Zari
ohodnotit

Zelené obzory

Další název:
Green Horizons
Žánr:
Rok:
1962
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
7.9.1962
Popis / Obsah / Info k filmu Zelené obzory
POZOR SPOILER

Krajinou běží mladý muž Ondra. Ocitá se na márách, pak v pohřebním průvodu, na fotbale i jinde. Nikde však není fyzicky. Je to jen přelud?

Do zapadlé osady Hůrka přichází nový správce. Je to právě Ondra Kubata. Jako na přivítanou odchytne koně a jde se ubytovat, jak mu bylo řečeno. Z vizitek na dveřích pozná, že se zde již vystřídalo více správců, ale nikdo nevydržel. Večer je svědkem nenadálé situace. Varga bije ženu. Je to sice jeho žena, ale to Ondra neví a zakročí. Druhý den se postupně seznamuje s obyvateli, pracanty i těmi línými. Pomáhá při porodu telete a vůbec se k jakékoli práci má. Také poznává mladičkou Janu. Je pozván k Cimlerům na večeři, kde pozná i jeho dceru Martu. Statek je na tom bídně se vším. Nejvíce tlačí krmení, a tak si musí Ondřej „půjčit“ seno od svého otce, tedy ze statku, který otec vede. Pak vypaluje trávu na louce, kde chce pást dobytek. I zde mu okatě nadbíhá Jana. A také mu šéf lomu Haničinec sděluje, že cesta, která vede na onu louku, se bude vyhazovat do vzduchu. Pak má další konflikt s Vargou, který strhl koně. Toho se podařilo zachránit. Ondra hraje s místními fotbal a pokouší se o Martu. Ta mu však na výletě motocyklem dá jasně najevo, že o něj nestojí. Jednoho večera jde do hospody, kde mu místní sdělí, že mu pomohou. Ne všichni. Pavelec mu nastaví nohu a dochází k ručnímu vysvětlování. A pak si na něj místní, kteří nejsou na jeho straně, počíhají…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zelené obzory
Při příchodu nového správce na Státní statek v pohraničí Ondřeje (Petr Kostka) mu nikdo neslíbil, že to bude mít lehké, přicházejí neshody s Vargou i Paverou, kteří mu slibují odvetu. Když se zamiluje do Marty (Marie Tomášová), myslí si, že to je žena na celý život, ale ona jej vyvede z omylu, nemá ho ráda a myslí si na jiného. Začíná spor o cestu, kde Ondřejovi každý klepe na rameno a slibuje, že bude dobře. Mladé, krásné studentce Janě (Jana Brejchová) není Ondřej lhostejný a různě mu nadbíhá. Příběh se vyhrotí v hospodě, kde Pavera vyprovokuje Ondřeje k souboji. A to začalo tím, že Ondřej přišel za starostou do hospody oznámit, že odchází jinam. Je noc, Ondřej jde nasekat trávu pro krávy, a zde se na něj vrhnou hospodští hrubiáni, podvodníci i zloději, Pavera s dalšími nemakančenky, kteří se zaslouží o to, že Ondřej pádem na kosu dojde k vážnému zranění. Při odvozu sanitou nesmí chybět Jana, která vše sleduje s obavami o Ondřejův život….


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Zelené obzory
Lesem se prodírá těžce raněný mladý muž, správce zemědělské farmy Ondřej Kubata. Mezi záchvaty bolesti a slabosti si vzpomíná na události, které zranění předcházely. Na farmu do Hůrky nastoupil v zimě. Našel strašný nepořádek a hrstku nepřátelských a líných zaměstnanců. Ondřej zkrotil splašeného koně, kterého nezvládl opilý kočí Opluštil. Druhý kočí Varga tloukl v opilosti svoji ženu a Ondřej se jí zastal. Většina lidí z vesnice byla zaměstnaná v blízkém velkolomu a parketárně, a proto byl na farmě nedostatek pracovních sil. Oporou se Ondřejovi stali krmiči Tancoš a Cimler, které si získal úspěšně zvládnutým vedením porodu nejlepší krávy. Ondřejovi se zalíbila Cimlerova dcera Marta, místní učitelka. Ta však milovala ženatého ředitele lomu Haničince. Ondřej si naopak nevšiml citové náklonnosti sedmnáctileté studentky Jany. Na jaře se rozhodl Ondřej získat seno z dosud neobdělávaných horských luk. Farma začala pomalu prosperovat. Místní lidé to dokázali ocenit, ale svým nekompromisním jednáním získal mladý správce i několik nebezpečných nepřátel. Když šel jedné noci na kontrolu do vzdáleného kravína, tři opilí muži si na něj počíhali a ve rvačce ho těžce zranili. Ondřeje odváží sanitka. Okolo vozu se shromáždila celá ves, v čele s plačící Janou.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Zelené obzory
Mladý zemědělský odborník neuspoěje jako správce dobytčí farmy státního statku v pohraničí.
Pokus o realistický pohled na problémy zestátněného zemědělství nepřevyšoval výrazněji dobový průměr.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

48 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

38 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

133 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

15:35 - 16:50

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Reklama