Jeden svět
ohodnotit

Andělin popel

Angela's Ashes

Další název:
Angelin popol (SK)
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
145 minut
Premiéra v ČR:
7.9.2000
„Podle bestselleru Franka McCourta“

Obsah filmu Andělin popel

 
Irsko 1935. Mnoho irských rodin odjíždí do Ameriky za lepšími podmínkami ze země stižené hladomorem. Zbídačená rodina McCourtů učiní pravý opak. Vrací se do rodné země poté, co umírá sedmitýdenní dcerka. Notorický alkoholik Malachy Sr. (Robert Carlyle), jeho žena Angela (Emily Watsonová) a jejich děti: Frank, Malachy Jr. a dvojčata Eugen a Oliver. Vracejí se do země, o které malý Frank slýchal jako o zemi, kde není práce, kde lidé umírají hlady a trpí depresemi.

Angelina katolická rodina přijímá své příbuzné jen velmi chladně. Nikdy se nesmířili s jejím sňatkem s protestantem z Belfastu. Malachy Sr. neustále oscikuje mezi různými...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Andělin popel >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

collen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.12.2016
Andělin popel je film pro otrlé diváky, ale   určitě má svoje kvality, to nepopírám. Komu   nevadí beznaděj, strádání a bída a to   všechno umocněné malými dětmi a katolickou   ideologií, ať se klidně dívá. Jednou jsem to   zvládla, ale příště si přečtu raději   knihu, jak tady doporučuje Izopanda.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.11.2016
Jaké asi může být dětství a dospívání   uprostřed ponurého marasmu hospodářské krize,   setrvalého deště a bigotních náboženských   předsudků? Rodinné drama režiséra A. Parkera   se vyznačuje syrovým stylem a značnou dávkou   naturalismu, jakož i určitým nadhledem a z   něho vyplývající jiskřičkou naděje.   Nesporným kladem jsou tu jak perfektní výkony   dětských herců, tak i výborně zvolená   hudební kulisa.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.3.2011
těžký film...
opravdová bezohlednost dospělých rodičů...   přijít v rámci své doby, chudoby s ní   spojené o tři děti, které skonaly zřejmě na   hlad a souchotě, žít v bídě, žebrat, nemít   práci ani suchou postel a přesto přeze všechno   znovu otěhotnět... díky bohu za to, v čem   žijeme dnes a co dnes všechno máme... jinak   později krásné dospívání skromně v   přírodě, což se dnes našim dětem může jen   zdát... o bídě... o bezmoci ... o zbytečné   zbožné víře ... o krutém dospívání ... o   těžkém boji...
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.12.2009
Obecná škola na irský způsob? Potom ale o   poznání chmurnější. Dětství, jaké   zažíval hlavní hrdina, mu asi nikdo závidět   nebude a přitom takových rodin musely být   tisíce. Románovou předlohu neznám, takže   nemůžu posoudit nakolik byly postavy oproti ní   plošší, mě se vykreslení jejich charakterů   zdálo (pro potřebu filmu) dostačující.   Vypíchnul bych otce v podání Roberta Carlyla,   Emily Watson byla taky výborná i když svojí   kreaci z Prolomit vlny už asi nikdy nepřekoná.   Líbilo se mi, že při vší té bídě   (prostředí zablácených, smradlavých uliček a   kutlochů bylo podáno hodně sugestivně) a   hořkosti nevyznívá film depresivně. Parker   umí i když zrovna netočí přelomová díla.
Steawi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.7.2009
Co na filmu oceňuji nebo mám nejradši je,když   se vzpomíná a vrací se do scén,které už   dávno filmem proběhly.Proto mě mile překvapila   scéna,kdy nejstarší Frank vidí nad   vycházejícím měsícem sám sebe v etapách   svého života.Neříkám,že mě ten konec trochu   nezklamal,protože pro drama je to poměrně   dobré zakončení,tedy alespoň pro Franka.Ale to   je asi jediné,co to trošku pokazilo,protože   irská chudoba a vůbec ta situace je celkem   napínavá a i když děj se zdá   nekonečný,nechá se na to velmi dobře koukat.
Izopanda
Hodnocení:
Přidáno: 7.1.2006
Chudák McCourt
Film je podle mého názoru typickým   hollywoodským počinem a s poselstvím knihy   nemá mnoho společného. Kniha totiž   reprezentuje autobiografický popis toho, jak   McCourt prožíval své dětství a dospívání   ve Státech a posléze na západě Irska ve 30. a   40. letech v době hospodářské krize a   začínající 2. světové války. Je to   upřímné vyznání, vlastní minulost a skutky   viděné vlastníma očima. To úplně stačí k   vytvoření velkého díla, kde se mísí humor s   hořkostí života. O to nuzné prostředí okolo   vlastně ani tak nejde.

Představit McCourtův   bezmála 400 stránkový román divákům by pro   Alana Parkera zřejmě znamenalo natočit místo   bombastického velkofilmu několikadílný   seriál, něco na způsob TV přepisu Jiráskova   F.L. Věka. Třeba se něčeho takového od   někoho jiného v budoucnu ještě dočkáme.  

Otce Franka hraje Robert Carlyle. Nutno   podotknout že tohoto herce nemusím po tom, co se   snažil "věrně vykreslit" postavu   Hitlera v TV seriálu Rise of Evil stylem   "Já jsem Hitler s knírkem a nenávidím   židy", zatímco ve strhujícím Pádu   říše, distribuovaném ve stejnou dobu v kinech,   byl naopak Hitler zachycen mimořádně   věrohodně.

Malachy McCourt za Severního   Irska a Hitler z Rakouska mají přitom cosi   společného. Jsou to nespokojení a frustrovaní   outsideři společnosti na podpoře, terče   posměchu a pohrdání okolí. Když se však   podíváte do obličeje Roberta Carlyleho, vidíte   zdravou osobnost, charakterního, pohledného,   ambiciózního, uhlazeného a milého   Hollywoodského herce. Že je to prolhaný   alkoholik zanedbávající rodinu (který navíc v   knižní předloze kdesi ztratil zubní protézu),   mu neuvěříte.

Matka angela je na tom o něco   lépe, i když o tom, co je to vlastně za   člověka, se z jejího chování a dialogů také   mnoho nedozvíte. V románu se jedná o typickou   matku z konfliktní rodiny, ukájející se ve   své neschopnosti nějak situaci řešit naivními   představami, že se manžel změní a přestane   zanedbávat děti. Ve filmu vám to ovšem musí   objasnit vypravěč.

Hlavní postava neurazí,   protože většinu času jenom zachmuřile   pozoruje ostatní a myslí si své.

Co se   povedlo, to jsou některé vedlejší postavy,   např. učitelé ve škole nebo uncle Pat.   Bohužel nemají v metráži celovečerního filmu   moc prostoru, a tak se nedozvíte, že uncle Pat   je trochu retardovaný, protože ho, jak bylo   Frankovi vysvětlováno, ho v mládí pustili na   hlavu.

Kulisy jsou působivé, jen snad trochu   kýčovité a přehnané. V Limericku rozhodně   neprší tolik jako při biblické potopě.  

Přečtěte si knížku a film si snad raději   půjčte jiný.
Leroy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2005
Velice dobry film s velice dobrym Robertem   Carlylem

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih67192minih67192Tři kamarádi (1938) 
Three Comrades n
minih147073minih147073Polda (2016) [TV seriál] 
Polda n
minih44529minih44529Želvy Ninja (1987) [TV seriál] 
Teenage Mutant Ninja Turtles n
minih36856minih36856Tři do páru (2004) 
A Home at the End of the World n
minih84143minih84143Mortal Instruments: Město z kostí (2013) [2k digital] 
The Mortal Instruments: City of Bones n
minih23603minih23603Zapomenuté světlo (1996) 
Zapomenuté světlo n
minih11509minih11509Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970) 
Lišáci, Myšáci a Šibeničák n
minih20168minih20168Šest medvědů s Cibulkou (1972) 
Šest medvědů s Cibulkou n
minih148460minih148460Rozpolcený (2017) 
Split n
minih159034minih159034Dokonalý polibek (2018) 
The Perfect Kiss n


Hodnocení:n12345678910
Andělin popel (2000)Andělin popel (2000)Andělin popel (2000)Andělin popel (2000)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177911

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10