Duben

Jiří Langmajer

Povolání:
Národnost:
Věk:
57
Narození:
3.6. 1966, Plzeň, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Český herec Jiří Langmajer se narodil 3. června roku 1966 v Plzni. Přišel na svět do muzikantské rodiny, což mělo zcela jistě vliv i na jeho umělecké nadání. Čtrnáct let po narození Jiřího přibyl do rodiny ještě syn Lukáš, Jiřího bratr.

FILMOVÁ A TELEVIZNÍ TVORBA
Jiří Langmajer studoval na pražské konzervatoři. O jeho výborném hereckém projevu není pochyb, avšak málokdo ví, že v době studií hrál také na housle, kytaru a violu, dokonce se věnoval i stepu. Nakonec však zakotvil u herecké profese. Od poloviny 80. let se pravidelně objevuje před filmovou i televizní kamerou. Jeho debutem byla role Edy Mařáka ve filmu KLUK ZA DVĚ PĚTKY (1983), v té době se také objevil ve vedlejší roli v seriálu VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE. Výraznou příležitost dal J. Langmajerovi režisér Karel Smyczek ve svém seriálu z učňovského prostředí TŘETÍ PATRO. Zde vytvořil roli pubescenta, jenž i přes přísnou morální výchovu touží co nejvíce proniknout do teenagerovské party vůdce Mickyho. Jeho maminku zde hrála paní Blanka Bohdanová, Jiřího profesorka z konzervatoře.

Za skoro nadčasovou zábavu lze považovat filmovou komedii z vojenského prostředí COPAK JE TO ZA VOJÁKA. Průšvihář vojín Milan Kouba je sympatickou postavou, jež sedla Jiřímu Langmajerovi přímo na tělo. V té době, na sklonku 80. let, hrál však také ve filmu, jehož tématika je dosti vážná. Jedná se o film PROČ. Byl natočen podle skutečné události zdemolování vlakového interiéru agresivními fotbalovými fanoušky. Jednoho z výtržníků hrál Jiří Langmajer. Od 90. let se začal objevovat také častěji v televizi, v inscenacích (IN FLAGRANTI, KARAMBOL) a seriálech (ZDIVOČELÁ ZEMĚ, HOTEL HERBICH).

Charismatický herec okouzlil velkou část ženské populace jako záletný doktor Tomáš Hruška v seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, kde je osudovou láskou Lucie v podání Ivany Jirešové. S touto kolegyní se Jiří Langmajer potkal na scéně Divadla Kalich, kde oba účinkují v muzikálu Vašo Patejdla JACK ROZPAROVAČ. J. Langmajer je jedním z představitelů titulní role. Dále ho můžeme vidět např. v Divadle Viola, kde ztvárnil slavného francouzského herce Jeana Maraise. Jedná se o hru s názvem MODRÝ ANDĚL a je výpovědí o životě Jeana Maraise s Jeanem Cocteauem.

DIVADLO POD PALMOVKOU
Velmi náročný, avšak brilantní psychologicky podbarvený herecký výkon podal Jiří Langmajer na scéně Divadla pod Palmovkou ve hře Pavla Kohouta UBOHÝ VRAH. Jde o dramatizaci původní povídky Leonida N. Andrejeva. Příběh se odehrává v psychiatrické léčebně a je výpovědí schizofrenního pacienta Kerženceva. Jsou zde sledovány dvě roviny příběhu, které se vzájemně prolínají. Sledování dramatu vyžaduje naprostou koncentraci diváka. J. Langmajer doslova rozehrává herecký koncert. Neméně sugestivně hraje postavu antického krále Oidípa v Sofoklově tragédii OIDÍPUS VLADAŘ. Vrcholným bodem tohoto představení je závěrečná scéna Oidípova pokání. Zjistí, že se stal manželem vlastní matky, jeho děti jsou zároveň i jeho sourozenci, zavraždil svého otce. Profesionalita J. Langmajera zde ukazuje preciznost pojetí rolí, sžití se s postavami. Zpříma tedy šel i do nahoty, která byla pro tuto závěrečnou scénu předepsána. Na Palmovce vytvořil Jiří Langmajer též postavu shakespearovského herce Keana ve stejnojmenné hře. I zde bravurně zahrál rozpolcenou osobnost.

Jiří Langmajer je velmi vytížený herec. Kromě řady divadelních rolí stíhá natáčet filmy, zaměřuje se na dramatický žánr. Zaujal výraznými postavami např. ve filmu PRAVIDLA LŽI či NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ. Při natáčení tohoto filmu v bývalé Jugoslávii utrpěl těžké zranění páteře, z něhož se dlouho zotavoval. Scény odehrávající se v drsných vodních peřejích totiž z drtivé části herci natáčeli sami. Jen výjimečně byli zastoupeni kaskadéry.

Jiří Langmajer je otcem dvou dcer, Terezy a Julie, které pocházejí z manželství s paní Kamilou. Ve volném čase se věnuje adrenalinovým sportům. Jeho velkou vášní jsou seskoky padákem či bunjee jumping.

Zdroj: AHA Tv č. 3/2009, článek o J. Langmajerovi, str. 19. Doplněno o poznatky z návštěvy divadelních přestavení J. L. v Divadle pod Palmovkou.

Zpracovala: Petra Cejpková

Životopis (biografie) / Informace:
Již jako student pražské konzervatoře hrál ve filmech a TV. Po
absolvování oboru herectví v ročníku vedeném Blankou Bohdanovou
(1987) působil na pražských scénách (Národní divadlo, Divadlo
Jiřího Wolkera, Divadlo E.F.Buriana, černé divadlo Panoptikum,
Prozatimní divadlo F.R.Čecha, Divadlo pod Palmovkou). Často
natáčí v TV a v dabinkových studiích. TV seriály: Třetí patro,
Zdivočelá země

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Langmajer

Langmajer Jiří

Naposled navštívené:
Jiří Langmajer

Langmajer Jiří