Zari
ohodnotit

Ptáci

The Birds

Žánr:
Rok:
1963
Délka:
120 minut
„Dlouho trpěla příroda lidské excesy, příliš dlouho. A nyní se rozhodla člověku všechno vrátit. Heroldy její pomsty se stali Alfred Hitchcock a ptáci.“

Komentáře k filmu Ptáci

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.6.2020
O tomto filmu bylo už   napsáno prakticky vše. Tak   tedy jen stručně můj dojem.   Nádherný působivý film,   který je jedním z vrcholů   práce krále filmového   hororu Alfreda Hitchcocka. I   bez potoků krve a   vyhřezlých vnitřností je   to napínavé a   přesvědčivé. Tak má podle   mě vypadat dobrý filmový   horor, který není o efektech   ale o atmosféře a o   prožitku.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.3.2010
Někdy koukám jako blázen,   co ostatní respondenti   píšou. Ať si jinak píše   každý, co chce. Pochopím,   že se chce svými názory   odlišit, chce být   zajímavý. Zvláště u   tohoto filmu nechápu, že   někdo není schopen pochytit,   že od natočení filmu   uběhlo téměř padesát let.   A stále se ptá: Čeho jsem   se měla bát? Co to je za   horor?. Jéžiš a Marjá,   trocha sebereflexe. Vím, že   třeba už uplynulo třikrát   tolik let, co film vznikl a   věku té osoby, která píše   svůj názor. Ale i tak je to   dobře. Stačí si pustit   televizi a vidíte, co se   děje. Není se pak čemu   divit, že jsou lidé tak   zblbí ze všech těch   oranžových slibů.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.3.2010
pozor na torpéda
Když jsem byl poprve na filmu   Ptáci asi v 1970 roce, šel   jsem domů z kina a bál jsem   se každého stromu. Dnes mám   film na DVD, už na filmu se   nebojím a více se věnuji   umění režiséra A.H.,jak se   mu to povedlo ale někdy,   když jdu po ulici,a vidím,   že nějaký torpédo letí   proti mě, tak uhybám hlavou.
veverka-zrzka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.7.2008
Každý to vidí jinak
Někdo se u tohoto filmu   bojí, někdo se u něj   směje. Já to vidím na   zlatý střed. Občas jsem se   vyloženě bála (když tam   byla taková ta vážná hudba   nebo trapné ticho a čekala   jsem, co přijde) a občas se   taky smála. Tenhle film mi od   Alfreda přišel zbytečně   průměrný.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2004
Klasický horror
Je to jeden z nejlepších   filmů, který Hitchcock   natočil. Klasický horror s   nenapodobitelnou atmosférou a   výbornou koloritostí.   Zvukaři si museli zařádit.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.5.2010
Tak k tomuhle filmu není   potřeba moc co psát, film   mluví sám za sebe, je to   prostě hororvá klasika od   Alfreda Hitchcocka a i   přesto, že film je hodně   starý a pro některé lidi v   dnešní době není nic moc,   já tenhle názor nesdílím.   Je to jen a jen klasika,   která nemá obdoby
Hugin
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 13.10.2008
Alfred Hitchcock jako mistr   hororu, možná, kdyby ovšem   nenatáčel takový   ptákoviny. Tímto filmem   může směle soupeřit s   takovými „skvosty“ jako   jsou různí pythoni,   anakondy, varani, piraně,   arachnofobie………. a se   spoustou dalších těch   nejbéčkovatějších   béčkových béček..
Třeba ta scéna, jak z   komína vylítne hejno   malinkých roztomilých   čížků a vrhnou se na   člověka jako hladová tlupa   rozzuřených vlků, škoda   mluvit. Předpokládám, že v   době natáčení zmizely ze   školních zoologických   kabinetů širokého okolí   všechny učební pomůcky.   Vycpaní ptáci, použití pro   detailní záběry, vypadali   přesně tak, vypelichaní a   oškubaní, jak si je pamatuji   ze svých školních let.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.3.2010
Připojuju se k jarda53   :-).Když jsem to viděl   poprvé,tak jsem měl taky   docela strach jít hlavně   večer ven.Ten film stojí za   to.Pěkně to ten pan   Hitchcock natočil,to se musí   nechat.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.12.2013
Maistr štych Alréda Hitchcocka
Film který má výbornou   temnou tušící atmosféru   zvyšujícího se napětí,   které by se dalo krájet. Co   se to děje na obloze? Proč   se ti ptáci tak divně   chovají? Proč jsou najednou   tak jiní? Film klasika všech   klasik, horor z nej hororů   kdy natočených.

