Zari
ohodnotit

Shrek

Další název:
Shrek - Der tollkühne Held
Rok:
2001
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
19.7.2001
„Dobrácký zlobr a užvaněný osel se vydávají zachránit zakletou princeznu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Shrek
Velký zelený zlobr Shrek si žil poklidným samotářským životem v močálu. Jenže teď si zlý trpaslík lord Farguaad nejen hodlá najít princeznu, se kterou by se oženil, a splnil si tak touhu stát se králem, ale také se rozhodl vykázat ze své země všechny pohádkové bytosti. Jednou z nich je užvaněný mluvící osel, který Farquaadovým mužům uteče a během honičky narazí na Shreka, kterého se pronásledovatelé leknou a utečou. Osel se rozhodne zůstat nečekanému zachránci po boku, z čehož zlobr nemá radost. Nemá však srdce osla se zbavit. Trpělivost mu dojde, až když jeho poklidný život zničí dav pohádkových bytostí, které Farquaad vyhnal do jeho močálu. Rozhodne se za lordem zajít do DuLocu a jediný, kdo je ochotný ukázat mu cestu, je užvaněný osel. Dorazí, právě když Farquaad hledá rytíře, který má mít tu čest jít pro něj zachránit princeznu Fionu, uvězněnou ve věži dalekého hradu střeženého drakem. Záludně využije situace a přiměje Shreka, aby se na výpravu vydal, výměnou za slib, že ho zbaví pohádkových bytostí a uvede bažinu do původního stavu. Po dlouhém putování dojdou k hradu a poněkud netradičním způsobem princeznu zachrání, což dívku, čekající krásného prince, poněkud rozladí. Další problém musí řešit osel, který se dostane do spárů draka a v nouzi nejvyšší mu začne lichotit. Načež se ukáže, že drak je vlastně dračice, která jeho lichotkám natolik podlehne, že se do něj zamiluje. Na zpáteční cestě se Shrek s Fionou rychle sblíží a už se mu nechce předat ji Farquaadovi. Jenže i princezna má tajemství, které poněkud mění situaci.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Shrek
Shrek, zelený obr s tykadly mimozemšťanů, žije sice docela sám, ale šťastně ve svém domku na samotě u lesa až do chvíle, kdy je doslova přepaden nekonečným zástupem známých i méně známých pohádkových postaviček, které byly vyhoštěny z království nevzhledného a zakyslého Lorda Farquaada. Ve snaze zjednat pořádek a hlavně vrátit klid do svého příbytku Shrek Farquaadovi slíbí, že vysvobodí ze zajetí obávaného draka krásnou princeznu Fionu a přivede mu ji, aby se stala jeho ženou. S pomocí mazaného oslíka, ochotného pro Shreka udělat cokoli, jen ne zmlknout aspoň na okamžik, obr svůj slib splní, jenže pak se to nějak podivně zamotá, zaplete a zkomplikuje, takže je všechno nakonec úplně a docela jinak...

Na první pohled je Shrek, který oživl ve studiu DreamWorks počítačovou animací (nepřehlédněte hvězdné obsazení těch, co propůjčili své hlasy), pohádkou se vším všudy. Setkáte se v ní např. se třemi malými prasátky, Sněhurkou i jejími sedmi trpaslíky, zlým vlkem a neposedným oslíkem, budete se bát zlého draka a radovat se ze záchrany půvabné princezny, ale záhy zjistíte, že každá z těch důvěrně známých postav je přinejmenším stejně svérázná jako titulní hrdina, zemitý obr s květnatou mluvou. Fiona dokáže bojovat jakoby si jen "odskočila" z Matrixe a navíc večer co večer uléhá s tíživým tajemstvím. I drak se ve finále vybarví ve zcela nečekaném světle a oslík co neví, nepoví a ještě přidá vlastní komentář, aby se to nepletlo. Shrek je zkrátka pohádkou naruby, neamericky ironickou parodií na pohádková klišé, při níž se srdečně zasmějí všichni. Víc a zasvěceněji ale určitě ti, co už odrostli věku klasických pohádek, což potvrzuje i výběr filmu do hlavní soutěže letošního MFF v Cannes.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Shrek
Obsahuje všechny 4 příběhy o Shrekovi
Kompletní kolekce - poprvé ve formátu Blu-ray!
Nyní si konečně můžete vychutnat celý příběh od začátku až do konce.
Prožijte každičký okamžik Shrekovy neuvěřitelné pouti od oscarového prvního dílu až k Poslední kapitole.

Shrek
Info o filmu: Hrdinu, jako je Oscarem ověnčený Shrek*, jste určitě ještě nepotkali. Ze sympatického zlobra se stal filmový fenomén, který si pohádkou, jaká tu ještě nebyla, podmanil celý svět! A podle kritiky je Shrek „nejen geniální animované dílko, ale i po všech stránkách vynikající film“! (USA Today).
Prožijte spolu se Shrekem (Mike Myers) a jeho upovídaným přítelem Oslíkem (Eddie Murphy) každičký okamžik jejich odvážné mise na záchranu princezny Fiony (Cameron Diaz). Výměnou za ni má Shrek získat nazpět svoji milovanou bažinu, o kterou ho zákeřně připravil lord Farquaard (John Lithgow).
Kouzelně prostořeký Shrek přináší dobrodružství zlobřích rozměrů, které rozhodně nestačí vidět jen jednou!
* Historicky první Oscar za Nejlepší animovaný film, 2001
Zvuková verze/formát: čeština (Dolby Digital 5.1), angličtina (7.1 Dolby True HD), polština (Dolby Digital 5.1), maďarština (Dolby Digital 5.1), ruština (Dolby Digital 5.1)
Obrazový formát: 16:9
Titulky: české, anglické, polské, maďarské, chorvatské, ruské, ukrajinské, estonské, litevské, lotyšské
Délka: 90 min.

Shrek 2
Info o filmu: Oblíbený zavalitý hrdina se vrací - ve skvělém pokračování animované komedie nazvaném Shrek 2, o níž diváci i kritika jednomyslně tvrdí, že je vydařenější než jeho oscarový* předchůdce.
Podle USA Today ve filmu „zaznívá tolik vtipů a žertů, že by je na posezení nespořádal dokonce ani břichatý zlobr“.
A byla svatba a pak spolu Shrek s Fionou žili šťastně až do smrti… Tedy žili by, kdyby se ovšem nevydali za princezninými rodiči! Návštěva království Za sedmero horami se totiž záhy zvrtne v další komické dobrodružství. S věrným Oslíkem za zády čelí Shrek nástrahám Kmotřičky víly, domýšlivému princi Krasoňovi i proslulému lovci zlobrů Kocourovi v botách, kterému však pod fasádou zuřivého bojovníka tepe srdce ze zlata.
* Shrek, Nejlepší animovaný film, 2001
Zvuková verze/formát: čeština (Dolby Digital 5.1), angličtina (7.1 Dolby True HD), polština (Dolby Digital 5.1), maďarština (Dolby Digital 5.1), ruština (Dolby Digital 5.1), estonština (Dolby Digital 5.1), litevština (Dolby Digital 5.1), lotyština (Dolby Digital 5.1)
Obrazový formát: 16:9
Titulky: české, anglické, polské, maďarské, ruské, ukrajinské, estonské, litevské, lotyšské
Délka: 92 min.

Shrek Třetí
Info o filmu: Připravte se na královskou porci humoru v dalším pokračování skvělé komedie nazvaném Shrek Třetí! Zlobrův žabí tchán má na kahánku, a tak se nerozluční kamarádi Shrek, Oslík a Kocour v botách vydávají hledat právoplatného dědice trůnu. Oblíbení hrdinové se vracejí a s nimi přichází také pošetilý kouzelník Merlin, rebelant Artuš, komando princezen a mnozí další. Prožijte další Shrekův originální příběh - jestli neumřete smíchy, budete žít šťastně až do smrti!
Zvuková verze/formát: čeština (Dolby Digital 5.1), angličtina (7.1 Dolby True HD), polština (Dolby Digital 5.1), maďarština (Dolby Digital 5.1), chorvatština (Dolby Digital 5.1)
Obrazový formát: 16:9
Titulky: české, anglické, polské, maďarské, chorvatské
Délka: 93 min.

Shrek: Zvonec a konec
Poslední kapitola
Info o filmu: Na začátku nezapomenutelného příběhu, který zásadním způsobem ovlivnil všechny další animované filmy, byl roztomilý zlobr, jeho kamarád mluvící osel a krásná princezna. Teď je tu vydařená závěrečná kapitola Oscarem ověnčené shrekovské série s výstižným názvem Shrek: Zvonec a konec.
Shrekovi se stýská po starých časech, kdy byl ještě „skutečným“ zlobrem, a tak podepíše kouzelnou smlouvu s Rampelníkem. Díky ní se znovu stává dřívějším netvorem… jenže v tu chvíli se celý pohádkový svět obrací vzhůru nohama! Oslík si najednou ne a ne vzpomenout na svého nejlepšího přítele, z Fiony je drsná princezna-bojovnice a obtloustlý Kocour v botách se sotva valí. Mají jen 24 hodin na to, aby společnými silami zrušili účinky smlouvy, a mohli tak šťastně uzavřít poslední kapitolu svého vyprávění…
Zvuková verze/formát: čeština (Dolby Digital 5.1), angličtina (7.1 Dolby True HD), polština (Dolby Digital 5.1), maďarština (Dolby Digital 5.1), chorvatština (Dolby Digital 5.1), řečtina (Dolby Digital 5.1)
Obrazový formát: 16:9
Titulky: české, anglické, polské, maďarské, chorvatské, řecké
Délka: 93 min.


Popis / Obsah / Info k filmu Shrek
V roce 2002 se poprvé uděloval Oscar za celovečerní animovaný film a z trojice Příšerky, s. r. o., Shrek a Jimmy Neutron vybrali akademici anti-pohádku, v níž se ošklivý smradlavý zelený zlobr vydává osvobodit princeznu Fionu. Ne pro její lásku, ale proto, aby princ Far-quaad vzal zpět své rozhodnutí udělat ze Shreko-va nádherně zahnívající-ho močálu ghetto pro všechny pohádkové bytosti od tří slepých myšek přes tři prasátka až ke třem medvědům. Stejně magický počet tvůrců - producent Aron Warner a režiséři Vičky Jensonová a Andrew Adamson - se sešel v komentářové stopě. V ní se kromě roztomilých trivialit (například že Fionino mohutné říhnutí skutečně vyšlo z útrob Cameron Diazové nebo že Mikem Myersem mluvený Shrek vystřídal několik přízvuků a po zamítnutí Myersova rodného kanadského bylo rozhodnuto, že Shrek bude Skot) také dozvíte leccos o vývoji scénáře či jaká úskalí pro počítačovou animaci skrývalo to či ono prostředí. Další podrobnosti o vzniku filmu obsahuje dokument o natáčení, pak už na disku zbývá jen několik roztomilých hříček jako třeba reportáž o natáčení dabingu v různých jazycích, rozhovor se Shrekem a Fionou nebo záznam karaoke party konané v močále za přítomnosti všech důležitých pohádkových bytostí.


Popis / Obsah / Info k filmu Shrek
Shrek, zelený obr s tykadly mimozemšťanů, žije sice docela sám, ale šťastně ve svém domku na samotě u lesa až do chvíle, kdy je doslova přepaden nekonečným zástupem známých i méně známých
pohádkových postaviček, které byly vyhoštěny z království nevzhledného a zakyslého Lorda Farquaada. Ve snaze zjednat pořádek a hlavně vrátit klid do svého příbytku Shrek Farquaadovi slíbí,
že vysvobodí ze zajetí obávaného draka krásnou princeznu Fionu a přivede mu ji, aby se stala jeho ženou. S pomocí mazaného oslíka, ochotného pro Shreka udělat cokoli, jen ne zmlknout aspoň na
okamžik, obr svůj slib splní, jenže pak se to nějak podivně zamotá, zaplete a zkomplikuje, takže je všechno nakonec úplně a docela jinak...

