Zari
ohodnotit

Dárce [2k digital]

The Giver

Další název:
Darca; Hüter der Erinnerung - The Giver
Žánr:
Rok:
2014
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
11.9.2014
„Když mají lidé svobodu volby, vyberou si špatně… Natočeno podle knižního bestselleru Lois Lowryové.“

Komentáře k filmu Dárce

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 16.9.2016
Zase někdo nestyděl, ukrást   začátek filmu, nevím už   kterého a nemíním to   hledat, míním to s tím   „přidělováním práce“.   Dále sledujeme změť   nesmyslů a blbin, které   možná jako celek dávají   dohromady něco rozumného.   Prostě po čtyřiceti   minutách jsem to vzdal a film   vnímal jen tak jako na okraj.   Sem tam se objeví náznak   akce, aby tato byla vzápětí   opět přerušena zbytečnou   scénou, nebo nějakými   „úvahami“. Prostě tento   druh SF pro mne není a   nebude. Takže zbývá jako   plus jen hudba ke konci filmu.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.10.2014
Filosofická sci-fi s minimem   akce, ze které kazí dojem   to, že už se díváte na   něco, co už tu bylo   několikrát - Hunger games,   Elysium a speciálně   Divergence. Snímek táhne   Jeff Bridges se strašnou   mluvou a Meryl, která je   ošklivá jak noc. Katie   Holmes a Alexander Skarsgård   v rolích "rodičů"   průměrní, Skarsgård o   něco lepší, jeho   uvolňování miminka bez   emocí, děkuji, nechci.   Omladina nekazící, Odeya o   něco lepší než oba   chlapci. Po dlouhé době   vynikající soundtrack.
prvosenka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.3.2015
THE GIVER

Lidé   jsou stejně zvláštní   tvorové. Buď nadávají, že   nic nemají, že se o ně   nikdo nestará, a že si   musejí všechno vydobýt   sami, a když se chce o ně   někdo starat, vést je a   určovat jim pravidla, tak se   jim to najednou nelíbí. A   teď babo raď.

Lidstvo je potřeba někam   vést a usměrňovat, aby   celá společnost fungovala a   nezvrhla se v anarchii. A   lidé bez citů a emocí jsou   snadněji ovladatelní. Filmy   fungující na těchto   principech již byly natočeny   a troufám si říci, že i   lépe než Dárce. Smysl toho   filmu a víceméně i funkce   samotného Dárce vzpomínek   mi zůstala utajena. Spíš   jde o teenegrovský film o   tom, jak mladý člověk   zachrání celou společnost   před moderními   diktátory.

Takže námět nic moc,   ale dívat se na to dalo. Jako   analogie mně napadá, že   obyčejný šedivý film   nevybočující ze šedivého   průměru už ani těch pár   barev na konci nemohlo   zachránit od pádu v   řebříčku hodnocení. ©
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 14.11.2014
Pokud jste nikdy neviděli   sci-fi, pak vás možná tento   film s černobílou laťkou   zaujme, ale jinak vám námět   typu Divergence nic neřekne a   herecké výkony mladíků   také moc nezaujmou. Film je   tedy naprosto zbytečný, nic   neříkající, nudný a   hrozně dětský. K propadáku   to nemá daleko.
RwlBem
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.5.2020
Už dlouho
jsem nepotkal tak hanebně   zahozený skvělý námět,   jako ve filmu Dárce. Téma   sice nikoli nové, ale doslova   přetékající potenciálem   předvést plnou škálu od   sluncem prozářeného   optimismu k temnému dramatu,   jež může vyústit v   osvobozující závěr plný   emocí a barev! Jenže, ono   nic. Že tvůrci vynechali   prakticky všechny šance o   jakoukoli eskalaci atmosféry   a napětí v úvodu filmu,   mohl být záměr. Ale   nerozehrát to ani postupem   příběhu, je   neodpustitelné. Ploché   ztvárnění mi přineslo   plochý dojem a odrazí se v   plochém hodnocení. По   русски: плохо!
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.6.2015
DÁRCE

Sci-fi,   ze kterýho si každej odnese   něco jinýho (nebo taky   vůbec nic). Sci-fi je to   spíš provedením, než   samotnou představou   totalitní společnosti plné   znormalizovaných   lidí-robotů, žijících ve   sterilně umělým   prostředí. Když si vezmu   třeba vztah   "bílých" k   cikánům, jako k těm   špinavým, co nedokážou   tlumit emoce a někdy i   porušujou pravidla, tak mám   obavu, že v takové   společnosti už v podstatě   žijeme, jenom na jiné   úrovni.
wena
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.10.2015

