Zari
ohodnotit

Proč?

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1987
„Kde se to v těch lidech bere?“

Komentáře k filmu Proč?

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.2.2022
Zdařilý pokus o zachycení   tvrdého jádra fotbalových   fanoušků. Na svoji filmu   velmi odvážný, otevřený a   brutální Rekonstrukce   skutečného výletu   fanoušků za fotbalem, která   dopadla málem tragicky.
T2
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 23.7.2018
Tak po tomto filme som futbal   začal neznášať ešte viac,   asi najagresívnejší šport   čo sa týka vyčíňania   fanúšikov. Jednoducho   nemôžem byť nič iné než   zhnusený z tohto filmu,   jednak vďaka nosnej téme   inšpirovanej skutočnými   udalosťami a taktiež beztak   celková úroveň filmu nič   moc dohromady, miestami taký   mišmaš až to bolí. /0%/
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.10.2014
Proč?
Vynikající české drama   natočené na motivy   skutečné události. Filmu se   rozhodně nedá upřít snaha   o autentičnost, jelikož   atmosféra mnohých scén,   jako je třeba sex ve vlaku   či pokus vyhodit průvodčí   z okna, je díky surovosti a   bezporstřednosti vskutku   působivá. Taktéž forma,   kdy se prolíná současnost   odehrávající se během   soudního procesu a   retrospektiva v podobě   celého incidentu přímo ve   vlaku, mě jako diváka   zaujala. A konec konců je   třeba konstatovat, že film   je (bohužel) stále   aktuální.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.10.2014
Ten film zestárl míň, než   jsem čekal. Apokalyptická   atmosféra ve vlaku je docela   dobře zprostředkovaná a   pořád mám - jako kdysi -   dost nepříjemný pocit při   představě, že bych se   uprostřed toho šílenství   někdy ocitl. To Smyczkovi s   Johnem chválím, stejně jako   zdrženlivost a   nejednoznačnost při   vynášení morálních   soudů. Horší je to s   hereckým obsazením. Výkvět   tehdejších hereckých   talentů (Langmajer, Dejdar,   Potměšil) prostě nedokázal   být dostatečně syrový a   surový. Výjimkou je Daniel   Landa, který asi jako jediný   skutečně věděl, o čem   hraje. Přesvědčivá, aspoň   v těch mimovlakových   pasážích, je i Pavlína   Mourková. Možná by   tenkrát nebylo od věci   zapojit i J.A. Duchoslava,   tehdejšího experta na role   pořádných sígrů.   Pavlíčkova hudba je zvukově   podmíněná dobou, ale   originální a citlivě   zakomponovaná.
Rocky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.4.2014
Z pohledu fotbalového fanouška...
Realita je často úplně   jiná, než jak nám ji   servírují média. Film je   natočený velmi působivě, o   tom nic, ale patřím k   aktivním fanouškům Sparty.   Jezdím na domácí zápasy a   mám za sebou i několik   výjezdů ven, zažil jsem i   cestu vlakem. Zdůrazňuji,   že nejsem žádný chuligán,   ale naprosto normální   fanoušek, který má rád   fotbal a mám rád Spartu. My   kteří jsme zasvěcení a   víme jaká ta pravda je,   bereme tento film hlavně jako   komedii. Film je strašně   přitažený za vlasy,   pamětníci inkriminovaného   výjezdu vám též potvrdí,   že realita zdaleka tak   hrozná nebyla. Hlášky z   filmu, mezi fanoušky   zlidověly, stejně jako mezi   obyvatelstvem hlášky z   filmů Obecná škola,   Dědictví, Vesničko má   středisková a dalších   filmů.
Že jsou mezi   fanoušky inteligentně velmi   slabší jedinci nepopírám,   jsou. Ale nesnáším házení   do jednoho pytle. Z tisícovky   lidí udělá průser drtivá   menšina, většinou to   číslo nepřekročí víc jak   padesát lidí. Ale už nikdo,   třeba neví, že jsou k tomu   vyprovokováni naprosto   neschopnou securitkou, nebo   policií, mezi kterými je   také dost slaboduchých   jedinců a spousta z těch   těžkooděnců si chtějí   rádi bezdůvodně bouchnout.   A fanoušci z řad těch   agresivnějších si to   nenechají líbit a strhne se   mela. Potom v televizi Nova   vidíte, to co vidíte, ale   reportáž je VŽDY   tendenčně sestříhaná, aby   z toho fanoušek vyšel jako   ten špatný. A národ tupě   věří všemu, co mu média   servírují pod nos.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.4.2014
Fotbalové vandalství bylo,   je a bude za socialismu i za   kapitalismu. Že by tehdejší   chuligáni byli tvrdší nebo   jsou u policie v současnosti   jiná měřítka? Nebo nemáme   vhodný scénář či   režiséra. Divím se, že za   tehdejší situace film   prošel cenzurou - chudáci   sparťané, ale i jiné kluby   (Slavie nebo Baník).
