Zari
ohodnotit

Ježíš je normální! [DVD]

Další název:
Take It Jeasy!
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
66 minut
Premiéra v ČR:
15.1.2009
„Kde končí hranice svobody a začíná manipulace..?“

Komentáře k filmu Ježíš je normální!

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 4
ondrech
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.11.2009
Velmi průměrně natočený   dokument o tématu, které   obzvláště v naší zemi   naláká do kina spoustu   lidí. Bohužel, skoro celý   film jsem si říkal, jak to   natočit lépe. Plus bod za   srdceryvný trailer a za   smích v koncových   titulkách.
Plivník
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.1.2010
Zajímavý námět bohužel   zabitý nepříliš dovedným   zpracováním – prostě   mnoho povyku pro nic (možná   příliš velké sousto, o   „nepopsatelném kouzlu“ se   rozhodně nedá mluvit).   Autorka záměrně nechtěla   „komentovat“ a nechává   děj plynout a protagonisty   křepčit před kamerou. V   podstatě nikdo tu   nepromlouvá sám za sebe   (kromě manželské dvojice a   bývalého učitele), takže   film má nulovou osobní   výpověď, nedozvíte se tu   nic o motivech, prožitcích   zúčastněných lidí,   kteří tu jen vnějškově   „ukazují“ jako na   přehlídce a možná trochu   jako v zoo nebo panoptiku   (nechtěla jsem to napsat,   protože to režisérka takto   určitě nemyslela, ale   výsledný dojem bohužel   takový je). Skandování,   mantry, svíjení se, padání   na zem atd. je samozřejmě   nesmírně atraktivní,   bohužel každý by si měl   uvědomit, že to jsou jen   techniky, která zkrátka   fungují, a to na všechny   (rozdílný je jen obsah –   kdo zažil dobře   našlápnutý koncert nebo   fotbalový zápas, ví o co   jde). Zpěváci o Ježíši na   Andělu na mě vždycky   působili jako příjemné   zpestření a jejich   vystoupení dokázalo na mnoha   zachmuřených českých   tvářích vykouzlit úsměv   ;). Z celého dílka mě pak   nejvíc pobavil sotva   postřehnutelný moment – to   když pan kouzelník (který   Andělem občas   „projíždí“) s bílým   druidským vousem a cvičenou   strakou na ruce na dotaz   tvůrců prohlásil, že   „jsou to blázni“ a   spěchal do metra. Už dlouho   jsem se takhle nezasmála.   Naštěstí svět není tak   jednoduchý, jak si ho mnozí   představují.
etos
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.4.2009
Ježíš je normální! Take it Jeasy! SR, ČR 2009
=celovečerný dokument zo   slovenskej časti Febiofestu   Bratislava=