Co si lze víc   strašidelnějšího   představit, než to, že se   ptáci vzbouří proti   lidstvu. Proč by se bouřili?   Proč lidi střílí ptáky,   proč ničí a devastují   přírodu? Co kdyby se matka   matek, planeta Země rozhodla   povolat na pomoc své   "zoro mstitele"   "nebeské jezdce" -   ptáky? Aby si to s náma   vyřídili.

Že ptáci nejsou   chytří? Někteří jsou   velice chytří, viděl jsem   havrany jak se klouzají po   dětské skluzavce - ráno   když byli děti v budově   školky, tak se na dvoře, kde   v tu chvíli nikdo nebyl -   tak tam pro svoji radost   svištěli dolů a   několikrát za sebou se na   skluzavku vraceli. A   někteří dravci zas   používají kameny, aby   rozbili skořábku vajíčka   (od kořisti) a dostali se k   jeho obsahu. Taky jsem viděl   sovu, která chytila kočku a   pak s ní několikrát letěla   do výšky a pak ji pustila   dolů na zem, aby jí zabila.   A teď si představte, že   tyhle inteligentní vzdušné   stíhačky zaútočí na   lidstvo. Ostatně, viděl jsem   již jeden "útok".   Vrána letěla a nesla ořech   a z výšky ho pustila dolů,   možná jí jen vypadl, nebo   ho pustila úmyslně, žel   jedna paní dostla zásah   přímo do hlavy a bolelo ji   to asi dost. Že by se práci   již na nás   "zastřelovali"?   Připravovali se na válku?   Kdo ví? Ale nad poli se to   letos v zimě nějak černí a   vrány se již pomalu   shlukují a šikují,   chystají se... - a tak dnes   nechoďtě raděj samotní ven   do polí, lepší je být   někde poblíž budovy, neboť   ptáci se na nás již   chystají!
Petra.Barbie
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 20.5.2008
Zajímalo by mě, jak se může nazývat hororem film..
...u něhož se vůbec   nebojíte a přijde vám   spíš trapně směšný? Od   tohoto díla jsem si kdysi   hodně slibovala. Hitchcocka   jsem považovala málem za   boha v tvorbě filmového   hororu a psychologických   projektů. Film Ptáci je   považován za vrchol jeho   tvorby. O. K., řekla jsem si,   to musím vidět...věřila   jsem, že se opravdu budu bát   a když ne to, alespoň po   psychologické stránce budu   mít nad čím přemýšlet,   jak mne drama dostane. A   dostalo. Přemýšlet jsem   měla opravdu nad čím,   jenže nad poněkud jiným   tématem, než jsem původně   měla v úmyslu. Řešila jsem   odpověď na otázku, jak se   může považovat za horor   film, který sice zdobí   krásná Tippi Hedren (matka   Melánie Griffith), ale tím   to hasne. Proplouvá   příběhem v krásném   účesu a elegantních   kostýmcích alá Jackie   Kennedyová. Milovnice retro   módy si mohou přijít na   své, ale tohle není o   oblékání, nýbrž o   napětí. To jaksi chybí.   Hlavní hrdinka sem tam s   někým hovoří, mění   oblečení a pak zakotví v   domě jako vychovatelka. A   pořád se nic moc neděje. V   závěru filmu přilétnou   umělí ptáci, zaplaví celé   město, klovají jak   velikkonoční řehtačky a   hrdinka s rodinou   odjíždí...konec. A já se   ptám - čeho jsem se měla   bát? Co mne mělo srazit na   kolena a vyvolávat ve mně   emoce dramatu? Nevím, na tuto   otázku asi není odpověď...
261972
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.11.2011
KLASIKA VŠECH KLASIK OD MISTRA HORRORŮ
Film, který jsem viděla jako   malá a už tenkrát mě dost   zaujal a to hlavně svým   zajímavým příběhem, ale   také herci v hlavních   rolích. Klasika, která   nechybí v mé sbírce   horrorů
enejčel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.5.2015
