Zelené obzory (1962)

Zelené obzory
65.9 %
 
 

Další název: Green Horizons

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.9.1962        
    Délka: 103 min.
POZOR SPOILER

Krajinou běží mladý muž Ondra. Ocitá se na márách, pak v pohřebním průvodu, na fotbale i jinde. Nikde však není fyzicky. Je to jen přelud?

Do zapadlé osady Hůrka přichází nový správce. Je to právě Ondra Kubata. Jako na přivítanou odchytne koně a jde se ubytovat, jak mu bylo řečeno. Z vizitek na dveřích pozná, že se zde již vystřídalo více správců, ale nikdo nevydržel. Večer je svědkem nenadálé situace. Varga bije ženu. Je to sice jeho žena, ale to Ondra neví a zakročí. Druhý den se postupně seznamuje s obyvateli, pracanty i těmi línými. Pomáhá při porodu telete a vůbec se k jakékoli práci má. Také poznává mladičkou Janu. Je pozván k Cimlerům na večeři, kde pozná i jeho dceru Martu. Statek je na tom bídně se vším. Nejvíce tlačí krmení, a tak si musí Ondřej „půjčit“ seno od svého otce, tedy ze statku, který otec vede. Pak vypaluje trávu na louce, kde chce pást dobytek. I zde mu okatě nadbíhá Jana. A také mu šéf lomu Haničinec sděluje, že cesta, která vede na onu louku, se bude vyhazovat do vzduchu. Pak má další konflikt s Vargou, který strhl koně. Toho se podařilo zachránit. Ondra hraje s místními fotbal a pokouší se o Martu. Ta mu však na výletě motocyklem dá jasně najevo, že o něj nestojí. Jednoho večera jde do hospody, kde mu místní sdělí, že mu pomohou. Ne všichni. Pavelec mu nastaví nohu a dochází k ručnímu vysvětlování. A pak si na něj místní, kteří nejsou na jeho straně, počíhají…  Autor: Pitryx

režie:
Ivo Novák
 
 
hraje:
Petr Kostka (Ondřej), Jana Brejchová (Jana), Marie Tomášová (Marta), Václav Lohniský (Cimler), Netta Deborská (Cimlerová), Radovan Lukavský (ředitel lomu Karel Haničinec), Josef Patočka (Musílek), Jiří Holý (Varga), Zdeněk Kutil (Pavera), Zlatomír Vacek (krmič Tancoš), Václav Sloup (Standa), Svatava Hubeňáková (Čápová), Otomar Krejča (Jošt), Jiří Kostka (Ondřejův otec), Alena Kreuzmannová (Vargová), Marie Durnová (Jiřina), Aleš Helcelet (kameník), Vladimír Hlavatý (Cigareta), Milan Kindl (Opluštil), Monika Pošívalová (Vlasta (v titulcích jako Monika Pachnerová)), Jan Skopeček (tajemník), Otto Budín (role neurčena), Emil Rohan (role neurčena), Zdeněk Najman (role neurčena), Ferdinand Krůta (inženýr, člen komise), Vladimír Čech (role neurčena), Jan Maška (role neurčena), Karel Bezděk (Slezák), Margit Harníčková (Tancošová), Václav Kubát (role neurčena)
 
 
námět:
Jan Procházka (novela)
 
 
scénář:
Jan Procházka, Ivo Novák
 
 
kamera:
Václav Hanuš
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Jan Chaloupek, Libuše Vaněčková
 
 
zvuk:
Bedřich Poledník
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Krejčí
 
 
mluví:
Mirko Musil (hlas kočího Opluštila)
 
 
II. kamera:
Jaroslav Kupšík
 
 
masky:
Marie Džbánková, Milan Novák, Otakar Košťál
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Dobeš, Josef Mojžíš
 
 
asistent režie:
Dagmar Zelenková
 
 
asistent kamery:
Antonín Vojáček
 
 
pomocná režie:
Květa Ondráková
 
 
asistent architekta:
Oldřich Okáč
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.