Na první pohled je Shrek, který oživl ve studiu DreamWorks počítačovou animací (nepřehlédněte hvězdné obsazení těch, co propůjčili své hlasy), pohádkou se vším všudy. Setkáte se v ní např. se třemi malými prasátky, Sněhurkou i jejími sedmi trpaslíky, zlým vlkem a neposedným oslíkem, budete se bát zlého draka a radovat se ze záchrany půvabné princezny, ale záhy zjistíte, že každá z těch důvěrně známých postav je přinejmenším stejně svérázná jako titulní hrdina, zemitý obr s květnatou mluvou. Fiona dokáže bojovat jakoby si jen "odskočila" z Metrixe a navíc večer co večer uléhá s tíživým
tajemstvím. I drak se ve finále vybarví ve zcela nečekaném světle a oslík co neví, nepoví a ještě přidá vlastní komentář, aby se to nepletlo. Shrek je zkrátka pohádkou naruby, neamericky ironickou parodií
na pohádková klišé, při níž se srdečně zasmějí všichni. Víc a zasvěceněji ale určitě ti, co už odrostli věku klasických pohádek, což potvrzuje i výběr filmu do hlavní soutěže letošního MFF v Cannes.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Jedním z nejtoužebněji očekávaných filmů na DVD je bezesporu Shrek. Dokonale počítačově animovaná antipohádka dávající na frak všem rodinným hitům od Disneye, protkaná někdy až morbidními vtípky, nezapomenutelnými hláškami („Mám draka a nebojím se ho použít!“), popkulturními odkazy (Lambada na svatební hostině), stejně jako parodickými prvky (Matrix forever!). Nyní se Shrek blíží sedmimílovými kroky. Velký, zelený nechutný zlobr, kterému do jeho milovaného domova v močálu podlý rádobykrál prťavec odstěhoval veškerou pohádkovou havěť. Aby své soukromí získal zpět, Shrek se uvolí vysvobodit pro rádobykrále prťavce krásnou princeznu z dračího hradu, kterou hlídá ohnivá saň s pedofilní zálibou v malých užvatlaných oslících

Autor/Zdroj: /DVD


Shrek, zelený obr s tykadly mimozemšťanů, žije sice docela sám, ale šťastně ve svém domku na samotě u lesa až do chvíle, kdy je doslova přepaden nekonečným zástupem známých i méně známých pohádkových postaviček, které byly vyhoštěny z království nevzhledného a zakyslého Lorda Farquaada. Ve snaze zjednat pořádek a hlavně vrátit klid do svého příbytku Shrek Farquaadovi slíbí, že vysvobodí ze zajetí obávaného draka krásnou princeznu Fionu a přivede mu ji, aby se stala jeho ženou. S pomocí mazaného oslíka, ochotného pro Shreka udělat cokoli, jen ne zmlknout aspoň na okamžik, obr svůj slib splní, jenže pak se to nějak podivně zamotá, zaplete a zkomplikuje, takže je všechno nakonec úplně a docela jinak…

