Duben

Louiguy

Povolání:
Rodné jméno:
Louis Guglielmi
Národnost:
Narození:
3.4. 1916, Barcelona, Španělsko
Úmrtí:
4.4. 1991, Vence, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Jako autor slavné písně La vie en rose se hudební skladatel Louiguy zapsal do světové historie hudby 20. století, kromě toho složil hudbu k bezmála devadesáti filmům. Pocházel z italské rodiny, jeho vlastní jméno bylo Luigi Guglielmi a narodil se v Barceloně. Jeho otec byl kontrabasistou v orchestru slavného italského dirigenta Artura Toscaniniho. V roce 1923 rodina přesídlila do Francie, kde Luigi studoval skladbu na konzervatoři a poté se začal živit jako koncertní pianista. Jako klavírista doprovázel začínající Edith Piaf a začátkem čtyřicátých let pro ni začal skládat písně.

Již zmíněná píseň La vie en rose vznikla v roce 1944, Louiguy o ní však nebyl úplně přesvědčen a požádal Edith Piaf, aby s její interpretací raději počkala. Zpěvačka ji tak poprvé zpívala až v roce 1946 a překvapivě se dostavil obrovský úspěch. Song přinesl Edith Piaf mezinárodní slávu, píseň byla brzy vydána na gramofonových deskách, například v Itálii se dostala na vrchol hitparády, milión singlů se prodalo i ve Spojených státech. La vie en rose dnes patří ke klenotům francouzské hudby 20. století a je stále živá; nejen na dosud vydávaných kompilacích Edith Piaf, ale na repertoáru ji měli či mají zpěváci po celém světě (u nás ji již v roce 1949 zpívala Jiřina Salačová, později například Yvetta Simonová nebo Helena Vondráčková).

Louiguy neskládal jen pro Edith Piaf, jeho písně zpívali i další tehdy populární zpěváci, například André Claveau (z jeho repertoáru pochází další mezinárodně úspěšná píseň Cerisier rose et pommier blanc). Mezitím byl skladatel osloven i filmem a poprvé komponoval filmovou hudbu pro kriminálku SÁM V NOCI (Seul dans la nuit, 1945). Poté spolupracoval s různými režiséry a není nijak překvapivé, že skládal hudby například pro filmy, v nichž hrál hlavní roli zmíněný André Claveau (OSUD SE BAVÍ – Le destin s’amuse, 1946; JEDINÝ DEN S VÁMI – Un jour avec vous, 1952).

I když je Louiguy autorem zhruba 250 písní, na přelomu 40. a 50. let se začal věnovat hlavně komponování filmové hudby. Významnou spolupráci navázal například s režisérem Sachou Guitrym, pro nějž napsal hudbu celkem k šesti filmům (JED – La poison, 1951; ŽIVOT POCTIVÉHO ČLOVĚKA – La vie d’un honnete homme, 1953). Žánrově nebyl Louiguy vyhraněný, psal pro kriminálky i komedie, jeho hudba doprovodila i řadu krátkometrážních snímků. Podílel se také na vzniku hudebního vydavatelství Hortensia, které si vytklo za cíl uvádět na trh filmovou hudbu těsně po premiérách filmů v kinech.

Z řady režisérů, s nimiž Louiguy spolupracoval, vyniká proslulý tvůrce kriminálek a justičních dramat André Cayatte. Jejich prvním společným filmem byla kriminálka ČERNÝ SPIS (Le dossier noir, 1955), následovaly další úspěšné tituly jako OKO ZA OKO (Oeil pour oeil, 1957) nebo DVOJSTRANNÉ ZRCADLO (Le miroir à deux faces, 1958). Ke komponování jej přizvali dále režiséři Pierre Schoendoerffer, Robert Vernay nebo Jean Boyer. V polovině šedesátých let se Louiguy začal stahovat do soukromí, jeho poslední práce pro film je spojena opět s André Cayattem (VERDIKT – Verdict, 1974).

Poslední léta života strávil Louiguy v jižní Francii, zemřel v městečku Vence na Azurovém pobřeží 4. dubna 1991 ve věku 75 let. Zatímco desítky jeho hudebních partitur pro film jsou dnes již zapomenuté, alespoň slavnou La vie en rose si vybudoval nesmrtelný pomník.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Louiguy

Louiguy

Naposled navštívené:
 Louiguy

Louiguy