Legendární film od   legendárního režiséra a   zakladatele hororu Alfreda   Hitchcocka. Chtěl jsem okusit   jeho medicínu a shlédnout   tento kulturní horor.   bohužel, já ho za   legendární či kulturní   považovat nemohu.   Samozřejmě, že beru v   úvahu dobu vzniku, čili za   filmové triky logicky   nestrhávám body. Na tu dobu   je to z hlediska trikové   stránky dobře udělaný,   bohužel to samé se nedá   říct o celém filmu.   Příběh je hrozně   jednoduchý a hodně   protažený. Začátek až   nudně zdlouhavý. Postavy   jsou necharizmatické,   nezajímavé. Dlouho čekáte,   až se ve filmu objeví   jmenovci. První útok ptáka   spatříte až po několika   desítek minutách. Celý   snímek je vlastně jenom o   kecání a nic nedělání.   Kromě útoků ptáků, které   ve filmu jsou minimálně se v   celém příběhu vůbec nic   neděje. Škoda, myslel jsem,   že mě Hitchcock upoutá do   křesla, ale nestalo se.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.8.2008
Hororová klasika od mistra   žánru a zároveň jeden z   nejslabších filmů, které   jsem od Hitchcocka viděl.   Prvních cca 50 min. se vůbe   nic neděje a režisér se   vůbec nesoustředí na   budování atmosféry ale   zaměřuje se na   "jiskření" mezi   hlavními hrdiny. Ze začátku   se tudíž jedná spíše o   romantický film než o horor.   Po první půlce se už   konečně objeví ti na které   celou dobu čekáme a na   které odkazuj název filmu.   Ale ani v tu chvíli se nedá   říct, že by se film rozjel.   Najdou se sice nějaké   napínavé scény ale   rozhodně se nejedná o něco   nezapomenutelného a většina   scén s útočícími   opeřenci už v dnešní době   vypadá nechtěně komicky. Na   to, že se jedná o jeden z   nejznámějších   Hitchcockových filmů musím   zde napsat, že je to velké   zklamání.
Robinson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.7.2011
Pěkný film, ale nebudu ho   považovat za genialitu jen   proto, že to natočil   Hitchcock. Je to hrozně   pomalé, zdlouhavé a bez   hudby, svou atmosféru to ale   rozhodně má a nenudí. Co   mě velmi překvapilo jsou   scény s útoky ptáků -   čekal jsem, že se budou po   lidech házet vycpaný pytle s   peřím, jenže ono to vypadá   dost dobře i po tolika   letech! Za tohle smekám, a   zvlášť závěrečný   kompozice jsou opravdu   nádherný. Jako horor mi to   moc nepřijde, spíš takový   zvláštní drama, ale   každopádně dobrý film.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Hitchcock.... toto je   hororová klasika. Vlastně   příběh nic moc, ale   filmové scény nenechávají   na pochybách, že se člověk   strachy otřese. Začíná to   už první scénou, u obchodu   se zvířaty, kdy se přežene   hejno. Samozřejmě nechybí   ani love-story, ale scény kdy   ptáci útočí na děti a   tyranizují celé   okolí,myslím, že nikomu   nejsou jedno. Každý se   určitě zamyslel, jestli to   může být skutečnost!
Barney94
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.1.2017
Opeřenci v akci
Tento film je snad první   horor, který jsem jako dítě   viděl. Musím říct, že   jsem se u něj ani tenkrát   nebál. Dnes už ale dokážu   ocenit tohle mistrovské   dílo. Je zde krásně vidět   Hitchcockův styl, tedy   stupňující napětí. Ptáky   už nepřekoná žádný   později natočený snímek se   stejnou tématikou. A že jich   je!
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.11.2012
Ptáci Jarabáci
Frrrr... Píp-Píp ...   frrrr... Píp-Píp ...frrrr   frrrr... Píp-Píp ...   Píp-Píp-PípPípPípPípPíp   ZOB ! ZOB ! ZOB !
