Zari
ohodnotit

Narušitel

Další název:
Freedom in the Air
Rok:
2018
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
24.1.2019
„Nezapomínej, co bylo v nás. Na křídlech za svobodou.“

Komentáře k filmu Narušitel

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 6
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.12.2019
Tenhle film není jednoduché   hodnotit. Hodně toho v něm   kulhá (místy i na obě nohy)   ale v kontextu s tím, že ho   natočil ještě mladistvý   teenager je to určitě víc   než solidní práce. Plusové   body dávám hlavně za odvahu   a také za velmi dobré   obsazení.
beneva
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 22.7.2022
Mladí režiséři by neměli   točit filmy z doby, kterou   nezažili, pokud stále žijí   pamětníci té doby.
A nebo mají, ale s houfem   odborných poradců, kteří   jsou v obraze.
Tohle   dětské leporelo mě   nenadchlo. Špatný scénář   se spoustou prázdných   dialogů a nezralé režijní   vedení, to je smrtící   kombinace. O osobě režiséra   nic nevím, ale jeho   fotografie o mnohém   vypovídají...
Kam se   poděla klasická červená a   nízká sedadla s kovovými   madly z autobusu Škoda 706   RTO? Co tam dělají ty   moderní potahy a vyvýšené   opěrky hlavy??? A co ta   páková baterie nad vanou?   Kde jsou dva kohoutky pro   teplou a studenou vodu?
Kluk v letadle vykřikne,   když se objeví stíhačka:   "Co se to děje?!"   No co asi... to, co se dalo   očekávat! Zas tak malej už   není... prostě dialogy   celého filmu jsou hloupé a   situace schématické.
Zdeněk a Láďa se od   sebe skoro nehnou, jak teplí   bratři. Ale nesmí chybět   žužlačka s manželkou.
No, řeknu to s Cimrmanem:   "Nemá talent...."
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.11.2019
Hodně nelogických až   absurdních věcí ve   scénáři. Na druhou stranu v   17 natočit film, který se   dostane do kin je už samo o   sobě husarský kousek.
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.1.2021
Film o letcích je vysloveně   letadlově „šotoušský“,   což by mi samo o sobě bylo   sympatické. Ukazuje spoustu   zajímavých, (historických)   strojů v akci a i letecké   záběry s herci „za   kniplem“ působí   nekašírovaně, věrohodně.   Jenže film kazí hodně   nepravděpodobný a   schématický scénář. Už   ten pohled typu: „dědeček   vypráví“ je sám o sobě   dost velké klišé a navíc   story o tom, jak partička   mladých nadšených kluků   přijde na svazarmovské   letiště s touhou po   létání, působí naivně a   nevěrohodně. Navíc tedy   krom nepřesvědčivých   hereckých výkonů herců   profesionálů, (Jiří   Dvořák, Petr Kostka a ve   své poslední roli Stanislav   Zindulka), předkládá i   herecké „výkony“, které   jsou i pod obvyklou úrovní   „naturščiků“, či   ochotnických herců. To vše   ještě doráží neskutečně   unylá hudba (a píseň)   Michala Hrůzy. Já ho tedy   moc neznám, ale měl jsem za   to, že zas takový   „hrůzy“ jako Krajčof   nehraje. Příběh filmu je o   tom, jak se z mladých   nadšenců stanou vojenští   piloti na stíhačkách,   kteří pak stráží naší   socialistickou hranici před   „narušiteli“, a to   zejména těmi co se snaží   překročit hranici směrem   ven. Ovšem zejména linie   příběhu o veteránském   letci z RAF, (Stanislav   Zindulka), který se pokusí   uletět na západ, působí   hodně naivně a   nepravděpodobně, jako od   někoho, kdo tu dobu „za   komančů“ zná jen hodně z   doslechu. Ta nevěrohodnost   situací je až příliš   velká. Stejně jako při   pozdějším pokusu hlavního   hrdiny o ilegální přelet na   západ. Ovšem když jsem si   později vyguglal, že   režisérovi, (a spoluautorovi   scénáře a také   kameramanovi v jedné   osobě!), Davidu Baldovi, bylo   v době vzniku filmu teprve 19   let!, tak jsem svůj kritický   pohled zmírnil. On opravdu tu   dobu zná jen z doslechu. A   pokud dokázal už v   „nácti“ natočit   takovýto, poměrně   „velký“ a náročný   film, tak je to určitě   talentovaný příslib do   budoucna. Zatím tedy jeho   film je spíše vhodný pro   (air-šotoušské) milovníky   letadel a létání, než pro   filmové fajnšmekry, ale   uvidíme, čeho se od něj   dočkáme v budoucnu...
Venom_TomHardy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.2.2019
Narušitel působil na   základě plakátu trochu   dojmem, že bychom se mohli   dočkat pomalu druhého   Tmavomodrého světa. Jenže   Jan Svěrák je filmařsky   zatím někde jinde a při   práci na svém dramatu se   obklopil zkušenými   spolupracovníky s kontakty na   těch správných místech.   Baldovi určitě nelze upřít   snahu, a taky není možné mu   vyčítat, že se nepokusil o   žádný originální,   nápaditý prvek/výrazový   prostředek. Vždyť i   někteří starší   režiséři už dostali do kin   svůj film, který byl z   řemeslného i obsahového   hlediska ještě   neucelenější a   nesourodější.
thomas.rybka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.1.2019
Film o létání "NARUŠITEL"
Film samotný má velmi   silný, emotivní příběh.   Vlastně je natočen na motivy   vyprávění skutečného   pilota stíhaček, zpracován   do filmové podoby velmi   nadaným, mladým autorem   Davidem Baldou.

Mohlo by se zdát, že   takto mladý režisér,   scénárista i kameraman v   jedné osobě natočí   "studentský" film,   ale to je největší omyl   podlehnout této domněnce!
Film má pro kino až   neuvěřitelné oko   kameramana, kdy veškeré   scény jsou propracované, na   plátně nádherné!   Režisérské vedení herců a   jejich výkony na plátně   naprosto brilantní, vše   podtrženo profesionálním   střihem, doplněno nádhernou   hudbou...
Vše   působí naprosto uceleně,   perfektně zpracované   dialogy, zápletka příběhu,   která nesklouzla k   politizaci, atmosféra doby,   prostředí a situací... Vše   má hlavu, patu a přes toto   vše si divák může naprosto   perfektně užít pocitu,   kterého si užívají piloti   ve svých letadlech, mohou si   takřka s nimi zalétat,   prohánět se oblohou,   užívat si volnosti a krásy   ve vzduchu při až   dechberoucích leteckých   záběrech, z kterých ani   jeden není vyroben trikově!   Vše je natočeno v reálných   letadlech za letu!

Celkový dojem z tohoto   filmu? Divák si musí odnést   zcela jistě krásný pocit z   létání a letadel,   příjemně naladěn krásnou   hudbou, a s pokorou k silnému   životnímu příběhu, který   se vlastně tak nějak mezi   tím krásným létáním   odehrál až do jeho   závěru.

Za   mne velmi krásný podařený   film!
A když bych měl   vzít ještě k tomu v potaz,   že ho natočil vlastně v té   době 17letý kluk... Smekám   až na zem!!!
Není   to žádný studentský film,   ale nádherný dospělý   celovečerní kino!!!

Tomáš Rybka

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih75173minih75173Písečný muž (2011) 
Der Sandmann n
minih9623minih9623Jestřábí žena (1985) 
Ladyhawke n
minih27630minih27630Tarzan (1999) 
Tarzan n
minih147671minih147671Pasažéři (2016) 
Passengers n
minih53758minih53758Nevěsta s velkýma nohama (2002) [TV film] 
Nevěsta s velkýma nohama n
minih13279minih13279Mys dobré naděje (1975) 
n
minih48719minih48719Konec velké epochy (1965) [TV inscenace] 
Konec velké epochy n
minih9936minih9936Kapitán Korda (1970) 
Kapitán Korda n
minih22725minih22725Volba zbraní (1981) 
Le Choix des armes n
minih40752minih40752Libertin (2005) 
The Libertine n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

88 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon

03:30 - 04:00

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

03:05 - 03:50

38 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:35 - 04:40

8 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama