Zari
ohodnotit

Anglické jahody

Další název:
English strawberries
Rok:
2008
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
13.11.2008
„Příliš horký srpen 1968“

Komentáře k filmu Anglické jahody

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
klasifikátor
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 4.4.2021
Film zasazený do závažného   a svým způsobem zlomového   období v naší historii ale   to bohužel nestačí. Pro mne   to bylo především bezmála   dvě hodiny nudy.   Problematické obsazení,   katastrofální výprava a ve   střižně taky zrovna neměli   svůj den. Stejně jako v   případě svého filmu   "Muka obraznosti" mi   pan režisér Vladimír Drha   připravil dost velké   zklamání.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 19.3.2017
Jako tradičně okamžitě   body dolů za absenci   titulků. Tentokrát u   ruštiny. Sice se dají   sehnat, ale proč si mám já   shánět titulky sám? Je to   přece český film. No,   stejně není nic moc.   Většina se odehrává v   interiérech s trošku   cáklými dialogy. Hlavně ty   Tániny vysloveně   „řežou“ jak malé   trenýrky. Oba hlavní   hrdinové mi byli protivní od   začátku, takže mi byli v   podstatě fuk. Není to   špatný film, ale není taky   dobrý, a podruhé snad jen v   nouzi.
Hortensie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.8.2009
Mnoho jsem si neslibovala.   Žádné velké překvapení   se tedy nekonalo, ale ani   žádné extrémní   zklamání. Film sám o sobě   nemá špatnou myšlenku, je   jen možná zbytečně místy   rozvleklý. Přiznávám, že   hlavním stimulem k jeho   sledování bylo místo   natáčení - ode mne nedaleko   vzdálená Davle s jejím   magickým   "remagenským"   mostem, u něhož byly   vyrobeny stejné kulisy, jaké   tu tehdy opravdu postavil   americký štáb, když v roce   68 slavný válečný snímek   natáčel. Druhý důvod ke   sledování byla celková   zvědavost, jak si současní   filmaři poradili s pohledem   na kritický rok sklonku 60.   let. Snaha přiblížit jej   spíše očima mladého   člověka, kdy politická   situace se mísí s   mladickými ideály,   připomíná Renčovy Rebely.   Rebelové však jsou   zvládnuti o výraznou třídu   výš. Také výpravná   stránka vytvářející iluzi   dobové módy a účesů mi u   Rebelů přijde   přesvědčivější. Na   druhou stranu oceňuji   propojení českých a   ruských dialogů a snahu   přiblížit co nejvíce   realitu té doby. Snad jen   scénář mohl mít lepší   spád a celkově příběhu   chyběla dynamičnost.
Mlapiska
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 24.8.2009
Čekala jsem mnohem větší   využití potenciálu   okupačního dramatu a děj se   zatím zase začal nehorázně   pitvat v tématu VZTAHY!
Pár dramatických   situací zde bylo   načrtnutých, ale jen   načrtnutých, nedotažených   – potom se totiž děj vždy   sklonil do značně nudného   nimrání ve vztazích mezi   Tomášem a Táňou.   Stálesevracející   žvatlání o ničem a o   cestě do Anglie – co by,   kdyby – únava. Snad ještě   únavněji pak působily   neustálé hádky mezi   Tomášovými rodiči. Od   Preisse to byla křeč a Pavla   Tomicová, ač ji mám docela   ráda, protože se mi líbí   její svéráz, tu byla   poněkud otravná.
Zápletka s mladým   dezertujícím Rusem mě taky   příliš nenadchla. Postavám   vůbec chybělo o něco   silnější charisma, což   bylo nejcitelnější právě   u ústřední dvojice a   celkově film postrádá   pevnější uchopení a   zaobalení tématu,   předvést, jak tíha krutých   let dopadla na lidi, se   nepodařilo bohužel ani   náznakem.
Dobrá a   dojemná byla jen rovina s   absurdně postřeleným   klukem. A to hlavní, co se   doopravdy povedlo, je píseň   Malčik, i když tady to taky   nemuseli tak přehánět.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.3.2017
Možná se zdá příběh   čerstvého maturanta Tomáše   trochu ospalý a nezáživný,   ale námět je dost reálný a   zajímavý. Dávám hodnocení   navíc za hudbu, jejímž   autorem a interpretem je   skvělý Tomáš Klus, která   filmu opravdu sedí.
jirry
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.11.2008