Kontraverzia a nie úplná   a "normálnosť sa dá   len tušiť".
Je   zväčša rozporupnne ťažké   túto kontradikciu predom aj   odhaliť.
Od tohoto   dokumentu som čakal pravdu   povediac úplne neprávom   čakal totálnu hrôzu,   mediálny výplach a   dokumentaristickú katastrofu.  
A napokon ma jeho   infantilne neokrôchané   "famácke študentské   free lancerstvo"   slovenskej debutantky aj   podmanilo.
Film som so   záujmom dopozeral do konca a   môžem povedať, že ma   prinútil rozmýšlať o   téme, ku ktorej sa viaže.
Debutujúca slovenská   režisérka Terza Nvotová   hľadá spoločenský   konsenzus fanatizmu,   manipulácie a bytostne   ľudskej intimity.
Je   to čiastočne univerzálny   princíp, a napokon aj ako   vysporiadanie sa s vlastným   smerovaním.
Je možno   aj rekupituláciou vlastného   Quo Vadis? Dokumentom o   životnej prípravke štúdiom   biblickej angličtiny a   akceptáciou divokého   mesianistického misionárstva   vo veľkom štýle.
Tento dokument je   samozrejme hraničnou a   zložite uchopiteľnou témou   konceptu viery, metód   manipulácie, životnej   edukácie a skupinového   mozgového vymývania .
Pokúsim sa načrtnúť   niekoľko diferencovaných   rovín.
1.Dokument je   svojským, dosť zážitkovým   výkladom ľudskej   "potreby presahu" a   jej formovania aj spôsobom   neortodoxným a naivistickým   - čo je zdrojom   "neskutočnej   energie"(v podstate   zostrihom charizmatického   kňaza).
2.Druhým   filmárskym motívom je   záznam priebehu   "Konferencie Viery a   ohňa" v linke parelelne   dospeláckej a detskej.
Divák vidí podobné   "technické postupy"   v dvoch spolu prebiehajúcich   časoch (paralelách).
3.Treťou významovou   rovinou je svojská   komunikácia rôznych podôb v   rôznych prostrediach.
Sú to "zážitky a   ich spracovanie": akási   neurčitá sila či energia,   určitá nedefinovaná moc,   isté "mená,   uzdravujúce teraz, dokyky   spolu a práve", čiže   "evengelizácia" na   všetky spôsoby.
Ako   celok sa filmová forma   autorky Terezky prejavuje   plasticky. Je to napoly aj jej   spolupracovníkmi. Napokon aj   jej pričinenie stáť a v   úžase pozorovať   usporiadanie sveta bez   výraznejšieho protirečenia.   Šla do témy kontrverzii a   celok, ktorý jej vychádza   komunikuje. Lepšie nemohla   obstáť.
Filmový   obraz je štandardtnej   kvality, bez redundatného   exhibicionizmu kameramana Jana   Hrubeša. Technicky má   bezproblémovú   "konzumnú"   obrazovú a zvukovú skladbu   Jakuba Vovasa. Možno akýsi   pseudonymický, no profesijne   slušný výkon! S   náležitým hudobným   podmazom, ktorý umocňuje   autenticitu materiálu.
Dramaturgicky je film o   "forme", ktorá ako   hovorí protagonista   1.formuje, 2. deformuje a 3.   reformuje   "použiteľného   kamaráda", vlastnú   lenivosť či zastrašovanie   zlom.
A v medziach   "absolútne dobrovoľnej   záležitosti".
Film má svoje   nepopísateľné čaro, lebo   látku nepodáva s   pozozorovateľským či   kritizujúcim odstupom, ktorý   by akcentoval kontraverziu   "pokojného srdca" ,   pouličného misionárstva i   pozvánky "pána -   najväčšieho   borca!".
Divácky   je dôležité mať svoj   pevný otvorený postoj k   tejto téme.
Tento   principíálne únikový   produkt "periférneho   väčšinizmu" je určite   komédiou i veselémm   zamyslením nad paradoxnosťou   sveta.
Raketový štart   trablemakerskej celebrity je   mediálne dosť načechraný,   ale jedná sa o tému novú,   aktuálnu a prínosnú.   Súčasne ťažko   vstrebateľnú a s obtiažami   analyzovateľnú. Na   pubertálne súcno úctyhodný   zámer.
Pozoruhodné   je, že film vznikal s   mediálnou podporou viacerých   veľkých producentských   hráčov a príkladnej   spolupráce českého i   slovenského   kinematografického fondu,čo   je pri začúnajúcich   debutantoch neuveriteľne   príkladným faktom.
Nechýba mu ani viac ako   záslužné   "mediálne-marketingové   posvetenie projektu Terzky   Nvotovej".
A kto   je Tereza Nvotová? Prváčka   na FAMU a samozrejme   celebrita, ktorá priťahuje   vekom, dizajnom i image.
Okrem svojich rodičov aj   sama sebou. A prečo nie?

Zdroje:
1.Katalóg Febio Fest   2009
2.Magazín TV Oko   č.16, s.6.-10, Petit Press   Bratislava
3.Internet   na viacerých stránkech s   možnosťou upútavky i   projekcie celého filmu   zdarma!
Siegmund
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.2.2009
Největší demagogie, jakou jsem kdy viděl.
Abych řekl pravdu, nevím,   jak mám tento film hodnotit.   Námět? Zpracování? Obsah?   O hereckých výkonech se   mluvit nedá, protože to je   dokument. Jako dokument je   film zpracovaný docela   dobře, Námět dokumentu je   zajímavý. Ovšem co mě   děsí, je obsah filmu. V   nebetyčné demagogii   spatřuji obrovské   nebezpečí. Hlavní řvoucí   protagonista je pro mne   ztělesněním ďábla. Je do   nebe volající, že   uzdravoval jen zdravé lidi,   zatímco u lidí na   invalidním vozíku se o to   ani nepokusil. Kdyby to   opravdu fungovalo, tak bychom   neměli lidi s amputovanými   končetinami, protože dle   fimu, v pohodě dorůstají   lidem končetiny nové.   Takovými a ještě horšími   nesmysly je film doslova   prošpikován. Měl jsem co   dělat, abys se na něj   dodíval až do konce.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih43403minih43403Tajnosti (2007) 
Tajnosti n
minih56611minih56611Muži, co zírají na kozy (2009) 
The Men Who Stare at Goats n
minih33453minih33453Teroristka (1998) 
The Terrorist n
minih48517minih48517Gran Torino (2008) 
Gran Torino n
minih64328minih64328Čtyři lvi (2010) 
Four Lions n
minih29894minih29894Amores perros – Láska je kurva (2000) 
Amores perros n
minih5991minih5991Delikatesy (1991) 
Delicatessen n
minih18791minih18791Schindlerův seznam (1993) 
Schindler's List n
minih39171minih39171Hlas moře (2004) 
Mar adentro n
minih33891minih33891Lagaan (2001) 
Lagaan: Once Upon a Time in India n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - O korálových vílách (1983) [TV...

06:35 - 07:05

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:50 - 07:20

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lesní panna

Lesní panna
Lesní panna

Naposled navštívené:
Lesní panna

Lesní panna
Lesní panna