Duben
ohodnotit

Železná maska

The Iron Mask

Rok:
1929
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
21.2.1929
„Dobrodružný příběh z Francie za vlády Ludvíka XIII. podle románu Alexandra Dumase staršího“
Popis / Obsah / Info k filmu Železná maska
Do dávných dob, kdy Francii pod obratnou politikou kardinála Richelieua rostla moc, tak tam spadá začátek tajemné historie "Muže s železnou maskou", záhadné postavy, z níž pověst učinila jedno z dvojčat synů Ludvíka XIII. Tato pověst byla přirozeně vítaným námětem pro romantické romány a ovšem jako stvořená k tomu, aby byla i zfilmována. A to se také mnohokrát stalo. My se zaměříme na jedno z nejstarších zpracování, na to, ve kterém si zahrál roli d'Artagnana pěkně po americku slavný Douglas Fairbanks st. se svými nerozlučnými třemi mušketýry.

A tak se rozvíjí tento napínavý příběh co nejrušněji mezi smíchem a slzami, láskou a nenávistí, čestností a zákeřností, životem a smrtí - se vší patřičnou a příslušnou dekorací. A tak dávní diváci měli možnost vidět: nádheru královského dvora, pouliční bitky, spiknutí, přepady, divoký trysk na koni, souboje, úklady, jedno přes druhé v nezadržitelném tempu, s vyrovnaným střídáním napětí, vystupňováním a uvolněním dějů těch příhod, které stíhají jedna druhou, aby v jejich popředí se vždy objevil Fairbanksův d'Artagnan.

Režie Allana Dwana se velmi důmyslně starala, aby všechny Fairbanksovy přednosti přišly k uplatnění: zejména jeho obdivuhodná mrštnost, šermířská dovednost a jezdecké umění, a to pěkně prosím, v jeho šestačtyřiceti letech. Slohové vybavení prostředí královských komnat, vstupu do zámku, pařížských ulic velmi získalo čistou prací kameramana. Takže: kdo se rád vracel k čtenářským láskám svého mládí - a "Mušketýři" k nim docela určitě patřili, našel si v tomto filmu to, co hledal: možná i vysvětlení, proč diváky dobrodružství mušketýrů tak vzrušovala a proč i ve věku pokročilé techniky to stále Dumas u obecenstva všech věkových kategorií vyhrával. Tento ještě němý film měl synchronizovaný hudební doprovod a byl uveden d'Artagnanovým prologem a také doplněn zvukovými efekty, zejména u hromadných scén.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Železná maska
POZOR, SPOILER
Je pátého září 1638 a v Saint Germain se očekává velká událost. Přijíždí sem i samotný král Francie Ludvík XIII. Prohodí pár vět k Richelieuovi, takto ministru i arcibiskupovi, a pokračuje ke své ženě. Ta mu má právě porodit dítě.

Nedaleko se dvoří d´Artagnan spanilé Constance. Pro tu však přijíždí královnin kočár a ona musí odjet. Její milý se pak setkává se svými třemi přáteli, totiž s Athosem, Porthosem a Aramisem. Mají drobnou roztržku s kardinálovými muži, ale věc končí bez boje. Naše čtveřice se uchýlí do hospody. V paláci má královna po porodu a králi je předáván dauphin. Ten jej ukazuje prostému lidu a netuší, že královna povila druhé robě. Je u toho jen porodní bába madam Peronne, Constance a páter Joseph. Ten nemešká a píše tuto zprávu na malý papírek. S ním pak spěchá za kardinálem a pod záminkou podání léku mu papírek předá. S kardinálem to dost zacloumá. Ke zprávičce se však dostane i Rochefort. Jeho reakce je stejná jako kardinálova, ale pak se zdá, že jej to potěšilo. Richelieu rozhoduje o tom, že dítě i s Constance a madam Peronne musí ihned do Španělska. Nikdo se o tom nesmí dozvědět. A tak odváží kočár ještě téže noci malou skupinku lidí až ke španělským hranicím. U akce asistuje Rochefort a Milady de Winter, která se má vydat na jeho příkaz touže cestou. Jenže jeden z lidí Constance poznal a ihned to donesl d´Artagnanovi. Ten si zajede pro Rocheforta a po malém mučeníčku z něj vyrazí informaci, kde Constance bude. Pak to poví kardinálovi, který jej za to propouští ze svých služeb. V klášteře v Mantes, kde je Constance je i Milady De Winter a také sem přijíždí d´Artagan. Constance odhaluje znamení na rameni Milady a dochází k boji, ve kterém de Winter zvítězí. D´Artagnan unese kardinála, ale ten má v moci jeho kamarády. Dává jim život pod podmínkou, že každý odjede k sobě a již se nikdy nesmí sejít pod trestem smrti. A D´Artagnan musí vstoupit do služeb krále.

Uběhnou čtyři léta. Dauphin je již králem. Ve Španělsku má dvojče. Toho si našel Rochefort a unesl jej. Richelieu umírá a sděluje poručíku d´Artagnanovi své poslední přání, aby chránil mladého krále. On to musí přislíbit. Oba pak obdrží polovinu mince na řetízku. Ty do sebe zapadají. Uběhne dalších dvacet let. D´Artagnan je pravou rukou krále, ale stále vzpomíná na své tři kamarády. Netuší, že Rochefort chystá vraždu a výměnu dvojčat. Obě akce se zdaří. Král je unesen a poprvé spatří svého bratra. Vymění si šaty a králi je nasazena na hlavu železná maska. Domněle mrtvý d´Artagnan vypráví, jak narafičil svou smrt. V útrobách hradu úpí muž se želenou maskou. Podaří se mu shodit z okna vzkaz pro d´Artagnana. Ten pak vypátrá, co se děje kolem nepravého krále i kolem dvojčat. A ihned se vydává k hradu, kde je muž s maskou. Mezitím i královna matka poznává záměnu. D´Artagnan je již v podzemí hradu. Přichází mu na pomoc Athos. A mezitím se sem blíží Rochefortovi lidé.

Také Aramis se přidává k D´Artagnanovi a stoupají do věže k vězni. Dostanou se až k němu, avšak při úniku jsou napadeni. V prudkém boji jsou zatlačeni ke zdi a až příchozí Porthos je z toho vyseká. Později se obětuje v podzemí, kde vyhodí do vzduchu chodbu i s nepřáteli. Zbylí odplouvají na lodici, aby vrátili krále na jeho místo. Jenže jsou tu zase Rochfortovci a Aramis na setkání s nimi platí životem, stejně jako Athos. Zatím v paláci sype syn něco matce do vína. Zrovna když to chce vypít, vpadne sem d´Artagnan s králem. Maska je naražena jinému králi a ten je odveden. Přesto však ještě stihne bodnout nožem d´Artagnana. Pravý král opět usedá na trůn.


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

83 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

28 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10