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Shrek
Hrdina počítačové animované rodinné komedie Shrek, natočené podle knížky Williama Steiga, mnoha svými rysy připomíná titulní postavu jiné pohádky, Grinche (naposledy zfilmované v roce 2000. Zlobr (čili zvláštní druh obra) Shrek je také především ošklivý, žije v ústraní od lidí, každý se ho bojí a mádokonce též zelenou barvu. Na rozdíl od Grinche se však vyznačuje veskrze dobromyslnou povahou. Shrekovu milovanou samotu v rodném močálu nečekaně naruší hromadný příchod pohádkových bytostí. Ty z jejich domovů vyštval zakrslý lord Farquaad. Zlý a záludný šlechtic se chce oženit s nějakou princeznou, abyse mohl stát králem. Shrek se za příslib návratu starých dobrých časů vydá vysvobodit pro něj krásnou princeznu Fionu, kterou vězní obří drak ve starém hradě uprostřed sopky. Jeho společníkem se stane další pohádková bytost, výřečný a neodbytný osel. Shrek princeznu zachrání, ale opravdové potíže tím jen začínají, neboť dokonalá kráska a ošklivý tvor v sobě nacházejí zalíbení. Fiona má mimoto své velké tajemství... - Tvůrci se jen volně inspirovali knižní předlohou a přetvořili postavy, situace i vedlejší zápletky. Příběh se hemží citacemi mnoha jiných konkrétních pohádek i filmů, ale zejména se vyznačuje vtipným zacházením s romantickými a pohádkovými archetypy. Poučenost autorů sahá až ke středověkým legendám (ústřední motiv je variací na příběh Tristana a Isoldy, noční promenování zakleté princezny v jinou bytost je starým mýtem, známým např. z Čajkovského baletu Labutí jezero), avšak zahrnuje také prvky současné lidové zábavy (např. wrestlingová sekvence na rytířském turnaji). V rámci autorské hry nakonec nezůstane žádný z pohádkových motivů ve své tradiční podobě. - Dokonalým technickým provedením i výtvarnou stylizací, kombinující fantastické prvky s hyperrealistickou „kresbou", snímek zdárné konkuruje obdobným produktům ze studia Walta Disneyho. Jeho humor je však poněkud drsnější a osloví spíše děti, jež odrostly předškolnímu věku. To se také odráží v rozhodnutí českého distributora uvádět film jen v původní verzi s titulky.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/7/19

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Kocour v botách: Tři ďáblíci (2012) [Video]

 Kocour v botách: Tři ďáblíci (2012) [Video]
Kocour v botách: Tři ďáblíci n
Puss in Boots: The Three Diablos
Žánr: animovaný / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Raman Hui, Chris Sievey

(spin-off)

Kocour v botách (2011)

 Kocour v botách (2011)
Kocour v botách n
Puss in Boots
Žánr: animovaný / dobrodružný / komedie / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Chris Miller

(spin-off)

Thriller Night (2011)

 Thriller Night (2011)
Thriller Night n
 
Žánr: animovaný
Země: Spojené státy americké
Režie: Gary Trousdale, Sean Bishop

(spin-off)

Shrek: Zvonec a konec (2010)

 Shrek: Zvonec a konec (2010)
Shrek: Zvonec a konec n
Shrek Forever After
Žánr: animovaný / komedie / pohádka
Země: Spojené státy americké
Režie: Mike Mitchell

(pokračování)

Kdopak by se Shreka bál (2010) [TV film]

 Kdopak by se Shreka bál (2010) [TV film]
Kdopak by se Shreka bál n
Scared Shrekless
Žánr: animovaný / komedie / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Gary Trousdale, Raman Hui

(spin-off)

Donkey's Christmas Shrektacular (2010)

 Donkey's Christmas Shrektacular (2010)
Donkey's Christmas Shrektacular n
 
Žánr: animovaný / komedie / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Walt Dohrn

(spin-off)

Shrek Třetí (2007)

 Shrek Třetí (2007)
Shrek Třetí n
Shrek the Third
Žánr: animovaný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Raman Hui, Chris Miller

(pokračování)

Shrekoleda (2007) [TV film]

 Shrekoleda (2007) [TV film]
Shrekoleda n
Shrek the Halls
Žánr: rodinný / animovaný / komedie / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Gary Trousdale

(spin-off)

Shrek 2 (2004)

 Shrek 2 (2004)
Shrek 2 n
 
Žánr: animovaný / dobrodružný / rodinný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon

(pokračování)

Far Far Away Idol (2004) [Video]

 Far Far Away Idol (2004) [Video]
Far Far Away Idol n
 
Žánr: animovaný / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Simon J. Smith

(spin-off)

Shrek 4-D (2003)

 Shrek 4-D (2003)
Shrek 4-D n
 
Žánr: animovaný / komedie / rodinný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Simon J. Smith

(spin-off)

TV Program

ČT1 - Už vám není dvacet, paní Bláho...

14:50 - 15:25

30 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama