Zari
ohodnotit

Den matek

Muttertag

Další název:
Mother's Day / Mutter Tag
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
90 minut

Komentáře k filmu Den matek

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 7
martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.1.2021
Když se řekne TROMA,   znalcům pokleslých snímků   je jasno. V dnešní době   této nezávislé filmové   produkční společnosti   konkuruje svými počiny   např. Asylum.   Nízkorozpočtové   převážně hororové snímky   na pomezí frašky, gore a   hektolitrů krve ve své době   nemající obdoby. Mnohé lze,   obzvlášť při dnešním   pohledu, doslova a dopísmene   považovat až za úchylné.   Málo se však ví, že   většinou udávaly směr a   mnozí filmaři se jimi   inspirovali. Týká se to i   snímku ´Den Matek´, z   jehož námětu se čerpá   dodnes. Třeba série ´Pach   krve´ (2003 -). I když je   fakt, že zrovna tento počin   se od tvorby TROMY dosti   vymyká. Dějově tu tedy   máme dva mentálně   postižené bratry, kteří   pro potěšení své dementní   matky unesou tři dívky a   nemilosrdně je mučí a   vůbec patřičně likvidují.   Ale jo, dalo by se i říci,   že se zakladatel společnosti   TROMA, stojící i za   scénářem a režií, Charles   Kaufman mohl sám inspirovat   snímkem ´Texaský masakr   motorovou pilou´ (1974).   Když se to však vezme kolem   a kolem, Kaufman se tímto jen   zařadil do éry   teenagerovských slasherů,   které zrovna v kinech slavily   divácký úspěch. Co do   kvality díla samozřejmě   neměl šanci, ale svůj   zářez si udělal a to mu   stačilo. Počátek   osmdesátých let z díla   doslova září, takže i   nemilosrdný zub času udělal   své. Za shlédnutí však   stojí a to už jen kvůli   hororovému fanouškovství. V   jádru věci své nostalgické   kouzlo přeci jen zákeřně   ukrývá.
hvezdyn
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.9.2012
Filmy od společnosti Troma   snad nemůžou být dobrý.   Zatím, co jsem měl možnost   vidět, byla to jedna kravina   větší než druhá a třetí   je trumfla. Většinou byli   obsazováni herci a herečky,   kteří z filmem neměli   vůbec žádnou zkušenost, a   účinkováním v těchto   snímcích i jejich filmová   kariéra skončila. Nicméně,   i takováto dílka jsou   součástí kinematografie.  
Film Muttertag, nebo   také den matek, je klasickým   schématickým filmem - hororu   z amerického zapadákova. Tam   žijou mešuge lidi. Jejich   hlavním posláním je prznit   a vraždit studované   cestující. Pokud jde o   mladé studentky, tak ty vždy   minimálně v nějakém   záběru vyvětrají poprsí.   Zde jsou hrdinkami dívčiny   ve věku o deset let   starším, než je věk   studentek. Chovají se však   stejně. Dostanou se k rodince   tvořenou matkou, dvěma syny   s šedivými zuby a toto trio   doplňuje překvapení.
Tento film je mizerný po   všech stránkách.
ondrej100o
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.8.2011
ondrej100:
Klasicka vyvraždovačka   80.let.Co mam k tomuto filmu   dodat.Pardia dievčat ide do   lesa na odpočinok a namiesto   odpočinku narazili na   psychopacku rodinku.Kde dvaja   alebo to boli traja bratia   ktory vraždia pre svoju   mamičku aby bola štastna.
261972
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.8.2011
První recenze:
Sice   trochu zastaralý film, který   nikdo neuznává, ale mě se   líbil. Už proto, že se to   odehrávalo v lese, tak to   bylo strašně napínavé.   Úplně jsem byla napjatá,   když se tam objevili ONI!   Herci jsou sice neznámí, ale   nepředvedli nejhorší   výkon. Spíš dost vtipný.   Řitka Video mě tedy   přesvědčil, že umí na   pult dát i povedené   tituly.

Druhá   recenze:
Trochu   zvrácené, trochu horrorové,   a trochu vtipné. Pro diváky   s nízkým "obsahem"   humoru to není ten správný   "druh" filmu. Jsou   scény ve kterých se hraje na   vážnost (například   znásilnění dívky). Tato   scéna mohla být klidně   vynechána. A jsou scény ve   kterých je humoru opravdu jak   nas*áno (nasazení pytlů na   hlavu, šlápnutí do lejna).   Takové netypické, ale celkem   vtipné a humorně napsané   pasáže. Příběh je   prostý. Tři dívky se po 10-   ti letech sejdou na   společném víkendu, který   stráví v lese u jezera.   Jelikož film by měl 80   minut, tak se scénárista   rozhodl mezi táboření dát   trochu vyprávění a to   takové, že si dívky   vyprávějí, jak převezli   jednoho blbečka. Je to   vlastně celkem vtipné a   aspoň se "zabil"   trochu čas ve filmu. Ovšem v   lese řádí pošahaní   bratři Adley a Ike, kteří   jsou opravdu největším   vtipem z celého filmu. Dívky   unesou a odvedou do svého   domova. Tam na ně čeká   ještě pošahanější matka.   Vtipné je, že mezi   scénářem se prolínájí   vážné a vtipné dialogy a   scény. Zatímco bratři jednu   z dívek v noci znásilní,   jejich ráno probíhá opravdu   vtipně. Po smrti jedné z   dívek, následuje pomsta a   zabití celé té famílie,   ale konec je až docela   šokující. Do toho český   dabing přidává do filmu   ještě větší humor.   Zkrátka "Den matek"   je podžánr slasher, ale má   i něco navíc - humor. I   když se to každému nemusí   zdát, tak právě humor   dodává filmu to "pravé   ořechové" kvůli   kterému si to asi milovník   horrorových komedií pustí   znovu a znovu, ale každý by   měl alespoň ochutnat, aby   věděl, zda má jíst dál.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2009
Je to pro fanoušky filmového   umění vyložená pakárna.   Ale Charlese Kaufmana a   celkové zpracování filmu z   druhé strany obdivuju. Pustit   se do tohoto tématu a   počítat dopředu jen s   úzkým okruhem diváků, to   může jenom TROMA!
marci22
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 19.2.2009
film, kde nic tu nic,pár   blbých vražd,jinak název   byl dobrý nápad,ale vypadalo   to že film bude proto   lepší...
Amthauer
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 20.10.2008
Prý velmi důležité dílo   pro další vývoj   vyvražďovaček, leč   poněkud podivně načasované   (první asi půlhodina nemá   pak už žádný význam   apod.) a chvílemi hodně   nudné.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40750minih40750Mnichov (2005) 
Munich n
minih27684minih27684Trhák pana Bowfingera (1999) 
Bowfinger n
minih66977minih66977Můj miláček Brouk (1968) 
The Love Bug n
minih8802minih8802Hudba kolonád (1975) 
Hudba kolonád n
minih42111minih42111Žraloci (2005) 
Raging Sharks n
minih45440minih45440Mý lepší blues (1990) 
Mo' Better Blues n
minih41376minih41376Quinnův případ (1989) 
The Mighty Quinn n
minih82235minih82235Příběh Kmotra (2013) 
Příběh Kmotra n
minih8751minih8751Hrozba (1978) 
Hrozba n
minih89952minih89952Faktor 8 - Smrtící virus (2009) [TV film] 
Faktor 8 - Der Tag ist gekommen n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama