Jeden svět
ohodnotit

Nadaný žák

Apt Pupil

Další název:
Nadaný žiak (SK)
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
21.1.1999
„Ne všichni váleční zločinci byli potrestáni... Děsivýpříběh z pera slavného Stephena Kinga“

Obsah filmu Nadaný žák

 
Šestnáctiletý středoškolák Todd Bowden (Brad Renfro) odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (Ian McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku.Todd své závažné odhalení neohlásí. Je jakýmsi zvráceným způsobem fascinován holocaustem a vydíráním přinutí Dussandera, aby mu detailně vyprávěl o mučení a plynových komorách. Mezi nadaným mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto. Jeho důsledky budou strašlivé…

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Bryan SingerBryan Singer  
hraje:
Ian McKellenIan McKellen.....Kurt Dussander [58]   
Brad RenfroBrad Renfro.....Todd Bowden [15]   
Bruce DavisonBruce Davison.....Richard Bowden [51]   
Elias KoteasElias Koteas.....Archie [37]   
Joe MortonJoe Morton.....Dan Richler [50]   
Jan TřískaJan Tříska.....Isaac Weiskopf [61]   
Michael ByrneMichael Byrne.....Ben Kramer [54]   
Heather McCombHeather McComb.....Becky Trasková [21]   
Ann DowdAnn Dowd.....Monica Bowdenová [42]   
Joshua JacksonJoshua Jackson.....Joey [19]   
David SchwimmerDavid Schwimmer.....Edward French [31]   
Mickey CottrelMickey Cottrel.....učitel sociologie   
James KarenJames Karen.....Victor Bowden [74]   
Marjorie LovettMarjorie Lovett.....Agnes Bowdenová [65]   
Grace SindenGrace Sinden.....sekretářka   
Mark FlytheMark Flythe.....Darren   
scénář:
Brandon BoyceBrandon Boyce  
námět:
Stephen KingStephen King.....novela [50]   
hudba:
John OttmanJohn Ottman  
kamera:
Newton Thomas SigelNewton Thomas Sigel  
střih:
John OttmanJohn Ottman  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Nadaný žák >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.7.2020
Kterak mladík Todd Bowden odhalí v americkém   městečku německého nacistického válečného   zločince, kterého kupodivu nenahlásí, ale   vydíráním od něj vyžaduje vyprávění o   holocaustu, kterým je fascinován. Poněkud   zvláštní charakter mladého jedince   studentského věku. Jelikož se jeho chování od   způsobů nacistů ničím nevymaňuje, po   divácké stránce se honí myšlenka, o co mu jde   ve skutečnosti. Několik počátečních minut   začátku příběhu lze ještě smírčivě   brát, ale jakmile se Todd změní v nebojácného   drsňáka a stařec začne skákat jak on si   pískne, to okamžitě celé padá do   neskutečného kýče. Snímek je natočen na   základě novely Stephena Kinga ´Apt Pupil´   vydaného v roce 1982 a jedná se o podprahově   psychologický thriller, který však obsahuje   zcela jiný druh děsivosti, než na jaký jsme   zvyklí. Ona děsivost tkví v čirém realismu,   právě v oblasti faktů a popisech týkající se   holocaustu. Stavem šílenství obou postav, do   kterého celková atmosféra děje sestupuje na   základě jejich vzájemných etud, je snímek v   plném pochopení oné hrůzné jedinečnosti   vcelku těžko uchopitelný. Na první pohled je   to film jako každý jiný. Prostě student   odhalí válečného zločince, vydíráním si   vymaní podrobnosti o holocaustu a oba dva   postupně z toho čím dál tím víc cvokatí.   Avšak kdo z těch dvou je větší sadista?   Neskrývají takhle náhodou oba zarputilou tohu   po moci? Opravdu je tento generační střet tak   zdánlivě neúčelový? Buď jak buď. O   hororový příběh se skutečně jedná, ale ne o   takový, jak si mnohý představuje. Nakonec,   hrůza kombinující realismus v temné   vypravěčské sféře vždy budila určité   rozpaky a nejinak je to i u tohoto snímku.   Emocionální spojení s posedlostí fascinace zla   zůstává nevysvětlené, což v rámci   myšlenkových pochodů obzvlášť zanechává   nedobrý pocit z následujícího vývoje. Jako   artový film by možná vynikl více. Snaha   tlačit na pilu v daných aspektech vyjádřit   problematiku do psychologického stavu spíše   výsledku uškodilo. A jedna menší zajímavost   na konec. Snímek na konci překvapí českou   stopou v podobě českého herce Jana Třísky.   Něco takového vždy potěší.
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.5.2014
Výborná režie Bryana Singera, skvělé herecké   obsazení, kde i patnáctiletý Brad Renfro   podává oscarový výkon. Nebýt Stephena Kinga,   tak by tak skvělé náměty a vlastně i filmy   nevznikaly.

