli o jeho   zrušení. A když se dozvědí, že odklad není   možný, lehce se smíří s vysvětlením dvou   žen a klidně odejdou dál plnit své životní   poslání. Naplnit hlavní smysl svého života   svou smrtí.

Smíření dárců se svým osudem   přitom působí velmi nepřirozeným dojmem.   Dárci neskutečně odevzdaně přistupují na   svůj úděl a útrpně čekají na dokončení   svého úkolu. Čekají, až se jejich čas   naplní a oni budou pozváni, aby darovali své   orgány. Jak jsou uvědomělí! Proti svému osudu   nikdo neprotestuje, nikdo se nevzepře. To zcela   popírá základní vrozený pud sebezáchovy,   který velí všem živým bytostem bojovat o   život. Stejně tak je popřena vrozená lidská   touha objevovat a zkoumat všechno nové a   nepoznané a učit se novým věcem i bojovat za   právo na lásku, o kterou tolik usilovali. Nikoho   z hlavních postav ani nenapadne pokusit se svůj   osud změnit.

Film má silný emocionální   náboj, působí jako vyložené citové   vydírání diváků, jenže někdy toho je   přespříliš a vyvolá to téměř opačný   účinek. Z našeho pohledu naprosto nenormální   chování postav mi nedovoluje vcítit se do   jejich příběhů. Zůstávám odtažitá od toho   neskutečně umělého světa plného   nesamostatných loutek, který je možná   kritikou morální prázdnoty budoucí   společnosti, evokuje zamyšlení nad lidskostí,   osudem, smyslem existence, vědomí vlastní   smrtelnosti, zodpovědnosti za svůj život a   touze po jeho smysluplném prožití, ale   zároveň je tak prázdný, bez radosti ze   života, bez živočišné touhy po   dobrodružství a odhalování krás světa,   kterých je všude kolem tolik…

Atmosféra   snímku a všudypřítomná deprese byla takřka   hmatatelná, ale natolik účelová a umělá, že   mne přes veškerou snahu nechala k problémům   dárců orgánů natolik chladnou, že mohu jen   ocenit řemeslnou zručnost tvůrců filmu, ale   jakkoliv se snažili vyburcovat mé city,   nepovedlo se. S hračkami jsem soucítila kdysi   dávno, když jsem byla ještě hodně malá…
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.2.2013
Za odevzdanost bez boje, neosvětlení příčin i   následků a věčně trpitelský výraz Carey   Mulligan nemohu dát víc než 40%, i když bych   si za zvláštní kouzlo přála dát hvězd šest   :-(. NEJSILNĚJŠÍ SCÉNY: Promluva opatrovnice k   dětem, proč jsou vlastně na tomto světě a   vyslovení ředitelky Hailshamu o smyslu Galerie.
Naki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Duši má ten co si přeje žít a ti lidé si   přáli žít. Hlavní fakta proč jsem si film   přál zhlédnout byla za 1. Upoutal mě název   filmu, za 2.plakát. Myslím si, že daleko   větší drama se odehrává zde ve filmu než v   knize od spisovatele Kazua Ishigura. Podle filmu   jsem si odvodil, že kniha zřejmě nevypráví   pouze o životě lidí a milostném   trojúhelníku, kteří jsou předurčeni k   dárcovství, ale vypráví i život nás všech a   obsahuje zřejmě hromadu otázek, které si   člověk klade. Příběh filmu je totiž hned   dán a není moc obsáhlý, čili by čtenáře   nijak zvlášť neoslnil. Jsem si jist, že kniha   bude jedna velká myšlenka s otázky, které si   budeme zodpovídat a kniha nás povede   především k zamyšlení než k dramatickému   konci. Jsem zvědavý a knihu si pořídím.
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.5.2012
Deprese,samota,smrt
Tak tenhle snímek se mi dostal pod kůži, aniž   bych chtěl. Celou dobu jsem měl staženej   žaludek a slzy na krajíčku(a to nejsem žádná   měkota). To bylo strašně smutný, od začátku   až do konce. Zvláštní kombinace, milostný   příběh + klonovaní lidí a celé tak   pochmurně natočené. Herci výborní, hlavně   Carey Mulligan začínám ji mít čím dál   raději. Ten její kukuč vypadá jak utrápený   štěnátko. Určitě zajímavej film který   stojí za zhlédnutí.Dávám 80%...
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.8.2011
takový život hlavní hrdince nezávidím
nemám ráda Carey Mulligan, mám ráda Keiru   Knightley. Je ale pravda, že Carey nastoupila na   místo Keiry, která se v poslední době z   plátna téměř ztratila, nicméně ji nikdo   nenahradí - ani malá hvězdička s psíma   očima, proslavená především výhružkama se   sebevraždou a vzniklou anorexií po rozchodu s   Shiou LaBeouf... Film z šedesátých let - no   dobrá, spořádaný řád francouzskoanglického   stylu, nepříjemná ředitelka, osamocené   děti... připomínalo mi to starou francouzskou   animovanou pohádku o sirotcích, spících na   kovových postelích s křížem na zdi,   vychovávaní jeptiškama... dokonce jsem si   vzpomněla na horor "Sirotčinec"... a   kdyby se tento film proměnil také na jeden   velký horor, stál by za to, ale prostě prvních   30 minut absolutně zbytečných, daly se sehrát   do minut 5, zpomalený děj, ale krásná prostota   a venkov. Hudba se zdála povědomá hudbě z   filmu "Vévodkyně" - a už vím proč,   takže hudbu na tomto filmu vyzdvihnu - Rachel   Portman, Keiru, která je všude jedinečná a   jinak mi film přišel ponurý, dlouhý a   bezpředmětný, prázdný jako "Škola   života", kde Carey také   "excelovala". A dále body snad jen za   to, že lituji hlavní hrdinku, že po dlouhou   dobu asi do třiceti let, nepoznala fyzickou   lásku a hezké bylo téměř   "celoživotní" přátelství, které si   je k sobě zase našlo, ačkoli zde hrála hlavní   roli samota a smrt. A jinak jsem vlastně ani   nepochopila - o co zde vůbec šlo :D
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih65737minih65737Muž v pokušení (2009) 
Solitary Man n
minih67680minih67680Odnikud někam (2010) 
Somewhere n
minih66702minih66702Dilema (2011) 
The Dilemma n
minih42751minih42751Sólokapr (2006) 
Scoop n
minih64880minih64880Mama Gógó (2010) 
Mamma Gógó n
minih110779minih110779Barbie - Mariposa a Květinová princezna (2013) 
Barbie – Mariposa & the Fairy Princess n
minih62130minih62130Odpočítávání (2010) 
Unthinkable n
minih48496minih48496Sedm životů (2008) 
Seven Pounds n
minih2713minih2713Akta X (1993) [TV seriál] 
The X Files n
minih49889minih49889Sabrina - mladá čarodějnice (1996) [TV seriál] 
Sabrina, the teenage witch n


Hodnocení:n12345678910
Neopouštěj mě (2010)Neopouštěj mě (2010)Neopouštěj mě (2010)Neopouštěj mě (2010)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10