Železná maska (1929)

Železná maska (The Iron Mask)
73.3 %
 
 

The Iron Mask

    Žánr: dobrodružný / drama / historický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 21.2.1929        
    Délka: 95 min.
„Dobrodružný příběh z Francie za vlády Ludvíka XIII. podle románu Alexandra Dumase staršího“
POZOR, SPOILER
Je pátého září 1638 a v Saint Germain se očekává velká událost. Přijíždí sem i samotný král Francie Ludvík XIII. Prohodí pár vět k Richelieuovi, takto ministru i arcibiskupovi, a pokračuje ke své ženě. Ta mu má právě porodit dítě.

Nedaleko se dvoří d´Artagnan spanilé Constance. Pro tu však přijíždí královnin kočár a ona musí odjet. Její milý se pak setkává se svými třemi přáteli, totiž s Athosem, Porthosem a Aramisem. Mají drobnou roztržku s kardinálovými muži, ale věc končí bez boje. Naše čtveřice se uchýlí do hospody. V paláci má královna po porodu a králi je předáván dauphin. Ten jej ukazuje prostému lidu a netuší, že královna povila druhé robě. Je u toho jen porodní bába madam Peronne, Constance a páter Joseph. Ten nemešká a píše tuto zprávu na malý papírek. S ním pak spěchá za kardinálem a pod záminkou podání léku mu papírek předá. S kardinálem to dost zacloumá. Ke zprávičce se však dostane i Rochefort. Jeho reakce je stejná jako kardinálova, ale pak se zdá, že jej to potěšilo. Richelieu rozhoduje o tom, že dítě i s Constance a madam Peronne musí ihned do Španělska. Nikdo se o tom nesmí dozvědět. A tak odváží kočár ještě téže noci malou skupinku lidí až ke španělským hranicím. U akce asistuje Rochefort a Milady de Winter, která se má vydat na jeho příkaz touže cestou. Jenže jeden z lidí Constance poznal a ihned to donesl d´Artagnanovi. Ten si zajede pro Rocheforta a po malém mučeníčku z něj vyrazí informaci, kde Constance bude. Pak to poví kardinálovi, který jej za to propouští ze svých služeb. V klášteře v Mantes, kde je Constance je i Milady De Winter a také sem přijíždí d´Artagan. Constance odhaluje znamení na rameni Milady a dochází k boji, ve kterém de Winter zvítězí. D´Artagnan unese kardinála, ale ten má v moci jeho kamarády. Dává jim život pod podmínkou, že každý odjede k sobě a již se nikdy nesmí sejít pod trestem smrti. A D´Artagnan musí vstoupit do služeb krále.

Uběhnou čtyři léta. Dauphin je již králem. Ve Španělsku má dvojče. Toho si našel Rochefort a unesl jej. Richelieu umírá a sděluje poručíku d´Artagnanovi své poslední přání, aby chránil mladého krále. On to musí přislíbit. Oba pak obdrží polovinu mince na řetízku. Ty do sebe zapadají. Uběhne dalších dvacet let. D´Artagnan je pravou rukou krále, ale stále vzpomíná na své tři kamarády. Netuší, že Rochefort chystá vraždu a výměnu dvojčat. Obě akce se zdaří. Král je unesen a poprvé spatří svého bratra. Vymění si šaty a králi je nasazena na hlavu železná maska. Domněle mrtvý d´Artagnan vypráví, jak narafičil svou smrt. V útrobách hradu úpí muž se želenou maskou. Podaří se mu shodit z okna vzkaz pro d´Artagnana. Ten pak vypátrá, co se děje kolem nepravého krále i kolem dvojčat. A ihned se vydává k hradu, kde je muž s maskou. Mezitím i královna matka poznává záměnu. D´Artagnan je již v podzemí hradu. Přichází mu na pomoc Athos. A mezitím se sem blíží Rochefortovi lidé.

Také Aramis se přidává k D´Artagnanovi a stoupají do věže k vězni. Dostanou se až k němu, avšak při úniku jsou napadeni. V prudkém boji jsou zatlačeni ke zdi a až příchozí Porthos je z toho vyseká. Později se obětuje v podzemí, kde vyhodí do vzduchu chodbu i s nepřáteli. Zbylí odplouvají na lodici, aby vrátili krále na jeho místo. Jenže jsou tu zase Rochfortovci a Aramis na setkání s nimi platí životem, stejně jako Athos. Zatím v paláci sype syn něco matce do vína. Zrovna když to chce vypít, vpadne sem d´Artagnan s králem. Maska je naražena jinému králi a ten je odveden. Přesto však ještě stihne bodnout nožem d´Artagnana. Pravý král opět usedá na trůn.  Autor: Pitryx

režie:
Allan Dwan
 
 
hraje:
Douglas Fairbanks (d'Artagnan), Marguerite de la Motte (Constance Bonacieuxová), Belle Bennett (Anna Rakouská), Dorothy Revier (milady Winterová), Vera Lewis (madam Peronneová), Rolfe Sedan (Ludvík XIII.), Gordon Thorpe (mladý princ a dvojče), Nigel De Brulier (kardinál Richelieu), Ullrich Haupt (hrabě Rochefort), Lon Poff (otec Josef), Charles Stevens (Planchet), Henry Otto (komorník), Léon Bary (Athos), Tiny Sandford (Porthos), Gino Corrado (Aramis), William Bakewell (Ludvík XIV. a dvojče)
 
 
námět:
Alexandre Dumas (romány (1844-1850)), Douglas Fairbanks
 
 
scénář:
Douglas Fairbanks
 
 
kamera:
Henry Sharp
 
 
hudba:
Hugo Riesenfeld
 
 
producent:
Douglas Fairbanks
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.