SPOILER
Jenom jsem z celého   příběhu nepochopil jednu věc. Proč ten Kurt   zabil toho muže, který se k němu přišel   napít? Neměl přece důvod ho zabíjet, ne?   Tohleto mi přišlo takové zbytečné a do   příběhu to vůbec nezapadalo.
Jinak skvělý   snímek, který už od počátku zaujme a   rozhodně nezklame. Výborný film.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.4.2011
Dokonale zachycene zvraceni nacisticke duse. Zlo   neumre s nositelem, ale siri se jako mentalni   virus. Pokud bych mohl srovnat s knizni predlohou,   tak film je na velmi dobre urovni.
olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.11.2010
Výborný film s výbornými hereckými výkony   obou hlavních představitelů a skvělou   hudbou,která toto drama doplňuje.V 33 letech   natočit tak brilantní snímek,to teda smekám.Je   fakt,že podle námětu takového   "esa",jakým je Stephan King,to se   určitě dobře točí.Bryan Singer ale   nepřekvapuje.Jeho oskaroví Obvyklí podezřelí   nebo skvělá Valkýra mluví za vše.Doporučuji.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.7.2009
Mám velice moc rád knihy Stephena Kinga. Podle   mě je to jeden z nej spisovatelů vůbec. A když   se to dobře zfilmuje ( což s se v jeho   případě stává dost často ) ,jako tento film,   tak se rád podívám.
Sice konec je tady jiný   než v knize, ale to se nedá nic dělat.
rankinfitch
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.3.2009
Úžasný herecký výkon Brada Renfra a hlavně   Iana McKellena dělají z tohohle filmu podle   Stephena Kinga fakt exkluzivní věc.
Lienocka22
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Zaujímavý nápad a napínavá atmosféra, ktorá   trvá po celý film ... Nemyslela som si, že   skoro dvojhodinový film môže udržať diváka v   napätí až dokonca, ale tento film to dokázal.   Odporúčam :o)
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.11.2008
Atmosféra tak hustá, že by se dala krájet - a   to od prvního záběru do posledního. A navíc   perfektní herecké výkony. Na knihu to sice   nema, ale za to obe dve media bez problemu obstoji   samostane.
insomniac
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.12.2007
Trošku poopravím HURONA:), keďže som naozaj   veľký fanúšik S. Kinga. Je naozaj ako skvelý   spisovateľ (podľa mňa najlepší na svete:),   tak i veľmi dobrý scenárista - scenár k   Nadanému žiakovi však nenapísal - bola to len   kniha. Scenár má na svedomí Brandon Boyce, no   myslím si, že sa úlohy zhostil veľmi dobre a   tak mohla vzniknúť jedna z mála (oproti   množstvu výborných kníh) naozaj dobrých   filmových adaptácií jeho diela. I keď tie   filmy, kt. spomínal HURON sú podľa mňa nielen   vynikajúce kúsky z pera Kinga, ale patria i do   hornej špičky kinematografie. (U mňa je   Vykúpenie z väznice Shawshank v prvej trojke.)   Nadaný žiak je spracovaný veľmi dobre,   nechýba napätie (i keď by som bol za trošku   viac "tých strašnejších" častí z   knihy), dobré herecké výkony a toho, kto   nečítal knihu, čaká naozaj skvelý trihler. A   ja som ubral jednu hviezdu hlavne kôli porovnaniu   s knihou:).
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Todd naslouchá hlasu člověka, kterého donutil   vyprávět. Vyprávění ho zcela pohlcuje,   každým dalším slovem, každou další větou.   Chce slyšet všechno. Všechno, co se událo v   továrně na smrt. Postupně ztrácí kontakt s   realitou, zapomíná na školu a z nadaného   žáka se stává ... bezcharakterní zrůda a z   vyděrače vydíraný ... „Každý věděl   něco, co ten druhý chtěl držet v tajnosti“.   Stephen King je dnes už považován za klasika   hororu, ovšem málokterá jeho předloha se   dočkala stejně výborného zpracování.   Potěšil mě i Jan Tříska. ... „Znalosti,   vzdělání, zkušenosti. A s těmito dary   přichází odpovědnost volby. My sami   rozhodneme, jak propůjčíme svá nadání   světu.“
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41781minih41781Lovec bouřek (1999) 
Storm Catcher n
minih44990minih44990Fido (2006) 
Fido n
minih15387minih15387Páni Edisoni (1987) 
n
minih5617minih5617Četník v New Yorku (1965) 
Le Gendarme a New York n
minih73789minih73789Rajské ptáče (1932) 
Bird of Paradise n
minih14991minih14991Operace Banzaj (1983) 
Banzaï n
minih45748minih45748Slídil (2007) 
Sleuth n
minih27679minih27679Konec světa (1999) 
End of Days n
minih54303minih54303Kniha křtěná krví (2009) 
Psychosis n
minih21186minih21186Top Line (1988) 
Top Line n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Nadaný žák (1998)Nadaný žák (1998)Nadaný žák (1998)Nadaný žák (1998)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190271
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10