Tak nejdříve se mě to moc   nelíbilo ale postupem času   se mi myšlenka bez emočních   stínu zamlouvala. Film   totálně bez akce a ten konec   přetnout hranice a ostatním   se vrátí vzpomínky proč?   Copak to nešlo udělat jinak   ?
terka69
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.9.2014
nedá se říct, že bych z   toho byla unešená, ale ani   mě to nenudilo, děj byl   docela originální a herecké   výkony si určitě zaslouží   pochválit (alespoň   některé). původně jsem   tomu chtěla dát o něco   vyšší hodnocení, ale za   nesmyslné scény bylo ubráno   na konečných 6. nicméně   doporučuji shlédnout
majkronyk
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.4.2017
Už podle recenze bylo jasné,   že to bude vícd či méně   okopírované Equilibrium.   Alespoň tedy tou myšlenkou.   Ta vychytávka s předávačem   veškerých vzpomínek lidstva   je sice zajímavá, ale film   to rozhodně nezachrání.   Pokud jste ještě nikdy   žádný distopický. film   jako je ono zmiňované   Equilibrium nebo Hanger games   a Divergenci nikdy neviděli,   tak na to koukněte Od   Equilibria si to bere hlavní   myšlenku, od těch další   dvou společenské   uspořádání. I když to v   tom prvním zmiňovaném   vlastně bylo asi takémtak.
sarf
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.11.2014
Apology accepted
Film zvláštní a cenný   hlavně svojí atmosférou,   která navozuje něco jako   1984 v laskavém balení, ve   světě, kde jsou všichni k   sobě laskaví, všichni   dodržují pravidla, nikdo   nepropadá emocím, nikdo   nechce vědět to, co se   vědět nemá /tedy skoro   všechno/. Je to sterilní   svět ve skleníku,   specifická civilizace, která   strká hlavu do písku hlavně   před svými vzpomínkami - a   o jejich znovuobjevení jde.   Režie si umně hraje s   barvami /respektive   především s jejich   absencí/, herecké výkony   jakoby voskových figur jsou   ve skutečnosti dobře   odvedenou hereckou prací.   Sci-fi o totalitě, která   pohladí skoro jako Paralelní   světy.
martin1410
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.2.2015
Film Darce
Totalní blbost,film   oničem,strata   času,psichogicky   film,špatní herci,nuda,jak   tohle někdo mohl vubec   natočit.
Rostislav.S
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.9.2015
Sci-fi? Snad rodinný film...
Snímek bych zařadil spíše   mezi nenáročné rodinné   filmy, žánr sci-fi je, velmi   mírně řečeno,   přestřelením. Stejně tak   žánr drama.
Samotné téma filmu -   společnost, která pro   domnělé blaho lidstva   vytěsní veškeré emoce a   vzpomínky (ale že by nikdo   netušil, co je to smrt? ti   lidé tam žijí věčně?   :-)) - není marné. Zde   ovšem dosti promarněné.
Resumé: řekněme taková   předehra pro   "1984". Pro děti a   dorost ovšem.
I tak   bych dal i tři hvězdičky,   ale za Mandelu ve   vzpomínkových scénách   snižuji na dvě. :-)
unclebobzz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.7.2018
Dost dobrý
Shazovat tento film, jen proto   že filmů na podobné téma   už pár natočeno bylo je   blbina. Vždyť kolik filmů   bylo natočeno na téma:   vztahy, válka, přátelství,   atd atd. Film mě opravdu   baví a to už od začátku.   Jak jsou postupně   přidávány barvy, podle toho   jak hlavní hrdina projevuje a   vnímá emoce je geniální   tah. Hlavně nám tento film   neotřelým způsobem ukazuje   jací ve skutečnosti jsme a   jak bereme za samozřejmost   věci, které bychom měli   vnímat jako dar. Ano je tam   pár nudných pasáží, ale v   kterém filmu nejsou? Dávám   poprvé plný počet   hvězdiček.
volglob
Hodnocení:
Přidáno: 3.5.2018
Já znám knihu a líbí se   mi. Film jsem neviděla, ale   podle obrázků mi   připadá,že by mě akorát   naštval. Jonas má být   totiž spíš dítě než   mladý muž a rozhodně se   neobjímá s žádnou   slečnou. Má jen sny a   ještě nejasné, které jeho   společenství nazývá   neklidem, proti kterému se   berou pilulky. Jonas přestane   užvívat pilulky, díky   Dárci získá spousty vjemů   a pocitů, ale od jeho   kamarádky Fiony jej to naopak   oddálí a Rosemary, o které   se dozvěděl od Dárce, je   mrtvá. Takže nevím, kdo to   má v tom filmu být.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih21385minih21385Tři mušketýři (1948) 
The Three Musketeers n
minih75111minih75111Vzorec náhody (2017) 
2:22 n
minih42530minih4253023 (2007) 
The Number 23 n
minih25321minih25321Děvčátko (2002) 
Děvčátko n
minih72456minih72456Písečná smrt (2009) [TV film] 
Sand Serpents n
minih123852minih123852Co s láskou (2014) [2k digital] 
The Best of Me n
minih71934minih71934Útok na věžák (2011) 
Attack the Block n
minih17625minih17625Pyšná princezna (1952) 
Pyšná princezna n
minih27170minih27170Můj obr (1998) 
My Giant n
minih41611minih41611A co ten ruksak, králi? (1985) [TV inscenace] 
A co ten ruksak, králi? n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Studené nohy (Kalte Füße)

Studené nohy
Kalte Füße

Naposled navštívené:
Studené nohy (Kalte Füße)

Studené nohy
Kalte Füße