Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Zelené barety
John Wayne mal 61 rokov, keď bol uvedený film Zelené barety a začala sa na ňom prejavovať únava z toľkých vojnových filmov, v ktorých sa objavoval skoro 40 rokov. Taktiež jeho meno sa v niektorých kruhoch dostávalo do nemilosti, pretože mal nadšený postoj k vojnám vo Vietname. Vietnam sa stával čoraz viac predmetom mnohých protestov i tých násilných.

Vzhľadom ku svojim politickým názorom musel často čeliť predsudkom liberálnej tlače, keď bol uvedený film Zelené barety, pocta zvláštnym jednotkám, ktoré sa tak statočne bili vo Vietname.

Na filme je v skutočnosti veľa dobrého. Pyrotechnici sa činia v najlepšej Waynovskej tradícii a Wayne si film i sám režíroval. Filmom poklusávajúci štandardné vojenské postavy, ktoré robia to čo vždy. Jim Hutton je nevojenský typ, ktorý sa najradšej ulieva v sklade.

Aldo Ray je typický humorista, ktorý vyťahuje z rukáva svoje stále triky. Jason Evers je obľúbený americký typ mladého dôstojníka. Luke Askew hrá ďalšieho veriaceho a Mike Henry bol popísaný ako vojak s býčiou šijou, ktorý zo sebou zoberie zopár nepriateľských vojakov, keď umiera a umiera a umiera.

Zelené barety sú nepochybne zamorené obvyklými situáciami. Wayne sa ako obvykle snaží baviť svojich divákov a servíruje im poriadnu dávku napínavých situácii, vzrušujúcich akčných scén.

Možno niektorý nesúhlasia s výrokom, že ide o naozaj dobrý a zaujímavý film, ale nikto mu nezoberie to, že si zaslúži pochvalu za dobré aranžované a prezentované bojové scény a veľmi veľa dobre zahraných živých scén a nápadov, dokonca i z nášho roku majú Zelené barety veľa predností.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Zelené barety
Fort Bragg, Severní Karolína. Ve středisku pro výcvik speciálních jednotek končí příprava dvou čet. Zanedlouho vstoupí ve Vietnamu do zóny smrti. Budou bránit základnu hluboko v džungli, kterou se snaží Viet-kong zlikvidovat. Odříznuti od ostatních jednotek a odkázáni pouze na pomoc bojových helikoptér zažijí noční útok partyzánských oddílů. Druhá četa má proniknout na území nepřítele a zajmout generála.

Akci povede plukovník Kirby (John Wayne). Musí se svými vojáky projít zeleným peklem, kde na ně čeká spousta smrtících pastí. Nikdo z nich neví, jestli přežije.


Popis / Obsah / Info k filmu Zelené barety
Snímek Zelené barety byl ve své době označován komunistickými ideology (a nejen jimi) jako doklad fanatického militarismu amerických imperialistů, vraždicích ve Vietnamu nevinné oběti. Film je skutečně oslavou amerických vojáků, nasazujících v cizí zemi své životy. Svou náplní a ideologií se velmi podobá desítkám sovětských snímků, které se u nás (na rozdíl od Zelených baretů) v hojné míře uváděly. Jen uniformy a bojiště jsou jiné…

Na projektu přepisu stejnojmenného románu Robina Moora se výrazně podepsal slavný herec a přesvědčený vlastenec John Wayne. Navzdory stáří a přestálé rakovině hrál hlavní roli srdnatého plukovníka Kirbyho, podobného jeho bývalým westernovým hrdinům, a s Rayem Kellogem se dokonce podílel na režii. Na snímku spolupracovali i jeho synové Michael a Patrick. Wayne chtěl Zelenými barety odpovědět všem, kteří pochybovali o nasazení amerických vojáků ve vietnamském konfliktu a kteří nejrůznějšími způsoby proti válce protestovali. Chtěl oslavit hrdinství amerických vojáků a uctít oběti.

Film je touto vůlí dosti neblaze poznamenán. Charaktery jsou schematické, bojové scény z dnešního pohledu značně naivní. Zelené barety tak zůstaly v rovině "plakátu" a nesnesou srovnání s takovými díly o Vietnamu, jako jsou kupříkladu Četa nebo A nyní apokalypsa (1979). S ironií bývá zmiňována závěrečná scéna, v níž tvůrci nechali zapadnout slunce na východě.

ZDROJ: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10