Má velká očekávání byla   založena na nosném tématu a   dle recenzí na jeho   "netradičním"   pojetí. Film mě ale opravdu   vůbec nesedl. Velká   očekávání snad splnili jen   Viktor Preiss, Nina   Divíšková a Pavla   Tomicová, jejichž postavy a   úlohy v ději byly   uvěřitelné, velmi dobře   ztvárněné a místy i   vtipné. Dále jsem už jen   nechápal a divil se...   Zmatený vojáček a jeho   útěk do Německa je ve filmu   nedotažený (mapa z nůžek a   kamínku je k smíchu).   Hlavní hrdina, kterému   Rusové překazili odjezd do   Anglie, jim při prvním   setkání koupí pivo, odpor   lidí proti okupantům   považuje za fotrovskou   hysterii. Smrt bratra hlavní   hrdinky a jeho příběh   nedostaly prostor. Bohužel na   úkor trapného tlachání na   rande v lesích, ale hlavně   že si "emigrant"   nakonec vrznul.... Omlouvám   se za možná příliš   kritický tón, ale ty dvě   hodiny strávené v kině mě   opravdu otrávily zbytek dne.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2010
Po prvním shlédnutí jsem   byl hodně na rozpacích a   rozpaky přetrvávají. S   materiálem, který je   použitý by se dal natočit   film s dvojnásobnou   metráží. Některé věci   nejsou dotažené, ale   postupem času si myslím, že   tudy vede cesta české   kinematografie.   Představitelka hlavní   postavy je divadelní herečka   a přestala přehrávat až   když začla mluvit rusky. Nic   to nemění na tom, že film   je velmi dobrý. Nutno vidět.
Jarda.ftr
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.7.2009
Film byl sice avizován jako   trochu jiný pohled, ale ten   pohled zdá se mi poněkud   zamlžený a zralý na   silnější dioptrické   brýle. Tedy přeloženo do   srozumitelna-něco tomu chybí   a není toho málo.
sakro
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 25.4.2011
ani český film není vždy zárukou kvality
Anglické jahody se u mne   řadí k filmům, které   nejenže nesplnily   očekávání na ně kladená,   ale vyloženě zklamaly. A to   v tomto případě hlavně   filmařským zpracováním.   Tolik do očí bijící   umělé kulisy už jsem   neviděl dlouho, a i kdyby byl   film určen jen pro televizní   obrazovku, hodnotil bych jej   jako dost slabý. Vyrukovat s   ním v dnešní době, kdy   lístek do kina není   nejlevnější záležitostí,   na filmová plátna, vyžaduje   určitě poměrně velký kus   odvahy i drzosti.   Každopádně, pokud by se pan   Drha rozhodl v nejbližší   budoucnosti opět něco   veřejně prezentovat, budu   velmi ostražitý.   Osmašedesátý rok a jeho   letní události jsou určitě   vděčným filmařským   tématem a je velmi   záslužnou činností je   připomínat. Pokud jsou však   prezentovány formou tohoto   snímku, pak se není co   divit, že o ně mladá   generace ztrácí veškerý   zájem a celé dobré   předsevzetí se stává   absolutně   kontraproduktivním. I po   herecké stránce je film   velmi slabý, hlavně   zásluhou mladých herců,   kterým bylo absolutně jedno,   jestli představují aktéry   jednoho z   nedramatičtějších dnů   naší novodobé historie,   nebo zda se účastní   pochybné bojové hry třídy   zvláštní školy. Pane Drho,   držte se svých   VéKáVéček, tam nikdo   žádné umění neočekává   a to je Vaše parketa.
ancaz
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.4.2011
Na film jsem se dívala jen a   pouze kvůli zvědavosti, zda   bude můj oblíbený zpěvák   Klus i stejně dobře hrát.   Bohužel nebylo dost prostoru,   abych to zjistila. Jeho   písničky mám ráda, ale   proč tam museli kruci dát   jedinnou, která mi vadí?   Zbytek byl neralistický a   divný ksichty. Tome, Tome do   čeho jsi to vlezl?
Henry123
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.9.2009
Anglické jahody mně zklamaly   po všech stránkách.   Příběh vůbec nebyl   takový, jaký jsem ho   očekával a písnička   "Malčik moj" se   opakovala k zbláznění.   Jediná věc, která se mi   líbila, byly černobílé   scénky, ze skutečných   záběrů. Opravdu nic moc,   ještě, že jsem na to nešel   do kina, ale počkal jsem si   na vysílání v televizi.
aurora45
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.12.2010
Jako pamětník i přímý   účastník dne, který nás   ovlivnil více, než jsme   tehdy myslili, hodnotím   takto: nedotažen silný   námět. I když - s odstupem   doby - asi to tak skutečně   bylo a my jsme tehdy   podléhali silným emocím a   byli jsme ovlivněni tím   komunistickým pokusem a   fandili mu a nakonec si   rozbili ... ústa a ideje.   Film tedy 50%.
JohnCoffey
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.9.2009
Další zcela zbytečný   český film. Tvůrci se   tentokrát rozhodli hrát na   dramatickou notu, ale   výsledné muziky vzniká   opravdu málo (když   nepočítáte titulní   píseň). Hrdinové jsou   nesympatičtí až běda, a   ačkoliv zabírají většinu   prostoru v ději, vlastně se   jim nic významného nestane.   Mnohem lepší je linie s   otcem hlavního hrdiny.   Třetí lini tvoří dobové   záběry, které jsou sice   poutavé, ale v ději působí   jako pěst na oko. K tomu si   připočtěte onu strašnou   písničku, která jako by se   zasekla v refrénu, a máte na   příjemný večer vystaráno.
Pan_Skala
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.11.2012
Asi jsem čekal něco   zajímavého, když se to   odehrává v jednom z velmi   těžkých období naší   země. Bohužel se dá o   tomhle filmu kromě pár   zajímavých hlášek říct   akorát, že to byla děsná   ba přímo příšerná nuda.   Jednou stačilo a nikdy více   znovu.
Bolt
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.12.2009
Páni! Kde to zase splašili?   Já se těšim na dobrej film   a místo toho se mi naskytne   unikátní možnost vidět   absolutní blbost. Příběh   Tomáše a Táni   (viz.:nesympatická holka)   zkříží rus který se chce   na tříkolce projet až do   Německa. Rus mluví   pochopitelně jen Rusky a tak   je polovina filmu s titulkami.   Rus který má horší jméno   než ta holka -Lebeděv- se   vydává za básníka aby   zapůsobyl na Táňu. No a to   je asi tak omyl celého filmu.
remky3
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.6.2009
Jak se zdá, tak i česká   kinematografie zažívá   krizi. O dobrý film   nezavadíš, zato průměru a   podprůměru se točí až   hodně. Film nenadchl ani   dějem, ani hereckými   výkony.
Manuela
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.8.2009
Mě politika nikdy nezajímala   a ten rok 1968 už teprve ne.   Aby si to někdo nevyložil   špatně, že když jsem   mladá, že tomu nevěřím,   ale prostě mě to nebaví.   Navíc ten film byl takovej   křečovitej, nic moc se tam   nedělo. Nejvíc mě tam   prudila ta Táňa, jak pořád   řešila, jak se zbavit toho   dítěte, co čeká. Takový   to bylo hloupý.
fadomo
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.1.2010
Nuda, nevýrazné herecké   výkony...Tento film mě   naprosto ničím nezaujal a   nezachránil to ani V. Preis.   Soundtrack z tohoto filmu bych   pouštěl za trest   odsouzencům na doživotí! Z   toho "malčika" jsem   už měl opravdu depku.
Cochis
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.8.2009
špatný film
Nečekal jsem žádný   zázrak, ale film je po všech   stránkách špatný.   Počínaje době   neodpovídajícími kostýmy a   konče nesmyslným   vykreslováním osob i   vztahů. Např. familierní   rozpravy mezi nadporučíkem a   vojáky Sovětské armády   jsou zcela science-fiction   (měl jsem možnost vidět   skutečné vztahy a ty měly k   idyle hodně daleko). Stejně   tak zachmuřené mlčení   okupovaných občanů je zcela   mimo realitu (pamatuji si   vášnivé debaty na každém   rohu). Prostě film, který   neměl vzniknout, protože   pouze klame a nevypovídá nic   o skutečnosti.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih79094minih79094The Veteran (2011) 
The Veteran n
minih12295minih12295Měsíc nad řekou (1953) 
Měsíc nad řekou n
minih67853minih67853Vem si mou duši (2010) 
My Soul to Take n
minih79759minih79759The Last Winter (2006) 
The Last Winter n
minih16681minih16681Postřižiny (1980) 
Postřižiny n
minih82993minih82993Waking Madison (2010) 
Waking Madison n
minih65027minih65027Zmizení Alice Creedové (2009) 
Dissapearance of Alice Creed n
minih37916minih37916Hodný chlapec (2003) [TV film] 
n
minih8297minih8297Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček? (1995) 
Father of the Bride Part II n
minih13297minih13297Mzda strachu (1953) 
Le Salaire de la peur n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

06:00 - 06:50

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:05 - 06:55

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:25 - 06:45

7 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama