Duben
ohodnotit

Člověk ze železa

Czlowiek z zelaza

Další název:
Človek zo železa; Man of Iron
Žánr:
Země:
Rok:
1981
Délka:
153 minut

Obsah filmu Člověk ze železa

 
Novinář Winkel dostal za úkol připravit reportáž o stávce dělníků v gdaňských loděnicích. Soustředit se má hlavně na jednoho z vůdců, Macieka Tomczyka. Postupně si ale uvědomuje, že jeho šéfově chtějí Tomczyka kompromitovat, a když poznává skutečnou pravdu, nabývá Winkel přesvědčení o správnosti požadavků stávkujících. Film je volným pokračováním Člověka z mramoru.

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.7.2011
Tam kde měl Člověk z mramoru ve svém   protirežimním zaměření ještě občas   rukavičky, Člověk ze železa už na ně kašle.   Je to dáno tím, že film vznikl těsně po   zobrazovaných událostech, kdy ještě vítěznou   euforii nepřiškrtil rázně mocenský protiúder   (dá se ale říct, že film ve svém závěru   něco takového předvídá). Wajda vsadil na   podobnou strukturu založenou na kombinaci   současného dění a flashbacků, ale situace je   teď jiná. Současnost je dramatičtější,   rozjitřenější a v postavě reportéra Winkela   se řeší trochu jiná dilemata. Formálně   nastoupil na místo Agnieszky, ale jeho vlastní   vývoj je jiný a rovnocenný postavě   stávkového předáka Tomczyka. Na Winkelovi je   výborně ukázáno jak záludně si takového   psychicky nevyrovnaného jedince strana dokázala   připoutat k sobě. Zašpinit, zdiskreditovat a   pak s licoměrnou blahosklonností přivinout na   svou hruď, protože jinam už cesta nevedla. K   reálným událostem je Člověk ze železa   přimknutý ještě víc než jeho předchůdce.   Jeho dokumentární hodnota se dokonce možná   vyrovná té umělecké. Takže jediným stínem   pro mě opakovaně zůstává příšerná hudba.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.2.2011
V současné době tak populární hrané   dokumenty mají jednoho z předchůdců ve filmu   Andrzeje Wajdy Člověk ze železa. Film vyniká   až nepříjemně syrovou atmosférou a mravním   dilematem hlavní postavy - novináře Winkela -   na kterou stranu se přidat. Toto dilema jedné   postavy je možno chápat jako alegorii na dilema   velké části intelektuálů tehdejšího   socialistického Polska. Film vznikl v euforii po   vítězné stávce v gdaňských loděnicích v r.   1980 ještě před vyhlášením výjimečného   stavu v roce 1981. Z těchto důvodů se stal   velmi cennou autentickou ukázkou myšlení a   života Poláků v dané době.
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.1.2009
Film Andrzeje Wajdy je ve své době vášnivou   obhajobou demokracie. Film jsem viděl svého   času na ARD, u nás to nebylo. Reportér Winke   dostává úkol napsat reportáž o stávce   dělníků v gdaňských loděnicích. Novinář   se nakonec postaví na stranu dělníků. Ve filmu   je hodně dokumentárních sekvencí o vzniku   organizace Solidarita z roku 198O, mihne se i Lech   Walesa.


Hodnocení:n12345678910
Člověk ze železa (1981)Člověk ze železa (1981)Člověk ze železa (1981)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10