Duben
ohodnotit

Člověk ze železa

Czlowiek z zelaza

Další název:
Človek zo železa; Man of Iron
Žánr:
Země:
Rok:
1981
Délka:
153 minut

Komentáře k filmu Člověk ze železa

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.2.2011
V současné době tak   populární hrané dokumenty   mají jednoho z předchůdců   ve filmu Andrzeje Wajdy   Člověk ze železa. Film   vyniká až nepříjemně   syrovou atmosférou a mravním   dilematem hlavní postavy -   novináře Winkela - na kterou   stranu se přidat. Toto dilema   jedné postavy je možno   chápat jako alegorii na   dilema velké části   intelektuálů tehdejšího   socialistického Polska. Film   vznikl v euforii po vítězné   stávce v gdaňských   loděnicích v r. 1980 ještě   před vyhlášením   výjimečného stavu v roce   1981. Z těchto důvodů se   stal velmi cennou autentickou   ukázkou myšlení a života   Poláků v dané době.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.7.2011
Tam kde měl Člověk z   mramoru ve svém   protirežimním zaměření   ještě občas rukavičky,   Člověk ze železa už na ně   kašle. Je to dáno tím, že   film vznikl těsně po   zobrazovaných událostech,   kdy ještě vítěznou euforii   nepřiškrtil rázně   mocenský protiúder (dá se   ale říct, že film ve svém   závěru něco takového   předvídá). Wajda vsadil na   podobnou strukturu založenou   na kombinaci současného   dění a flashbacků, ale   situace je teď jiná.   Současnost je   dramatičtější,   rozjitřenější a v postavě   reportéra Winkela se řeší   trochu jiná dilemata.   Formálně nastoupil na místo   Agnieszky, ale jeho vlastní   vývoj je jiný a rovnocenný   postavě stávkového   předáka Tomczyka. Na   Winkelovi je výborně   ukázáno jak záludně si   takového psychicky   nevyrovnaného jedince strana   dokázala připoutat k sobě.   Zašpinit, zdiskreditovat a   pak s licoměrnou   blahosklonností přivinout na   svou hruď, protože jinam už   cesta nevedla. K reálným   událostem je Člověk ze   železa přimknutý ještě   víc než jeho předchůdce.   Jeho dokumentární hodnota se   dokonce možná vyrovná té   umělecké. Takže jediným   stínem pro mě opakovaně   zůstává příšerná hudba.
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.1.2009
Film Andrzeje Wajdy je ve   své době vášnivou   obhajobou demokracie. Film   jsem viděl svého času na   ARD, u nás to nebylo.   Reportér Winke dostává   úkol napsat reportáž o   stávce dělníků v   gdaňských loděnicích.   Novinář se nakonec postaví   na stranu dělníků. Ve filmu   je hodně dokumentárních   sekvencí o vzniku organizace   Solidarita z roku 198O, mihne   se i Lech Walesa.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10