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.3.2013
V davu je síla a je jedno   jestli jde o fandy Sparty nebo   jinou skupinu. A to přesně   ukazuje tento film.
V   každém případě na   tehdejší dobu odvážné   téma, ale normalizace už   polevovala, takže nejen   Proč?, ale i další snímky   prošly tehdejším   schvalováním. Z pohledu   dnešního diváka zajímavé   řadou nyní úspěšných   herců, výborný Landa, ze   kterého šel strach, také   Mourková, Langmajer a   Potměšil.
Docela by   mě zajímalo, kam to   "tehdejší" postavy   dopracovaly, dnes by jim bylo   kolem padesátky....:-)
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2011
Fotbalové násilí a pohled   na fandící mládež v 80.   letech natočeno za   "totáče" doba se   uvolňovala a i KSČ občas   povolila ukázat něco s čím   se běžně nechlubila. Film   má dnes již nesmrtelný   statut a nezapomenutelné   hlášky a herce a člověk se   přichytával, že se dobře   baví, ale film je vlastně   dost vážný a natočený   otevřeně a věrohodně!
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.5.2011
Proč? Otázku z titulku   těžko zodpovědět i po   shlédnutí . Už když jsem   psal postřehy k americkým   Hooligans, zmiňoval jsem   svojí nechuť k fotbalu jako   hře, stejně jako averzi k   jeho „fanouškům“. Pokud   tenhle snímek v něčem   zabodoval dokonale, bylo to v   posílení tohoto mého   názoru. Tím samozřejmě   nechci zdaleka všechny   fanoušky házet do jednoho   pytle. Je jasné, že pitomci   se najdou všude a tady se   prostě objevila skupina   agresivních nalitých   rádobyfandů a takhle to   dopadlo. Při sledování   jejich počínání je možná   na místě říct „takhle   dobře to dopadlo“.   Odpovědi ve filmu nevidím   žádné, pokud tedy není   odpovědí alkohol a „když   oni to dělali všichni, tak   já taky“. Co ale snímku   rozhodně nechybí je velmi   originální forma fiktivního   dokumentu, autenticky   působící (nebo opravdu   autentický?) průzkum mezi   lidem i ignorace chronologie   vyprávění je super.   Vrcholem jsou potom zcela   podle očekávání scény z   onoho osudného vlaku. Hlavně   tady pomáhá snímku   vynikající Brabcova kamera.   A dialogy. Ehm, tedy spíše   sprostá slova:-) Povedený je   též výběr mladých herců.   Myslím, že tuhle společnost   posilněnou alkoholem by   chtěl potkat málokdo z nás.   Jiří Langmajer či Daniel   Landa (asi největší   zabiják z celé bandy) jsou   prostě úžasní (nesnášel   jsem je, což vzhledem k   jejich roli je určitě   pochvala), ale ani Jan   Potměšil nebo spousta   dalších mě neznámých   herců o mnoho nezaostává,   jen někteří nedostali tolik   prostoru, kolik by si možná   zasloužili (zvláště u role   Martina Dejdara mě to   zamrzelo, vzhledem k tomu, jak   se o něm vyjadřovala   filmová Monika). A   potěšila mě taktéž   přítomnost Emy Černé –   zdá se, že tahle žena od   Adelheid příliš   nezestárnula. No   každopádně všechna čest   všem zúčastněným, Smyczek   natočil věc, na kterou   určitě jen tak nezapomenu.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2010
Film, o kterém spousta mých   známých v době jeho vzniku   uvažovala jako o přehnaném   zveličování problému   sportovních   "fandů". Bohužel   jako železničářka jsem s   nimi musela (a stále ještě   musím) hluboce nesouhlasit. A   kdo nevěří, ať se takovou   soupravou sveze - nebo si ji   aspoň po příjezdu do   cílové stanice projde...   Dobře udělaný film se   stále aktuálním tématem.
BinLADIN
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2010
Velmi dobrý film který vznik   na základě skutečnosti až   se divím že prošel   schválením.Dobře obsazen a   skvěle natočen.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2010
Je to smutne, ze se to opravdu   stalo. Ale jednu vec stale   nechapu, asi byli hodne blby   nebo ozraly, ale proc proste   cekali az prijedou na posledni   stanici, proc nevystoupili uz   stanici pred tim a unikli by   tomu. Platili za svou blbost,   dobre jim tak.
Jarda.ftr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.12.2009
A je to tu stále
Komentovat tento film je   komentováním reality, tedy   něčeho velmi   skutečného-bohužel. Jinak   bych opakoval už zde   zmiňované. Snad jeden   rozdíl se současností tu   je. Tenkrát se s aktéry   nikdo nemazlil a dnes? A   netýká se to jen fotbalu.   Karel Smyczek zde poměrně   dost vybočil ze své filmové   škatulky a nutno uznat, že   se mu práce povedla a   rozhodně ji nedělal na   objednávku tehdejšího   režimu.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.8.2009
Velmi zajimavy snimek o   spartanskych fanouscich.
Hlavne taky to,ze je to   cele natocene podle skutecnych   udalosti.
Skvele   herecke obsazeni.
England8
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2009
Moc povedený kousek
Je to vážně zajímavé   pozorovat mladé české herce   v takovýchto rolích. Velmi   kvalitně natočené dílko   Karla Smyczeka.
Sparta33
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.2.2009
Luke
jojo je to tak..oravdu dobré   dílo...jenom je smutné že   se tohle opravdu děje..a   není to jenom ve fotbale...je   to všude lidi se chovají   někdy jako zvěř. jenom mi   je trochu líto že tohle   zrovna udělali Spartani:(   ...ale v té době uměli   alespon s tim neco   delat..kdežto dnes....se s   tím nic nedělá...snad jenom   na Spartě,kde je kamerový   systém a takový ......už na   stadion nepouštějí. Jako v   Anglii tam to vyřešili   dobře. Jo a ještě mají v   Jablonci kamerový systém   myslím...
sarf
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.8.2008
Se Slávií jdi do prdele, dědku!
Na svou dobu neobvykle   otevřený a kritický film o   události, kterou by   tehdejší režim býval   radši moc nefedroval.   Skutečnost, že i přes   prohru 3:1 v Banské Bystrici   Sparta získala v posledním   kole titul proto, že Bohemka   /dnešní 1905/ nedokázala   doma porazit Trnavu a podlehla   0:1, byla zcela mediálně   překryta demolicí několika   vagonů ČSD, což byl projev   vandalizmu, který tehdy   neměl obdoby a který nešlo   utajit. Ve filmu se   prezentovalo neobvyklé   množství začínajících,   později ale slavných   mladých herců - Landa,   Dejdar, Potměšil, Langmajer   ... Zajímavostí je i to, že   v Brazílii, zemi fotbalu   zaslíbené, se film nedočkal   žádného komerčního   úspěchu - brazilští   distributoři jej odmítali   jako příliš   naturalistický.
Thomax
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.7.2008
Hodně povedená rekonstrukce   cesty chuligánů na fotbal,   jejich řádění, soud, atd.   . Je docela zajímavé   poslouchat řeči našich   starších spoluobčanů že   "za našich mladých let   tohle nebylo". A ejhle,   ono se to stávalo i tenkrát.
nick4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2008
film už byl hodnocen více   jak dostatečně,spíše je   dnes zajímavé kolik   různých známých osobností   a osůbek se v tomto filmu   objeví nebo pouze mihne(Igor   Chaun,Jan Svěrák,Daniel   Landa,Martin Dejdar,duo Holý,   Kohout-moderátoři   kinoboxu...).Dnes film i   ukazuje jak vlastně žila   určitá část   mládeže,samozdřejmě ne   právě ta správná a   příkladná.
ajaajena
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.7.2008
Nejhorší na tom celém   příběhu je, že se   skutečně odehrál. Něco na   tom přeci jen bude, že   nejlepší scénáře píše   sám život.
Lasy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2008
dávám body tak jak se mi to   líbilo. film byl velmi   realisticky sehrán. až mi   bylo z některých scén   špatně. poklona autorům.
Medousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.6.2008
Výborně natočený film   podle skutečné události,kdy   fanoušci Sparty udělali z   vlaku téměř kůlničku na   dříví.Tento film jen   potvrzuje fakt,proč nemám   ráda fotbal.
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.5.2008
9 bodů pro film a 100 pro hvezdyna!
Ahoj hvezdyne, Tvůj   příspěvek je skvělý a já   už nemám co dodat, svůj   pohled na tento realisticky   natočený film s mrazivě   autentickými hereckými   výkony mám naprosto stejný.   Ve své době vzbudil velmi   rozporuplné reakce a byl de   facto jedním z   průkopnických filmů   psychologicky vypjaté   tématiky na sklonku   komunistické éry. Právem   zde zaujímá dost významné   místo.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.1.2008
Vytvořit něco je mnohem obtížnější, než destrukce
Nesouhlasím úplně s   tvrzením člena lemurka. Film   je natočen velice realisticky   a dokumentární formou. Je   jakousi sociální kritikou   jedné sociální skupiny   obyvatel. Síla kolektivu,   alkohol a vliv vůdčích   typů mohou často vést až k   nepochopitelnému chování.   Davová šílenství, to není   nic neobvyklého.
Od   událostí, které film   vykresluje už uplynulo mnoho   let a od té doby k něčemu   takovému došlo už   mnohokrát. Vlastně s   chováním fanoušků se   moderní společnosti   potýkají i dnes. Takřka   každou fotbalovou sezónu   dojde k obdobné události.   Bohužel se mnohdy stávají   běžné a mění se v normu.   Už tolik nešokují, tak jako   tehdejší zdemolování   vlaku. Nedomnívám se, že   tvůrci tento film natočili   na objednávku režimu.   Vznikala i další kritická   díla s takřka stejnou   sestavou tvůrců. Např. film   Bony a klid či seriál   Třetí patro. Našla by se   další díla.
Takže   přátelé, fanděte fotbalu a   zůstaňte lidmi.
kali.4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.11.2007
Atmosférické, skvěle   zahrané a hlavně otřesné.   Při některých scénách se   až tají dech, jiné zase   působí téměř   dokumentaristicky. Kam se na   to hrabou dnešní filmy   podobného ražení, od tohoto   dvacet let starého   průkopníka fanouškovského   násilí by se mohly učit.
<i>P.S.: Snímek   dává prostřednictvím   postav místy vzpomenout na   tragické události z roku   1985 z Bruselu, kde se při   střetu fanoušků Liverpoolu   a Juventusu zřítila část   tribuny a zemřelo tak 39   zúčastněných. Podobné   neštěstí se přihodilo   před několika lety v   Turecku, i když v   mírnější podobě. Jak je   vidět, ne všechno se   mění.</i>
lemurek80
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2007
Tak tehle film se mi povedlo   sehnat na DVD.Není až tak   aktuální,popisuje fotbalové   chuligánství v roce 1986,ale   rozhodně stojí za   shlédnutí.
Film   vypráví o událostech které   se staly při návratu fans   Sparty z Banské bystrice,kde   tehdy Sparta hrála o   titul.Fanoušci jsou zde   vykresleni jako   asociálové,ožralové,blázn   i a nemakačenkové...asi na   přání režimu.současní   fotbaloví hools jsou podle   mě trošku jinde,ale v   socialismu to zhruba tak   nějak mohlo být.Ve filmu   jsou dost dobrý hlášky a   asi jsem divnej některé mě   i dost pobavili.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih72017minih72017Hra o trůny (2011) [TV seriál] 
Game of Thrones n
minih86149minih86149Atlas mraků (2012) 
Cloud Atlas n
minih75803minih75803Zabiják Joe (2011) 
Killer Joe n
minih29895minih29895Equilibrium (2002) 
Equilibrium n
minih34323minih34323Taxi 3 (2003) 
Taxi 3 n
minih156860minih156860Winchester: Sídlo démonů (2018) 
Winchester n
minih71633minih71633Vendeta (2011/1) 
Vendeta n
minih36983minih36983Halloween 5 (1989) 
Halloween 5: The Revenge of Michael Myers n
minih112705minih112705Oggy a škodíci (2013) 
Oggy et les cafards n
minih58397minih58397Poldové (2010) 
Cop Out n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama