Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Tenká červená linie
Adaptace jednoho z méně známých románů Jamese Jonese. Líčí americké dobývání Guadalcanalu vzrušujícím, břitkým způsobem. Nedočkal se velké popularity a byl značně podceněn jak ve své době, tak dnes. Nejen výborný válečný film, ale i studie vztahů mezi muži, kteří zažívají tlaky války. Spisovatel James Jones byl sám veteránem bojů v Paicifiku , ukazuje operaci na Guadalcanalu takovou, jaká byla. Masové řeznické cvičení.

Režii měl Andrew Marton, v hlavních rolích Keir Dullea, Jack Warden, James Philbrook, Ray Daley, Kieron Moore, Merlyn Yoradn.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Tenká červená linie
Na Guadalcanalu během druhé světové války se vojín a jeho seržant dostávají do sporu během bitvy s Japonci...


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Tenká červená linie
Film je adaptovaný podľa jedného z menej známych románov James Jonesa. Predstavuje nám americké dobíjanie Guadalcanalu. Nedočkal sa žiadnej veľkej popularity ani vo svojej dobe a ani dnes. Ide tu o príbeh čerstvých vojakov, ktorý sú väčšinou odsúdení k smrti v niektorej z krutých bitiek. Keir Dullei ako statočný vojak, neskúsený, ale tvrdý a individualistický, ktorý sa dostane do konfliktu s ostrieľaným seržantom a veteránom Jackom Wardenom.

Medzihra medzi týmito dvoma zaberá najväčšiu časť tejto drámy. Nepriateľstvo medzi Dulleom a Wardenom je nefalšované. Lenže práve v takomto spojení sa často ukáže, že nenávisť a láska sú dve strany tej istej mince. Po mnohých bojových akciách a najrôznejších stresujúcich situácii Warden Dulleovi zachráni život, neskôr mu sám zomrie v náruči.

Warden a Dulle naberajú zaujímavý rozdiel v charakteristike. Jeden je horlivý a zádumčivý a druhý kolísa medzi cynizmom a skoro sadistickým vodcovstvom. James Jones nesentimentálne ale súcitne trúchli nad zbytočnou stratou mladých životov, nad zničenou nádejou na budúcnosť v mieri a nad falošným hrdinstvom, ktoré často skrýva strach a seba pohŕdanie. Jones chápal mužskú dušu v dobe vojny rovnako dobre ako ktorýkoľvek iný spisovateľ alebo komentátor 2. svetovej vojny. Pretože sám podobné zverstvá zažil počas bojov v Pacifiku.


Autor: pataamat

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10