Stejně jako po Čelistech   už nevlezu ani po kolena do   vody bez harpuny, i Ptáci   byli tak šíleně sugestivní   film, že jsem se dlouho po   shlédnutí při každém   opuštění budovy bedlivě   díval kolem sebe. Na ploty,   na střechy, do korun stromů   a hlavně nad sebe, na nebe,   jestli se náhodou nějaký   ty svině opeřený   nezačínají houfovat...
Ale na rozdíl od   Čelistí mi Ptáčci   nevydrželi na celý život,   to bych si totiž dávno musel   hlavu ukroutit. Po čase jsem   přesvědčil sám sebe, že   to byl JENOM FILM ! Mistr   Hitchcocks a matka příroda   prominou...zrovna téhle její   konkrétní pomsty za   plundrování už se dnes   nebojím. Ale nějaká ta   fóbie z opeřenců ve mě asi   přeci jen zapustila kořeny.   Můžete se zeptat mojí   švagrové, jak jsem u ní na   návštěvě vyváděl, když   jim v obýváku ulítla   andulka z klece ! :-)
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2010
Co k tomu dodat. Je to   klasika. Konec je brutalne   dobrej. S tema tisicema ptaku   si fakt museli vyhrat. Cloveka   ten film az doslova nutil   nenavidet ptaky. A nejvic jsem   nemohl z tech kocicich   rozsamplovacich zvuku racku.
Charlie35
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2009
Poradím ti Hugine, přečti   si literární předlohu od   světoznámé spisovatelky   Daphne Du Maurier (povídka   Ptáci vyšla jako součást   horrorové antologie Tichá   hrůza) a pochopíš, očem   film Ptáci vlastně je. To   není pouze laciný horror, to   je symbolické podobenství   jedné z variant případné   Apokalypsy, které na nás   může nachystat Matka   Příroda, když si jí   nebudeme pokorně vážit.   Film Ptáci patří bezpochyby   do Zlatého fondu   kinematografie.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Docela dobre. Zacatek je nuda,   ale nenechte se odradit. Druha   polovina filmu je dokonala. Az   na ten konec. Ten me nastval.   Clovek se ani nedovi, proc to   vsechno...
nick4
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.4.2008
skvělý film,který ze   začátku vypadá jako   milostná romance,ale   atmosféra postupně houstne a   z romance je horor.Kvalitní   předloha,vynikající   scénář,horor a vlastně i   katastrofický film.10 je   jednoznačná volba.
marci22
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 26.4.2010
Jedna z klasik které mě   nezaujaly.Zdlouhavý děj kde   se jenom kecá a kecá,druhá   polovina filmu se alespon   trochu zlepší,ale jinak teda   nuda....!
huron
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.5.2006
Zlatý fond světové   kinematografie. Skvělý   scénář je vystavěn na   klasickém horovém schématu,   kdy je pomalu rozjetý   příběh okořeněn náznaky   dramatu, aby vyvrcholil   strhujícím závěrem.   Skvělá kamera,   nepřítomnost hudby umocňuje   napětí. Na druhou stranu   musím vytknout naprosto   nelogické reakce   zúčastněných hlavně   během útoků ptáků a   značně teatrální   výrazové prostředky (jinak   krásné a skvělé) Tippi   Hedren, který jsou přehnané   i v kontextu k soudobé   kinematografii. Z dněšního   pohledu působí některé   "triky" trochu   směšně, to je ale   pochopitelné a v hodnocení   to neberu v potaz.
Steve997
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.4.2010
Souhlasím s většinou   komentářů tady, hororová   klasika a perfektně odvedená   práce pana Hitchcocka. Po   shlédnutí filmu mám i dnes   občas respekt, když vidím   že mi něco letí nad hlavou   :-) Zajmavé je, že i po   těch letech film neztrácí   kouzlo, naopak má   nezapomenutelnou atmosféru,   která se těžko   překonává.
SNCIS
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.12.2017
Horor? tak mne to jako Horor   nepřišlo. Děj se vlekl,   efekty nestály za nic. 1   hvězda za Tippi Hedren.
Stalhein
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.9.2017
Na ptáky jsme krátký
V 80. letech jsem na to   vystála 2,5 hodinovou frontu   v Ponrepu. Očekávala jsem,   jak budu napnutá a jak se   budu bát, něco jako u   Čelistí. A ono nic.   Zajímavé pokoukání, ale   nakonec mě nejvíc upoutala   dokonale upravená krasavice   Tippi Hedrenová - dodnes si   vybavuji, jak vytáčela   telefonní číslo pomocí   tužky, aby si nepoškodila   perfektní nehty. A když   trpěla při útoku ptactva,   taky tak nějak   distunguovaně. Jo a   doporučuji přečíst si   knižní předlohu od Daphne   du Maurierové. Pro srovnáni.
Soused89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.8.2008
Je opravdu zajímavé, jak se   u některých filmů postupem   času mění žánrové   zařazení. V roce 1963 lidé   v kinech z Ptáků možná   opravdu kadili strachy, dnes   je to spíše drama s   komediálními prvky.   Zajímavý mi dnes na tomto   filmu přijde spíše vztah   mezi právníkem, jeho dvěma   milenkami a nepřející   matkou, za jejiž nedůvěrou   se skrývá obava ze ztráty   svého syna a následné   samoty, stejně tak se mi   líbí i vylíčení buranské   putyky plné primitivů v   čele s bigotní pověrčivou   matkou. Naopak nějaké   hororové napětí jsem ve   filmu zaznamenal jen dvakrát,   poprvé při shromažďování   vran před školou, podruhé   když hlavní hrdinka   odchází naprosto nelogicky a   nesmyslně sama na půdu.   Filmu též nesvědčí   nadužívání zadní   projekce- to na té   narozeninové party je ksakru   co, která je dnes snadno   prohlédnutelná a kazí   divákovi splynutí s náladou   onoho amerického vidlákova.   Závěrečnou výtku pak mám   k naprosto nelogicky   useknutému konci filmu, kdy   se o tom co se stalo   nedozvíme vůbec nic. Mám   rád hororové filmy s   otevřeným koncem, ale musí   v nich být alespoň   naznačeno co se děje, viz   třeba the Thing.
Devilian
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2008
Když jsem to viděla poprvé,   nijak zvlášť mě to   nenadchlo. Ale s postupem   času jsem na tenhle film   změnila názor. Pěkná   hororové děsivá podívaná   plná agresivních....ptáků!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih152585minih152585Jasper Jones (2017) 
Jasper Jones n
minih159648minih159648Bohatství chudých (2016) 
Poveri ma ricchi n
minih13281minih13281Mys hrůzy (1991) 
Cape Fear n
minih67871minih67871Fort Yuma (1955) 
Fort Yuma n
minih66491minih66491Candido erotico (1977) 
Candido erotico n
minih56509minih56509Rudý primátor (1978) [TV inscenace] 
Rudý primátor n
minih27789minih27789Tři králové (1999) 
Three Kings n
minih54868minih54868Motovidla (1987) [TV inscenace] 
Motovidla n
minih154066minih154066Silnější (2017) 
Stronger n
minih162392minih162392Zamčený pokoj (2018) 
Elizabeth Harvest n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Ptáci II (1993)

 Ptáci II (1993)
Ptáci II n
The Birds II: Land's End
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Rick Rosenthal

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

06:00 - 06:50

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:05 - 06:55

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:25 - 06:45

4 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama