Zari
ohodnotit

Božena [TV minisérie]

Rok:
2021
Délka:
320 minut
„Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století.“

Komentáře k filmu Božena

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 9
Petrkey
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.1.2021
Na rozdíl od klasifikátora   jsem vydržel jen díl jeden.   Vůbec mne to neoslovilo a   připadá mi to jako hodně   laciná telenovela. Chybí   nám celá generace dobrých   herců a tvůrců a bez těch   pár privilegovaných se mohu   klidně a spokojeně obejít.   Raději si pustím 80 let   starý film, než toto.   Paradox je, že paralelně   běží na ČT1 Sňatky z   rozumu (1968) u kterých srdce   zaplesá a vyvolá příjemné   nostalgické vzpomínky.
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.1.2021
Chvályhodný pokus o   realističtější obraz   ženy, která byla nejen   velká spisovatelka a   vlastenka ale také mizerná   matka (dnes by měla velké   potíže ze sociálkou). Víme   všichni jak se dodneška   říká ženám, které si   počínají jako Božena   Němcová. K hodnocení celé   minisérie už po polovině   jsem se rozhodl proto, že   druhou půli už sledovat   nehodlám. K realizaci   samotné bych měl jisté   výhrady a to zejména v   obsazení a uspořádanosti   děje ale i tak je tenhle   televizní počin lehce   nadprůměrný a určitě   záslužný. Nikdy jsem neměl   rád existenci mýtů a   klanění se nekriticky   vytvořeným modlám.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.1.2021
Obě Aničky si zaslouží   potlesk, komplikovanou postavu   naší nejznámější   spisovatelky zvládly se ctí   a pochopením jejího osudu,   ovšem na prvním místě je   nutné pochválit vskutku   nadstandardní herecký výkon   Jana Hájka. Dobové aranžmá   bylo dokonalé, jenom škoda   té moderní češtiny, kterou   všechny postavy hovořily. Za   nejpovedenější díl   považuji ten posední, ani   předchozí sice nebyly   vyloženě špatné, ale   přece jen jim chyběla   šťáva (erotické scény za   ni nepovažuji) a také se   dost vlekly. Ovšem celkově   si cením snahy všech,   kteří se na této minisérii   podíleli, protože nastavit   zrcadlo takové národní   ikoně, jakou je Božena   Němcová, není nic snadného   ani jednoduchého.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.1.2021
Tak já jsem vydržela až do   konce. Překvapivý nový   pohled na démonizovanou   spisovatelku, které se stala   i maturitní otázkou.   Oceňuji tento nově   natočený pohled na její   charakter bez příkras, v   syrovém podání, kritický i   laskavý. Obě představitelky   daly své postavě hodně   věrohodnosti, prostě jsem   jim tu Boženu věřila.   Kostýmově dokonalé. To   ocením vždycky.
Pocitově, přiznávám,   že děj mnou dost otřásal.   Násilí na ženě, byť by si   to zasloužila, odsuzuji   vždy. Žít s takovou ženou   muselo být velmi těžké,   ale kdo to má (a měl)   lehké?
No, tento   seriál ještě nezavrhujme.   Časem možná ještě   poslouží jako dobrá   studijní pomůcka.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2021
Hodně neuctivé zpracování   portrétu naší národní   spisovatelky, nadmíru   odvážné a kontroverzní.   Tři velké klady této   minisérie: 1) žádné   mazání medu kolem huby -   život je pes a nemá smysl to   tajit ani v případě   vysněného ideálu, 2) pohled   na věc z různých stran -   Boženy, manžela, milence,   přátel, všichni mají svou   pravdu a nikomu se nestraní,   3) užitečná ukázka typu   svobodomyslné talentované   okouzlující ženy, která   jako manželka je na zabití.   Zápor: nejsem si jistý,   jestli natáčet otevřeně   sexuální scény skutečné   osoby je vkusné. Jistě k   tomuto dílu patřily a hráli   to herci a herečky, ale   přece jenom.
Máša13
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 9.2.2021
Pokud
bylo cílem této minisérie   mi znechutit Boženu Němcovou   (o které jsem do této doby   věděl pouze minimum ze   školy), tak se to vážně   povedlo...Co se týká   filmařské stránky, také   jsem nebyl nijak zvlášť   unesen. Temná doba vykreslena   celkem zdařile, ale některé   scény byly zdlouhavé a   nudné...Výkon   "Božen" v pořádku   (i když k té starší bych   měl pár výhrad), Němec   zahrán velmi dobře.
Rastaman33
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 17.1.2021
Božena jistě nebyla vzor   všech cností. Nicméně je   zvláštní, že seriál   přichází ve chvíli, kdy se   opět Němec snaží   ovládnout Evropu. Snahy o   snížení národní hrdosti   jsou patrné všude kolem. No   a ČT tomu ráda poslouží.   Že je opět vybraná   podprůměrná Geislerka už   seriálu na ctnosti   nepřidává.
Blasel
Hodnocení:
Přidáno: 12.1.2021
Dovolím si poněkud oponovat   komentům od Petrkeye a   Klasifikátora - přestože   jsem byla apriori hodně   skeptická a třeba Ańa   Geislerová mi jako Božena   Němcová vůbec neseděla, po   prvním dílu jsem si názor   poněkud poopravila...   například pro postavy Josefa   Němce, Johana Pankla a dr.   Čejky měli realizátoři   šťastnou ruku ve výběru   herců - výborně obsazeno!   Anna Kameníková mne   příjemně překvapila, ale   Linda Rybová jako kněžna   Zaháňská ?? Ani náhodou!   ...A ještě jednu drobnou   výtku - vyjmenovává se, kam   všude se Němcovi stěhovali,   ale nevšimla jsem si, že by   byla zmíněna Polná! A   přitom měla zásadní   význam pro vztah Boženy   Němcové k české   literatuře! Za to body   mínus! ... Ještě si   počkám na Boženu v podání   Ani Geislerové...
Ren30
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.1.2021
Propad
První dva díly byla dobrá   volba za výborného   obsazení a uměleckého   výrazu Anny Kameníkové i   Jana Hájka. Nicméně 3.dil   zcela propadl   "díky" naprosto   nevhodné volbě A.   Geislerové, která svou   tvrdostí a chladem je   vyborná spíše pro   moderní novodobost. A tak   nadějný rozjezd skončil   2.dílem a dále se divák   již dívá ze   setrvačnosti... Škoda.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih62314minih62314Vražda v zastoupení (1987) [TV inscenace] 
Vražda v zastoupení n
minih9809minih9809Junior Bonner (1972) 
Junior Bonner n
minih10566minih10566Kopretiny pro zámeckou paní (1981) 
Kopretiny pro zámeckou paní n
minih5950minih5950Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) 
Dědictví aneb Kurvahošigutntág n
minih24952minih24952L.A. - Přísně tajné (1997) 
L.A. Confidential n
minih32946minih32946Vlak dětství a naděje (1985) [TV minisérie] 
Vlak dětství a naděje n
minih27563minih27563Musíme si pomáhat (2000) 
n
minih48009minih48009Leningrad (2009) 
Leningrad n
minih5512minih5512Černí baroni (1992) 
Černí baroni n
minih9605minih9605Jeřábi táhnou (1957) 
Leťat žuravli n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Obrazy ze života Boženy Němcové (2011) [TV film]

 Obrazy ze života Boženy Němcové (2011) [TV film]
Obrazy ze života Boženy Němcové n
 
Žánr: dokument - hraný
Země: Česká republika
Režie: Ljuba Václavová, Martina Komárková

(neoficiální pokračování)

Veronika (1985)

 Veronika (1985)
Veronika n
 
Žánr: historický
Země: Československo
Režie: Otakar Vávra

(neoficiální pokračování)

Ako listy jedného stromu (1979) [TV film]

 Ako listy jedného stromu (1979) [TV film]
Ako listy jedného stromu n
 
Žánr: životopisný / drama
Země: Československo
Režie: Vladimír Kavčiak

(neoficiální pokračování)

Vlčí halíř (1975) [TV inscenace]

 Vlčí halíř (1975) [TV inscenace]
Vlčí halíř n
 
Žánr: drama / historický
Země: Československo
Režie: Jaroslav Novotný

(neoficiální pokračování)

Božena Němcová (1961) [TV inscenace]

 Božena Němcová (1961) [TV inscenace]
Božena Němcová n
 
Žánr: životopisný / drama
Země: Československo
Režie: Eva Marie Bergerová

(neoficiální pokračování)

Reklama